Обявиха бедствено положение и в община Велинград
Източник: БГНЕС
16

Обявено е бедствено положение в община Велинград,

съобщи кметът на Община Велинград Иван Лебанов. "До полунощ успявахме да контролираме нещата, но сега се нуждаем от помощ.

Основният проблем е липсата на електрозахранване. Целият град Велинград е без ток, което води неприятни последици в сферата хотелиерството, на търговската мрежа и други сфери. В селата на общината също няма електричество.

Имаме три села, до които дори не можем да стигнем. Те са на около 1 300 - 1 600 метра надморска височина. Това са селата Цветино, Магерово, Бозево.

Всички села в община Велинград са без ток. За сега поне проблеми с водоснабдяването нямаме", каза също Лебанов. Той допълни, че в момента се събира Кризисния щаб. Областният управител пътува към Велинград и каквото е необходимо ще се направи, коментира Лебанов.

В хижа "Христо Смирненски", в местността "Юндола" има блокирани туристи

"Усилено работим по пробиване на пътя за хижа "Христо Смирненски" в местността „Юндола”, където има блокирани около 20 човека. Между тях има бременна жена и три деца", съобщи Първан Секиранов, директор на Дирекция "Оперативни дейности" към Главна дирекция ПБЗН във връзка с обилните снеговалежи в страната. Той поясни, че те са вътре в хижата и за тях не съществува непосредствена опасност. "Все пак се мъчим да стигнем до тях. За съжаление снежната покривка на места е с преспи над 2 метра. Много трудно пробиват верижните и роторните машини", допълни Секиранов.

Гълъбово отново е заплашено от наводнение, след като три дни валя дъжд и сняг в региона.

"В следствие на обилни валежи и изпускане на язовири, нивото на р. Сазлийка, която пресича града е критично високо. Дигата прелива на 3 места, а се скъса преди броени минути в района на подстанция Гълъбово. Пробивът е около 2 метра.

В момента се вземат се мерки, извършва се насипване за да се защитят къщите в близост", каза кметът на Гълъбово Николай Тонев. През януари заради проливни дъждове Гълъбово беше наводнено. Сега няма опасност само за подстанцията, която вече е оградена с дига.

Със заповед на министъра Николай Ненчев днес е създаден кризисен щаб към Министерството на отбраната във връзка с бедствената ситуация в области и общини в страната

след падналия сняг. Това съобщи на пресконференция в Смолян министър Ненчев. Кризисният щаб се оглавява от началника на кабинета на министъра на отбраната. "Ще имаме наши представители, които ще координират работата във всеки един от засегнатите райони, ще окажем пълно съдействие, както винаги сме го правили до момента", заяви Николай Ненчев.

Той се ангажира, че ще бъде осигурена високопроходима военна техника, за да се стигне с помощ и доставки на хранителни продукти до около седем населени места в планинската област, които остават откъснати и няма връзка с тях.

Бедственото положение за област Кърджали остава в сила.

Пътят Кърджали-Хасково вече е отворен за движение, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Най-тежко остава положението в общините Ардино и Крумовград.

В Крумовград ситуацията е сложна, не само заради непроходими пътища, но и заради липсата на вода и електрозахранване в по-голямата част от населените места, обясни министърът. За възстановяване на водоподаването е осигурена доставката на 300-киловатов агрегат.

Лиляна Павлова пътува към Ардино, където вече работи един от пренасочените от Северна България роторни снегорина. Други три разчистват пътищата в посока Черноочене-с. Комунига-Джебел и Момчилград-Крумовград. Още три снегорина до вечерта ще се включат в отварянето на пътищата в Кърджалийска област.

Работи се и по възстановяване на електрозахранването в областта, посочи заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков. Захранване вече е подадено към подстанциите в Кирково, Момчилград, Джебел и към Златоград. Правят се опити през Златоград да бъде захранена частично и област Смолян. Към момента не е ясен точният брой на населените места без електричество в област Кърджали.

До два метра достига на места снежната покривка в община Лъки,

където от тази сутрин е обявено бедствено положение. Това каза общинският съветник Делчо Бакърджиев. Не е ясно дали има бедстващи хора на територията на общината, защото комуникациите са нарушени и нямаме информация, добави той. От вчера два от мобилните оператори нямат покритие в района на Лъки. Селата на територията на общината все още са без електричество. Децата от всички училища ще бъдат във ваканция до четвъртък, съобщи Бакърджиев.

По-рано днес от общинската управа помолиха военните да изпратят верижни машини, които да се включат в разчистването на пътищата. Това обаче е невъзможно, тъй като поделението в Асеновград не разполага с такава техника,

каза областният управител на Пловдив Розалин Петков. Верижни машини има в 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово, но разстоянието до Лъки е твърде голямо и те не могат да пътуват толкова време по асфалт, уточни Петков.

С изключение на община Лъки, ситуацията в Пловдивска област се нормализира, съобщи говорителят на електроразпределителното дружество ЕВН Крум Косев. В някои села в общините Садово, Родопи, Асеновград и Хисаря все още няма електричество.

Около стотина населени места в Хасковска област все още са с прекъснато електрозахранване,

съобщиха от ЕВН. От дружеството уточниха, че в района има 28 съборени или счупени стълбове, но техни екипи работят непрекъснато за отстраняването на авариите. В община Димитровград и тази нощ четири села и град Меричлери ще бъдат без ток, съобщи кметът Иво Димов. По думите му аварията е голяма, има съборени стълбове и утре се очаква специализирана техника, с помощта на която да бъдат отстранени повредите.

Димов изрази облекчението си, че след като цял ден в Димитровград беше прекъснато водоснабдяването заради спряно електрозахранване на помпени станции, в късния следобед е започнало поетапното пускане на водата. Няма бедстващи хора в общината. Пътищата към селата са почистени от снега. Остава затворен пътят от Димитровград за Симеоновград заради преливане на р. Мартинка.

Високопроходима техника доставя хляб и хранителни продукти до населени места в област Смолян,

до които пътищата са недостъпни заради снега, съобщиха от Областната администрация. Хляб е транспортиран до общините Рудозем и Златоград, които второ денонощие са без електроснабдяване.

Пътищата от първокласната и второкласна мрежа в област Смолян са проходими, но автомобилите трябва да бъдат задължително с вериги на гумите, информират от ОДМВР-Смолян.

Всички третокласни пътища, както и проходите "Превала" и "Печинско" са затворени. Паднала лавина е препречила днес пътя за с. Ягодина.
 
Общо 25 доброволци, около 100 души от местни фирми и горски работници са ангажирани в разчистването на терени с падащи дървета в община Смолян според данни от заместник-кмета Мариана Цекова.

Рухващите под напора на натрупания сняг дървета се превръщат в основен проблем в бедствената обстановка,

тъй като прекъсват жици на електропроводи и затрудняват проходимостта на пътищата. Дървета са паднали и върху две къщи в Смолян, засегнати са покривите на сградите.

Всичко за времето у нас и по света, както и актуалната пътна обстановка в страната можете да намерите на Sinoptik.bg.

Коментари 16
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

16 коментара
 
- Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя. - Ееее, Данче, защо все най-лошото си…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Еврокомисарят по вътрешните работи с коментар за приемането на България&nbsp;в Шенген</p>

Илва Йохансон: Приемането на България в Шенген е важна стъпка

Свят Преди 1 час

Според комисията проверките по външните граници следва да бъдат по-качествени

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

Технологии Преди 1 час

Платформата може да работи по-бавно и да дава грешки

Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

България Преди 1 час

Димитър Главчев проведе работна среща с ръководствата на службите за сигурност

<p>Назначиха 9 нови зам.-министри</p>

Рокади във втория ешелон на властта: Назначени са нови 9 зам.-министри

България Преди 2 часа

От длъжност са освободени редица кадри от втория ешелон на изпълнителната власт

Пеевски: Конституцията е опора и двигател на българското развитие

Пеевски: Конституцията е опора и двигател на българското развитие

България Преди 2 часа

Конституцията е гарантът за неотменимостта на евроатлантическата принадлежност на България, каза той

<p>Спецакция на граничните пунктове, за какво следят</p>

Институциите са на крак: Започна спецакция на граничните пунктове

България Преди 2 часа

Действията се осъществяват от служители от гранична полиция, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”, Агенция „Митници” и НАП

<p>Войната в Украйна върви към &quot;корейски сценарий&quot;</p>

Белгийски полковник: Войната в Украйна върви към "корейски сценарий"

Свят Преди 2 часа

Той допуска Русия да наложи пълен военен контрол над източните украински области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон

Kак да постигнем идеалната температура и чист въздух у дома през всеки сезон?

Kак да постигнем идеалната температура и чист въздух у дома през всеки сезон?

Любопитно Преди 2 часа

В търсене на икономични решения, все повече хора се обръщат към локални решения за контрол на климата в отделните стаи

<p>САЩ забрани смяната на пола на всички непълнолетни в Айдахо, но има изключение</p>

САЩ забрани смяната на пола на всички непълнолетни в Айдахо

Свят Преди 2 часа

Върховния съд разрешава на Айдахо да прилага забраната срещу всеки, освен срещу ищците, които оспорваха закона

<p>Запалиха олимпийския огън за Игрите в Париж (ВИДЕО)</p>

Запалиха олимпийския огън за Игрите в Париж

Свят Преди 2 часа

Огънят ще бъде транспортиран до Франция за церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж на 26 юли

"Написах ти писмо": Нов метод за борба с нарушителите по пътищата

"Написах ти писмо": Нов метод за борба с нарушителите по пътищата

България Преди 3 часа

Нарушителите по пътищата вече ще получават лични послания от семейства на загинали

"Възраждане" обяви кандидатите си за евровота

"Възраждане" обяви кандидатите си за евровота

България Преди 3 часа

Костадин Костадинов обяви критериите, на база които са били взимания решения за профила на кандидатите

<p>&quot;Убиецът на градове&quot; премина край Земята&nbsp;</p>

"Убиецът на градове": Огромният астероид се приближи до Земята

Свят Преди 3 часа

Астероидът за пръв път може да се види с любителски телескопи

Нивото на река Урал продължава да се покачва, 65 000 души са принудени да се евакуират

Нивото на река Урал продължава да се покачва, 65 000 души са принудени да се евакуират

Свят Преди 3 часа

В град Курган, административен център на областта, е прекъснато електрозахранването

Снимката е илюстративна

Подводна „хибридна война“ заплашва сигурността на 1 милиард души

Свят Преди 3 часа

Това предупреждава командир на НАТО