23

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за пътищата за въвеждането на тол система и електронна винетка.

 „За“ гласуваха 113 народни представители, 1 беше „против“, а 69 се въздържаха.

Промените са свързани с изграждането и функциониране на смесената електронна система за събиране на таксите за ползване на платената пътна мрежа.

Превозни средства над 3,5 тона ще използват тол системата, на база изминатото разстояние. То ще се изчислява с монтирано в превозното средство бордово устройство, което регистрира данните за изминатото разстояние с помощта на глобална навигационна сателитна система.

Леките автомобили ще бъдат с електронни винетки, на база време.

Предвидена е възможност тол таксите да се заплащат по електронен път и в брой на пунктове.

Електронна винетка за леки коли и тол такса за камионите

А за електронните винетки- чрез терминали за самотаксуване или с картово плащане. Има и възможност за събиране на вземанията чрез т.нар. „карти за гориво“, издавани от различни търговци, чрез които се осъществяват безкасови регистрации на разплащанията, с карти или чипове, които отчитат транзакцията.

Какво се променя по пътищата - нов контрол

Тол системата - държавна, какво значи това

АПИ ще има правомощията да сключва договори с тези търговци. Системата ще се контролира от ново структурно звено към АПИ – Национално тол управление.

Промените включват и въвеждането на т.нар. уикенд електронна винетка с валидност от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя.

Електронната винетка за леките автомобили ще бъде въведена от 1 януари 2019 година, а тол таксата- от 16 август 2019 година.

Депутатите удължиха пленарния си ден днес до гласуване на 11-а точка от дневния ред. В момента депутатите първо четене на промени в Закона за енергетиката.

Предстои и новото обсъждане на върнатите от президента Румен Радев текстове от Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.