215

О бединените патриоти и ГЕРБ са готови с програма за управлението на страната до 2021 година. Партиите обявиха, че са готови за пълен мандат. Каква точно ще е структурата на новото правителство обаче все още не е ясно - министерските кресла ще се обсъждат след понеделник.

Предстои подписване на коалиционно споразумение, в което ще присъства персоналния състав, а правителство вероятно ще има около 4 май - две седмици след първото заседание на парламента. 

„Преговорният процес за изработването на общата стратегическа програма на бъдещето коалиционно управление вече приключи.

Програмата е разписана на 21 страници – като една символика за това, че се обединяваме около общото си решение да организираме и да проведем управлението на страната до 2021 година”, обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Ще има и подробна управленска програма на около 200-300 страници, посочи Цветан Цветанов. 

Двете формации вече се договориха за увеличение на минималната пенсия първо на 180 лв., и до 200 лв. в края на годината, а вчера стана ясно, че ще има и двоен скок за учителските заплати и ревизия на инвалидните пенсии. 

"От понеделник нататък ще се занимаваме с тези теми

и ви моля да не правите интерпретации и да пишете от много, много „сигурни източници“, коментира след подписването на управленската програма Бойко Борисов. По думите му в резултат от изборите в края на март "нямаше много възможни комбинации за съставяне на бъдещо правителство".

„Ако отново се озове страната в същата ситуация, при всичките преговори, които текат за Брекзит и касаят стотици хиляди българи, десетки хиляди българи, които живеят в чужбина, мигрантският поток, виждате в международно отношение никога не са били по-лоши отношенията между САЩ и Русия, Турция ни е на границата, Македония е без правителство, Сърбия, Унгария – всеки ден протести“, заяви той.

Източник: БГНЕС

„Виждате, че се започнаха дори опити да се сменя законодателството и то такова във вид, за който за ГЕРБ е неприемливо – да оставим българските граждани в чужбина без право на глас. Още веднъж благодаря на колегите за компромисите. Положихме тези усилия, защото влизаме в най-святите дни за православните християни. Утре е Разпети петък, не се работи, всички ще се мъчим и след това ни предстои най-хубавият ни празник, на който пожелавам на всички да славим Господа, защото без Господа нищо не може да се направи, да карате внимателно,

защото българите свикнаха да пътуват по хубави магистрали.

Стотици хиляди заминават за няколко дни в чужбина“, коментира още Бойко Борисов.

Герджиков призна за напрежение в кабинета

Радев: Изборите откроиха проблеми, погребани след това

„Всяка страна направи необходимите отстъпки, но в крайна сметка се подписахме под документ, който сме решени да реализираме”, добави Симеонов.

Ако не се бяхме разбрали с Обединените патриоти, трябваше да отидем на нови избори в следващите няколко месеца. БСП и Обединените патриоти не могат да направят дори и с "Воля" коалиция“, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Ние отстъпвахме в пенсиите, те отстъпваха от други неща, но винаги сме се ръководили от принципа "България над всичко”,

подчерта той.

Източник: БГНЕС

21-те страници накратко: 

- Присъединяването на България към Шенген и задълбочаване на сътрудничеството между НАТО и ЕС са сред другите приоритети.

- Друг важен приоритет в управлението на бъдещото ново правителство е Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

- Според ГЕРБ и ОП приоритет на ЕС трябва да бъде спирането на притока от мигранти на турските граници – сухопътни и морски. „Споделяме необходимостта от една по - радикална реформа на Дъблинския регламент, така че тежестта при обработване на молбите за международна закрила да не се поема само от държавите на предна линия”, записано в управленската програма 2017-2021 г.

- В сектора на регионална политика ГЕРБ и ОП залагат на въвеждане на електронна винетка за леки коли и тол такса за изминато разстояние за тежкотоварните автомобили и други МПС.

- Приоритет ще е завършване на магистралния пръстен на страната и модернизацията на пътната мрежа.

- Програмата за саниране на многофамилни жилищни сгради остава сред главните задачи и на бъдещия кабинет, като тя ще бъде разширена, за да обхване и тухлени многофамилни и еднофамилни сгради.

- В социалната политика се дава заявка за гарантиране в рамките на мандата на минимална работна заплата от 650 лв. и средна работна заплата от 1500 лв.

- Социалните помощи ще се обвържат със заетост – всички в трудоспособна възраст, които получават помощи трябва да се включат в заетост. Посещението не само на училище, но и на детска градина, ще бъде обвързано с изплащането на социални помощи.

- Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи до 180 лв. от 1 юли 2017 г., а от 1 октомври 2017 г. до 200 лв. Ще се преизчислят всички пенсии, отпуснати преди 2010 г. със средния осигурителен доход за 2009 г. със средствата спестени от неправомерно отпуснати инвалидни пенсии.

- Ще се направи пълна ревизия на ТЕЛК-овете.

- В сектора на обществен ред и сигурност се залага на повишаване на капацитета на охрана на границата и полицейско присъствие във всяко населено място.

- Ще бъде приет нов закон за частната охранителна дейност, както и закон за доброволчеството, който следва да регламентира отношенията между доброволците и органите на централна и местна власт при преодоляването на последствията от бедствия, аварии и опазване на общественият ред.

- В управленската си програма ГЕРБ и ОП са разписали, че основна цел на България е по-нататъшната интеграция в Европейската финансова инфраструктура. Единният банков съюз и Еврозоната са естественият ни път на развитие след изпълнение на всички критерии. До тогава Валутният борд е безалтернативен и неприкосновен.

- Ще бъдат запазени данъчните ставки на преките данъци и ставките и прагът за регистрация по ДДС.

- Що се отнася до управлението на средствата от Европейския съюз, коалицията залага на унифициране на системите за управление на оперативните програми и опростяване на документацията по кандидатстване и отчитане на проекти.

- В сектора на отбраната приоритет е увеличаване на разходите за отбрана и достигане на ниво от 2% от БВП в края на предстоящия управленски мандат и активно сътрудничество с военно-патриотичните съюзи и други неправителствени организации за патриотичното възпитание на младежта и съхраняването на традициите на българската армия.

- Друг приоритет е въвеждане на военно обучение в училище и разширяване на възможностите за доброволна военна служба.

- В областта на правосъдието продължаването на съдебната реформа остава приоритет. Ще бъде приет нов Антикорупционен закон и нов Наказателен кодекс. Приоритет е и въвеждането на тримесечни доклади на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС пред Народното събрание

- Една от най-силните антикорупционни мерки е въвеждане на електронно правосъдие до края на 2018 г.

- ГЕРБ и ОП поемат ангажимент до края на 2018 г. да бъдат изпълнени 17-те препоръки от 10-годишния доклад по Механизма за сътрудничество и оценка.

- В областта на образованието се дава заявка за удвояване на учителското възнаграждение до края на мандата.

- Ще се работи за промяна в системата на делегираните бюджети от 2018 г., като финансирането няма да зависи само от броя на децата, а и от качеството на образователният процес.

- Основен приоритет пред здравеопазването е поетапна демонополизация на Националната здравноосигурителна каса.

- В сферата на културата ГЕРБ и ОП са разписали, че ще работят за модернизиране на материалната база на училища, театри, опери, музеи и др. и максимално финансиране на българското кино от държавата съгласно Закона за филмовата индустрия, както и реално изпълнение на предвиденото в Закона за хазарта отчисление от 10% за Националния фонд „Култура”.

- В сектор Околна среда бъдещото управление ще работи за подобряване качеството на атмосферния въздух в населените места и въвеждане на мерки за оптимизиране на превантивната дейност, в посока опростяване на процедурите на инвестиционния процес (ОВОС).

- В областта земеделие, храни, рибарство и гори приоритет е приемане и прилагане на нов Закон за храните и осигуряване на финансова подкрепа с фокус върху малките и средни предприятия и стимулиране на доходоносно селскостопанско производство и равнопоставеност на пазара.

- Заявката от предизборната кампания за ускорено доизграждане на АМ „Хемус” и тунел под връх Шипка остават сред основните приоритети в раздел „Транспорт”. Друг приоритет до 2021 г. е разширение на метрото в София и подготовка за изграждане (проектиране) на интермодален терминал във Варна и във Видин.

- В сферата на икономиката ГЕРБ и Обединени патриоти се подписват под приоритета въвеждане на принципа на „мълчаливото съгласие“ и принципа на „една информация в една администрация“.

Междувременно стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров

отказа да сезира Конституционния съд за законността на парламентарните избори. Искане за това отправиха от партия ДОСТ, според които ако не е била ЦИК, формацията му е щяла да влезе в НС. 

Цацаров се мотивира със записаното в Изборния кодекс, че "споровете относно законността на изборите се решават от Конституционния съд".

Източник: БГНЕС
Коментари 215
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

215 коментара
 
Декември - месец на Националната изложба на любителски снимки на шарани, прасета и сарми...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Автобус на градския транспорт се запали в София

Автобус на градския транспорт се запали в София

България Преди 49 минути

Огънят е възникнал по време на движение в двигателния отсек отзад

<p>Преди 50 години братушките се докосват до лукса: ВАЗ-2103</p>

Преди 50 години братушките се докосват до първата луксозна „Жигула”

Технологии Преди 3 часа

Жителите на СССР за пръв път разбират какво значи „лукс” през декември 1972 г., когато от конвейра в Толиати слиза първата ВАЗ-2103

Шолц за руската ядрена заплаха: Засега сме сложили край на това

Шолц за руската ядрена заплаха: Засега сме сложили край на това

Свят Преди 11 часа

Канцлерът каза, че приоритетът е Русия „незабавно да прекрати войната”

Путин призна: Това е геноцид. Но кой го започна

Путин призна: Това е геноцид. Но кой го започна

Свят Преди 11 часа

По думите на Путин унищожаването на украинска цивилна инфраструктура е отговор на взрива на Кримския мост

Конгресът в САЩ прие закон, защитаващ еднополовите бракове

Конгресът в САЩ прие закон, защитаващ еднополовите бракове

Свят Преди 12 часа

Мярката ще измени американски закон от 1996 г.

Одобриха проект за военна помощ от България за Украйна

Одобриха проект за военна помощ от България за Украйна

България Преди 12 часа

Военната и военно-техническата подкрепа на Украйна, която България ще окаже, е засекретена

Истината за Русия и защо губи войната в Украйна

Истината за Русия и защо губи войната в Украйна

Свят Преди 13 часа

Организационно-структурният модел на руската армия е дълбоко погрешен

Издирват 50-годишен мъж във Витоша

Издирват 50-годишен мъж във Витоша

България Преди 14 часа

Колата му е намерена от полицията в района на хотел „Морените”

Николай Габровски

Габровски се срещна с представители на „Български възход“

България Преди 16 часа

Габровски: Надявам се с повече дипломатичност и с повече диалог да успеем

<p>Най-влиятелните жени в Библията</p>

Най-влиятелните жени в Библията

Любопитно Преди 16 часа

Кои са жените, които за добро или лошо всъщност оказаха влияние и оформиха самата Библия

България остава извън Шенген

България остава извън Шенген: Първи реакции

България Преди 17 часа

Съветът на ЕС отхвърли разширяването на Шенген с България и Румъния. Решението бе последвано от множество реакции

Русия освободи Грайнър в замяна "търговеца на смърт"

Русия освободи Грайнър в замяна "търговеца на смърт"

Свят Преди 17 часа

Размяната на затворници бе потвърдена от министерството на външните работи на Русия

Имунитетът ти има нужда от теб

Имунитетът ти има нужда от теб

Любопитно Преди 18 часа

Погрижи се за него

През последните месеци в Германия се засили активността на протестиращи във връзка с промените в климата.

Климатични активисти с нова акция: Залепиха се за летищни писти

Свят Преди 18 часа

Активисти за климата протестираха днес на летищата в Берлин и Мюнхен срещу евтините въздушни пътувания, а някои от демонстрантите се залепиха за пистите

Димитрий Песков

Русия обяви, че иска още територии в Украйна

Свят Преди 18 часа

Русия иска да присъедини нови територии извън анексираните области

Снимката е илюстративна

Отхвърлиха приемането на България в Шенген

Свят Преди 18 часа

Хърватия обаче ще стане член на Шенген