215

О бединените патриоти и ГЕРБ са готови с програма за управлението на страната до 2021 година. Партиите обявиха, че са готови за пълен мандат. Каква точно ще е структурата на новото правителство обаче все още не е ясно - министерските кресла ще се обсъждат след понеделник.

Предстои подписване на коалиционно споразумение, в което ще присъства персоналния състав, а правителство вероятно ще има около 4 май - две седмици след първото заседание на парламента. 

„Преговорният процес за изработването на общата стратегическа програма на бъдещето коалиционно управление вече приключи.

Програмата е разписана на 21 страници – като една символика за това, че се обединяваме около общото си решение да организираме и да проведем управлението на страната до 2021 година”, обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Ще има и подробна управленска програма на около 200-300 страници, посочи Цветан Цветанов. 

Двете формации вече се договориха за увеличение на минималната пенсия първо на 180 лв., и до 200 лв. в края на годината, а вчера стана ясно, че ще има и двоен скок за учителските заплати и ревизия на инвалидните пенсии. 

"От понеделник нататък ще се занимаваме с тези теми

и ви моля да не правите интерпретации и да пишете от много, много „сигурни източници“, коментира след подписването на управленската програма Бойко Борисов. По думите му в резултат от изборите в края на март "нямаше много възможни комбинации за съставяне на бъдещо правителство".

„Ако отново се озове страната в същата ситуация, при всичките преговори, които текат за Брекзит и касаят стотици хиляди българи, десетки хиляди българи, които живеят в чужбина, мигрантският поток, виждате в международно отношение никога не са били по-лоши отношенията между САЩ и Русия, Турция ни е на границата, Македония е без правителство, Сърбия, Унгария – всеки ден протести“, заяви той.

Източник: БГНЕС

„Виждате, че се започнаха дори опити да се сменя законодателството и то такова във вид, за който за ГЕРБ е неприемливо – да оставим българските граждани в чужбина без право на глас. Още веднъж благодаря на колегите за компромисите. Положихме тези усилия, защото влизаме в най-святите дни за православните християни. Утре е Разпети петък, не се работи, всички ще се мъчим и след това ни предстои най-хубавият ни празник, на който пожелавам на всички да славим Господа, защото без Господа нищо не може да се направи, да карате внимателно,

защото българите свикнаха да пътуват по хубави магистрали.

Стотици хиляди заминават за няколко дни в чужбина“, коментира още Бойко Борисов.

Герджиков призна за напрежение в кабинета

Радев: Изборите откроиха проблеми, погребани след това

„Всяка страна направи необходимите отстъпки, но в крайна сметка се подписахме под документ, който сме решени да реализираме”, добави Симеонов.

Ако не се бяхме разбрали с Обединените патриоти, трябваше да отидем на нови избори в следващите няколко месеца. БСП и Обединените патриоти не могат да направят дори и с "Воля" коалиция“, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Ние отстъпвахме в пенсиите, те отстъпваха от други неща, но винаги сме се ръководили от принципа "България над всичко”,

подчерта той.

Източник: БГНЕС

21-те страници накратко: 

- Присъединяването на България към Шенген и задълбочаване на сътрудничеството между НАТО и ЕС са сред другите приоритети.

- Друг важен приоритет в управлението на бъдещото ново правителство е Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

- Според ГЕРБ и ОП приоритет на ЕС трябва да бъде спирането на притока от мигранти на турските граници – сухопътни и морски. „Споделяме необходимостта от една по - радикална реформа на Дъблинския регламент, така че тежестта при обработване на молбите за международна закрила да не се поема само от държавите на предна линия”, записано в управленската програма 2017-2021 г.

- В сектора на регионална политика ГЕРБ и ОП залагат на въвеждане на електронна винетка за леки коли и тол такса за изминато разстояние за тежкотоварните автомобили и други МПС.

- Приоритет ще е завършване на магистралния пръстен на страната и модернизацията на пътната мрежа.

- Програмата за саниране на многофамилни жилищни сгради остава сред главните задачи и на бъдещия кабинет, като тя ще бъде разширена, за да обхване и тухлени многофамилни и еднофамилни сгради.

- В социалната политика се дава заявка за гарантиране в рамките на мандата на минимална работна заплата от 650 лв. и средна работна заплата от 1500 лв.

- Социалните помощи ще се обвържат със заетост – всички в трудоспособна възраст, които получават помощи трябва да се включат в заетост. Посещението не само на училище, но и на детска градина, ще бъде обвързано с изплащането на социални помощи.

- Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи до 180 лв. от 1 юли 2017 г., а от 1 октомври 2017 г. до 200 лв. Ще се преизчислят всички пенсии, отпуснати преди 2010 г. със средния осигурителен доход за 2009 г. със средствата спестени от неправомерно отпуснати инвалидни пенсии.

- Ще се направи пълна ревизия на ТЕЛК-овете.

- В сектора на обществен ред и сигурност се залага на повишаване на капацитета на охрана на границата и полицейско присъствие във всяко населено място.

- Ще бъде приет нов закон за частната охранителна дейност, както и закон за доброволчеството, който следва да регламентира отношенията между доброволците и органите на централна и местна власт при преодоляването на последствията от бедствия, аварии и опазване на общественият ред.

- В управленската си програма ГЕРБ и ОП са разписали, че основна цел на България е по-нататъшната интеграция в Европейската финансова инфраструктура. Единният банков съюз и Еврозоната са естественият ни път на развитие след изпълнение на всички критерии. До тогава Валутният борд е безалтернативен и неприкосновен.

- Ще бъдат запазени данъчните ставки на преките данъци и ставките и прагът за регистрация по ДДС.

- Що се отнася до управлението на средствата от Европейския съюз, коалицията залага на унифициране на системите за управление на оперативните програми и опростяване на документацията по кандидатстване и отчитане на проекти.

- В сектора на отбраната приоритет е увеличаване на разходите за отбрана и достигане на ниво от 2% от БВП в края на предстоящия управленски мандат и активно сътрудничество с военно-патриотичните съюзи и други неправителствени организации за патриотичното възпитание на младежта и съхраняването на традициите на българската армия.

- Друг приоритет е въвеждане на военно обучение в училище и разширяване на възможностите за доброволна военна служба.

- В областта на правосъдието продължаването на съдебната реформа остава приоритет. Ще бъде приет нов Антикорупционен закон и нов Наказателен кодекс. Приоритет е и въвеждането на тримесечни доклади на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС пред Народното събрание

- Една от най-силните антикорупционни мерки е въвеждане на електронно правосъдие до края на 2018 г.

- ГЕРБ и ОП поемат ангажимент до края на 2018 г. да бъдат изпълнени 17-те препоръки от 10-годишния доклад по Механизма за сътрудничество и оценка.

- В областта на образованието се дава заявка за удвояване на учителското възнаграждение до края на мандата.

- Ще се работи за промяна в системата на делегираните бюджети от 2018 г., като финансирането няма да зависи само от броя на децата, а и от качеството на образователният процес.

- Основен приоритет пред здравеопазването е поетапна демонополизация на Националната здравноосигурителна каса.

- В сферата на културата ГЕРБ и ОП са разписали, че ще работят за модернизиране на материалната база на училища, театри, опери, музеи и др. и максимално финансиране на българското кино от държавата съгласно Закона за филмовата индустрия, както и реално изпълнение на предвиденото в Закона за хазарта отчисление от 10% за Националния фонд „Култура”.

- В сектор Околна среда бъдещото управление ще работи за подобряване качеството на атмосферния въздух в населените места и въвеждане на мерки за оптимизиране на превантивната дейност, в посока опростяване на процедурите на инвестиционния процес (ОВОС).

- В областта земеделие, храни, рибарство и гори приоритет е приемане и прилагане на нов Закон за храните и осигуряване на финансова подкрепа с фокус върху малките и средни предприятия и стимулиране на доходоносно селскостопанско производство и равнопоставеност на пазара.

- Заявката от предизборната кампания за ускорено доизграждане на АМ „Хемус” и тунел под връх Шипка остават сред основните приоритети в раздел „Транспорт”. Друг приоритет до 2021 г. е разширение на метрото в София и подготовка за изграждане (проектиране) на интермодален терминал във Варна и във Видин.

- В сферата на икономиката ГЕРБ и Обединени патриоти се подписват под приоритета въвеждане на принципа на „мълчаливото съгласие“ и принципа на „една информация в една администрация“.

Междувременно стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров

отказа да сезира Конституционния съд за законността на парламентарните избори. Искане за това отправиха от партия ДОСТ, според които ако не е била ЦИК, формацията му е щяла да влезе в НС. 

Цацаров се мотивира със записаното в Изборния кодекс, че "споровете относно законността на изборите се решават от Конституционния съд".

Източник: БГНЕС
Коментари 215
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

215 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Освободиха Везиева от длъжността председател на Съвета на директорите в „Холдинг БДЖ“

Освободиха Везиева от длъжността председател на Съвета на директорите в „Холдинг БДЖ“

България Преди 5 часа

Все още не се почват официални мотиви за освобождаването

Турция поема командването на оперативна група на НАТО

Турция поема командването на оперативна група на НАТО

Свят Преди 6 часа

В CTG-441.04 ще участват кораби от военноморските сили на Германия, Белгия, България, Франция, Испания, Италия, Португалия и Румъния

СЕМ не избра шеф на БНТ

СЕМ не избра шеф на БНТ

България Преди 8 часа

Емил Кошлуков остава начело до процедура по нов избор

Защо гонят 70 руски дипломати от България

Защо гонят 70 руски дипломати от България

България Преди 10 часа

Борислав Сандов: Поне два пъти в оперативно заседание на Министерски съвет е обсъждан въпроса за реципрочност

Марс

Южният полюс на Марс - там са "заключени" почти всички водни ресурси на планетата

Технологии Преди 11 часа

Локализирането на подпочвени води е от ключово значение за определянето на потенциала за живот на планетата

<p>НАТО: Днес взехме историческото решение</p>

Столтенберг: Днес взехме решение да поканим Швеция и Финландия

Свят Преди 11 часа

Междувременно съюзниците се очаква да увеличат присъствието си на Скандинавския полуостров

Кирил Петков назначи нов зам.-министър на МВР

Кирил Петков назначи нов зам.-министър на МВР

България Преди 11 часа

Той е заемал изпълнителски и ръководни длъжности в ОД на МВР – Бургас

ВСС освободи зам.-окръжния прокурор на Перник Бисер Михайлов

ВСС освободи зам.-окръжния прокурор на Перник Бисер Михайлов

България Преди 12 часа

Синът на Михайлов - Васил, е обвинен за причиняване на телесна повреда и закана с убийство

НС освободи от акциз електрическата енергия и природния газ

НС освободи от акциз електрическата енергия и природния газ

България Преди 12 часа

Мярката е с цел да се подпомогне бизнесът и потребителите

<p>Руски съд не реши дали &bdquo;Азов&ldquo; е терористична организация</p>

Руският съд отложи решението дали полк „Азов“ е терористична организация

Свят Преди 12 часа

Роднини на украинските бойци призовават техните права да бъдат защитавани

Тошко Йорданов: Кирил Петков не става за премиер

Тошко Йорданов: Кирил Петков не става за премиер

България Преди 13 часа

Йорданов: Кирил Петков е Бойко Борисов с диплома от „Харвард”

<p>COVID-19: Подвариантът ВА.5 на Омикрон вече е в България</p>

Подвариантът ВА.5 на Омикрон вече циркулира в България

Теми в развитие Преди 13 часа

За последната седмица е регистриран 50% ръст на заболяемостта от COVID-19 в страната

<p>Гюров от ПП отговори на ултиматума на Нинова</p>

Гюров от "Продължаваме промяната" отговори на Корнелия Нинова

България Преди 13 часа

Гюров: Надяваме се БСП да преосмисли своето решение

Христо Иванов

Христо Иванов: Вървим към поредния ялов парламент

България Преди 13 часа

Запитан дали би посъветвал "Продължаваме промяната" да оттегли Кирил Петков като премиер, за да върнат БСП на масата за преговори, лидерът на "Да, България", заяви, че не изключва всички възможни варианти

а

Основни тенденции в онлайн бизнеса и електронната търговия през 2022

Технологии Преди 13 часа

Най-важната формула за успех е наличието на уеб сайт и гъвкав дигитален маркетинг

.

Марк Джейкъбс откри своя Ницше в Нюйоркската обществена библиотека

Любопитно Преди 13 часа

"Само изкуството ще ни спаси да не умрем от истината"