"Набуко": Трасето през България
Източник: ЕПА/БГНЕС
34

Проектът на българската част от газопровода "Набуко" трябва да е готов в края на 2011 г.

Съгласно финалния доклад за избор на трасе газопроводът на наша територия ще е с дължина 412 км , съобщи Крикор Топакбашиян, ръководител на дирекция "Маркетинг и търговска дейност" в "Химкомплект инженеринг" АД - София, местен инженер на проекта за страната (LFE).

Окончателното трасе и земите, през които ще минава съоръжението през България, ще се знаят с точност през октомври или ноември тази година.

Според предварителните планове газопроводът ще бъде реализиран в края на 2014 г. - началото на 2015 година, уточни Топакбашиян.

Тръбата ще има диаметър 56 инча (1422 милиметра) и налягане 100 атмосфери.

На територията на страната ни широчината на строителния коридор ще бъде в земеделска земя 36 метра (само едногодишни култури) и редуцирана широчина в горски фонд от 24 метра.

Земеделската земя и предоставените площи от горския фонд (просеки) в т.н. сервитутна зона на газоенергийните обекти могат да се ползват само за засяване с едногодишни култури с къса коренова система, обясниха експертите.   

Трасето през България 

Трасето навлиза у нас от територията на Турция при с. Странджа, върви паралелно на съществуващата газопреносна транзитна система - 76 км, пресича планинската верига Стара Планина при максимална височина 770 м. над морското равнище.

След това съоръжението се насочва на северозапад самостоятелно до срещата с националния северен полупръстен - километри 116,3.

Следва отново паралелно движение в посока изток-запад със съществуващата национална газопреносна система - километри 133, последен самостоятелен северозападен участък - километри 86,5. Трасето излиза при град Оряхово на река Дунав.

Предвижда се тръбата да премине през 9 области, 24 общини и 100 землища на селища. 12,5% от трасето ще засегне необработваеми земеделски земи, 68,5 на сто - обработваеми, 13 на сто - горски територии.

Засегнатите водни площи ще бъдат 0,5 на сто, територии на транспорта - 0,5 на сто и други още 0,5 на сто.

120 километра от трасето ще бъде на територията на Плевенска област. Тръбата с газа ще пресича землищата на шест общини в региона - Плевен, Левски, Пордим, Долни Дъбник, Кнежа и Искър, като ще преминава и през четири от защитените зони по НАТУРА 2000 в областта - това са "Обнова", "Студенец" и реките Искър и Вит.

Обект с национално значение  

На 14 юли 2009 г. Министерският съвет с решение номер 616 обяви газопровода "Набуко" за обект с национално значение, припомни експертът. На територията на България Nabucco Gas Pipeline International GmbH (Nabucco-Pipeline.com) се представлява от "Набуко газ пайплайн България" ЕООД.

На наша територия "Набуко" ще разполага с междусистемна връзка с националната газопреносна система, в т.ч. редуцираща станция и измервателна станция (OFF TAKE 1) - км 76,2.

При километър 137 е предвидена компресорна станция (CS номер 9) за повишаване налягането в газопреносната система плюс станция за очистване на газопровода (Pig Station).

Проектът включва междусистемна връзка на газопровода с подземното газово хранилище "Чирен", в т.ч. измервателна станция (OFF TAKE 2) - км 378,2.

Ще бъдат изградени и линейни кранови възли през 20-30 километра за секциониране на линейната част на газопровода и контролирано изпускане на природния газ.

При километър 397,2 ще бъде разположена газоизмервателна станция на изхода от България (GMS) плюс станция за очистване на газопровода (Pig Station).     

Пресичане на пътища, железопътни линии и реки

Републиканските пътища ще се пресичат под ъгъл най-малко 60 градуса съгласувано с областните пътни управления и с Агенция "Пътна инфраструктура".

Местата на пресичанията се избират в участъци на малък насип и земни почви.

Това особено важи за магистрали и пътища първи и втори клас, с оглед извършване на прехода с хоризонтален сондаж без спиране на движението.

Там, където е невъзможно, преходът ще се извършва по открит способ с отбиване или временно пренасочване на движението по друг маршрут и при разработване и съгласуване на проект за временна организация на движението като преходът ще се сигнализира със съответните пътни знаци.

Железопътните линии ще се пресичат под ъгъл най-малко 70 градуса съгласувано с Изпълнителна агенция "Железопътна инфраструктура". Местата на пресичанията отново се избират в участъци с малък насип и земни почви с оглед извършване на прехода с хоризонтален монтаж без спиране на движението.

На територията на България трасето на газопровода ще премине през около 10 големи реки (до 100 м. на водното огледало и воден поток над 400 куб. м./сек.), 20 средни реки (до 60 м. на водното огледало и воден поток от 100-400 куб.м./сек) и около 100 малки реки (под 100 куб.м./сек) и дерета.

Принципно преходът на реките ще бъде чрез отбиване на водното течение.    

Безопасност по време на експлоатация

Общите условия включват поддържане на експлоатационен път в подходящи теренни условия. Работата на газопровода ще е в пълно съответствие с изискванията за безопасна експлоатация на цялата газопреносна мрежа на страната, в т.ч. контролираното изпускане на газ и ремонтните работи по него.

Преносната мрежа се разпределя на участъци чрез спирателни кранови възли, за които се осигурява физическа защита чрез ограждения.

Разстоянието между крановите възли ще бъде между 20 и 25 километра. Ще има план за спасителни и аварийно-възстановителни работи.

Хората, които обработват земята си, ще могат да я ползват, уточни Топакбашиян.

Ще бъдат въведени обаче ограничения за ползването на земята в защитената зона.

Широчината на зоната ще бъде 400 м. (по 200 м. от двете страни на газопровода).

Няма да се разрешава палене на огън, стрелба с ловно и бойно оръжие, както и строителство на сгради на разстояние най-малко 200 м. от газопровода.

Ще се осъществяват периодични инспекции на трасето с хеликоптер, кола или пеша.  

Проектирането и инвестиционното намерение

"Набуко" е инвестиционно намерение за изграждане на транзитен газопровод от Турция до Австрия през територията на България, Румъния и Унгария за пренос на природен газ от различни източници в района на Каспийско море, Централна Азия и Иран до Централна Европа.

Общата му дължина е 3 300 километра. Годишният му капацитет - 31 милиона куб. м газ. Инвестицията за проекта е 7,9 милиарда евро.

Газопроводът ще бъде реализиран през четири етапа - първият и вторият етап ще бъдат реално за 25 млрд куб.м. газ и при четвъртият етап - 31 милиарда куб.м. газ.

Очаква се газ по тръбата да потече през 2014-2015 г.

Съществен момент за напредъка на проекта са обществените обсъждания и консултации, на които ще бъде дадена пълна информация за проекта, категорични са експертите. Срещи със заинтересованите кметства и обществеността ще бъдат организирани през следващите два месеца.

Специалистите вече запознават местните власти в различните региони на страната с наличната информация по проекта на този етап. В срещите участват кметове на общини и съответните специалисти, които ще бъдат ангажирани по предстоящите процедури за уреждане на имотните взаимоотношения и за обществените обсъждания по места.

Започната е проектната дейност.

"Химкомплект инженеринг" е избран за местен проектант на проекта в България и той трябва да бъде готов в края на 2011 г. До момента са разработени предварителният устройствен план и избор на трасе на газопровода.

Подготвя се заданието за разработване на ОВОС, сеизмична оценка на газопровода, геоложки проучвания на трасето.

За първи път у нас ще има оценка и на социалната среда за районите от "Набуко", обяви Генади Алексиев от "Геомарин Център".

Тъй като земите, през които ще минава газопроводът в България са с различен статут - има и от горския фонд, земеделска земя, както и територии по НАТУРА, се прави доста задълбочена и обемна оценка на риска за околната среда.

Ще бъде отчетена сезонната динамика на застрашените видове, евентуалните вреди, които могат да настъпят за климата, местата на дадени източници на питейна вода. В момента върви предварителното оповестяване и консултациите със заинтересованите страни.

Проектантите апелират към всички общини, през чиято територия "Набуко" ще преминава, ако има влезли в сила инвестиционни намерения, да представят карта на проектантите на газопровода, за да могат те да се съобразят с това, поясни Топакбашиян.

Той обяви, че се предвиждат срещи с хората и по населените места, за да могат да разберат повече за газопровода и как ще става преминаването на тръбата през земите им. 

Коментари 34
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

34 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Ще имаме ли нужда от трета доза ваксина</p>

Ще имаме ли нужда от трета доза ваксина

Теми в развитие Преди 7 часа

Ето какво е мнението на специалистите

Прочутата арка на Дарвин рухна

Прочутата арка на Дарвин рухна

Свят Преди 10 часа

Формацията, кръстена на видния британски естествоизпитател Чарлз Дарвин, беше водеща дестинация за гмуркане

Нова Броудкастинг Груп стартира нов спортен канал от 1 юли

Нова Броудкастинг Груп стартира нов спортен канал от 1 юли

България Преди 12 часа

Програмата на DIEMA SPORT 3 ще обогати спортното съдържание в премиум пакета

Германците очакват големи политически промени наесен

Германците очакват големи политически промени наесен

Свят Преди 13 часа

Повечето биха искали правителството да прилага политики, които ограничават имиграцията

Антъни Иванов

Антъни Иванов е на полуфинал на европейското с рекорд

България Преди 13 часа

По-късно днес нашият плувец ще спори за място на финала

По 5 хил. лв. глоба за митничари от "Лесово", взимали подкупи

По 5 хил. лв. глоба за митничари от "Лесово", взимали подкупи

България Преди 14 часа

Престъплението е извършено в периода от март 2014 г. до началото на ноември 2014 г. в село Лесово, общ. Ямбол, и в гр. Бургас

Арктика - кое прави тази зона важна и интересна

Арктика - кое прави тази зона важна и интересна

Свят Преди 14 часа

Към Арктика се стремят не само граничещите с нея страни, но и по-отдалечени държави като Китай

Жан Виденов

Кой влиза в партията на Жан Виденов

България Преди 14 часа

Таско Ерменков е част от списъка, но отрече това да е истина

Финална развръзка за героите в хитовия български сериал на NOVA

Финална развръзка за героите в хитовия български сериал на NOVA

Любопитно Преди 14 часа

Ново бъдеще за лекарите на „Откраднат живот“ по време на големия финал на 20 май

Стойчо Кацаров

Кацаров: МЗ и Представителството на ЕК в България ще насърчават ваксинацията

България Преди 15 часа

Ведомството е готово да съдейства и логистично за разпространение на информационни материали

Радев: Бизнес интересът към "Три морета" говори за потенциала на региона

Радев: Бизнес интересът към "Три морета" говори за потенциала на региона

България Преди 15 часа

Президентът посочи приоритетите на българското председателство на инициативата

Как ще протекат ДЗИ тази година и какво е новото

Как ще протекат ДЗИ тази година и какво е новото

България Преди 15 часа

Какво съобщиха от Министерството на образованието и науката

Гренландия

Гренландия потъмнява и това заплашва света

Любопитно Преди 15 часа

Ледената шапка на Гренландия се е затоплила най-малко с 2,7 градуса по Целзий

Лудогорец с нова голяма инвестиция

Лудогорец с нова голяма инвестиция

България Преди 15 часа

Тренировъчният терен ще бъде реновиран изцяло

Въвеждат нова техника в борбата с градушките

Въвеждат нова техника в борбата с градушките

България Преди 16 часа

Самолетите ще участват в борбата с градушките в активния сезон до 1 октомври