"Набуко": Трасето през България
Източник: ЕПА/БГНЕС
34

Проектът на българската част от газопровода "Набуко" трябва да е готов в края на 2011 г.

Съгласно финалния доклад за избор на трасе газопроводът на наша територия ще е с дължина 412 км , съобщи Крикор Топакбашиян, ръководител на дирекция "Маркетинг и търговска дейност" в "Химкомплект инженеринг" АД - София, местен инженер на проекта за страната (LFE).

Окончателното трасе и земите, през които ще минава съоръжението през България, ще се знаят с точност през октомври или ноември тази година.

Според предварителните планове газопроводът ще бъде реализиран в края на 2014 г. - началото на 2015 година, уточни Топакбашиян.

Тръбата ще има диаметър 56 инча (1422 милиметра) и налягане 100 атмосфери.

На територията на страната ни широчината на строителния коридор ще бъде в земеделска земя 36 метра (само едногодишни култури) и редуцирана широчина в горски фонд от 24 метра.

Земеделската земя и предоставените площи от горския фонд (просеки) в т.н. сервитутна зона на газоенергийните обекти могат да се ползват само за засяване с едногодишни култури с къса коренова система, обясниха експертите.   

Трасето през България 

Трасето навлиза у нас от територията на Турция при с. Странджа, върви паралелно на съществуващата газопреносна транзитна система - 76 км, пресича планинската верига Стара Планина при максимална височина 770 м. над морското равнище.

След това съоръжението се насочва на северозапад самостоятелно до срещата с националния северен полупръстен - километри 116,3.

Следва отново паралелно движение в посока изток-запад със съществуващата национална газопреносна система - километри 133, последен самостоятелен северозападен участък - километри 86,5. Трасето излиза при град Оряхово на река Дунав.

Предвижда се тръбата да премине през 9 области, 24 общини и 100 землища на селища. 12,5% от трасето ще засегне необработваеми земеделски земи, 68,5 на сто - обработваеми, 13 на сто - горски територии.

Засегнатите водни площи ще бъдат 0,5 на сто, територии на транспорта - 0,5 на сто и други още 0,5 на сто.

120 километра от трасето ще бъде на територията на Плевенска област. Тръбата с газа ще пресича землищата на шест общини в региона - Плевен, Левски, Пордим, Долни Дъбник, Кнежа и Искър, като ще преминава и през четири от защитените зони по НАТУРА 2000 в областта - това са "Обнова", "Студенец" и реките Искър и Вит.

Обект с национално значение  

На 14 юли 2009 г. Министерският съвет с решение номер 616 обяви газопровода "Набуко" за обект с национално значение, припомни експертът. На територията на България Nabucco Gas Pipeline International GmbH (Nabucco-Pipeline.com) се представлява от "Набуко газ пайплайн България" ЕООД.

На наша територия "Набуко" ще разполага с междусистемна връзка с националната газопреносна система, в т.ч. редуцираща станция и измервателна станция (OFF TAKE 1) - км 76,2.

При километър 137 е предвидена компресорна станция (CS номер 9) за повишаване налягането в газопреносната система плюс станция за очистване на газопровода (Pig Station).

Проектът включва междусистемна връзка на газопровода с подземното газово хранилище "Чирен", в т.ч. измервателна станция (OFF TAKE 2) - км 378,2.

Ще бъдат изградени и линейни кранови възли през 20-30 километра за секциониране на линейната част на газопровода и контролирано изпускане на природния газ.

При километър 397,2 ще бъде разположена газоизмервателна станция на изхода от България (GMS) плюс станция за очистване на газопровода (Pig Station).     

Пресичане на пътища, железопътни линии и реки

Републиканските пътища ще се пресичат под ъгъл най-малко 60 градуса съгласувано с областните пътни управления и с Агенция "Пътна инфраструктура".

Местата на пресичанията се избират в участъци на малък насип и земни почви.

Това особено важи за магистрали и пътища първи и втори клас, с оглед извършване на прехода с хоризонтален сондаж без спиране на движението.

Там, където е невъзможно, преходът ще се извършва по открит способ с отбиване или временно пренасочване на движението по друг маршрут и при разработване и съгласуване на проект за временна организация на движението като преходът ще се сигнализира със съответните пътни знаци.

Железопътните линии ще се пресичат под ъгъл най-малко 70 градуса съгласувано с Изпълнителна агенция "Железопътна инфраструктура". Местата на пресичанията отново се избират в участъци с малък насип и земни почви с оглед извършване на прехода с хоризонтален монтаж без спиране на движението.

На територията на България трасето на газопровода ще премине през около 10 големи реки (до 100 м. на водното огледало и воден поток над 400 куб. м./сек.), 20 средни реки (до 60 м. на водното огледало и воден поток от 100-400 куб.м./сек) и около 100 малки реки (под 100 куб.м./сек) и дерета.

Принципно преходът на реките ще бъде чрез отбиване на водното течение.    

Безопасност по време на експлоатация

Общите условия включват поддържане на експлоатационен път в подходящи теренни условия. Работата на газопровода ще е в пълно съответствие с изискванията за безопасна експлоатация на цялата газопреносна мрежа на страната, в т.ч. контролираното изпускане на газ и ремонтните работи по него.

Преносната мрежа се разпределя на участъци чрез спирателни кранови възли, за които се осигурява физическа защита чрез ограждения.

Разстоянието между крановите възли ще бъде между 20 и 25 километра. Ще има план за спасителни и аварийно-възстановителни работи.

Хората, които обработват земята си, ще могат да я ползват, уточни Топакбашиян.

Ще бъдат въведени обаче ограничения за ползването на земята в защитената зона.

Широчината на зоната ще бъде 400 м. (по 200 м. от двете страни на газопровода).

Няма да се разрешава палене на огън, стрелба с ловно и бойно оръжие, както и строителство на сгради на разстояние най-малко 200 м. от газопровода.

Ще се осъществяват периодични инспекции на трасето с хеликоптер, кола или пеша.  

Проектирането и инвестиционното намерение

"Набуко" е инвестиционно намерение за изграждане на транзитен газопровод от Турция до Австрия през територията на България, Румъния и Унгария за пренос на природен газ от различни източници в района на Каспийско море, Централна Азия и Иран до Централна Европа.

Общата му дължина е 3 300 километра. Годишният му капацитет - 31 милиона куб. м газ. Инвестицията за проекта е 7,9 милиарда евро.

Газопроводът ще бъде реализиран през четири етапа - първият и вторият етап ще бъдат реално за 25 млрд куб.м. газ и при четвъртият етап - 31 милиарда куб.м. газ.

Очаква се газ по тръбата да потече през 2014-2015 г.

Съществен момент за напредъка на проекта са обществените обсъждания и консултации, на които ще бъде дадена пълна информация за проекта, категорични са експертите. Срещи със заинтересованите кметства и обществеността ще бъдат организирани през следващите два месеца.

Специалистите вече запознават местните власти в различните региони на страната с наличната информация по проекта на този етап. В срещите участват кметове на общини и съответните специалисти, които ще бъдат ангажирани по предстоящите процедури за уреждане на имотните взаимоотношения и за обществените обсъждания по места.

Започната е проектната дейност.

"Химкомплект инженеринг" е избран за местен проектант на проекта в България и той трябва да бъде готов в края на 2011 г. До момента са разработени предварителният устройствен план и избор на трасе на газопровода.

Подготвя се заданието за разработване на ОВОС, сеизмична оценка на газопровода, геоложки проучвания на трасето.

За първи път у нас ще има оценка и на социалната среда за районите от "Набуко", обяви Генади Алексиев от "Геомарин Център".

Тъй като земите, през които ще минава газопроводът в България са с различен статут - има и от горския фонд, земеделска земя, както и територии по НАТУРА, се прави доста задълбочена и обемна оценка на риска за околната среда.

Ще бъде отчетена сезонната динамика на застрашените видове, евентуалните вреди, които могат да настъпят за климата, местата на дадени източници на питейна вода. В момента върви предварителното оповестяване и консултациите със заинтересованите страни.

Проектантите апелират към всички общини, през чиято територия "Набуко" ще преминава, ако има влезли в сила инвестиционни намерения, да представят карта на проектантите на газопровода, за да могат те да се съобразят с това, поясни Топакбашиян.

Той обяви, че се предвиждат срещи с хората и по населените места, за да могат да разберат повече за газопровода и как ще става преминаването на тръбата през земите им. 

Коментари 34
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

34 коментара
 
Отначало ми казваше, че в леглото всичко е позволено, а след това се започна: "С кюфтета не може! Защо си домъкнал тази бира?"
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Хамид Хамид

Хамид: Ние говорим за евентуална подкрепа

България Преди 11 минути

Какъв кабинет и при какви условия биха подкрепили от ДПС

Джъстин Бийбър

Джъстин Бийбър: Охранителите проверяваха дали съм жив

Любопитно Преди 12 минути

Певецът разкрива един от трудните периоди в живота си

Катастрофа с бус затвори Прохода на Републиката, загинал

Катастрофа с бус затвори Прохода на Републиката, загинал

България Преди 46 минути

Инцидентът е станал в района на Вонеща вода

България пада с едно място в класацията на "Репортери без граници"

България пада с едно място в класацията на "Репортери без граници"

България Преди 52 минути

Миналата година страната ни заемаше 111-а позиция

Зодиите, на които Великден ще донесе най-много късмет

Зодиите, на които Великден ще донесе най-много късмет

Любопитно Преди 1 час

Ценни послания за мира в душата, за себепознанието и за красотата на мечтите, които трябва да усвоим

Чехия: Експлозията е била на пратка оръжия за България

Чехия: Експлозията е била на пратка оръжия за България

Свят Преди 2 часа

Хамачек: Получателят на пратката е бил българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев

Toyota bz4x Concept

С този модел започва електрическата офанзива на Toyota

Технологии Преди 2 часа

bz4x към момента е все още концепция, но визията и интериорът изглеждат като готови за производство. Серийният вариант ще влезе в продажба след около година.

Facebook обяви няколко нови аудио услуги

Facebook обяви няколко нови аудио услуги

Технологии Преди 3 часа

Компанията залага на музиката и разговорите

Михаела Маринова с втора победа     в „Като две капки вода“ – сезон 9 All Stars

Михаела Маринова с втора победа в „Като две капки вода“ – сезон 9 All Stars

България Преди 10 часа

Вечерта се нареди сред най-въздействащите моменти в историята на шоуто

Борисов проведе телефонен разговор с Ердоган

Борисов проведе телефонен разговор с Ердоган

България Преди 11 часа

Президентът на Турция поздрави премиера за победата на изборите

СЗО е против доказателство за ваксинация при пътувания

СЗО е против доказателство за ваксинация при пътувания

Теми в развитие Преди 11 часа

Страните трябва да признаят, че изискването на доказателство за ваксинация задълбочава неравенствата, казват от Комисията на Световната здравна организация

<p>COVID-19 ще стане сезонно заболяване след 5-7 години&nbsp;</p>

Учен: COVID-19 ще стане сезонно заболяване след 5-7 години

Теми в развитие Преди 12 часа

"Коронавирусът ще се превърне в сезонна остра респираторна инфекция", предвижда Вадим Говорун от московския Институт за биоорганична химия

Подготвят онлайн система в помощ на личните лекари за ваксинацията

Подготвят онлайн система в помощ на личните лекари за ваксинацията

България Преди 13 часа

И още: Възстановяват плановата оперативна дейност на територията на София-град

<p>Наводнени улици и подлези в София&nbsp;</p>

Наводнени улици и подлези в София заради обилните дъждове

България Преди 14 часа

МОСВ: Опасност от възникване на наводнения във вечерните часове днес и през нощта

<p>Граждани дописаха Националния план за възстановяване&nbsp;&nbsp;</p>

Грешка в интернет: Граждани дописаха Националния план за възстановяване

България Преди 14 часа

Планът е бил прикачен с отключена възможност за редакция