2

В ътрешният министър предприема допълнителни мерки за сигурността на гражданите на Ботевград.

Първата - ще остане засиленото полицейско присъствие до нормализиране на обстановката. Това каза Валентин Радев на брифинг в града.

На второ място е договорено да се провеждат такива срещи всеки месец, за да се отчита какво се прави за сигурността на гражданите и за да се чуе обобщението на местната власт, допълни той. И на трето място – полицаи от РУ-Ботевград няма да бъдат командировани по морето по време на летния сезон, както и по повод на други възникнали събития, подчерта министърът.

Мерките идват след последните събития в града. По-рано този месец издирваният избягал затворник Владимир Пелов бе убит, след свада с друг криминално проявен, който впоследствие почина в болницата.

Човек видял убиеца на Пелов преди стрелбата в Ботевград

Освен това в продължение на няколко месеца Пелов и търсеният в момента негов съучастник Радослав Колев се укривали в апартамент в Ботевград

Семейството, укривало бегълците: Приехме ги от страх

Цялостният анализ по случая с Пелов продължава, уточни министър Радев и посочи, че е доволен от работата на Районното полицейско управление, а дали ще има промени – това ще стане ясно от анализа на професионалното ръководство.

Валентин Радев е уверил състава, че се полагат всички усилия за оптимизиране на условията на работа, за подобряване на перспективността и възможностите за кариерно израстване на служителите така, че те да са мотивирани при изпълнение на задълженията си.

Освен криминалния случай с избягалите рецидивисти от Софийския централен затвор, жителите на града бяха сигнализирали медиите и за ежедневието си на обири и побой.

Причина за това бе поредният случай на нападение в местна дискотека, когато група роми влизат в заведението с железа и колове. Нападнали охраната и нанесли щети.

Как МВР ще бори престъпността

Валентин Радев, главният секретар на МВР Младен Маринов и директорът на ГД „Национална полиция“ Христо Терзийски проведоха днес работна среща със състава на РУ-Ботевград и с кметовете на общината. Те се запознаха отблизо с изпълнението на задачите на полицейското управление, с проблемите, както и с редица въпроси, свързани със сигурността на района и поставени от местната власт.

РУ-Ботевград работи в намален състав, след големите съкращения, извършени през 2015 г. Радев уточни, че е в Ботевград не заради случая Пелов, а защото още преди това е получавал сигнали за района.

Вътрешният министър коментира и искания вот на недоверие. "Вслушвам се в критиките, не се притеснявам, защото знам какво правим в министерството". 

Министърът допълни, че този, който го е назначил, може да поиска и неговата оставка.

По думите на Христо Терзийски до настоящия момент не може да се говори за сериозни грешки при проведеното издирване на Пелов и Колев. Той посочи, че продължава анализът на извършената полицейска работа по случая, на базата на който ще бъдат направени съответните изводи и набелязани мерки за подобряване на цялостната полицейска дейност.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@