МОСВ: Възможни са внезапни наводнения
Река Марица   
Източник: Веселина Божилова/БГНЕС
3

В резултат на метеорологичната и хидрологичната обстановка, днес са възможни повишения или задържане на речните нива в цялата страна, поради снеготопенето, високата почвена влага и оттичането на реките към устията им. Това съобщи на сайта си МОСВ.

Водните количества са над праговете за високи води. Днес и утре се очаква повишенията да продължат, поради прогнозирани валежи от дъжд и сняг.

В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток. Възможни са внезапни наводнения, предупреждават от МОСВ. С повишено внимание се следят водосборите на реките Тунджа, Марица и Арда.

Нивото на р. Тунджа при Елхово е започнало плавно да се понижава от днес, оставайки над "оранжевия" праг (риск за тревога). Водното количество на р. Марица при Свиленград е над прага за внимание. Нивото на реката при Ямбол е под "оранжевия" праг и плавно ще продължи да се понижава, като по прогноза на 15 март отново ще започне да се повишава, без да достигне "оранжевия" праг.

Нивото на р. Мочурица при с. Воденичане е над "жълтия" праг на предупреждение и плавно се понижава, като прогнозата е в ранните часове на 14 март рязко да започне да се повишава и до 15-ти на обяд отново да премине "оранжевия" праг. Нивото на реката при с. Чарда вече е под "жълтия" праг и ще продължи да се понижава, но на 15-ти на обяд пак ще го премине.

Нивото на Марица при Пловдив е над "жълтия" праг, като се очаква днес водното ниво да спадне под него и да продължи да се понижава. Нивото на Марица при Харманли продължава да е над "жълтия" праг, като прогнозата е да спадне под него на 14 март по обяд.

Нивото на река Сазлийка при Гълъбово се понижава, но все още е над "жълтия" праг на предупреждение. По прогноза се очаква понижението да продължи и на 16-17 март да спадне под "жълтия" праг.

Според системата за предупреждение за басейна на река Арда, нивото на р. Ардинска при Ардино в късните часове на 16 срещу 17 март ще достигне "жълтия" праг.

Стотици къщи са наводнени в Пазарджишко.

Високите подпочвени води се просмукват в основите и мазетата, а хиляди декари земеделски площи са под вода, информира Нова ТВ.

В село Виноградец десетки мазета са наводнени. "Проблемът в селото е високата подпочвена вода и снеговалежа от последните дни. Два дни нямаше и ток. Донякъде овладяхме положението", съобщи кметът на селото Елинка Благова.

"Няма къща, в която в приземните етажи да няма вода. Непрекъснато работят помпи и се излива водата от къщите, но след 20 минути се пълни отново. Успяхме да направим едни отводнявания, поне от полето водата да не влиза в селото, но на много места продължава да влиза", добави кметът.

"Във Виноградец няма улица, която да не е пълна вода, просто е невъзможно да се ходи с обикновени обувки. Много зле е положението в сградата на кметството и на читалището, което почти е паднало. Стените са напоени отвсякъде, тече и таванът", каза още Елинка Благова. "Нивите на хората също плуват под вода, а в центъра на селото през площада тече река", допълни тя.

Разлив на река Скът наводни над 15 двора във врачанското село Крушовица,

съобщи Илия Илиевски, кмет на населеното място. Той заяви, че нивото на рeката е високо от няколко дни, но постепенно водата започва да се оттегля. "Това се случва много бавно, заради многото вода.

Положението няма да се промени, докато не се вземат мерки по източване на язовирите, за да могат да поемат количествата вода и докато държавата не се намеси, за да се извърши истинско почистване на речните корита”, каза още Илиевски.

Според него, към момента има реална опасност от ново наводнение. "Общините и малките населени места нямат средства за да го предотвратят. Има места, където трябва да се изгради дига, за да не влиза водата в селото, защото разливите на реката създават сериозни проблеми в домовете на хората", допълни Илия Илиевски.

Междувременно в Гълъбово и в община Момчилград отмениха бедственото положение.

Подстанция "Гълъбово" работи в нормален режим. До края на деня и селата в източната част на община Гълъбово ще бъдат превключени от резервно захранване от "Мини Марица изток" към подстнацията и ще бъде възстановено нормалното електрозахранване.

В 14 ч. днес се отменя бедственото положение в община Момчилград, вероятно в неделя това ще стане валидно и за цялата Кърджалийска област.

Общинският кризисен щаб в Момчилград реши да свали кризисната ситуация, тъй като вече само 15 населени места са без ток и вода, 11 екипа на EVN работят по възстановяне на електропреносната мрежа в района. Най-късно до 2 дни се очаква да бъдат отстранени всички аварии по селата.

Все още няма достъп до 33 населени места на територията на област Кърджали, без електрозахранване са 172 села, без вода – 119.

Продължава ремонтът на авариралия електропровод между Кърджали и Смолян, който захранва подстанцията в Ардино. Коли на Пожарната превозват агрегат за помпената станция в Студен кладенец, носят и гориво за животновъдна ферма в Мак. Вчера екипи от огнеборци и спасители са реагирали на 21 сигнала за аварийно-спасителни дейности. Транспортирани са болни, които се нуждаят от медицинска помощ, в 3 случая са придружавани лекари до труднодостъпни селища за преглед на пациенти.

В 4 населени места са доставени лекарства и хляб. Три групи са отстранили паднали дървета на пътните платна, двама огнеборци са отводнили помещение. Два екипа са подали ток на бензиностанция и сграда чрез агрегат, техническа помощ е оказана и на два екипа на EVN, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали.

В община Крумовград извънредното положение остава в сила поне до неделя,

тъй като от общо 80 населени места без ток и вода са 25. Затворен е пътят Черничево – Хамбар дере, от разклона за Падало до моста на Арда при Орешари, както и отсечките Гривка-Самовила, Синигер-Тинтява, Благун Зиморница, Ручей и Раличево.

Докато не се отворят всички пътища, по които се превозват деца до средищните училища, бедственото положение в района продължава, смятат в общинския кризисен щаб в Крумовград.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 6 минути

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 37 минути

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Сградата, където се помещава СГС

В СГС е внесено искане за задържането на Марин Димитров

България Преди 1 час

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 1 час

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 2 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 2 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Свят Преди 2 часа

Кулеба: Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

Свят Преди 2 часа

Дворецът Кенсингтън пусна лъчезарна снимка на Луис на шестия му рожден ден

Добре де, може да е опростена версия, но мъжете в повечето случаи така си я представяме тая класация...

Топ 10 най-сексапилни жени в света

Любопитно Преди 2 часа

От "леле, колко е яка" до "Това не е истина"...

<p>Ердоган: Прозорецът на възможностите няма да бъде отворен винаги</p>

Ердоган призова за нормализиране на отношенията между Турция и Армения

Свят Преди 2 часа

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 2 часа

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

Любопитно Преди 3 часа

Ето някои от най-запомнящите се цитати от вечния сериал "Приятели"

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

Свят Преди 3 часа

Около 100 мигранти са били спасени днес при операция с три хеликоптера и няколко спасителни лодки

<p>Колко процента от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация</p>

Проучване на МЗ и УНИЦЕФ: Общо 61% от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация

България Преди 3 часа

Според изследването има тенденция към нарастване на дела на родителите, които отказват задължителната имунизация на децата си

<p>Спецов с коментар&nbsp;за случая със заплашен служител на НАП</p>

Директорът на НАП за случая със заплашен служител на ведомството: Нулева толерантност към агресията

България Преди 3 часа

По първоначална информация конфликтът е възникнал заради забележка за неправилно паркиране