Минната общност в България отбеляза своя професионален празник
Източник: Българска минно-геоложка камара
2

М инната общност в България отбеляза своя професионален празник - Деня на миньора.

Официалното честване се състоя в София Балкан Палас, където по традиция се събраха стотици представители на индустрията.Българска минно-геоложка камара, предаде DarikNews.bg.

Източник: Българска минно-геоложка камара

Специални гости на честването бяха министърът на енергетиката Румен Радев, директорът на Дирекция „Икономическа и социална политика“ в Министерски съвет Мариета Немска, председателят на Национален статистически институт доц. д-р Атанас Атанасов, директорът на Българска агенция за инвестиции Христо Етрополски, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите Стоян Тошев, заместник-министри на енергетиката, икономиката и индустрията, на труда и социалната политика, на образованието и науката, както и много други представители на държавни институции, свързани с добивния отрасъл и кметове на минни региони.

Източник: DarikNews.bg

В тържественото честване на празника взеха участие и представители на работодателски и браншови организации, сред които проф. дтн. инж. Николай Вълканов – заместник-председател на КРИБ и почетен председател на БМГК, както и д-р инж. Иван Вутов - заместник-председател на КРИБ, заместник-председателя на Българска стопанска камара Станислав Попдончев и заместник-председателя на Българска търговско-промишлена палата Красимир Дачев.Българска минно-геоложка камараПо традиция празника уважиха представители на националните синдикални организации КНСБ и КТ „Подкрепа“, научни институции и организации, компании от бранша, ветерани и студенти.

Източник: DarikNews.bg

„Един от основните фактори за развитие на съвременното общество е минерално-суровинната индустрия. Тя има безспорно стратегическо значение за икономиката на България“ – каза в своите приветствени думи министърът на енергетиката Румен Радев, като изтъкна ключовата роля на човешкия ресурс в сектора.

Източник: Българска минно-геоложка камара

"Забележително е, че секторът продължава възходящото си развитие въпреки кризите в Европа през последните години. Минно-суровинният отрасъл у нас има дългогодишни и богати традиции, а дейностите по търсене и проучване на минерални суровини продължават успешно. С общи усилия можем да надграждаме и обогатяваме тези традиции", допълни министър Радев.

"В този празничен момент бих искал да ви благодаря за всичко свършено и да заявя категорично подкрепата на Министерството на енергетиката, за да бъде вашата дейност още по-ефективна и в съответствие със съвременните изисквания за иновативност, плавен преход и устойчиво развитие, с грижа за здравето и безопасните условия на работа за всички заети в сектора и отговорно отношение за опазване на околната среда", заяви още той.

Източник: DarikNews.bg

Председателят на БМГК инж Драгомир Драганов откри тържественото събрание по случай честването и поздрави всички работещи в бранша. „Добивният отрасъл осигурява суровини за всички дялове на индустрията.

Неговото значение нараства в условията на зеления преход и усилията на Европа за постигане енергийна независимост и климатична неутралност, за производството на батерии, за ВЕИ, за всички елементи на електроенергийните системи, за електролизери и други.

Източник: DarikNews.bg

В тази ситуация България разполага с голям потенциал, заемайки едно от челните места по добив на стратегически суровини“, каза той по време на откриването.

В своя обзорен доклад председателят на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия доц. д-р инж. Кремена Деделянова обобщи състоянието на бранша през 2022 година, както и по-значимите проекти и постижения в индустрията.

Източник: DarikNews.bg

По време на честването БМГК отличи най-добрите добивни компании за 2023 г. в категориите: най-добри резултати, грижа за природата, безопасност и здраве, иновации и корпоративна социална отговорност.

Бяха връчени и персонални награди за принос към минерално-суровинната индустрия, награда за журналист и най-добър студент на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“.

Ето и кои са отличените:

Награда за постигнати най-високи годишни резултати в минерално-суровинната индустрия през 2022 г.:

„Мини-Марица изток“ ЕАД с изпълнителен директор инж. Илза Чинкова за постигнат ръст на добива на руда през 2022 г. спрямо 2021 г. 27%.

Награда за иновации:

„Елаците-Мед“ АД с изпълнителен директор инж. Драгомир Драганов за Внедряване на БЛС WingtraOne Gen II за извършване на въздушна фотограметрия в Рудодобивен комплекс „Елаците”.

Награда за безопасност и здраве - за постигнат нулев трудов травматизъм през 2022 г., удостоверено с документ от Националния осигурителен институт:

„Каолин“ ЕАД с изпълнителен директор Димитър Ангелов

„Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД с изпълнителен директор проф. д-р инж. Илия Гърков

„Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД с изпълнителен директор проф. д-р инж. Илия Гърков

Награда грижа за природата - за липса на нарушения и санкции във връзка със спазване на екологичните норми през 2022 г., удостоверено с документ, от РИОСВ:

„Асарел-Медет“ АД с изпълнителен директор инж. Николай Пелтеков

„Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД с изпълнителен директор проф. д-р инж. Илия Гърков

„Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД с изпълнителен директор проф. д-р инж. Илия Гърков

Награда за социално-отговорна кампания на дружество от минерално-суровинния бранш

„Геотехмин“ ООД с управител проф. дтн инж. Цоло Вутов за инициатива „Отношения с местната социална среда и благотворителност въобще“

Награди за принос към българската минерално-суровинна индустрия - за годишнини на активни членове на БМГК:

70 години „Минстрой Холдинг“ АД

70 години „Мини Марица-изток“ ЕАД

100 години „Каолин“ ЕАД

70 години Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“

Персонални награди за принос към минерално-суровинната индустрия - юбилеи на ръководители на дългогодишни и активни членове на БМГК и на членове на постоянни комисии на БМГК за дългогодишно и активно участие в организационния живот на Камарата:

Проф. дтн инж. Николай Вълканов (почетен председател на БМГК)

Проф. д-р инж Любен Тотев (почетен член на БМГК)

Д-р инж. Никола Вардев (БН Консулт Инженеринг ООД) - 70 г.

Ружа Бодурова (Родопи Еко Проджектс ЕООД) - 60 г.

Ирена Цакова (Дънди Прешъс Металс ЕАД) - 60 г.

Симеон Горянов (Калцит ЕООД) - 60 г.

Иво Маринов (Експлозивпрогрес - ГТМ ЕООД)– 50 г.

Инж. Иван Андреев (Асарел-Медет АД) - 50 г.

Награда за най-добър студент на МГУ „Св. Иван Рилски“:

Анна Пенчева - специалност Геология и проучване на минерални и енергийни ресурси, ІІ-ри курссреден успех 6,00. Награда от „Минстрой Холдинг“ АД

Елеонора Бачийска - специалност Обогатяване и рециклиране на суровини, ІІІ-ти курс, среден успех 5,16. Награда от Фондация „Лъчезар Цоцорков“

Николай Ангелов - специалност Комплексна механизация и компютърно проектиране в машиностроенето, ІІІ-ти курс, среден успех 5,60. Награда от БМГК

Награда за журналист за обективно и последователно отразяване на бранша:

Пламен Енев (БГ Глобал  електронна медия) - номинация на ДПМ Челопеч ЕАД

Йовка Николова (Старозагорски новини) - номинация на Мини Марица-изток ЕАД

Денят на Св. Иван Рилски е професионален празник на миньорите, геолозите и работниците от минерално-суровинната индустрия. Преди повече от 100 години, по предложение на пернишките миньори, цар Фердинанд издава указ, с който определя 18 август - Деня на успението на Св. Иван Рилски, за ден за честване на професията на миньора. Празникът е възстановен през 1994 г. с постановление на Министерския съвет.

Свети Иван Рилски не случайно е избран за патрон на миньорите. В житието му е описано, че подслон му дават семейство рудари и го спасяват от разбойници. Този светец притежава характерните черти на професията на миньора: твърдост, воля, състрадание и човеколюбие.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 27 минути

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 47 минути

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 1 час

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 2 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 2 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 3 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 3 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 4 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 4 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 5 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 5 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София