Закон ни задължава: Носете болните си в одеяло
Източник: netinfo
20
Нп първа страница "24 часа" напомня за грозно разминаване в закона: "Спешна помощ" няма задължение да изкара тежко болни хора от жилищата им и да ги кара до болница. Екипите на "Бърза помощ" имат задължение само "да организират" пренасянето на болните.

Този правен и житейски абсурд е причина за десетките случаи, в които близките на болни и съседи са принуждавани да изнасят в одеяло тежко пострадали хора и да поставят живота им в опасност. Задължение на "Спешна помощ" е превозът от вратата на жилищната сграда до болницата.

В линейките няма нормални походни носилки, а само реанимобилно легло. Затова процъфтява бизнесът с частни линейки, които хората са принудени да викат, въпреки че плащат данъци и осигуровки за "Спешна помощ".

"Труд" прогнозира, че виното тази зима ще поскъпне с 20 процента. Цената отива нагоре заради по-слабата гроздова реколта, а също и заради италианските фирми, които се оказаха не просто един от многото, а доминиращ купувач на нашия пазар на грозде.

"Монитор" цитира статистика, според която българите все повече пият бира у дома, вместо на заведение. През последната година около 72% от продажбите у нас са в магазините и едва 28% в заведенията.

Пътните такси от Дунав мост 2 ще отиват при румънците, а българската страна ще прибира приходите от преминаването през моста на влакове
. Това казва в интервю за "24 часа" министърът на транспорта Ивайло Московски. Б. Така е разписано в меморандума между двете страни.

"Явно отстъпването на пътните такси е било един от аргументите, за да убедим румънците, че имат нужда от този мост", уточнява Московски. По думите на министъра ако всичко върви в срок, в близките дни ще можем да минем пеша по него, а след Нова година и с кола.

Липсата на истински лидери е една от основните причини за кризата в Европейския съюз
, смята Катрин Лалюмиер, бивш генерален секретар на Съвета на Европа. В интервю за "Труд" тя заявява: "Липсата на истински лидери поражда отчуждаване на гражданите от ЕС. Кара ги да го разлюбят. Имаме нужда от харизматични личности, които да носят идеи. Имаме нужда от лица, и то по възможност симпатични.

"Малко е несправедливо, но ще дам пример с президента на Европейския съвет Херман ван Ромпьой. Той е много читав човек. Ценя доброто му познаване на икономическите механизми. Много е добър в това. Доста чувствителен е и към основните ценности на европейския проект. Но му липсва... физика. Не го виждаме достатъчно. Много е дискретен. ЕС има нужда от някого от плът и кръв, който да е навсякъде - да говори по телевизията, да се показва, да го виждат на митинги. Трябва ни лице."

В отговор на друг въпрос Лалюмиер отбелязва, че България има очевиден икономически напредък. "Демокрацията също се развива както трябва. Но все пак виждам, че процесът далеч не е завършен. Когато човек позадълбае малко, вижда, че остава един проблем. Той произтича от това, което наричам политическа философия, т.е. морален проблем - корупция и аферизъм", казва Катрин Лалюмиер.

Пушачите луднаха по електрошокова терапия, която отказва цигарите от раз, пише под глава "Монитор". Новият метод за лекуване на тютюневата зависимост струва 500 лева. В столичните кабинети, в които той се прилага, вече има опашки за записвания.

"Ректорите на нашите университети трябва да се насочат към сътрудничество с чужди вузове, с които да разработват съвместни магистърски програми и студентите да излизат с две дипломи - хем българска, хем германска например. Безспорно това ще повиши доверието към образованието ни", препоръчва в интервю за "Монитор" Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката.

В момента тази практика се прилага от Техническия университет. Те издават "софийска" и "мюнхенска" диплома едновременно. Подобна е практиката в ХТМУ. Софийският университет има съвместни програми с Германия, НБУ - с Франция.

Студентите у нас не успяват да се реализират по специалността си по много причини, изтъква още Игнатов. "В момента обаче, който иска да има много пари, трябва да записва информационни технологии. Всички фирми в момента искат експерти в тази област и казват: колкото завършат, толкова ще вземем", съветва министърът.

"Важно е да разплетем схемата на Черния", е заглавието над интервю в "Стандарт" с избраната за член на ВСС Юлиана Колева. В отговор на въпроса как ще противодейства на брокери от типа на Красьо Черния, Колева заявява: "Ясно е, че някой е стоял зад Красьо. Той не може да е центърът на вселената, да лобира, ако го е правил, в една такава среда, каквато представлява ВСС.

Според мен като че ли е по-важно, ако въобще някога стане възможно, да се разкрие каква е била тази въпросна схема. Би било по-полезно, отколкото да се взираме в конкретната личност, защото е несериозно да се твърди, че той е предизвикал този скандал. Със сигурност бих имала непоносимост към явления от този тип.

Честно казано, като гледам колегите, не мисля, че може да се появи такова явление в този ВСС. Дай, боже, да съм права. Дано не съм наивна."

Пред"Преса" френският посланик Филип Отие прогнозира: "Присъединяването към Шенген ще има цена: то ще превърне България в привлекателна дестинация за голям брой желаещи да влязат незаконно в Европа. Сега голям брой нелегални имигранти, достигнали до Турция, успяват да преминат на гръцка територия въпреки усилията на гръцките власти. Сигурно е, че веднъж влезе ли България в Шенген, голяма част от тези нелегални ще се опитат да настъпят на нейна територия. Криминалните мрежи от каналджии ще пробват да използват българо-турската граница, като търсят и съучастници."

Гласят данък за всички евросубсидии за ниви информира в. "24 часа". Министерството на финансите е поискало справка от колегите си в аграрното ведомство за броя на стопаните, които вземат субсидии от ЕС за ниви, но не са регистрирани като земеделски производители. Причината е, че те не са задължени да описват в данъчните си декларации европарите и така те остават необложени. Данък върху субсидиите от ЕС за ниви обаче плащат регистрираните като земеделски производители.

Нагнетяването на напрежението около данъчната политика на кабинета продължава вече втора седмица и измества дебата по общата рамка на проектобюджет 2013 г., изтъква и днес в. "Сега". "Всички са изумени от спорните идеи на Дянков за нови данъци", констатира в друга статия "Сега". Новите предложения - за облагане на доходите от сделки на фондовата борса, печалбите от хазарт и доходите от земеделска рента, не са обсъждани в парламентарната група на ГЕРБ. Още по-голямо изумление в опозицията поражда заявената от Дянков подкрепа за замяна в бъдеще на плоския данък с прогресивно подоходно облагане.

Философията на "Бюджет 2013" и доходите на българите са основна тема в интервю на "Преса" с бившия финансов министър Пламен Орешарски. "Без да познавам практиките във всичките 27 страни, ви уверявам, че практиката е различна", заявява Орешарски.
Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 7 минути

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 2 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 3 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 4 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 4 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 4 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 5 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 5 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 5 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 6 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 6 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 6 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 6 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 6 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 6 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна