Властта: Ще ударим крадците на метали
Източник: vesti.bg
45
"Наистина ще ударим крадците на метали", е заглавието на интервю в "Трудс Нона Караджова, министър на околната среда и водите.

Според Караджова не бива да се оставят вратички в закона и е необходима тотална забрана физически лица да предават скрап в пунктовете за вторични суровини.

"При компромисното решение, което бе предложено, а именно физическите лица да могат да предават отпадъци от бита, остават много вратички. Извън жиците, релсите и капаците на шахтите има голям диапазон от метални предмети, които ще продължат да се крадат от вилите и домовете на хората. Мисля, че са много пострадалите граждани и такова предложение ще получи обществена подкрепа", подчертава Караджова.

Няколко вестника днес публикуват стенограми от няколко шокиращи разговора между лекари, които според тях доказват умишлено убийство на мъртвото дете в болница "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица.

"Срам ме е от всичко това!", е коментарът на министъра на здравеопазването Стефан Константинов.

"24 часа" цитира проф. Милан Миланов, председател на етичната комисия на Българския лекарски съюз: "Ще накажем колегите ни много по-строго, отколкото съдът, ако се докаже, че има нарушаване на професионални стандарти или морална етика".

Фалшивата диплома за висше образование на Илиева, безспорно се очертава като един от най-титаничните гафове на това правителство, коментира "Труд".

Пред вестника народният представителт БСП Миглена Плугчиева разказва, че се е усъмнила в компетентността на Калина Илиева още, когато Илиева е работила в отдела, натоварен да кореспондира с ОЛАФ.

"Там тя беше нещо като преводач и служител за регистриране на сигналите. Имаше година и няколко месеца стаж като младши експерт, когато правителството на ГЕРБ я издигна до шеф на фонд "Земеделие". За мен това бе абсолютно недопустимо! Това момиче нямаше нито опита, нито компетентността, нито знанията за този пост.

Освен това направих справка в архива на посолствата ни в Берлин. Известно е, че докато бях посланик, тя е живяла в посолския комплекс като част от привилегированите младежи, които имат връзки във финансите или във външното министерство, докато простосмъртните български студенти живееха на общежитие или свободен наем.

От справката личи, че Калина Илиева е учила "комуникация в бизнеса". Това означава пиар в бизнеса и нищо повече."

Депутатите от Правната комисия в парламента се разбраха партиите да се регистрират в ЦИК за участие в изборите при наличие на 7000 подписа, пише "Сега". Това стана при обсъждането на текстове от изборния кодекс на второ четене.

Първоначално ГЕРБ и "Атака" бяха записали изискване за 15 000 подписа. От БСП веднага се възпротивиха, тъй като са в коалиция и реално ще трябва да съберат много повече подписи, а това води до неравнопоставеност.

Робот ще замени болногледачите на възрастни хора, информира "Труд". Електронният асистент се разработва в момента от научните екипи на осем чужди университети и учените на Института за системно инженерство и роботика при БАН. Координатор по проекта, възлизащ на 4,5 млн. евро, е висшето училище в Кардиф.

"Роботът ще замени сегашния социален асистент. Предстои му изпитание в клиника в Милано. Задачата на българските учени е да моделираме интелектуалното му поведение", казва инж. Роман Захариев, старши научен сътрудник в БАН, цитирани от изданието.

Балетисти, балерини и танцьори от догодина ще се пенсионират независимо от възрастта след 25 години трудов стаж на сцената на културна организация, съобщава "Сега".

Предложението на председателката на Комисията за култура в парламента Даниела Петрова е било подкрепено от колегите им от Социалната комисия при гледането на промените в Кодекса за социално осигуряване въпреки обясненията, че реформата трябва да ограничи възможностите за ранно пенсиониране.

Пред  "Капитал"  министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков коментира проекта АЕЦ „Белене". По думите на Трайков все още не може да се говори за цена на проекта.

"Аз изхождам от подписаното споразумение - полудоговор от 2006 г., където е определена базова цена от 4 млрд. евро. Ясно е, че каквато и инфлационна надценка да се сложи, не може да се достигне до 6,3-6,7 млрд. евро, за каквито говорят от "Росатом".

Затова аз отказах да обсъждам цена с тях. 6,298 млрд. евро, които се прокрадна, никъде не са записани. Ако някой е споменавал такава цена, то това е руската страна", обяснява Трайков.

Според него "всичко щеше да бъде наред, ако предното правителство не беше подписало Приложение N5 в споразумението от 2006 г., с което българската страна поръчва оборудване за 700 млн. евро. Точно то ни виси на шията. На практика, без да имаме цялостен договор, сме се съгласили да започне работа по една шеста от него. Попитайте предното правителство защо е допуснало това".

Според публикация в "Монитор" скоро предстои България да подпише договор с Турция и Китай за строителство на високоскоростна железница, по която китайски стоки ще бъдат доставяни на територията на  Евросъюза.

Това съобщи министърът на транспорта Александър Цветков два дни преди да отлети за поредни преговори в Пекин, уточнява изданието.

Министърът поясни, че тунелът под Босфора ще бъде готов до година и половина и ще стане жп връзката между Европа и Азия. Товаропотоците с адрес в Западна Европа ще осигурят нови и значително повишени като обем товари за БДЖ, прогнозира Цветков.

Той направи сравнението, че докато пътят по море е месец, по релсите е едва 11 дни.

"Дума" 
цитира на челна страница статистика, според която българите харчат най-малко пари в Евросъюза. Пред нас са и Черна гора, и Сърбия, които още не са членки на ЕС. В България през тази и следващата година покупателната способност е 2618 евро на човек, докато за ЕС и 43 държави в Европа е съответно 14 202 и 11 945 евро.

Общото средно повишение е с 2%, докато у нас има спад от 8%. България е и сред малкото страни в ЕС, в които продажбите на дребно още се намират под нивата си отпреди една година, показват данни на Евростат.

Хората без средно образование да не могат да впишат фирма на свое име в Търговския регистър, предлагат от бизнеса, съобщава "Стандарт".

Идеята е да се въведе бразователен ценз за хората, които регистрират фирми. Така ще се затруднят честите напоследък измами с прехвърляне на фирми с големи дългове на малоимотни и неграмотни хора с цел ощетяване на кредиторите.
Коментари 45
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

45 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Излезе ДНК експертизата на&nbsp;Велико Минков</p>

ДНК-анализ потвърди: Велико Минков е биологичен баща на малкото дете на Габриела Пеева

България Преди 1 минута

Предстои Минков да започне съдебна борба за родителските права

<p>&quot;Това е нещо, което променя играта... Надявам се, че не е твърде късно...&quot;</p>

Очаква ли се ескалация между Иран и Израел: Бившият съветник по националната сигурност на САЩ с коментар

Свят Преди 30 минути

"Това е нещо, което променя играта... Надявам се, че не е твърде късно...", казва Макмастър за военната помощ на САЩ за Украйна

<p>Филипините привикаха китайски дипломат, ето защо</p>

Напрежението в Южнокитайско море расте: Филипините привикаха китайски дипломат

Свят Преди 1 час

Филипините обвиниха Китай, че повишава напрежението в Южнокитайско море, след като във вторник бреговата охрана на страната използва водно оръдие

Какво представлява хлорпикрин, химическото оръжие, в чието използване САЩ обвинява Русия

Какво представлява хлорпикрин, химическото оръжие, в чието използване САЩ обвинява Русия

Свят Преди 1 час

Излагането на хлорпикрин причинява дразнене на очите и дихателните пътища, придружено от повръщане и диария

<p>&bdquo;Клиенти всякакви!&ldquo;: Акула се появи на плажа в Бургас</p>

Акула се появи на плажа в Бургас

Любопитно Преди 1 час

Акулата първо се е въртяла в кръг и след това е отплувала, разказват очевидци

<p>Тръмп срещу Байдън: Проучване показва шансовете им в ключови щати</p>

Как са се променили шансовете на Тръмп за победа в ключови щати

Свят Преди 1 час

Очаква се Тръмп да се изправи срещу президента Джо Байдън през ноември

<p>&quot;Виждаме сложен, негостоприемен свят с яростни ветрове&quot;</p>

Откриха дива, екстремна екзопланета, покрита с облаци - но само през нощта

Любопитно Преди 1 час

Повече за уникалното откритие може да прочетете в следващите редове

Лекари с коментар за частната болница "Мама и аз"

Лекари с коментар за частната болница "Мама и аз"

България Преди 1 час

Категорично няма място за две детски болници в София, смята д-р Стефан Константинов

Снимката е илюстративна

FLiRT: Всичко, което трябва да знаем за новите варианти на COVID-19

Свят Преди 2 часа

"Инфекциозността на KP.2 е значително (10,5 пъти) по-ниска от тази на JN.1", казват учените

Hell’s Kitchen

Царина от Hell’s Kitchen: Много често съм пресолявала

Любопитно Преди 2 часа

Определя се като работохолик, а най-силното й качество в кухнята е дисциплината

<p>Русия с поредна среднощна атака срещу Одеса</p>

Русия с поредна среднощна атака срещу Одеса, има 13 пострадали

Свят Преди 2 часа

Черноморският град отново бе атакуван с балистични ракети

Главчев заминава за Париж, ще участва в срещата на ОИСР

Главчев заминава за Париж, ще участва в срещата на ОИСР

България Преди 2 часа

Тази година Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри е председателствана от Япония, със заместник-председатели Мексико и Нидерландия

Кои са основните кризи в семейството? Научете с нас

Кои са основните кризи в семейството? Научете с нас

Любопитно Преди 2 часа

Открехваме и малко за основните кризи в семейния живот в следващите редове