Вестниците за феодалните старци в БАН
Източник: netinfo
54
"Приятелите на Първанов в БАН са феодални старци", така всички вестници цитират вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков по повод обвинението на президента Първанов, че "кризата не може да бъде възприемана като алиби за съкращаване на разходите за наука".

Президентът вчера е бил гост на честването на 65-ата годишнината на Съюза на учените в България, а Дянков явно се е почувствал засегнат от изказването, защото коментира темата на пресконференция, уточнява "Труд".

"Президентът, като говори за наука, разбира неговите приятели в БАН. БАН не прави наука, в БАН са феодални старци, които стоят там и събират заплати", заяви Дянков. Според него трябвало да се развива науката около университетите.

Вестниците обаче не съобщават за възмущението в ръководството на БАН.

"Ръководството на Българската академия на науките е дълбоко възмутено от изказването на министър Дянков. Състоянието на научните изследвания у нас е тема, която се дискутира в продължение на дълги години", се казва в декларация.

"Не случайно ние предприехме първата необходима крачка в тази насока -- независима международна оценка на БАН, както и общо оценяване на научноизследователската среда у нас. Точно затова неподкрепени с нищо нападки, от които личи непознаване на състоянието на науката в България и по-конкретно тази в БАН, обезсмислят всякакви усилия за намиране на ефективни решения за бъдещето както на науката в България, така и на държавата като цяло", пише в декларацията на ръководството на БАН

"Къде има избори", изброява "Труд". Точно 1 212 458 български граждани имат право на вот на частичните местни избори, които ще се проведат в пет населени места в неделя.

Броят на хората, които могат да отидат до урните в София, е 1 110 258 души. Във Враца гласоподавателите са 76 380, в община Разлог - 18 798, в Правец - 6456 и в плевенското с. Беглеж - 566.

"Газът поскъпва с 18 на сто, парното - с 14% от януари", съобщава "Труд". Държавната фирма "Булгаргаз" обяви шокираща прогноза за доставните цени на руския природен газ от 1 януари 2010 г.

Очаква се синьото гориво да поскъпне с 68,49 лева за хиляда куб. м или с 18,31%. Така газът на едро ще се продава през първото тримесечие на следващата година по 442,62 лева за хиляда куб. м без ДДС. Цената на горивото представлява 75% от крайната стойност на топлоенергията, подчертаха от топлофикациите вчера.

При поскъпване на газа с над 18% тарифите за парното и топлата вода ще трябва да се повишат с 14% от Нова година.

"Сей, земеделецо, на Големия кораб!", коментира "Труд". Новата година слага край на данъчната ваканция за едноличните търговци (ЕТ), регистрирани като земеделски и тютюнопроизводители.

Досега те не плащаха налози за личните си доходи. От догодина плоският данък от 10% ще важи и за тях. Земеделските дружества, които не са ЕТ, сега дължат 4% данък печалба. От догодина ще плащат като всички - 10 на сто. От 2010 г. за селскостопанските постройки вече ще се плаща данък сгради.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обяснила, че в договора за присъединяване към ЕС България е извоювала разрешение за тригодишен гратисен период, който изтича на 31 декември 2009 г. Лобито на заетите в морския транспорт обаче излезе по-силно и от догодина те се уредиха да плащат само 1% данък общ доход. Това е 10 пъти по-малко от стандартната ставка.

"Достоен" посланик дал оставка, чакат и втора от Америка", отбелязва "24 часа". Посланикът на България в Турция Бранимир Младенов подаде оставка, обяви вчера външният министър Румяна Желева в парламента. Мотивите на Младенов били да запази престижа на институцията МВнР и на дипломацията.

Министърът добави, че очаква посланикът ни в САЩ Лъчезар Петков да подаде оставка, защото това "би било много достойно". Заради оставката на Младенов парламентът отложи разглеждането на предварително подготвената декларация, с която призоваваше президента да освободи посланиците.

"Прокуратурата посегна към обръчите на Доган", е водещо заглавие в "Сега". Прокуратурата се прицели в двама депутати на ДПС, които са сред най-приближените на лидера Ахмед Доган. Вчера главният прокурор Борис Велчев поиска имунитетите на Гюнай Сефер и Митхат Табаков. Двамата веднага се отказаха сами от неприкосновеността си, а Доган коментира, че това е "умишлено организиран опит за криминализиране на ДПС като политическа организация".

"Имунитет на промоция"
, коментира "Стандарт". Посочва се, че депутатите напоследък живеят единствено за мига, в който ще кажат "давам си имунитета". Освен да покажат, че пред закона са равни с обикновените граждани, отказът от имунитет води и до това да не се обсъждат в пленарна зала под никаква форма мотивите на прокуратурата, с които се иска имунитет.

Тоест - пресичат се всички шансове политическите опоненти да поразсъждават за престъпността на връзките на съответната партия, чийто представител е на прицел, с бандитите на различни нива. Самите парламентаристи превръщат депутатския имунитет в обезценена стока, давайки го с лека ръка.

"10% здравна вноска е 100% печалба за няколко частни фонда", коментира "Сега". Държавата вече е изчислила, че е най-добре да увеличи здравната вноска с 2% и общо тя да стане 10%. И за да не се разклати евентуално съвземащият се от кризата бизнес, новата тежест ще се поеме изцяло от работещите, без участие на работодателя.

Част от увеличената вноска ще отива в частни фондове, които всички ние ще сме задължени да си избираме. А те, според здравния министър Божидар Нанев, ще плащат за медицинските консумативи. И тъй като досега държавата не се е чуло държавата да е решила да уреди въпроса с евтиното родно производство, спокойно може да се предположи, че цялото население ще дължи по-висока вноска, за да плаща за скъпи медицински изделия, пише вестникът.

"Новият лидер на СДС може да се окаже последният", коментира "Сега". Авторът припомня, че в края на този месец в СДС за втори път ще избират лидер чрез вътрешнопартиен вот. Тази възможно най-демократична процедура е едно от малкото неща, които правят партията привлекателна и интересна за избирателите.

Но ако изборният резултат се затлачи в безкрайни обжалвания и препирни, това определено ще е краят. Тъжната истина е, че предвид състоянието на партията има голяма опасност новият лидер на СДС да се окаже и последният.

"Трайков: Готови сме за газова криза", пише "Стандарт". България е максимално подготвена за евентуална нова газова криза през януари. В хранилището в Чирен има нагнетени 650 млн. куб. м газ, които могат да стигнат за 9 месеца при пълно спиране на доставките от Русия. Всички електроцентрали също са подготвени за работа в зимни условия, което важи и за съоръженията на "Булгартрансгаз", декларира министърът на икономиката, енергетиката и туризма, цитиран от вестника.

Коментари 54
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

54 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 11 минути

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 34 минути

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 1 час

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 1 час

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Любопитно Преди 1 час

Alexchetoo е инфлуенсър,Youtube-ър,сценарист, продуцент на онлайн сериалa “Драма“ и освен всичко това тя има собствен бранд за козметика

<p>Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе</p>

След репортаж на NOVA: Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе

България Преди 1 час

Софийска районна прокуратура образува преписка по случая и възложи проверка на Седмо РУ-СДВР

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

България Преди 2 часа

Нейните изследователски интереси я нареждат в състава на научноизследователската експедиция на БАН

HMD представи първите си собствени смартфони

HMD представи първите си собствени смартфони

Технологии Преди 2 часа

Трите модела идват в България през май

България може да бъде предадена на Съда на ЕС по две наказателни процедури

България може да бъде предадена на Съда на ЕС по две наказателни процедури

Свят Преди 2 часа

ЕК представи данни за общо четири наказателни процедури срещу нашата страна

Петте езика на любовта и как да ги разпознаваме

Петте езика на любовта и как да ги разпознаваме

Любопитно Преди 2 часа

Според д-р Гари Чапмън, всеки от нас говори на определен език на любовта

<p>&quot;Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни&quot;&nbsp;</p>

Мария Захарова: Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни

Свят Преди 2 часа

Това заяви говорителката на руското Министерство на външните работи

Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган проведе първа среща с лидера на опозицията

Свят Преди 2 часа

Срещата се състоя на 23 април, след приема по повод Деня на независимостта и празника на детето

<p>Нови разкрития за атаката в Сидни, при която беше нападнат&nbsp;епископ&nbsp;</p>

Арестуваха 7 тийнейджъри, свързани с намушкването на епископ в църква в Сидни

Свят Преди 2 часа

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 2 часа

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 2 часа

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Свят Преди 2 часа

Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата, подчерта Фон дер Лайен