Уорлик пред "Труд": Борисов е уникален като Рейгън
Уорлик пред "Труд": Борисов е уникален като Рейгън   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
73

Пред "Труд" досегашният посланик на САЩ у нас Джеймс Уорлик, чийто мандат приключва, заявява:

"Борисов е уникален като Рейгън. Има обаяние, което му помага да се асоциира с обикновените българи. Това се усеща дори от хора, за които българският не е роден език.

За по-малко от 3 години тук бях свидетел на огромни промени. България е силна, стабилна и просперираща демокрация.

Разбира се, че има проблеми и големи предизвикателства. Политическите ви лидери трябва да се справят с тях. Едно от нещата, за които говорех най-много, бе икономическият ръст.

Дадох най-доброто от себе си, за да привлека тук американски инвеститори. Освен с правителството, редовно работех и с опозицията. Надявам се да съм им показал, че отношенията на САЩ с България не зависят от което и да било конкретно ваше правителство или премиер.

Обезпокоен съм за българските медии. Никога не е здравословно те, особено печатните медии, да попадат в ръцете на малък брой хора.

Активната преса осигурява много различни гласове. А колкото повече независими гласове се чуват, толкова по-добре за демокрацията. За съжаление тенденцията тук води в грешна посока. Основата на всяка демокрация е свободата на словото", споделя посланик Уорлик.

"България може да загуби 1 млрд. лв. за регионално развитие", е водещото заглавие на "Сега". Няколко дни след като тази вероятност стана известна, регионалният министър Лиляна Павлова призна, че има риск и за 1/3 от парите по ОП "Регионално развитие".

Проекти за 1 млрд. лв. - на практика половината от договорените към момента, са рискови, призна вчера регионалният министър Лиляна Павлова.

Тя хвърли вината изцяло върху местната власт и забавянето в тръжните процедури. Рисковите проекти са в области като градски транспорт, превенция на наводненията, деинституционализацията, здравна и туристическа инфраструктура.

Трима министри замесени в далавери за милиони, твърди "Дума". Министърът на финансите Симеон Дянков, бившият министър на икономиката Трайчо Трайков и министърът на околната среда и водите Нора Караджова прикривали милиони, свързани с Иво Прокопиев.

"Фирмата на Прокопиев "Каолин" е монополист номер 1 в България, такова нещо няма никъде, такова нещо и по Конституция не е разрешено", заяви Емил Георгиев, председател на ПК "Екогласност", на пресконференция вчера.

Този човек като октопод е обхванал в пипалата си не само сегашни министри, а и бивши, коментира Георгиев.

"Преса" проследява хронологически развитието на реакциите на управляващите по повод размера на компенсацията, която "Атомстройекспорт" предяви към страната ни.

Вестникът съобщава и пита: "Путин отменя визитата си. Задава ли се политически скандал България - Русия?" Цитиран е вицепремиерът Симеон Дянков, който в сряда казва: "Ние сме показали, че не се плашим от руснаците. Ако трябва, пак ще ги пляскяме."

В 18:30 часа пред изданието премиерът Борисов заяви: "Москва реагира първосигнално. Ние не сме си измислили тази дата 09.11.2012 г., те са ни я предложили.

Това е реакция на решението ми да дам сделката за "Белене" за разследване от ОЛАФ. Проверката ще установи много нарушения. "Белене" е голяма далавера.

Няма да им е приятно на руснаците да се разследва", категоричен е министър-председателят.

На икономическите си страници вестникът уточнява, че руски заводи още работят за "Белене". А НЕК е продала стария реактор, за да вземе енергоблокове от най-новото поколение 3 плюс.

"Сега" допълва, че управляващите залагат много на бъдещата парламентарна комисия, която ще разследва как точно са вземани решенията и подписвани документите за АЕЦ "Белене".

От думите на премиера и икономическия министър Делян Добрев става ясно, че ще се разследва защо за събарянето на старата площадка на "Белене" не е бил обявен конкурс, а това е възложено директно на "Атомстройекспорт" срещу 102 млн. евро.

От своя страна руснаците прехвърлили работата на четири български фирми. Другото, което ще бъде обект на разследването, е защо най-старият реактор за "Белене" е продаден за 78 млн. евро вместо за над 200 млн., каквато е била оценката му.

Този реактор е монтиран впоследствие от "Атомстройекспорт" в АЕЦ в Калининград.

Зам.-генералният директор на "Росатом" Кирил Комаров, потвърди, че компанията му настоява изработеното до този момент да бъде платено.

"Готови сме още днес да го транспортираме до клиента. А българската страна има право да сложи оборудването в музей или да го използва за строителството на нов блок в АЕЦ "Козлодуй". Това е нейно решение", коментира Комаров, цитиран от "Дума".

"Монитор" се включва в темата с анализа "Корените на руския енергиен шантаж".

"Газпром" не желае да коригира цената на синьото гориво у нас. Причина за упражнявания върху България натиск от страна на Москва са опитите на държавата ни да търси диверсификация на газовите доставки.

Много хора в Европа, и в частност в България, са убедени, че газовият шантаж от страна на Русия е неморален и укорим, пише изданието.

Над 1,2 млн. лв. е изхарчил незаконно клон на НЕК за разчистване на дънери и храсти, без да бъде обявена обществена поръчка, пише "Труд". Сумата е похарчена по изграждането на хидровъзел "Цанков камък".

Необявяването на процедура е най-тежкото нарушение по Закона за обществените поръчки, но виновните лица няма да бъдат наказани заради изтекла давност.

Есенна енергия за борсата, поставя своя енергиен акцент в различно поле "Капитал Daily". Най-голямото предлагане на фондовата борса за тази година започва до месец: държавата ще продаде дела си в двете дружества, които снабдяват с електричество варненския регион.

Същото действие, дори по-голямо, но през ноември, се очаква да се случи с публичното участие в най-големия електроразпределителен бизнес - софийския.

Едрите ефекти от сделките ще са два - държавата ще получи солидна сума от порядъка на 150-200 млн. лв., а капиталовият пазар - свеж заряд, който да го оживи.

Водещата новина на "24 часа" отразява желанието на хиляди хора да защитят осъдения на 5 г. художник Йоан Опиц, застрелял при защита от взлом крадец във входа на блока си.

В социалната мрежа има вече група "Да защитим иконописеца Опиц и да помогнем да възтържествува правдата". Хората настояват художникът да бъде помилван и се заканват, че ще направят жива верига, за да не стане реалност присъдата му, резултат от "съдебен абсурд".

Западна България - без кръв, алармира "Труд" на първата си страница. От групите 0 и А има само за деца, родилки и онкоболни. Оказва се, че в резерва на Националния център по трансфузионна хематология, отговорен за региона, има само 29 сакчета ( те са по 0,450 мл).

Заради критичната ситуация МЗ е принудено за първи път от 20 г. да отправи зов за помощ за спешно кръводаряване.

За "Телеграф" д-р Пламен Цеков, управител на НЗОК, обявява: "Касата лекува 150 000 пациенти повече".

"В никакъв случай въвеждането на новата методика няма да доведе до ограничение на приема в болниците. Тя ще позволи и по-стриктен контрол, който ще препятства всякакъв опит за източване на касата", обясни д-р Цеков.

Все пак общинарите ще спират в центъра на София без пари, съобщава "24 часа". Общинските съветници си запазиха привилегията да паркират безплатно. Протести, породени от новите правила за паркиране, организираха ВМРО и "Атака".

Протестиращите блокираха по-рано през деня ул. "Московска" пред кметството и настояваха всеки общинар, който иска да мине, да плати по 2 лв. Вечерта те се събраха на кръстовището на улица "Граф Игнатиев" и улица "Г. С Раковски" в София. Скандиране на :"Мафия" и "Оставка", лозунги с надписи: "Не на данък паркинг", "Прати есемес, изпрати Тошев на Карибите", "Ще ви посиним зоните" и други, бяха част от протестите.

Годината започва без учители, съобщава "Телеграф". Масово в столичните училища няма преподаватели по доста предмети. Има учител по китайски, но няма по български.

Трескава е подготовката за учебната година и в семействата на първолаците. Раниците трябва да са до 3 кг и ярки, за да ги виждат шофьорите. 450 полицаи ще охраняват първия учебен ден.

В интервю за "24 часа" министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов конкретизира:

"Даваме милиони, за да омекотим скока на цените. След 2007 г. това е може би най-тежката година като метеорологични условия. И то не само в България, но и за цял свят.

Ще помоля веригите замразените цени на 10-те стоки да останат и през зимата. От октомври стартираме подпомагането на свиневъдството и птицевъдството.

Повишението на цените на месните и млечните продукти вероятно ще се случи през зимните месеци, защото скъпите фуражи няма как да не рефлектират върху тях", прогнозира министър Найденов.

Светът не се върти около нас, казва за "Стандарт" министърът на културата Вежди Рашидов.

"Себелюбието е грях. Политиката не означава само да говориш. Политиката е онова, което можеш да реализираш. Когато станах министър, обещах няколко неща и ги изпълнявам. Направихме реформа в театъра. Открихме нови музеи, без да закрием нито един от старите.

Даваме пари за книги, за фондовете на библиотеките, за ремонти на училищата по изкуствата, в момента имаме милион и половина лева за дейност и ремонти в читалищата.

Преди няколко години в България се коментираше само чалгата, сега възродихме дебата за театъра, за киното, за културно-историческото наследство, за археологията.

Разбира се, дразня се, че някои хора яхат успеха на други и постоянно са по вестниците. Говорят толкова много по медиите, че публиката губи ясна представа за това, което се върши в действителност", заключава министър Рашидов.

Коментари 73
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

73 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Индия постави световен рекорд по нови случаи на COVID-19</p>

Индия постави световен рекорд по нови случаи на COVID-19

Теми в развитие Преди 50 минути

Повечето болници са пълни и без кислород

All Inclusive

Сватбата на Евдокия пред провал в “All Inclusive”

България Преди 54 минути

Не пропускайте комедийния сериал този петък от 21:00 ч. по NOVA

<p>Киев: Западът трябва да действа сега спрямо Русия</p>

Киев: Западът трябва да действа сега спрямо Русия

Свят Преди 1 час

„Западната дипломация е помагала за сдържане на Русия, но всичко ще зависи от това дали са готови да преминат от думи към дела”, заяви външният министър на Украйна

Теменужка Петкова

Петкова в НС: В енергетиката не се извършва нищо нередно

България Преди 2 часа

Според министъра в оставка: „С дебата по мораториум на решения на Министерския съвет се отклонява вниманието от съставянето на стабилно и отговорно управление”

Тим Кук, изпълнителен директор на Apple

Хакери искат 50 млн. долара кибероткуп от Apple

Технологии Преди 3 часа

Те заплашват компанията да разкрият чертежи и данни за устройствата ѝ

<p>Защо шофьор, убил трима младежи, още разполага с книжка</p>

Защо шофьор, убил трима младежи, още разполага с книжка

България Преди 4 часа

От какво се опасяват роднините на загиналите

Ангелов: България излиза и от третата вълна на COVID-19

Ангелов: България излиза и от третата вълна на COVID-19

Теми в развитие Преди 4 часа

"Благодаря на всички, които спазваха мерките", каза здравният министър

<p>Защо продължават да се продават опасни хапчета за отслабване</p>

Защо продължават да се продават опасни хапчета за отслабване

България Преди 4 часа

Веществото, което се съдържа в хапчетата, е официално забранено от ЕК заради сърдечно-съдовите усложнения, които причинява. Регистрирани са и редица смъртни случаи

<p>Кои ограничения в Гърция ще отпаднат след Великден</p>

Гърция разхлабва мерките след Великден

Теми в развитие Преди 5 часа

Пътуванията между отделните региони обаче няма да бъдат позволени по празниците

Адел

Адел с нов мъж в живота си, на крилете на любовта е

Любопитно Преди 5 часа

Певицата не искала връзката й да бъде публично достояние

Николай Хаджигенов

Хаджигенов: Трябва да се състави правителство

България Преди 5 часа

Депутатът от „Изправи се! Мутри вън!” нарече премиерa в оставка Борисов „най-страхливия политик за последните 200 години”

Тежка катастрофа край Шумен, загинал

Тежка катастрофа край Шумен, загинал

България Преди 6 часа

Ударили са се челно две коли

<p>Замесен ли е вътрешен човек в обира на инкасо автомобил</p>

Замесен ли е вътрешен човек в обира на инкасо автомобил

България Преди 6 часа

Крадци задигнаха половин милион лева

<p>Huawei скочи от смартфони на автомобили</p>

Huawei скочи от смартфони на автомобили

Технологии Преди 8 часа

Първият автомобил на марката е плъг-ин хибрид с размерите на Audi Q5, който в Китай ще се продава на цена около 28 000 евро.

5 неща в дома, които пречат на добрата WiFi връзка

5 неща в дома, които пречат на добрата WiFi връзка

Любопитно Преди 8 часа

Вижте кои са те в нашата галерия