"Труд": Опозицията се стяга за дебати, ГЕРБ я посича
"Труд": Опозицията се стяга за дебати, ГЕРБ я посича   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
13

Опозицията се стяга за дебати, ГЕРБ я посича, пише "Труд". Юристите от всички парламентарни групи ще спорят може ли да се оттеглят подписи при внесен вот на недоверие към правителството.

По първоначални планове дебатите по него трябваше да са днес, а утре да е самото му гласуване. Националистите обаче обявиха, че оттеглят парафите си.

Председателката на парламента Цецка Цачева (ГЕРБ) вече обяви, че при това положение ще открие и закрие днес заседанието, тъй като според нея и според юристите в ГЕРБ няма конституционно основание, т.е. необходимите 48 подписа, за да даде зелена светлина на дебатите.

Само слабият бяга от дебати, коментира "Дума". Случващото се около вота на недоверие във връзка с АЕЦ "Белене" е безпрецедентен случай в парламентарната история на България.

ГЕРБ бяга от дебати за "Белене", отбелязва в интервю за "24 часа" лидерът на БСП Сергей Станишев. По думите му има правилник на Народното събрание, има решение на парламента за насрочване на дебати, има решение за гласуване на вота на недоверие. И това действие на "Атака" не е обяснение и не е оправдание.

"Ясно е, че представителите на ГЕРБ се опитват за избягат от дебати, защото темата е остра. Като се отказахме от строежа, ние се отказваме и от 200 млрд. евро печалба за годините на работа на "Белене".

Но решението на правителството, подпечатано от парламента, обслужва и конкретни икономически интереси. Тези на собствениците на американските тецове - "Гълъбово" и "Марица-изток 1", защото им осигурява гарантиран пазар на цени на тока, три пъти по-високи от тези от ядрените централи.

Обслужва и интересите на собствениците на инсталации от възобновяеми енергийни източници. Само че този ток е много по-скъп", посочва Станишев.

Нека сме самотни в парламента за "Белене", сред хората не сме, казва в интервю за "24 часа" Михаил Миков, заместник-председател на депутатите от БСП и член на партийното ръководство.

"Ще настояваме да се проведат дебатите. И още веднъж на таблото да се види кой е "за" и кой е "против" това правителство и пагубната му за българската енергетика политика и съсипването на един огромен инфраструктурен проект, в който българската държава и нейните граждани през последните 30 г. са ангажирани. Тази отговорност е персонална - на Борисов и на правителството", смята Миков.

"Парламентарната подкрепа на правителството е достатъчно стабилна. Няма такава политическа ситуация, няма настроения сред парламентарните групи, които не подкрепят правителството, че да се искат предсрочни избори", заявява в интервю за "Стандарт" председателката на Народното събрание Цецка Цачева.

Тя очаква изключително сериозна дискусия по проекта за Наказателен кодекс. Нормативен акт от такъв ранг трябва да бъде приет много внимателно.

Цачева посочва, че следващата седмица ще започнат дебатите по второ четене в пленарна зала на закона за гражданската конфискация.

"Нямам притеснения дали ще бъде приет, тъй като законопроектът бе подложен на обстойни обсъждания, срещи с неправителствения сектор. Но най-важното за мен е, че обществото има очаквания от този законопроект, най-малкото за да се възстанови чувството за справедливост у всеки един гражданин. И да се намери обяснение и санкция за онези, които демонстрират начин на живот, несъответстващ на доходите, които могат да докажат", допълва тя.

Песимизъм и подкрепа за ГЕРБ, това показва най-новото проучване на "ББСС Галъп интернешънъл", коментирано в "Преса". Сред българите расте тревогата за състоянието и перспективите на страната.

Въпреки това и през този месец подкрепата за управляващите се запазва. През април в отговор на въпроса накъде върви България, 64% отсичат "към по-лошо". Това е със 7 пункта повече спрямо предходния период.

За последните два месеца растат и негативните оценки за икономиката и за финансите на домакинствата. На въпроса за общото икономическо положение от 12 месеца насам отговорите "стана по-лошо" са се увеличили с 8 пункта.

В същото време през април отново 30% от питаните заявяват, че биха гласували за ГЕРБ.

Тъмната страна на разузнаването, коментира "Труд". Повод е последният случай около бившия началник на Националната разузнавателна службе ген. Кирчо Киров, който бе даден на прокурор за финансови нарушения.

От години политици от различен цвят апелират за финансов контрол над службите. И той все не се случва. До момента разведките крият как харчат парите ни с кинаджийския лаф: Ако ти кажа, ще трябва да те убия! А трябва да се отчитат до стотинка пред българските данъкоплатци. Иначе всеки би се запитал - каква полза от милионите, заделяни от хазната?

В тази държава само мафията просперира при всички власти, коментира "Сега". Българската организирана престъпност печели по 3,5 млрд. лв. годишно, колкото е целият здравен бюджет, и е три пъти повече от парите за МВР.

Финансовата мощ на мафията остава една от най-значимите заплахи за националната сигурност и за държавата. На практика у българската мафия има толкова милиарди, които почти сигурно държавата няма, като се има предвид, че сегашната власт стопи до минимум дори резерва.

И въпреки всички титанични битки, които МВР води, парите на големите босове стоят непокътнати, препират се в основни сектори на икономиката и дори чрез обществени поръчки на властта.

Няма дори един арестуван митничар, полицай или данъчен от онези, които не могат да обяснят огромните палати и луксозните коли и къщи. Камо ли да очакваме корумпиран политик, министър или депутат да видим зад решетките. Или поне да му се конфискува имуществото.

На този фон има ли смисъл да задаваме въпроса кой е по-силен - мафията или държавата? А може би изобщо не би трябвало да ги противопоставяме - както се вижда, те мирно и съвместно си съществуват години наред.

Поне 130 души от МВнР ще бъдат съкратени, а 20-ина директно ще отидат на пазара на труда, защото нямат ценз, не владеят на езици, нямат компютърна грамотност и психическа стабилност, заяви пред "24 часа" външният министър Николай Младенов.

Тази седмица той вероятно ще подпише и новия щат на МВнР според приетия устройствен правилник. Младенов уточни, че преструктурирането е отнело доста време, защото за високи длъжности му предлагали огромен брой дипломати, свързани с бившата Държавна сигурност.

Бърза кастрация ще реши проблема с бездомните кучета, е спешната мярка според Константин Пенчев, национален омбудсман.

В интервю за "Монитор" той обяснява, че кастрацията трябва да бъде в цяла България, а не разпокъсано на отделни места. И от друга страна, регистрация на домашните животни, а за всеки, който си изхвърля кучето на улицата - огромна глоба на секундата.

Световният опит учи, че евтаназията не решава проблема, докато с кастрацията постепенно популацията се намалява. Трябва обаче да има един централизиран орган, който да следи как общините харчат предвидените средства, и да санкционира, ако има нарушения, предлага Пенчев.

Първанов не иска различна БСП, а да трудоустрои хората си, казва в интервю за "Сега" политологът Татяна Буруджиева. Според нея, ако Георги Първанов не спечели лидерското място, възможно е да направи нова партия.

Той даде заявка, че няма да изостави своите идеи. При положение че те са в много рязък контраст с това, което другият кандидат - Сергей Станишев, иска да прави, и при положение че в момента сблъсъкът е такъв, странно как биха могли вътре в БСП да работят заедно.

Около Първанов има много хора, които реално са лишени от власт в БСП, и то от това ръководство, което се представлява от Станишев. Тези хора, заедно с Първанов, не се борят просто БСП да бъде нещо друго, борят се те да оглавят БСП, да заемат определени постове, да са в листите.

Всяка втора община вече е с висока безработица, съобщава "Сега". Общините в България, в които безработицата за 2011 г. е с 35% над средната за страната, вече са 152 при 130 година по-рано. Това е повече от половината общини у нас, които са 264.

Това става ясно от списъка, който всяка година се утвърждава от финансовия министър. При инвестиции в общини от черната листа бизнесът получава отстъпка от корпоративния данък. Предлаганите преференции за инвестиции в региони с висока безработица се ползват малко.

При определени условия част от корпоративния данък се възстановява на работодатели, които инвестират само в такива общини, но в рамките на следващите четири години те са длъжни да реинвестират спестените средства в дълготрайни активи. От това обаче се възползват основно земеделски производители.

Държавата е на път да се сдобие с поредната специализирана полиция - този път данъчна. Приоритет на финансовия министър Симеон Дянков до края на мандата е инспекторите да получат дознателски функции.

Това съобщил самият той на националното съвещание на данъчните в края на миналата седмица, пише "Труд".

Миналата година собствена полиция си направиха Столична община и Агенция "Митници", а само преди дни земеделският министър Мирослав Найденов призова да се направи зоополиция срещу бездомните кучета.

Данъчната полиция вероятно ще ускори делата срещу криещите налози. Но опитът от времето, когато ревизорите имаха подобни функции, сочи, че с тях може и да се злоупотребява.

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

България Преди 11 минути

Ще преградят ли пътя на тировете жителите на село Врачеш

<p>Стево Пендаровски и Гордана Давкова отиват на балотаж в РС Македония</p>

На 8 май: Стево Пендаровски и Гордана Давкова са на балотаж в Северна Македония

Свят Преди 1 час

Двамата кандидати за президент на Северна Македония отиват на втори тур на изборите

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Любопитно Преди 1 час

Напоследък все повече хора практикуват тичане назад, но правилно ли е, четете в следващите редове

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 2 часа

И да, може да завива на място като танк

Старт на делото за смъртта на 14-годишния Филип, убит на пешеходна пътека

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

България Преди 2 часа

На подсъдимата скамейка ще застане Петър Тодоров

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 2 часа

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Свят Преди 9 часа

Избирателната активност в РС Македония е била около 48%

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 10 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 10 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 10 часа

Оръжията са пристигнали този месец

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Свят Преди 11 часа

Все още не е ясно как украинската армия възнамерява да спре настъплението на руснаците

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 12 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 12 часа

Той определи среща като безпрецедентна

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

България Преди 13 часа

Радев: Договорът с „Боташ” може да бъде много изгоден

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 13 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 13 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март