"Труд":22 на сто ДДС, ще продават и НДК
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
32

"22 на сто ДДС, ще продават и НДК", извежда "Труд" под глава.

Данък добавена стойност да стане 22%, от което се очакват 540 млн. лева допълнително на годишна база, е сред мерките в антикризисния план на правителството, пише "Труд".

"Ново 22" е заглавието на "Пари".

След поредица екзотични идеи надделя непопулярна, но реална мярка за пълнене на бюджета, коментира "Дневник" на първа страница.

Всички стоки поскъпват, ако се вдигне данъкът убиец, пише "Стандарт".

Пред "Стандарт" финансистът Стоян Александров казва, увеличението на ДДС с 1-2 процента трябва да се запази не повече от година. По думите му "една амнистия може да напълни хазната от раз".

Данък "лукс" - малко прах в очите не бедните, коментира Александров в "Труд".

"Данък лукс! Радост за народа, резултат - символичен", пише  доц. Иван Т. Тодоров в "24 часа".

"Нов антикризисен сюрприз - ДДС се повишава на 22 процента", извежда "Сега" под глава.

В "Сега" Георги Ангелов заключава, че идеите на социалния министър са в състояние да фалират държавата за броени месеци.

Според интервю в "Труд" с лидера на НДСВ Христина Христова "Паниката на кабинета отстъпва пред разума".

Тя съветва първото, което да бъде направено от правителството, да е ускорено връщане на задълженията към българските фирми.

Планът с 43 мерки (половината от които са на синдикатите и работодателите, другите - на финансовото министерство, според "Труд") е връчен вчера на работодателите и синдикатите, а днес ще се обсъжда в националния тристранен съвет.

С мерките според председателя на БСК Божидар Данев в хазната ще влязат поне 8 млрд. лв.

Проектът предвиждал лихвата за неплатени данъчни задължения да се вдигне двойно - от 10 на 20%, колкото е за неплатени осигуровки, акцентира "Труд".

Сегашните 1,6 промила върху данъчната оценка за луксозен имот в София ще станат 3,2 промила според предложените промени, съобщава "24 часа" под глава.

Предвиждал се двоен данък за мощни коли и скъпи имоти и тройно по-висок за яхти. За мощна кола над 121 квт сегашният максимум е по 3,69 лв. за всеки киловат отгоре и можел да стане над 7,20 лв., пише вестникът.

"След кризата ще има ефект йо-йо - отскок на цените", е заглавието над интервю със собственика на Дарик радио Радосвет Радев в "24 часа".

Според него има усилие да бъде изстискан бизнесът, докато кризата в Гърция му дава шанс.

Под заглавие "Цанков камък - умен проект, убит с алчност и тъпи решения" "24 часа" заключава, че днес оскъпяването е 50%, а пътят Михалково-Девин от 41 млн. евро скача на 120 млн.

Под заглавие "На бой с Гърция и Турция за туристи" "24 часа" пише, че поне 2000 лв. ще са необходими тази година за седмица на морето на стандартно тричленно българско семейство, ако иска да почива на Черноморието без лишения в активния сезон юли-август.

Сумата включва само престоя в хотела. Горе-долу същите пари щели да са нужни и за почивка в по-евтините и достъпни дестинации на Северна Гърция или Турция.

Цените, които предлагат хотелите в трите страни, са почти изравнени за различните категории, коментирал туроператор, който предлага пакети и за България, и за двете ни южни съседки.

Масови уволнения на началници започна в БАН, пише "Труд". Общото събрание на академията взело вчера единодушно решение всички директори на 68-те институти, техните заместници и научни секретари да опразнят шефските креслa.

Мотивът е, че предстои сливане и закриване на някои институти и създаване на нови, а според ръководството на БАН бъдещите научни общности имали право сами да си изберат шефовете.

Интересното е, че самите директори на институтите са членове на събранието, взело това решение. Там, където институтите се запазват в сегашния си вид, ще има нарушение на Кодекса на труда, коментирали запознати.

Защото директорите им са назначени за 4 г. и няма преструктуриране на дейността. Веднага след уволненията щяла да започне атестация на учените.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството и строителят на магистрала "Люлин" - турската компания "Мапа Дженгиз", ще си стиснат ръцете при стойност на проекта от 185 млн. евро, отбелязва "Труд".

Очаква се анексът към договора за изграждане на аутобана, който ще е най-удобната връзка от София към магистрала "Струма", да бъде подписан още тази седмица.

Припомня се, че турската строителна компания претендираше да получи 210 млн. евро по проекта за магистралата. В същото време контрактът с "Мапа Дженгиз" бе на стойност под 138 млн. евро.

Турците спечелили проекта именно заради ниската оферирана цена.

Средната стойност на финансовите предложения за магистралата бе 160-170 млн. евро, а сегашният анекс към договора реално ще оскъпи аутобана още повече, се уточнява в материала.

До дни България ще предложи до пет проекта в различни сфери, които да бъдат финансирани от Катар.

Това станало ясно след среща на премиера Бойко Борисов с катарския му колега шейх Хамад бин Джасем ал Тани според кореспонденция в "24 часа".

Ал Тани не посочил конкретни суми, които страната му е готова да вложи в България, но дал да се разбере, че Катар планира да продължи да насочва зад граница сериозни инвестиции.

За евентуален внос на втечнен газ от Катар, обаче ще трябва да почакаме поне 1-2 години, пише в "24 часа".

Според премиера Бойко Борисов след днешните срещи отношенията между България и Катар вече са извън сферата на добрите пожелания:

"Днес и утре министрите ще поработят върху смесената държавна компания, която много бързо да подготви 2-3 до 5 проекта с необходимите предпроектопроучвания - земеделие, енергетика, туризъм, инфраструктура, обучение на кадри", заявил той.

Предвижда се освен бърза разпродажба на миноритарни дялове в държавни дружества за продан да бъдат обявени "Топлофикация София" и Националният дворец на културата, съобщава и "Новинар".

Над милион и шестстотин хиляди българи са с прекъснати здравноосигурителни права по данни на НАП към 31 януари тази година, изнесени на сайта на НЗОК, и цитирани в "Новинар".

Според информация на приходната агенция за една година броят на хората без здравноосигурителни права е нараснал с почти 700 000. Според НАП обаче изнесената цифра не е коректно разтълкувана от касата.

В нея са включени починали лица, които все още не са заличени от списъците. Там са и българите, които работят и се осигуряват в чужбина, както и чужденците у нас, които плащат вноски в собствените си страни.

В цифрата влизат и хората, които въобще нямат личен лекар.

"Земя" извежда под глава мнението на заместник-председателя на БСК Камен Колев и на директора на Икономическия институт на БАН Митко Димитров, че е необходима пълна инвентаризация на финансите на държавата, за да стане ясно какви са конкретните задължения към бизнеса.

Около 1 млрд. евро по оперативните програми може да бъдат използвани за основен ремонт на пътната мрежа в страната, отбелязва "Класа" във водещия си материал.

Средствата ще дойдат от проекти, които не могат да се реализират, каза вчера регионалният министър Росен Плевнелиев след работната закуска с посланиците на страните от ЕС.

За да може парите да се пренасочат към пътни проекти, България ще поиска разрешение от ЕК.

"Пренасочването на средства от една оперативна програма към друга не е правено досега в България. Затова съм възложил вече да се проучи опитът на европейски страни, в които това е извършвано", коментирал за "Класа" министърът по европейските фондове Томислав Дончев.

Той уточнил, че преди да се вземе окончателно решение, ясно и категорично трябва да се докаже, че за определен проект няма шансове да бъде реализиран, а парите ще останат неусвоени.

Дончев обаче отказал да назове проблемните проекти, чийто бюджет ще бъде пренасочен.

Очаквам междинният доклад да подкрепи правителството, казва пред "Класа" посланикът ни в ЕС Бойко Коцев. Според него България може да разчита да получи между 8 и 18 места в дипломатическата служба на Катрин Аштън.

Коментари 32
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

32 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 24 минути

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 30 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 50 минути

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

БСП иска оставката на Росен Желязков

БСП иска оставката на Росен Желязков

България Преди 51 минути

Причината е, че ограничава гласа на опозицията, заяви Корнелия Нинова

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 59 минути

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака

Кола се обърна на булевард в София

Кола се обърна на булевард в София

България Преди 1 час

Към момента няма данни за пострадали

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 1 час

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 1 час

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

<p>Военният министър: Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран</p>

Военният министър: Атаката на Израел срещу Иран не застрашава страната ни

България Преди 2 часа

Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран, посочи Атанас Запрянов

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

България Преди 2 часа

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано, че няма пряка военна заплаха за България към момента

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 2 часа

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 2 часа

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Свят Преди 3 часа

Никое иранско официално лице все още не е признало пряко възможното нападение

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 3 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 3 часа

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна