"Труд" : Водим с две евро на румънците
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
43

Водим с две евро на румънците, пише "Труд".

След януарското увеличение на минималната работна заплата от 290 на 310 лева България вече не е на последно място по този показател в Евросъюза. Изпреварили сме румънците. Това показват обобщените данни на Евростат за януари.

В момента у нас минималното възнаграждение е с 2 евро по-високо от това в северната съседка (159 евро спрямо 157 евро). Двете държави обаче все повече се превръщат в остров на мизерията в Европа. В останалите бедни държави от ЕС най-ниските заплати са двойно по-високи от българските и румънските, сочат статистическите данни. Според критериите на Евростат определението за ниско ниво на минималния доход е между 100 и 500 евро.

В Хърватия, която все още не е член на Евросъюза, минималното възнаграждение е 374 евро, а в южната съседка Турция, която има изключително далечна европерспектива, най-ниският доход е цели 429 евро. След жестоките рестрикции, наложени от Световната банка и ЕС към практически фалиралата Гърция, минималната работна заплата в страната към януари т.г. е точно 684 евро.

България е лидер в Европа по нарушения на човешките права, констатира "Сега".

България се утвърди още по-категорично на първо място в срамната класация на Европейския съд за правата на човека по брой присъди на глава от населението през 2012 г., след като и предната година бе "първенец".

В годишната статистика на съда в Страсбург тя се класира с близо 8 присъди за нарушения срещу всеки 1 милион свои граждани, докато предната година водеше със 7 присъди на 1 млн. граждани.

Българската власт е била осъдена 58 пъти за доказани нарушения по един или повече параграфи на Европейската конвенция за правата на човека, или с 6 присъди повече, отколкото през 2011 г.

Уволниха Петко Сертов от БОРКОР, съобщава "24 часа".

Заповедта за уволнението е подписана още в петък, когато след престоя си в болница Борисов се появи на заседанието на правителството в оставка.

В нея липсвали мотиви за решението на премиера в оставка.

Сертов е бивш директор на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) от времето на Станишев.

Протестите минават в нова форма, пише "Сега".

Накрая на третата седмица от масовите протести, започнали заради високи сметки за ток, гражданското недоволство преминава в нови форми.

Лидерите на различните групи протестиращи обявиха, че от днес се установяват на палатков лагер до парламента, а в сряда ще окупират и сградата до приемането на промени в изборния кодекс.

В събота пък ще се направи нов опит за кръгла маса, вече като ново Оборище, свикано в зала "Арена Армеец".

Идеите се родиха на вчерашния протест в София, който беше далеч по-малоброен от миналата неделя и събра около 5000 души въпреки хубавото време и националния празник.

Нашата работа на улицата я свършихме, казва през "Стандарт" Ангел Славчев. Допреди две години той беше лидер на младежката организация на партия "Българската левица".

Отскоро пък е начело на младежкото крило на "Русофили".

"Протестът изпълни своята цел. Продължаваме да се борим. Искаме промени в Изборния кодекс. Вече сме изработили конкретни предложения за  поправки в закона, които ще дадат възможност за равнопоставено участие на  гражданите във вота.

Ще внесем предложенията и в сряда ще окупираме  пространството пред парламента, докато не ги приемат. Това са първите стъпки, които ще направим за цялостната промяна на системата."

Трябва ли ни смяна на системата, пита от страниците на "24 часа" Владимир Левчев.

Държава, в която няма средна класа, е постоянно в революционна ситуация. Революции не стават в богатите държави с развито гражданско общество. Но революциите в бедни държави, освен ако са националноосвободителни войни, са кървави граждански войни, които не правят обикновения човек по-щастлив.

И винаги някаква сила, комунистическата партия например, яхва народното недоволство, за да установи своя власт.

Днес, с интернет и фейсбук, е много лесно не само да се организира и светкавично да се разрасне един протест, но и да се насочва подмолно.

Изведнъж хиляди хора, които не са чели конституцията, поискаха да я сменят с нова. Поискаха да се свика Велико народно събрание. (Не беше ли това впрочем основно искане на Алексей Петров, когато той се кандидатира за президент?)

Но какво точно не ни харесва в действащата конституция и какво точно искаме да има в новата? Това така и не стана ясно.

Велико народно събрание без подготовка е авантюра, подчертава в "Труд" бившият конституционен съдия Пенчо Пенев.

Ентусиазмът е хубаво нещо, но още по-хубаво е, когато неговата реализация е трезво и рационално разположена във времето. Ето как би могло да изглежда това.

Първо: Бърз анализ на нормативната база основно по материята на енергетиката, монополите и социалната защита.

Второ: Допустими и бързи корекции в регулацията на представителството, излъчването и статута на народните представители, обсъждане на допустимите форми на контрол от страна на избирателите.

Трето: Въвеждане в основния закон на индивидуалната жалба до КС. Даване правомощия на омбудсмана и общинските съвети да сезират КС за обявяване противоконституционност на закони, и решения на парламента, а също да установяват противоречие на законите с международни договори, по които България е страна.

Така ще се осигури допълнителна закрила на основни права и свободи на гражданите и ще бъде защитено местното самоуправление. Това допълнение в конституцията може да се извърши от Обикновено народно събрание.

Четвърто: Задълбочена подготовка за свикване на ВНС и определяне на неговия дневен ред.

Това е разумният подход, който стъпка по стъпка осигурява постигане на целта да оптимизира политическия модел в държавата, смята Пенев.

След совалки през уикенда: Съдия и дипломат в рулетката за премиер, пише "Стандарт".

Бившият главен прокурор и настоящ конституционен съдия Борис Велчев е най-новото попълнение в списъка на известни личности, спрягани в коридорите на властта за служебен премиер.

Разговори с мен не са водени, казал обаче Велчев пред "Стандарт". Ако бъде поканен, ще откаже, тъй като няма политически опит, допълнил той.

Късно снощи отново като най-сигурен министър-председател се споменаваше името на посланичката ни в Швейцария Меглена Плугчиева. Бившата вицепремиерка по еврофондовете в кабинета "Станишев" е харесвана и в ГЕРБ.

По неофициална информация Плугчиева не е отказала поста, но поискала време за размисъл.

Гръцкият телеком OTE може да спре планираната продажба на българското си звено "Глобул", информира "Капитал Daily".

За това намерение намекна изпълнителният директор на гръцката компания Михалис Цамас по време на конферентна връзка, цитиран от агенция "Блумбърг".

Причина за решението е фактът, че OTE успешно намери средства, за да рефинансира дълга си за тази и следващата година. Така се обезсмисля идеята за продажбата на българския оператор.

Проблемите с рефинансирането са в общи линии решени, заяви Цамас.

"Процедурата по продажбата на "Глобул" не е спряна, тя продължава. Но ние трябва да преразгледаме ситуацията и да решим кое е най-полезното действие за акционерите", добавил той.

По предварителна информация към българския мобилен оператор са предявили интерес пет компании - Telenor, Orascom, Turkcell, Turk Telekom и Deutsche Telekom. Според източници на "Капитал" минималната цена, която гръцката компания иска за "Глобул", е около 700 млн. евро.
Коментари 43
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

43 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 7 минути

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 14 минути

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 30 минути

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

<p>Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 38 минути

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 41 минути

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 1 час

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 1 час

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 1 час

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Свят Преди 1 час

Ранени са били 21 души и са нанесени щети на инфраструктурни обекти

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 1 час

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Габриел Гарсия Маркес

"Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес се превръща в сериал по Netflix (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Премиерата на 16-те епизода се очаква в края на годината

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

БСП иска оставката на Росен Желязков

БСП иска оставката на Росен Желязков

България Преди 2 часа

Причината е, че ограничава гласа на опозицията, заяви Корнелия Нинова

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 3 часа

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака