"Труд": "Внимание! Вирусен менингит!"
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
4
и имание! Вирусен менингит!" предупреждава на първа страница  "Труд". Тежко вирусно заболяване нападна България в разгара на лятото. Само за последните десет дни в Бургас са приети петима души с вирусен менингит. Четири от заболелите са деца, от които най-малкият пациент е на пет годинки, а най-големият е на 12.

"Менингитите са най-вероятно с ентеровирусна етиология. Това може да е знак за начало на повишена заболеваемост от подобен тип вируси, те ще са проблемът на това лято", коментира ръководителят на Инфекциозното отделение в морския град д-р Костя Бакърджиев. Вирусният менингит е заразен, характеризира се с главоболие, повръщане и висока температура.

В Пловдив само за месец с тази диагноза са приети 41 души. Повечето от тях са деца. Във Варна пък отчитат двойно увеличение на болните от много по-опасната форма - бактериален менингит. През тази година случаите са девет, а за цялата 2011 г. са били едва четири. Два от тежките случаи са при дете на 9 години и момиче на 18.

"Скандал в СОС за децата със СПИН, дават на прокурор съветник от БСП", коментира "24 часа"Безпрецедентно прекъсване на сесия на СОС и предупреждение за изгонване от залата на зам.-кмет разтърси вчера Столичната община. Причината за словесния сблъсък между общинския съветник от БСП Калоян Паргов, съветничката от ГЕРБ Анета Георгиева и зам.-кмета по социални дейности Албена Атанасова са изнесените в сряда данни за нарушения в дома за деца "Асен Златаров".

Смразяващи се оказват "ужасните тайни на този софийски социален дом", допълва "Труд". Нощем малките вият като вълци, огъват решетките на прозорците в опитите си да избягат, разказват хората от съседните блокове. СПИН и насилие са всекидневие за малчуганите тук, а коментарът на зам.-кмета Албена Атанасова за проблемите в дома е: "Глупости!", обобщава ежедневникът.

Един лекар на смяна с две медсестри и 2 санитарки - това е екипът, на който са поверени всички инсулти, инфаркти, пострадали от катастрофи и други критични състояния летовници от Южното Черноморие. А там в момента почиват близо 200 хил. туристи, пише "Телеграф". Прегледът и предписването на рецепта струват от 50 до 100 лв. Линейките на Бърза помощ, когато случаят е спешен, са напълно безплатни. Но на една линейка се падат 12 хил. спешни случая. Кадрите не достигат, защото никой не иска да работи в такава инфарктна обстановка за 500-600 лв. заплата.

В последните години всяко лято къпането в Дунав при Видинско се забранява, пише "Труд", тъй като анализите показват, че водата по поречието в цялата област не отговаря на микробиологичните и химичните показатели. Тази година водата е замърсена с фекалии и силно е превишено съдържанието на амоняк. Това прави водите на Дунав опасни за здравето на плажуващите.

"Четири месеца след рокадата в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма се разбра: Махнали са Трайков за 94 млн. лв., които не отишли в правилната банка", е водещата новина на "24 часа". Конкурсът за банка, в която да отидат 94 млн. лв. от продажбата на миноритарните дялове в ЕВН, вероятно е довел до смяната на икономическия министър. Причината е, че "конкурсът е бил спечелен не от обичайната банка", казва Трайков в интервю пред изданието. Ексминистърът категорично отказва да назове името на финансовата институция, която е трябвало да бъде избрана за победител.

Възможната друга причина може да е, че е повел битка за връщане на Пловдивския панаир. "Ако си бил в политиката в България - ставаш по-тъжен.", констатира Трайков.

Едва 20% от договорените европари по проекти на Министерския съвет и министерствата са изплатени, показва справка на "Труд" в системата за наблюдение и управление на еврофондовете ИСУН. Докато ремонтите и инфраструктурните проекти не получават цялото си финансиране, централните ведомства бележат успехи, като усвояват проекти за пиар, заплати на чиновници и външни експерти.

Регионалното министерство е пряк бенефициент на европари за оптимизиране на работата на администрацията, но не се справя добре. Налице е провал на училищни ремонти за 10 млн. лв. Националната следствена служба (НСлС) е централната държавна институция - антишампион по усвояване на евросредства, става ясно от информацията в ИСУН. Една десета са усвоените пари в здравеопазването. Министерството на земеделието и храните единствено е усвоило по "Отваряне на администрацията към гражданите и повишаване на общественото доверие в работата на МЗХ" средства на стойност 752 069 лв.

Село Люляково е шампион - то има 1800 жители, но е взело вече 25 351 388 лв. европари. За сравнение: Варна с над 330 000 жители, макар договорила повече от 136 млн. лв., реално е усвоила 13 674 786 лв. досега.

НЕК отказа да допусне представители на БСП до площадката на АЕЦ "Белене", съобщава "Дума". От Коалиция за България сигнализираха за писмо от изпълнителния директор на компанията Иво Лефтеров, в което пише, че е взето принципно решение за недопускане на външни лица до площадката. Лефтеров мотивира отказа за достъп с активните преговори, които НЕК води с руската страна по уточняване на детайлите от приключването на проекта АЕЦ "Белене". Червеният депутат и член на инициативния комитет Румен Овчаров заяви в парламента, че управляващите саботират подписката за референдум.

"Вкарват всички кучета в национален регистър", информира "24 часа". От 1 юли ще заработи националният регистър, в който ветеринарните лекари в цялата страна ще попълват данни за обработените и чипирани домашни кучета. Общините ще подават информация за кастрираните улични животни с поставено устройство, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя е получила уверение лично от министъра на земеделието Мирослав Найденов, че националната база най-накрая ще стартира. Това бе разписано и в проектозакон, който депутати от ГЕРБ внесоха вчера. Той предвижда във въпросния регистър да се впишат всички домашни и бездомни кучета, а за целта те трябва да бъдат оборудвани с чип до 3 месеца от приемане на поправките.

От 500 на 1000 лв. ще скочи глобата за стопанин, който изостави любимеца си на улицата. Контролът ще се осъществява чрез чиповете и също ще е в правомощията на Министерството на земеделието.
Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 1 час

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 2 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 4 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 4 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 4 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 4 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 5 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 5 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 5 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 5 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 6 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 6 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 6 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 6 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 7 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 7 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона