"Труд": Ваканцувай, народний представителю
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
71

"Внимавай, ще ти спретна протест!", коментира "Сега". Накъдето и да се обърнеш, някакви малки, но добре организирани групи гласовито недоволстват, доказвайки, че най-модерната политическа закана вече е: "Внимавай, ще ти спретна протест!".

Всичко това идва да покаже, че протестът вече не е само форма на спонтанен граждански натиск. Той е средство за натиск и от страна на кръгове, срещу които гражданите протестират. Ръжен, който обществото размаха като коректив на политиците и мафията, но сръчно хванат от тях.

Протести, контрапротести, въобще всякакви форми на организиран площаден отпор ще се увеличават занапред. Съответно, първата грижа на всеки заинтересован, който може да е мишена на гнева или просто желаещ да го яхне, ще е да вкара свои хора в челото му. А властите, не само и у нас, ще трябва да отсяват кой протест точно да послушатл коментpа "Сега".

"Корпорацията ДПС", коментира "Капитал". Въпреки че хората по улиците изсипват гнева си предимно срещу премиера Пламен Орешарски, Сергей Станишев, Мая Манолова и като цяло представители на левицата, всъщност сериозна част от скандалните назначения в новата власт идват от ДПС. Знакът с демонстративното сядане на Делян Пеевски до Лютви Местан при откриването на парламента имаше няколко адресата. Демонстрацията на близостта между депутата и лидера беше насочена към коалиционния партньор БСП.

Посочването на Пеевски като силната фигура след Местан трябваше да покаже на социалистите, че кръгът около Корпоративна търговска банка (КТБ) и неговото политическо представителство в лицето на Делян Пеевски ще бъде решаващ при определянето на правилата на играта в коалицията БСП - ДПС. С официализирането на Делян Пеевски като политическото "лице" на икономическата групировка КТБ всъщност окончателно приключва трансформацията на ДПС от политико-корпоративна структура в изцяло корпоративна.

"Ваканцувай, народний представителю", коментира "Труд". Важните задачи бяха две пред правителството - Изборният кодекс и планът на кабинета за излизане от кризата. Още в първите дни на парламента започнаха дискусиите за изцяло нов кодекс. Той обаче кротко и полека слезе от дневния ред и неговото приемане беше отложено за неопределено време. Екшън планът на премиера Пламен Орешарски също излезе в отпуск. Спешните мерки някак си неусетно се трансформираха в обикновени мерки, а след това - в най-искрени пожелания.

Това, което не беше заложено никъде, стана най-бързо - емитирането на нов дълг. Ако драснем чертата, се оказва, че основната цел на кабинета и управляващото мнозинство е била да се докопат до спасителния бряг на ваканцуването (както стана модерен този глагол). Откакто не са на власт, ГЕРБ са си в перманентен отпуск. Имат скътани някакви десетки милиони от държавната субсидия и осребряват безметежните дни на своите депутати. На този фон не е чудно, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров изнесе най-силния си сезон.

За Реформаторския блок не е ясно ваканцуват или не просто защото не е ясно какво са свършили. В крайна сметка - август не е за политика, а есента определено ще бъде бурна.

"Изходът е в правителство на широката коалиция", казва в интервю за "24 часа" д-р Желю Желев, президент на България (1990-1997). По думите му е лесно да се дават съвети, но реализацията на неща като кръгла маса, преговори за спиране на протестни действия и прекратяване на гражданска война са много трудни. Трябва да се стигне до съгласието, че е необходимо правителство на широка коалиция. В цял свят е правено това. Президентът е човекът, който трябва да накара политиците да седнат на масата за преговори. Той по конституция е и медиатор между политическите партии. В трудни ситуации трябва да търси и намира точките и пунктовете, които могат да обединят усилията на едно такова правителство, смята Желев.

Частните пенсионни компании в България управляват спестявания на 4 133 882 души, като точната сума е 6 164 966 000 лева, пише "Сега". Това показват данните на Комисията за финансов надзор за първата половина на 2013 г. Тези компании управляват четири вида фондове - универсални, професионални, доброволни и доброволни по професионални схеми. Тяхната цел е да събират допълнителните осигурителни вноски на българите за втора и трета пенсия и чрез добро инвестиране да ги множат. Акумулираните в частните пенсионни фондове близо 6,2 млpд. лв. на практика са повече от фискалния резерв на държавата, в който към момента има около 5,8 млрд. лева. Отчетлив лидер е пенсионната компания "Доверие", която управлява парите на 1,25 милиона души.

Държавата успя да преодолее първото препятствие в опит да върне поне част от парите, раздадени миналата година при скандалната сесия на Фонд "Научни изследвания", съобщава "Сега". С няколко свои решения Върховният административен съд е потвърдил като правилна отмяната на 22 проекта, финансирани неправомерно през 2012 г. Прекратяването им стана със заповед от 11 февруари т.г., подписана от тогавашния министър на образованието от ГЕРБ акад. Стефан Воденичаров. Мотивът бе, че тези проекти са от областите педагогика и мултидисциплинарни изследвания. Тези научни сфери обаче не са сред приоритетните за конкурса, което е нарушение на процедурата.

За първи път в дългогодишната си история АЕЦ "Козлодуй" е докаран до загуба, личи от финансовия отчет на централата за първото полугодие на 2013 г., акцентира "Труд". Докато през първите 6 месеца на миналата година Първа атомна е имала 90 млн. лв. печалба от дейността си, за същия период на тази година тя вече е с 5,8 млн. лв. загуба. Това се дължи на намалялото потребление и спрения заради високите такси износ на ток. Заради тях АЕЦ е намалила с 13% производството.

До края на септември ще отпаднат 54 разрешителни режими и такси и бизнесът ще получи глътка въздух, пише на първа страница "Преса". Това предвижда планът "Орешарски 2". Сега работодателите се препъват в 1200 разрешителни и лицензионни режима. Намеренията на кабинета са те да бъдат намалени с 220 до края на годината. Още следващата седмица Министерският съвет ще гласува отпадането на 24 спънки пред бизнеса, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева за изданието.

"Намаля държавният рекет над бизнеса", казва в интервю за "Стандарт" Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България. По думите му макроикономическата ни стабилност не е застрашена и не се поставя под съмнение. Националната статистика отчете известно подобрение на бизнес климата спрямо зимните месеци, като прогнозата е положителна в средносрочен план. Засега обаче няма никаква рязка промяна. Общо взето - тъпчем на едно място с лек оптимизъм. Има положителна промяна от гледна точка на третиране на бизнеса от страна на администрацията. От всички се отчита, че  произволът и рекетът от страна на държавата над бизнеса до голяма степен вече е преодолян.

Коментари 71
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

71 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 1 час

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 4 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 5 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 6 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 7 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 7 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 8 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 8 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 8 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 8 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 8 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 8 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 9 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 9 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 9 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите