"Труд": Тоталитаризъм и ток
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
20

"Тоталитаризъм и ток" - споделени размисли пред "Труд" на Васил Василев, основател на Съюза на работодателите в България.

"Твърдението на шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев, че токът ни е евтин е несъстоятелно, защото във Франция той е малко по-скъп, но с един час от минималната работна заплата там се купуват 75 киловатчаса, а у нас - по-малко от 10.

Защо газът, паднал на световния пазар, у нас се вдига?

Водата по-вкусна или по-чиста е станала от времето, когато беше десет пъти по-евтина? Отново тоталитаризмът се настанява безцеремонно навсякъде, случаят с цената на тока доказва това", е констатацията на г-н Василев.

"Атака" констатира: "Милиарди надписани в сметките за парно". Двойно и тройно по-високи сметки за парно изпрати на софиянци тази зима "Топлофикация".

Дружеството е създало механизъм за отпечатване на неверни фактури, твърди бившият шеф на "Булгаргаз" Васил Филипов. Според него за 8 години надписаните сметки са за близо 4,5 милиарда лева - визира се периодът от 2003 до 2009 г. включително.

Филипов е убеден, че тези данни ще бъдат доказани с материали по дело, което ще заведе Асоциацията за защита на правата на потребителите.

Схемата продължава и до днес. "Топлофикация" има намалено потребление на газ, като в същото време се увеличава стойността на фактурите на произведената топлоенергия", категоричен е експертът.

Като отговор на публикацията в "Атака", пред "24 часа" зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма - Делян Добрев - заявява:

"Махнахме давностния срок от пет години за дълг за парно. Правителството е на страната на потребителите. Две неща трябва да се случат в енергетиката - по-ясни правила и по-голяма прозрачност".

По-лесно е да се превземе силово Темида, отколкото да се реформира, заявява анализът на "Сега".

Нито една власт досега не посмя да се заеме сериозно с истинските проблеми на правораздаването у нас. Всички предпочитат да се занимават с безсмислени или невъзможни изменения в конституцията.

Съвсем скоро ще настъпи моментът, в който ГЕРБ повече няма да може да се оправдава, че съдебната власт се управлява от хора на бившата тройна коалиция. Затова се налага да се търси ново оправдание за бавното, неадекватно, несправедливо или корумпирано правосъдие.

И най-благоприятният сценарий е да се иска промяна в конституцията. На пръв поглед всичко изглежда логично. България от години търпи критики за бавно правосъдие. Европейският съд по правата на човека в Страсбург даде на правителството на ГЕРБ една година, за да се поправи.

Има и още нещо - за 20 години новата българска конституция е променяна четири пъти и в три от случаите - заради съдебната система. Каква е гаранцията, че отново няма да стане същото. И защо трябва да се крият кадровите и процедурни проблеми, раждащи корупция и сриващи доверието в съдебната власт, зад поредната конституционна говорилня?

Хората искат едно-единствено нещо - справедливо, ефективно, обективно, предвидимо, некорумпирано и бързо правосъдие. Очевидно е, че проблемът не е само в конституцията. Макар че е най-лесно нея да промениш.

"Ако бях на мястото на Владимира Янева щях да направя избор да се оттегля." Това са думи на правосъдния министър Маргарита Попова, отразени от "Класа".

Според нея оставката на Висшия съдебен съвет няма да промени нещата, въпреки че този орган работи непоследователно. Тя припомни, че чрез скандалите по случая Красимир Георгиев - Красьо Черничкия, които избухнаха през 2009 г., съдебният съвет е дал основание да се мисли, че той не би могъл да работи независимо.

Така и не разбрахме този гражданин какво точно е правил, подчерта Попова. Според нея самата система прави така, че да се смята, че е зависима.

Как да смятам, че системата е независима, когато има хора от парламентарната квота, които благодарят на партията, попита тя и добави, че и досега има хора, в ръцете на които е дадена власт, а в техните глави "живеят теории за класово превъзходство".

"Новинар" добавя по темата: "ВСС да свикне с имейлите, те създават прозрачност на управлението", думи на Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет за защита правата на човека от 1992 година насам.

"Тъй като се появиха някакви спекулации, че едва ли не това е някакво сериозно нарушение на тяхното право на личен живот, нека подчертая, че всеки отговорен служител в държавата, който изпълнява публична функция, следва да има и достъпен телефон и достъпен имейл, за да може да получава мненията на гражданите, така както е с членовете на Европейския парламент и членовете на Европейската комисия.

В това няма нищо неестествено и е нормално да се случва не само по време на кампании. Това е едно основно изискване за прозрачността на управлението.

В България не само магистратите, но всички, които имат публични функции, не са свикнали по този начин да се отчитат и по този начин да бъдат отговорни пред българските граждани, за разлика от другите демократични страни", обобщава г-н Кънев.

В интервю за "Труд" Тодор Димитров, зам.-шеф на ПГ на ГЕРБ, казва: "Хората тепърва ще видят добрите ни резултати. Този ВСС отдавна не се ползва с доверие.

Реформата в най-критикуваната система - съдебната, трябва да мине и през подмяна на този състав на ВСС. Тук стои и въпросът за намаляване на политическото влияние върху този орган. В тази връзка е възможно да се предвиди квалифицирано мнозинство при избора на парламентарната квота.

Нямам съмнение, че Лъчезар Иванов сам ще напусне 41-вото народно събрание, ако се установи тежък конфликт на интереси".

Под снимка от откриването на подстанция "Хелиос", предназначена за електрозахранване на курорта "Слънчев бряг", "Класа" цитира премиера:

"С вложените 10 млн. лв. за рехабилитация на далекопроводите и за новата подстанция се гарантира, че ще се поддържа нормално електрозахранване в Слънчев бряг и околностите му".

Според икономическия министър Трайчо Трайков работна група ще реши генералния проблем в курорта за собствеността върху инфраструктурата.

Това ще стане или с обособяването на Слънчев бряг като община, като инфраструктурата стане общинска или остане държавна.

На първа страница "Класа" публикува новата лятна прогноза на консултантската компания Ernst & Young, която оповестява: "Българската икономика расте с 3,2 на сто, в еврозоната - с 2%".

Некоординираното преструктуриране на гръцкия дълг може да доведе до повишен стрес в банковия сектор у нас. Така очакванията на експертите за тази година намаляват спрямо предишния пролетен преглед, в който бе заложен растеж от 3,3 на сто.

През първото тримесечие на 2011 г. БВП у нас е нараснал само с 0,5%, което е по-малко от средната стойност за 2010 г. Това се дължи на изключително слабото потребление от домакинствата и публичните компании, въпреки че износът е продължил да се увеличава с тримесечен растеж от 4,6%, посочват от консултантската компания.

Очакванията се базират на големия догонващ потенциал на българската икономика и нейните силни резултати от периода преди кризата.

По повод навършването след месец на 2 години от идването на власт на ГЕРБ, Симеон Дянков, вицепремиер и финансов министър, казва за "Дневник":

"Следващите две години ще са за икономическа политика и развитие. Най-важното е, че успяхме да избегнем вдигането на данъците, всичко останало е второстепенно.

Ако вървим с това темпо, след година-две ще задминем Румъния, а след още година-две - и Латвия. Удължихме срока за свързване на касовите апарати, защото НАП не си беше преценила възможностите.

С колаж на първа страница и голямо заглавие: "Пак са те" "Пари" коментира продажбата на сайтовете econ.bg и stat.bg, която припомни кой пазарува медии в България през последните години - купувачът е свързан с банкера Цветан Василев, а екипът на econ.bg директно посочи Ирена Кръстева като новия собственик.

Обобщението - накрая винаги идват те.

282,58 лв. - толкова средно е струвало на софиянци всяко едно от заловените 10 886 улични кучета от 2009 г. до края на април 2011 г., оповестява резултатите от направена нарочна проверка "24 часа".

Раздути бройки на хванати кучета, търговия с изгубени породисти четириноги, събиране на животински трупове от ветеринарни клиники за сметка на общинския бюджет са само част от скандалните нарушения, открити в общинското предприятие "Екоравновесие" при проверката, разпоредена от столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Комисията е изчислила, че ловците са хабили седем литра бензин за хващането на всяко псе. Въпреки огромните разходи в София все още се разхождат над 9000 бездомни кучета.

Георги Кадиев успя да се пребори и да наложи млади хора начело на листата за общински съветници на БСП в София, информира "Дума". С тайно гласуване делегатите на градската конференция на БСП избраха кандидатите и ги подредиха почти изцяло по начина, по който поиска Кадиев.

Така прогнозите, че столичните социалисти ще бламират своя кандидат-кмет, не се сбъднаха, въпреки че в последната седмица те бяха основен предмет на обсъждане.

Лидерът на БСП Сергей Станишев, който изслуша дебатите, отказа всякакъв коментар. На конференцията стана дискусия и за това какъв трябва да е кандидат-президентът на БСП. Георги Кадиев поиска той да бъде силна фигура, кръвно свързана с БСП, ярък представител на социалистическата партия.

Кандидатът за президент на "Синята коалиция" Румен Христов споделя пред "24 часа":

"Като министър живеех в студентско общежитие. Борисов сигурно ще играе за държавен глава. Но от опит му казвам - преяждянето с власт е вредно. Меглена Кунева не е десен кандидат. С ДСБ смятам, че вървим в една посока".

В БСП все по-вероятен изглежда вариантът кандидат за президент да е евродепутатът, бивш външен министър и бивш президентски съветник - Ивайло Калфин.

Макар пред "Дневник" той да заявява, че никой не го е уговарял за поста държавен глава и в подкрепа на това да изтъква плановете си в Европарламента, Калфин не казва категорично, че няма никакъв вариант, при който да приеме номинацията.

"Край на пържените филийки в училище, на мазните пирожки и понички", е темата на "Труд".

Без сандвичи с колбаси, шунка, луканки, суджуци, без много сладки кремове, малеби и мляко с ориз, солени супи, мусаки и яхнии. От началото на новата учебна година децата от 7 до 19 г. ще се хранят здравословно, предвиждат новите норми, съобразени с европейските.

Напълно пренаписани са рецептите, по които ще готвят лелите в училищните столове. С по-малко сол и мазнина ще се приготвят основните ястия в училище.

Бозата не може да присъства в менюто на учениците от 7 до 19 г. От напитките са позволени бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води, 100% натуралните плодови и зеленчукови сокове, плодови и плодово-зеленчукови нектари.

За "Монитор" Милена Дамянова, зам.-министър на образованието, обявява предстоящия:

"Нов стандарт за оценките в училище. Заложили сме го в концепцията за Закона за предучилищното и училищното образование.

Предвидили сме въвеждането на единна система за оценяване, което не означава, че ще фиксираме точно скалата. Безплатни консултации ще сменят частните уроци.

Младите хора нямат нужда само от знания и чисто образователни умения, а от компетентности за живота. Амбицията ни е да намерим най-добрата форма тези компетентности да се получават в училище".

Разбиха мрежа за търговия с гранатомети, съобщава "Монитор". Арестувани са двама търговци на оръжие - Веселин Кърпачев, инструктор в стрелбище, и Тенчо Тенев - бивш шеф на охраната в пловдивския затвор. Подозират двамата арестувани за готвени терористични удари.Търси се връзка с убийствата на Поли Пантев и Георги Илиев. 

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 4 минути

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 43 минути

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 2 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 2 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 2 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 3 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 3 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 3 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 3 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 3 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 3 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 4 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 4 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 4 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 5 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 5 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района