"Труд": Съкращават чиновници
Източник: Георги Димитров, Нет Инфо
7

Масови съкращения на чиновници е започнало правителството, съобщава "Труд" под глава.

Само тази седмица от образователното министерство са били съкратени около 50 души (важни директори - направо уволнени); военното министерство щяло да отреже 500 щата от администрацията си и още около 300 души от дирекция "Социални дейности".

Във Външно, пак според информацията, бройките намалели с 226 и дипломатите с изтекли мандати, които се връщат от чужбина, ще са принудени да излязат в неплатен отпуск, докато им се отвори място в централата в София.

Транспортното министерство намалява с 336 работни места.

Да се слеят Регионалните центрове по здравеопазване (с около 500 служители) и Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве - бившите ХЕИ (с над 3330 наети), се обсъждало в Министерството на здравеопазването като част от антикризисните мерки.

За отличник по съкращения минава Министерството на финансите и подопечните му агенции - съкратени са 15 на сто или 98 щатни бройки, отбелязва "Труд".

НАП също не е подмината: данъчните служители са с 641 по-малко - 7335 души.

Имена на цитрусови плодове са станали паролите, с които се уреждат рушвети в съдебната система. Това съобщил вчера, цитиран под главата на "Монитор", вицепремиерът Цветан Цветанов след срещата си с вътрешния министър на германската федерална провинция Бавария Йоахим Херман.

Магистратите и дума не казвали за пари и подкупи в разговорите си по мобилните телефони. Споменавали само, че искат определено количество портокали или банани.

"Достатъчно ясен беше зам.-главният прокурор, когато даде пример с пазаруването на цитрусови плодове. Нали не смятате, че съдията по телефона ще си поръчва плодове и ще обяснява, че количеството им е малко", коментира министър Цветанов.

На мен ми харесват идеите на Симеон Дянков, подкрепям схващанията му за фискална стабилност и реформи; проблемът е, че особено напоследък той сякаш не получава необходимата подкрепа.

Това казва в интервю за "Труд" бившият министър на финансите Милен Велчев. Той също одобрява, че не се предлага увеличение на данъчни ставки, идеята да не се поемат нови задължения, докато не бъдат разплатени старите, както и временното премахване на привилегиите за държавни служители.

Велчев е "за" идеята за емитиране на облигации на Българската банка за развитие на международните пазари, за да се осигурят по-евтини кредити за бизнеса.

Поне половината от цитираните в пресата 28-те предложения не бих подкрепил, казва пред "Труд" икономистът Георги Ангелов, нарочен за техен автор.

Под заглавие: "При фалит сегашните мерки ще ни се видят като песен" той отбелязва, че по-лесният в политическо отношение подход е от всички публични разходи да се отреже един и същ процент.

По думите му, ако дупката в бюджета е 1 млрд. лв., ще се каже на всички да съкратят 4-5 процента от разходите. Ако правим реформа в администрацията, да въведем нови стимули за служителите - когато си вършат работата, да получават бонуси.

Когато не си я вършат, да има глоби и уволнения, предлага той. Съветва да се търси пазар за въглеродните емисии, които другите страни продават.

По думите му правителството трябва да е по-твърдо, защото "от изборите насам всеки, който тръгне да протестира, получава някакви пари. Така и другите почват да искат."

Под натиска на синдикатите бяха спрени всички реформи и сега те ще трябва да платят 10 пъти по-висока цена, казва Ангелов.

"България и Турция имат общо минало и бъдеще" е статия в "Труд" на министъра на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу.

Най-скъпото сценично изкуство у нас е операта. Най-печелившо обаче е театърът. Той е и най-посещаваният в българската култура през 2009 г. Това посочва "Труд" в свой анализ.

В България има 42 държавни театъра, в които работят 1883 души. Миналата година правителството е похарчило за техните заплати, хонорари, ток, вода и пр. разходи над 24 млн. лв.

Около една четвърт от тях театърът е заработил сам от продажба на билети - 5 798 457 лв., при средна цена на пропуска 5,95 лв.

От I и до III клас да не се поставят оценки в числово изражение. От I до IV клас пък детето не повтаря класа. Където е нужно, ще се осигуряват допълнителни занимания. Това е предвидено в новия проектозакон за средното образование, казва пред "24 часа" министърът на образованието Сергей Игнатов.

Според проекта класният ръководител ще дава информация за развитието на детето. Всеки учител в края на срока и в края на годината, освен че ще оценява постиженията, ще поставя оценка и за поведение по 3-степенна скала.

Директорите ежегодно ще се оценяват от национален инспекторат по образованието, независим орган към министъра.

Под заглавие "Кръгът "Пазарни муджахидини" "24 часа" определя Института за пазарна икономика като люпилня на кадри и напомня, че плоският данък е тяхна идея от 2004 г.

НАП обмисля как да облекчи режима за разсрочване на дълговете на фирмите към бюджета, научил "Дневник".

Според изданието причината е, че сегашната наредба от 2006 г. е изключително рестриктивна и на практика механизмът е неприложим за голяма част от компаниите, които изпитват затруднения в кризата.

Ефектът от неблагоприятните пазарни условия допълнително се утежнява и от натрупаните дългове на държавата към фирмите.

България е на трето място от страните в Югоизточна Европа по привлекателност за преки чуждестранни инвестиции. Това показва цитирано под главата на "Класа" проучване на американската компания Ernst&Young измежду 203 бизнес лидери от международни компании в края на 2009 г.

Най-привлекателна с 40% от гласовете на анкетираните е Хърватия. Само с 1 на сто по-малко събира Румъния, България получава одобрението на 34 на сто. 33 на сто посочват Сърбия.

Повече от половината от инвеститорите (над 54%) са категорични, че страната ни има възможност да повиши своята атрактивност през следващите три години.

Според Джон Мистакидис, управляващ партньор в Ernst&Young Bulgaria, страната ни е може би единствената заедно с Кипър в ЕС, която покрива всички критерии от Маастрихт, и това е отлична атестация в очите на бизнеса, особено след разразилата се фискална криза в Гърция.

В момента пенсионерите имат на пазара на труда абсолютно несправедливо конкурентно предимство пред хората, които не са в пенсионна възраст, казва в интервю за "Класа" Георги Ганев, програмен директор в Центъра за либерални стратегии.

Според него трябва да се помисли и защо досега държавните служители не са покривали своята част от осигуровките, а е трябвало да им ги плащат данъкоплатците.

От началото на годината НАП регистрира спад от 600 млн. лв. в събраните приходи спрямо същия период на миналата година, пише под глава "Дума", позовавайки се на директора на приходната агенция Красимир Стефанов.

Той обявил още, че НАП има 6,5 млрд. лв. несъбрани вземания от длъжници, натрупани в годините. Данъчният шеф обявил, че само за януари 2010 г. регистрираните трудови договори в приходната администрация спрямо януари 2009 г. били със 100 000 по-малко. Което според него означавало 100 000 нови безработни.

Няма да се допусне намаляване на заплатите на военнослужещите, пише под глава "Българска армия". Седмичникът цитира министъра на отбраната Аню Ангелов.

Общественият натиск накара управляващите да забранят ГМО, пише под глава "Сега". ГЕРБ преобърна позицията си по въпроса след решителна намеса на премиера Борисов, отбелязва изданието.

След три месеца бурни дебати в парламента, в медиите и след улични протести вчера депутатите от ГЕРБ и "Атака" се отказаха от всички радикални промени в Закона за генномодифицираните организми.

Мнозинството в парламента забрани отглеждането на ГМО и опитите с научни цели в защитените зони и на 30 км от тях.

В закона за ГМО, който бе гласуван окончателно, изрично бе записано, че не може да се отглеждат генни мутанти на 7 км от площи с биологично земеделие и на 10 км от пчелини.

В началото на пленарния ден управляващата партия оттегли и искането си за петгодишен мораториум за ГМО на територията на страната.

Томислав Дончев, който бе избран за министър по управление на средствата от ЕС, казва пред "Стандарт", че точната рецепта е да се намали бюрократичния товар, без това да е за сметка на контрола. По думите му са договорени 24 на сто от европейските пари, а са платени 3,2 на сто.

"Единственият газопровод, който ще бъде построен, е "Южен поток", извежда "Новинар" над интервю с проф. Герхард Мангот, експерт по проблемите на енергийната сигурност, политолог в университета в Инсбрук, Тирол.

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 14 минути

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 7 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 11 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 11 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 12 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 12 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 13 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 13 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 13 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 13 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 14 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 14 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 14 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 14 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 15 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 15 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини