"Труд": Спецсъвет ще наказва за лекарски грешки
"Труд": Спецсъвет ще наказва за лекарски грешки   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
2

"Спецсъвет ще наказва за лекарски грешки", съобщава "Труд". Това ще е нов и независим орган от общественици, който ще разглежда случаите на лекарски грешки.

Идеята заслужава внимание и ще бъде сериозно разгледана, защото е ясно, че сегашната система се нуждае от подобрения, коментира пред изданието здравният министър д-р Стефан Константинов.

Здравната тема "Труд" продължава със съобщението, че неосигурен пациент ще плаща 3500 лв. на болница.

В интервю за "Монитор" Десислава Атанасова, председател на Здравната комисия в парламента, е убедена, че не може лекарите да са вечните обвиняеми.

"Смятам, че в момента действа ясен стандарт по акушерство и гинекология, в който са записани нормативните изисквания за обхвата на медицинската помощ.

Санкциите от 500 до 1500 лв. за болница, при допусната лекарска грешка, са прекалено малки. Не би могло без съд и присъда, някой да бъде заклеймен като виновен", защити тезите си г-жа Атанасова.

Излишни бюрократични процедури, липса на експерти, корупция и чиновническо издевателство над фирмите, са сред основните недостатъци на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНСМП), сочи проучване на "Маркет ЛИНКС", поръчано от "Класа".

Изследването е проведено в рамките на три месеца, като са интервюирани 100 фирми и 20 консултанти по европроекти.

Общото мнение е, че агенцията, която управлява около 1,162 млрд. евро по ОП "Конкурентоспособност" и чрез тях трябва да подпомага българския малък и среден бизнес, все едно е създадена, за да му пречи. А начинът, по който се отпуска еврофинансирането, сериозно подкопава доверието в институцията, предизвиква в бизнеса усещане за недосегаемост у бюрократите и илюзорни очаквания за подпомагане.

91% от интервюираните смятат, че продължават да действат корупционни схеми, създадени от предишните правителства, и правилото е: ако не се плати за проект, не се получава финансиране. От ведомството не отговориха на въпроса на "Класа" как се работи в Агенцията със сигнали за корупция.

В контекста на железничарската стачка, "24 часа" констатира: 60 млн. лева държи БДЖ в Корпоративна банка.

Парите стоят, докато железничарите стачкуват, заради предстоящи съкращения, а компанията не може да плати задълженията си. 90 млн. на "Железопътна инфраструктура" минават на година през същия трезор. Цветан Василев (Председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на Корпоративна търговска банка АД, мажоритарен собственик на банката и Председател на нейния Надзорен съвет) е мултимилионер с държавни пари.

Не само банката на олигарха, но и доста други негови фирми са захранвани със средства от данъкоплатците.

Зърнопроизводителите искат оставките на Дянков и Найденов, а около 170 машини на протестиращите, ще влязат в понеделник между 21.00 и 22.00 ч. в София, пише "Труд".

"Протестът ни вече не е за пари, а за морал в политиката, за принципи и правила", казва Радослав Христов, от името на стачниците.

"Няма да си подам оставката, защото не съм министър само на зърнопроизводителите", контрира министър Найденов.

Изданието информира, че Брюксел започва проверка на агросубсидиите. Мисия на Еврокомисията ще проверява от понеделник до петък  МЗ, за да установи дали страната ни разполага с надеждни системи за контрол по раздаването на евросубсидии за обработваема земя,

Провалът на еврото е опасен у нас за износа, но не и за депозитите, съобщава "Сега". Подобно на колегите си в различни европейски страни, български икономисти също разиграха сценарий какво би се случило в България, ако еврото не оцелее.

Изводът е, че повод за паника няма, поне що се отнася до личните финанси. Депозитите у нас не са застрашени. Повод за тревога, според тях, е евентуалното намаляване на износа, което най-вероятно ще наложи нова ревизия на заложения от правителството 2,9% ръст за 2012 г.

Според българските анализатори, до каквото и решение да стигнат европейските лидери - създаване на ядро на стабилност при запазване на еврото или връщане към националните валути, няма да се отрази на депозитите у нас.

"Дори при създаването на т.нар. северно евро България не е застрашена от катаклизми. Евентуалното връзване на българския лев към германската марка също не би се отразило на спестяванията, тъй като от създаването на валутния борд у нас той е свързан с марката", обясни директорът на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски.

По думите му при такъв развой на ситуацията евро депозитите просто ще се трансформират в марки и курсът няма да ощети хората. Дори напротив - най-вероятно стойността на депозитите ще се повиши.

ГЕРБ подарява милиони на циганския барон Илия Илиев за палати и "Майбах", е темата на "Атака". Измами за милиони за милиони на циганския  лидер на ДРОМ Илия Илиев и фамилията му се прикриват. В замяна властта получава десетки хиляди ромски гласове на всички избори, а Бойко Борисов стана столичен кмет именно с подкрепата на ДРОМ.

По неофициална информация става въпрос основно за обществени поръчки за ремонти и строежи на релсови пътища, които са били сключвани в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП) с фирми, които не са разполагали с необходимата техника да извършват въпросните дейности.

Със снимка на първа страница, отразяваща протестите срещу добива на шистов газ във Варна, "Дума" прави акцент върху растящото недоволството от начина на живот сега, изразено в стачната вълна, обхванала страната ни.

Вестникът информира за началото на гладна стачка  в БДЖ. Синдикатите са отхвърлили категорично предложенията на ръководството на БДЖ за колективните договори, направени в събота вечерта, след дълги преговори. Според тях новите параметри  орязват основни и социални плащания.

Изчисленията на КТ "Подкрепа" и КНСБ показват, че ръководството на БДЖ на практика предлага намаление на доходите на железничарите с 35-37%.

Новите предложения на мениджърския екип на дружеството са за орязване на възнагражденията за нощен труд, за извънреден труд и за клас прослужено време.

Намаляват се и парите за обезщетенията при уволнение, при пенсиониране и  при съкращение и при доброволно напускане. От БДЖ предлагат и намаление на основния годишен отпуск и на отпуска за вредни условия на труд.

"Новинар" отразява напрежението в тона на преговорите за БДЖ, заявявайки на първа страница: "Синдикатите набедиха Дянков като вреден за държавата. Дянков е вреден за държавата". Те отправиха обвинение към финансовия министър в некадърност и арогантност. Според тях с некомпетентните си действия финансист номер 1 е вреден за България.

"С това, което прави, Симеон Дянков е вреден за държавата. Той не си върши качествено работата. Всички хора в България имат такава оценка и неговата арогантност е недопустима", заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Той коментира готвената от правителството на ГЕРБ пенсионна реформа и протестите в страната, като обясни, че профсъюзите вече са изготвили и предложили осем конкретни мерки на премиера Бойко Борисов.

"Можеше те да са много повече", посочи Димитров. Това, по думите му, са работещи мерки, които целят да вкарат допълнителни приходи в системата на НОИ. Според президента на КНСБ сивата заетост се разраства и там се регистрират огромни обороти, за които се твърди, че са около 30 млрд. лева.

"Монитор" цитира премиера Борисов: "Протестите отразяват направеното от кабинета", такъв анализ на ситуацията очерта премиер-министърът вчера при откриването на рехабилитираните пътни участъци: Силистра-Добрич и Русе-Силистра в Добруджа.

Борисов коментира, че ще разпореди проверка на приватизацията на летището край Силистра. Запитан защо продължават протестите на земеделските производители, премиерът каза, че те се подклаждат от ръководители на една от политическите партии.

За "Труд" Сергей Станишев, лидер на БСП и председател на ПЕС, прогнозира развитието на партията: "Искам БСП да спечели изборите". Коментирайки управлението на страната, Станишев смята, че правителството на ГЕРБ, е фактор на нестабилност и непредсказуемост. На изборите БСП изстрада своята промяна и издържа теста за европейска модерност, затова на бъдещите избори тя ще реализира победа.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 6 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 6 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности