"Труд": Щедро раздават невъзможни отпуски
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
11

Въпреки строгите правила за изчистване на старите отпуски хиляди българи продължават да трупат невъзможни за ползване почивни дни, защото в държавата цари пълен хаос по въпроса, коментира на първа страница "Труд".

Десетки бюджетни ведомства все още раздават щедри отпуски на подчинените си с подзаконови актове. Военните имат до 40 работни дни годишна ваканция, а полицаите - до 52 дни.

Наредба от 1986 г. дава 48 дни на университетските преподаватели, а те имат възможност да вземат максимум 30 дни - от 15 юли до края на август. Държавните чиновници имат право на 32 работни дни.

Премиерът Бойко Борисов е натрупал 53 дни платен отпуск, допълва по темата "24 часа".

През миналата година министър-председателят е използвал едва 7 дни от полагащите му се 30 дни за отдих. Тази година пък още не е взел нито един.

Забраната на премиера Бойко Борисов никой в държавата да не взема повече от него остава нечута в управляваната от ГЕРБ Столична община. В управлението на общинските фирми в София възнагражденията стигат почти до 4000 лв., показва справка за 20-те дружества, твърди под глава "Сега".

В някои губещи и потънали в дългове дружества директорите и членовете на управителния съвет дори си увеличават заплатите, при това до три пъти - безпрецедентен скок за държавния и общински сектор, показват данните, които са за 2010 г. и първите три месеца на 2011 г.

Значителен ръст на заплатите има в емблематичната "Софийски имоти" - от 1706 лв. в началото на м.г. на 2433 лв. за т.г., посочва изданието.

Жените у нас изчезват много по-бързо от мъжете, пише под глава "24 часа".

Ако сега на 1000 представители на силния пол се падат 1053 дами, то само след 9 години съотношението ще се обърне. През 2020 г. в България ще живеят 3 480 556 мъже и 3 433 599 жени, показва официалната прогноза за населението по пол и възраст на Националния статистически институт (НСИ).

Едно от обясненията, че мъжете стават повече от жените е заради засилената емиграция на дамите. Те по-успешно се реализирали в чужбина.

Към 1 февруари 2011 г. жените у нас са точно 3 777 999, докато мъжете са 3 586 571, допълва на вътрешна страница всекидневникът. Затова и статистиците сега се шегуват, че у нас на мъж без нещо се пада жена и нещо. Но така ще е само в следващите 9 години.

Промяната на половата структура у нас е изненадваща, но това показват сметките, коментира експертът от НСИ Ивайло Гавазки.

Всяко дарение за МВР е неприемливо - независимо дали става дума за пари или за каквито и да е материални ценности, заявява пред "Сега" говорителят на Европейската комисия ЕК Марк Грей.

"Още нямаме писмо с обяснение от България за критиките в последния доклад на ЕК по повод даренията за МВР, но щом го получим, ще го прочетем с голямо внимание", допълва Грей.

Въпреки че в момента повечето еврослужители са в отпуск, има дежурни експерти, които са готови да се запознаят с действията, предприети от българското правителство в отговор на отправените му забележки, пояснява говорителят.

Забраняват се анонимните дарения под каквато и да е форма за предизборните кампании на кандидатите за предстоящите местни и президентски избори, отразява "Класа" решение на Централната избирателна комисия.

Забраната обхваща юридически лица, еднолични търговци, чуждестранни правителства и неправителствени организации, както и чуждестранни физически лица, с изключение на граждани на Европейския съюз, които имат избирателни права.

Икономическата ситуация в света кара ЕС да се изправи на пръсти в очакване на нова криза, макар може би не с такава тежест. Тази ситуация неминуемо ще се отрази на България, защото българската икономика е ресурсопотребяваща, прогнозира в интервю за "Стандарт" Божидар Данев, изпълнителен председател на Българска стопанска камара.

Поскъпването на златото ще забави растежа на европейската икономика, а тя е основен търговски партньор на България. Затова България също трябва да вземе превантивни мерки, за да не позволи новата вълна на икономически спад да засегне плахия растеж на икономиката ни, препоръчва експертът.

70 на сто от възрастните хора у нас живеят изключително бедно, заявява в интервю за "Дума" експертът по икономика в КТ "Подкрепа" Мика Зайкова.

"Ние искахме да се повиши минималната пенсия и тя да е малко по-висока или поне равна на прага на бедност - около 215 лв., в случай че прагът е 211 лв. За това преговаряхме през пролетта...

Знаете, че при преговорите склонихме от 2017 г. да се увеличи възрастта за пенсиониране, но при условие че от 2015 г. започне да се увеличава коефициентът, по който се изчислява пенсията от 1,1 на 1,2, и настояваме заместващият доход от пенсия да се увеличи.

В момента той е 25 процента - нещо, което го няма по света. Няма страна в ЕС, в която заместващият доход от пенсия да е под 60 процента, а в старите страни членки е 80 до 90%.

Какво е това - внасяш цял живот в осигурителната система и накрая получаваш пари, с които не можеш да преживяваш", пита Зайкова.

В отговор на въпрос експертът критикува и финансовият министър Симеон Дянков за твърдението му, че излизаме от криза. По думите й заетостта е намаляла през последните 3 месеца с 47 хил. души.

Според лидера на СДС Мартин Димитров "политиката на ГЕРБ не предпоставя растеж на доходите".

В интервю за "Новинар" той споделя, че не вижда тенденция за увеличаване на възнагражденията.

"Управляващите не успяха да стимулират растеж на инвестициите в страната. А това е начинът хората да получават по-добри заплати. Правителството вложи своята енергия предимно в начинания с лъскав пиар ефект - спортната зала, която няма да има траен ефект върху нашата икономика.

Магистралите също са хубаво нещо, но не са достатъчни за увеличаване на доходите на хората. Ако всички тези усилия бяха положени за привличането на свежи инвестиции, то щеше да е много по-полезен акт.

Но аз не очаквам това правителство да има потенциала и възможността да обърне този тренд", подчертава Димитров.

Светът не влиза във втора криза, нито във втора рецесия, категорично заявява в интервю за "24 часа" финансовият министър Симеон Дянков.

"Последните дни само показаха на всички, че им трябва много по-алтернативна фискална политика. САЩ не го направиха и страдат. Да им е за урок", коментира Дянков.

По думите му в България не се очаква криза. От следващия месец някои пенсии тръгват нагоре, а есента минималната заплата ще стане 270 лв.

Догодина ще има и по-големи възможности за увеличаване на доходите. Инфлацията за май и юни у нас е нулева и дори отрицателна.

"На борсите има спад. Просто трябва да се изчака спокойно, да не се вихрят страсти и се вземат погрешни решения. Да не се хвърлят към златото, към различни валути. Борсовата търговия е уязвима, лесно тръгва надолу и нагоре. Причина за притеснения няма.

Всички да си вършим работата, без да се подаваме на воплите на политици, че сме влизали в нова криза. Това категорично не е така", сигурен е Дянков.

Той прогнозира и осезаем спад в цената на горивата, след като петролът поевтинее. В отговор на въпрос вицепремиерът коментира казусът "Лукойл", като опровергава информацията, че има връзка между отнетия лиценз на рафинерията, проекта "Белене" и продажбата на "Булгартабак". Той отрича правителството да иска да строи нова рафинерия.

"Лукойл България" ще обяви в четвъртък намаление на заводските цени на горивата за вътрешния пазар, анонсира на икономическата си страница "Труд".

Намалението на бензина и дизела ще се отрази по бензиностанциите най-рано в петък. През последната седмица петролът поевтиня с около 7 процента, но цените на едро у нас останаха непроменени, посочва всекидневникът.

Промени в Закона за висшето образованието предвиждат университетите да могат да се сдружават и да откриват свои звена в чужбина.

В блиц интервю за "Класа" ректорът на УНСС Борислав Борисов коментира промените:

"Прекрасно е български университети да откриват свои филиали в чужбина. Защо не открихме досега например филиал на български университет за бесарабските българи? Обратният вариант за университетски франчайзинг обаче ме ужасява!

Дълбоко провинциалният университет на N-ските острови, в който и да е N-ски океан по света, ще може да лицензира най-провинциалното висше училище в България и то ще издава диплома на български тройкаджии, но с титул на N-ската световна сила."

В отговор на същия въпрос ректорът на Техническия университет - София Марин Христов подчертава:

"Хубаво е университетите да признават дипломите, за да се намали общата бюрокрация, от една страна. От друга страна обаче, ако дойде при мен човек с диплома от някой университет, аз трябва да му намеря сайта и дори да успея да го направя, няма как да знам дали това е истински университет с истинско образование.

Докато досега всичко беше централизирано на едно място в министерство, където те имат каталози на висшите училища във всяка държава и знаят кои са акредитирани.

Според мен в тази промяна в закона има положителен момент, но възможностите да се промъкват хора с фалшиви дипломи силно се увеличава". 

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Hell"s Kitchen

Още един звезден участник напусна Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Златните изгубиха и двата си кулинарни двубоя срещу Черните куртки

Димитър Главчев

Официално: 295 млн. "украинска помощ" за земеделските производители

България Преди 9 часа

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Свят Преди 10 часа

Готви ли русия ядрен удар четете в следващите редове

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Свят Преди 11 часа

Подобни сблъсъци между известни изпълнители са част от хип-хоп културата

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Любопитно Преди 11 часа

Met Gala 2024 се състоя в понеделник, 6 май, в музея "Метрополитън" в Ню Йорк

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 11 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Свят Преди 11 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 11 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 12 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 12 часа

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ

<p>Напредък в строежа на&nbsp;Националната&nbsp;детска болница</p>

До края на май събарят старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

България Преди 12 часа

Делото по обжалването на обществената поръчка вече е приключило и дори има избран изпълнител за събарянето

<p>&bdquo;Един милион процента&ldquo; руснак: Стивън Сегал се появи на клетвата на Путин&nbsp;</p>

Стивън Сегал присъства на встъпването в длъжност на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 12 часа

Сегал е приятел на Путин от години

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 13 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 13 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции