"Труд": Ще си имате студент? 500 лв. на месец
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
8

"Труд" прави груба сметка за най-належащите разходи в университетските градчета у нас. Както и да се смятат разходите на месец за един студент, все се получават 400-500 лева, които трябва да се отделят от семейния бюджет за бъдещия висшист.

Независимо дали учи във Варна, Търново, Пловдив или София. Това показва справка за най-належащите разходи на младежите със студентски книжки в ръка.

Минималната сума е 200 лв., а максималната (без изхвърляния) е около 600 лв.

В нея влизат парите за квартира или общежитие, режийните, транспортът, храната, джобните и за културни мероприятия/дискотеки.

150 отличници напуснали училище от бедност, коментира "Дума". 440 ученици са напуснали училище през първия срок на тази учебна година. Те са се отказали от образование, защото родителите нямат пари да плащат пътните и дневните им разходи.

Подобна е тенденцията и предишни учебни години - близо 1/3 от рано напусналите училище деца са от бедни семейства, а голяма част са с много добър успех.

Държавата да подпомага бедните семейства с ученици, като поема пътните им разходи и след като навършат 16 г., предлага Икономическият и социален съвет.

Експертите напомнят, че ученическите стипендии не са актуализирани от 1996 г.

"Сега" информира, че новият Наказателен кодекс ще промени 80 закона. Такъв е проектът, предложен от правосъдното министерство за обсъждане.

За да се прави изцяло нов кодекс, 2/3 от нещата трябва да са нови, както и да има драстични разлики с действащото законодателство. В противен случай се пристъпва към изменения.

Сегашният НК е от 1968 г., променян е над 85 пъти, особено след 1990 г. Затова и отдавна се говори за написването и приемането на нов НК, както това бе направено с Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

И при тях обаче не бяха направени големи изменения, което постави въпроса защо трябваше да се пренаписват.

Бойко Борисов лети при Дилма Русеф, информира "24 часа". Това ще стане на 17-18 април за годишната конференция на глобалната инициатива "Партньорство за открито управление", съобщи правителствената пресслужба.

Уточнява се обаче, че при Дилма Русеф може да пратят упълномощено от Борисов лице.

Инициативата стартира на 20 септември 2011 г., нейни създатели са Дилма Русеф и Барак Обама. България, като кандидат за присъединяване, декларира за следващите две години мерки в по-ефективното управление на публичните средства и повишаване на фирмената отговорност и отчетност.

Правителството прие решение, с което "отваря" процедура за търсене на инвеститор за изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй", цитира съобщение на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков "Класа".

Новият реактор ще се строи изцяло на пазарен принцип, държавата нито ще дава гаранции, нито под формата на директни заеми ще поема тежести по проекта, е подчертал вицепремиерът.

В интервю за "Стандарт" министър Ивайло Московски твърди, че до края на април тръгват тестовете за електронни призовки.

Министерствата вече са свързани помежду си и си обменят документи. "През 2013 г. ще говорим за е-правителството в сегашно време. Така ще се спестят много нерви, време и пари на гражданите", убеден е министърът.

В анализ за "Труд" Георги Ангелов, старши икономист в Института "Отворено общество" и зам.-председател на УС на БМА, очертава 2012-а година като годината на рисковете и рецесията.

"В България се усеща непосредствена заплаха с европейски корен - рецесията в ЕС отново започна и износът, единственият двигател на българската икономика през последните две години, вече отчита два месеца спад.

Индустрията също отчете за първи път от две години - два поредни месеца - спад. Но това не е всичко. Едновременно с дълговите проблеми се появяват и проблемите със скъпия петрол.

Ако напрежението в Иран ескалира, петролът ще задържи високите си цени, което ще нокаутира световната икономика", прогнозира икономистът.

Пред ежедневника министърът на транспорта и информационните технологии обяснява как влакът спасява от скъпия дизел.

"Жп транспортът е приоритет за целия Евросъюз. Нямам вина за мултиплексите, с нежелание съм в проблема", категоричен е министър Моковски.

Министерството на финансите е изпратило покана до 11 международни банки да участват в емитирането на нови български еврооблигации, пише "Класа".

Това съобщи вчера финансовият министър Симеон Дянков. С парите ще се финансира изкупуването на част от облигации за 1,7 млрд. лв., с които министърът на финансите от НДСВ Милен Велчев замени т. нар. Брейди облигации от стари дългове.

Играчите на този пазар са 17, но 6 от тях не са проявявали интерес през последните три години към нашите книжа, обясни вицепремиерът. Затова те не са канени да участват.

"До средата на другата седмица банките трябва да ни изпратят своите ценови оферти. На базата на тях ние ще изберем кратък списък от три или четири институции, които ще участват във втория тур. Той също ще трае една седмица.

Така че до две седмици ще сме избрали една или две банки, които да водят емитирането на еврооблигациите ни", обясни механизма Дянков.

Кредитният пазар доживя равни лихви в левове и евро, пише "Капитал Daily".

През март офертите за нови жилищни заеми са по-евтини с 0,25 до 1,20 процентни пункта. Така лихвените нива за нови ипотеки се движат около 6-7% както за еврови, така и за левови заеми.

Това е и една от новостите, които се наблюдават на пазара - оформянето на тенденция на изравняване на лихвите по кредити в левове и евро, определяна на този етап като "лека".

Безпилотни самолети на НАТО ни дават специнформация, казва министърът на отбраната Аню Ангелов пред "24 часа". "Влизаме в системата на пакта за въздушно разузнаване.

Единият център за управление ще е в Италия. Киберсигурността е много важен елемент от системата за отбрана. Създаването на такъв център е особено важно в контекста на бъдещото електронно правителство. То ще бъде неговият най-сериозен щит.

Максимумът, който България може да си позволи за нов изтребител, е не повече от 400 млн. долара, и то в рамките на пет години. С тези пари трябва да осигурим абсолютно всичко - наземно оборудване, подготовка на техническия персонал и на летателния състав, снабдяване с резервни части и следгаранционна логистична поддръжка.

Процесът е сложен и никой не трябва да се сърди, че Министерството на отбраната подхожда много внимателно към него. Затова ние ще доведем нашата работа докрай, но ще оставим на следващия парламент окончателното решение", разяснява военният министър.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мърмотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Мърмотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 6 минути

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 19 минути

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 1 час

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 1 час

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 2 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 2 часа

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 2 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 2 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 2 часа

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 2 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 9 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 10 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 11 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 12 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"