"Труд": Сценариите пред Желева и Борисов
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
45

Сценариите пред Желева и Борисов представя "Труд". При създалото се положение около кандидатурата на Румяна Желева за европейски комисар са възможни поне пет сценария.

Първият е тя да оцелее. Това може да стане само с политическа сделка между ЕНП, най-голямата в Европарламента, и другите групи в него.

Вторият вариант е Желева да стане комисар, но с друг портфейл. Според информирани това е само теоретично възможно.

Третият вариант е Желева сама да реши да се откаже. Четвъртата възможност е Борисов да реши да предложи друг кандидат. Засега той показва обратни намерения.

Петият вариант е най-болезнен. В него комисиите, изпитвали Желева, дават отрицателна оценка за нея и я изпращат на председателя на парламента Йежи Бузек и лидерите на фракции.

След това те започват да се пазарят. Вариантите пред Борисов са следните: веднага оттегля Желева от конкуренцията за ЕК. Или изчаква до понеделник, докато разбере дали Желева минава през процедурата.

Ако бъде спъната, премиерът трябва да мисли както за нов външен министър, така и за нов български еврокомисар.

Борисов за Желева: Ако е сбъркала, ще я оттегля, отбелязва "Труд".

Разчитам г-жа Румяна Желева да е направила това, което законът повелява, ако не е - няма да получи моята подкрепа, заяви по БНТ вчера премиерът Бойко Борисов по казуса с кандидата ни за еврокомисар Румяна Желева.

По-късно по Би Ти Ви Борисов обясни, че изчаква до понеделник, когато трябва да се произнесат юристите по въпроса с декларациите на Румяна Желева и дали има конфликт на интереси, за да реши какво точно ще прави. Премиерът допълни, че е разговарял с важните хора в Брюксел и засега ЕНП твърдо стои зад Желева.

"Евролеви: Барозу, Желева не става, смени я", пише "24 часа".

Общ фронт на леви и либерали за бламиране на Румяна Желева вече се оформя в Европарламента. Поведоха го социалистите, чийто лидер Мартин Шулц обяви, че българската кандидатка не е подходяща за поста на комисар за хуманитарната помощ.

Шулц информирал председателя на ЕК Жозе Барозу, че извън обвиненията за конфликт на интереси социалистите смятат, че Желева не е човекът за този ресор.

Шефът на Европарламента Йежи Бузек също се е обърнал към Барозу с въпрос дали още подкрепя Желева.

Барозу ще отговори, когато му дойде времето, каза говорителят Марк Грей.

Да покажем малко зъби на Брюксел, коментира "24 часа" под рубриката "Особени".

Според автора Борислав Зюмбюлев е вярно, че Борисов можеше да намери по-удачна кандидатура за еврокомисар, защото за Желева бе малко прекалено за година да стане и евродепутат, и външен министър, и еврокомисар.

Вярно е, че Желева се държа малко странно на изпита и влезе в изключително глупав конфликт с Антония Първанова. Въпросът за разнасяните от нея компромати трябваше да бъде отминат с мълчание.

Въпреки всички пропуски обаче Бойко Борисов не бива да отстъпва, а да я наложи за еврокомисар, защото това е въпрос на национален суверенитет.

Не бива България да позволява на група фашизирани евродепутати и брюкселски хрантутници да подменя легитимния избор на българския народ. Защото Желева е изборът на законно избраното правителство на България, пише Зюмбюлев в "24 часа".

Комплотът срещу Желева ясен още от ноември, допълва по темата "Монитор".

Още през ноември е имало информация за готвена атака срещу кандидатурата на Румяна Желева за еврокомисар. Това разкри вчера заместник-министърът на външните работи Марин Райков и определи обвиненията срещу Желева като "типичен публичен донос".

"Това е реванш на тези политически сили в България, които загубиха демократичното състезание на изборите и в момента търсят възмездие в Европейския парламент. При другите страни досега не е забелязвана подобна практика - с такава злоба да се напада собствения кандидат", коментира Райков.

БСП и НДСВ си отмъщават за Кунева, е обяснението на евродепутата от "Атака" Димитър Стоянов. В интервю за "Телеграф" той припомня, че БСП и НДСВ се опитаха да предложат Меглена Кунева отново за еврокомисар.

Съвсем резонно Бойко Борисов отхвърли това предложение. Това, което правят сега, е отмъщение, че ГЕРБ излъчиха свой комисар. Ефектът беше антибългарски, отбелязва Стоянов.

Най-голямото нещо, което може да убие имиджа, е не дали комисарят е професионалист или не, а фактът, че собствените му сънародници участват в кампания срещу него, смята евродепутатът.

"Дневник" помества интервю с Дейвид Рени, кореспондент по въпросите на Европейския съюз на сп. "Икономист".

Според него изслушването на Желева е било съд за онази България, която Брюксел не харесва. Слабата подготовка на Желева и нейната надменност създадоха впечатление за местен големец, изпратен в Брюксел, казва Рени.

Ако Борисов откаже да оттегли Желева, за Барозу става трудно да каже, че не я иска. Целта на либералите и зелените беше да отпушат битката между ЕНП и социалистите, а не атака срещу Желева.

Протестите отрезвиха управляващите за следенето в интернет, отбелязва "Сега".

Протестът на 300 души пред парламента срещу поправките в закона за електронните съобщения не остана незабелязан от властта вчера. След обществена дискусия по темата стана ясно, че ГЕРБ ще направи отстъпки и по втория вариант на закона.

Според новия проект интернет и мобилните оператори трябва да пазят по 1 г. трафичните данни и разпечатките на клиентите си и при искане от МВР да му ги предоставят до 2 часа.

Протестът бе подкрепен от 38 организации.

Гражданите, които не ползват правата си, вече ще бъдат наказвани, коментира "Сега". Поводът е, че по предложение на заместник-председателя на парламента и шеф на здравната комисия на НС Лъчезар Иванов депутатите задължиха всеки гражданин, който има здравни осигуровки, да ходи в ЕС с европейска здравна карта, която му дава право на безплатна спешна и неотложна медицинска помощ.

Така парламентът сътвори законов абсурд. Със закон той накара гражданите да ползват право, дадено им със същия закон. И така направи въпросното право задължение.

Според автора това е изумителна нелепост. Тъй като да си платиш, или не за лечение, си е твой избор.

По-същественото е, че и глупостта, и лудостта, и лобизмът са еднакво вредни и не би трябвало да влизат в границите на НС.

Да се обяснява всичко с ДПС е нечестно, казва в интервю за "Труд" Филип Димитров, бивш министър-председател.

Той смята твърденията, че ДПС е най-лошата и най-корумпираната партия, и всичко да се обяснява с тях, за неверни. Придаването на такава изключителна роля на една партия я поставя в изключително положение - като обект на нападки.

А изключителното за ДПС е само това, че по-голямата част от поддържниците му са турци или мюсюлмани. Заради това нападките естествено рефлектират и върху онези турци, които не са свързани с ДПС.

Неуместно и недалновидно е да се размахва някакво вето срещу Турция. Според него трябва да се поставят граници на разюзданото антитурско говорене, с което повечето партии се опитваха да печелят гласове на последните избори.

Затварят 150 болници, пише на първа страница "Труд".

Не 100, а 150 болници от всичките над 350 ще бъдат затворени, съобщи вчера д-р Цветан Райчинов, шеф на лекарския съюз. Причината - нови изисквания на здравната каса към лечебните заведения, които искат да получават пари от нея.

За да сключи договор с касата по клинична пътека, болницата трябва да има двама лекари със специалност и един специализиращ. Изискването досега бе за един специалист.

Промяната се налага, защото финансираните от НЗОК заведения вече трябва да осигуряват 24-часов прием, т.е. за дежурствата са нужни поне 3-ма лекари със специалност.

Свобода и нов арест за Маргина, съобщава "Труд". Софийският апелативен съд вчера пусна на свобода Красимир Маринов-Големия Маргин, след като прецени, че засега няма достатъчно доказателства, че той е поръчал убийството на Боби Цанков.

Маргина обаче не успя да се порадва на свободата си и минута. Оказа се, че по-рано същия ден той е обвинен в ръководене на банда за дрога заедно със Стефан Бонев-Сако.

Спират тока често, цената му по-ниска, е озаглавено интервюто в "24 часа" с Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия за енргийно и водно регулиране.

Той прогнозира, че до 5% ще поскъпне токът от юли. Семерджиев обещава, че няма да има рязък скок на газ, парно и вода през зимата.

Регулаторът ще обмисля как да се помогне на бедните - чрез тарифа за евтин ток или чрез системата за помощи. Не се очаквало сериозно поскъпване на газа и парното, дори може да има поевтиняване, ако цените на международните пазари паднат.

Скокът на цените най-малък от 10 г., информира "24 часа". През 2009 г. животът е поскъпнал най-малко за последните 10 г., стана ясно от данните на НСИ за инфлацията през декември.

Спрямо същия месец на 2008 г. тя е 0,6%, най-ниската след 1999 г. На месечна база цените са се повишили с 0,5 на сто.

Средногодишната инфлация от януари до декември, сравнена със същия период на 2008 г., е 2,8 на сто. Това е най-ниското й ниво от 2003 г.

Строителят на "Тракия" ще мине през иглени уши, предупреждава Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройството.

В интервю за "Стандарт" той определя тръжната документация за ЛОТ 2 като изключително тежка за изпълнение. Предвидените неустойки са огромни, както и начинът, по който те се прилагат.

Това е причината да има само 8 кандидати. Тези фирми познават много добре пазара у нас и са в привилегированата позиция да преценят рисковете и да могат да ги поемат.

Коментари 45
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

45 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 48 минути

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 1 час

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 2 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 3 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 3 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 3 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 3 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 3 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 4 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 4 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 4 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 5 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 5 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 5 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя