"Труд": Пестим по 300 млн. лв. месечно
Източник: netinfo
48
"Скандал в БСП за конфискацията", известява "Стандарт". Законът за конфискацията неочаквано конфронтира най-големия му критик - БСП. Искането за оспорването му пред Конституционния съд остана неподписано от лидера Сергей Станишев, единия от заместниците му - Янаки Стоилов и други членове на партията.

Официалната версия е, че инициатор на подписката до магистратите е ДПС. В крайна сметка под искането слагат подписа си 59 избраници при нужни поне 48. Сред тях са депутати на Доган, 35 червени и независими.

Въпросът, който не давал мира на червените, бил да не излезе, че бранят богатите и олигарсите. Юристите спорили няколко дни и постигнали примирие само в частта, че щом са атакували текстовете толкова яростно в парламента, трябва да продължат докрай - и пред Конституционния съд.

"Българинът ударно пести", пише "Труд" и информира, че спестяванията на населението продължават устойчиво да растат. През май те са се увеличили с нови 300 млн. лв. От януари насам депозитите в банките се повишават с по около 300 млн. лв. всеки месец, което значи, че за пет месеца общият им обем е нараснал с внушителните близо 1,5 млрд. лв.

Домакинствата в момента държат в банките 33,4 млрд. лв., което е поредният рекорд за системата. Изданието подчертава отбелязания непрекъснат спад на печалбите на банките от лихви.

"Пестим от храна за сметка на качеството. Минахме на сирене с палма и евтин салам. Надминаваме французите - ядем по 150 г хляб дневно", пише "Монитор".

Повечето вестници продължават да гадаят дали пожарът на Витоша е следствие на човешка небрежност или на умишлен палеж.

В. "24 часа"информира на първата си страница, че: "Кабинетът е дал концесия в защитена зона, без за това решение да знаят собствениците на земите". 160 дка от защитена зона са предоставени за изграждане на пясъчна кариера в самоковското село Поповяне.

С концесията, гласувана от Министерския съвет на 23 май т.г., в полза на девинското „Рок трейдинг" ООД, се преотстъпва терен, част от защитената зона „Палакария", отредена за опазване на изключително редки птици. Освен това половината от земята, гласувана да е открит рудник в продължение на 35 години за добив на пясък, съставлява частни имоти.

Решението за концесията е взето, без собствениците им да подозират за това и в нарушение на два текста от Закона за концесиите и разпоредби в законите за опазване на околната среда и биологичното разнообразие. Жителите в Поповяне се бунтуват срещу концесията, защото смятат, че ще унищожи земеделието и уникалната природа в района.

"Челен сблъсък с модела на ГЕРБ", така Кънчо Стойчев от "Галъп интернешънъл" коментира за „Труд" появата в политическия спектър на новосформираната партия "България на гражданите" на Меглена Кунева . „Това ще е състезание кой е по-десен, кой е най-десен и кой всъщност е измислил дясното. А основният и огромният пакет от проблеми, които притискат България, нямат нито ляво, нито дясно решение", убеден е експертът.

"168 часа" отразява позицията на депутати от ДПС, според които, техният колега и медиен собственик Делян Пеевски заради бизнес интереси, ще съсипе партията. Сериозното напрежение е породено от "топлата връзка" на депутата с Цветан Василев, собственик на Корпоративна банка. Финансовата и медийната групировка на Пеевски и майка му - Ирена Кръстева - според представители на движението - вече обслужват новата власт.

"950 млн. евро. Продадено", е заглавието на водещата новина на "Капитал Daily". България успешно се завърна на международните дългови пазари, като пласира петгодишни облигации при 4,4% доходност -  това стана след десетгодишна пауза. И въпреки напрегнатата ситуация в Европа, страната ни успя да пласира петгодишни облигации при по-добри условия от тези, при които в момента се финансират Испания и Италия. Интересът към емисията е висок. Успехът на новата емисия е важен, защото тя осигурява на държавата предвидимост в публичните финанси предвид предстоящото първо голямо плащане по външния дълг догодина.

"И здравният министър "откри", че търговците определят цените", пише "Сега". Поевтиняването на лекарствата остава само пожелание, тъй като ще зависи изцяло от сговорчивостта на търговците, а държавата няма реален механизъм, с който да ги задължи да правят отстъпки. Това стана ясно от нормативните промени в два закона и две наредби, които здравният министър Десислава Атанасова представи вчера. Атанасова.

Според критично настроения към всяко действие на правителството вестник, "тежката артилерия на ГЕРБ" е предложила мерки със спорен ефект. Министърът не се нае да каже нито кога, нито с колко ще поевтинеят лекарствата.

"Ценовите гафове на ДКЕВР за тока ще повлекат лавина от дела", твърди „Сега". Ценовата политика на държавата в енергетиката и последните решения на регулатора ДКЕВР вещаят лавина от дела. Синдикатите поискаха уволнения в комисията заради изненадващото поскъпване на тока с 13% от 1 юли, а десетки собственици на соларни инсталации, чиито разрешителни за пускане в експлоатация са блокирани от Дирекция „Национален строителен контрол" (ДНСК), се канят да съдят държавата.

По предварителни данни на Българската фотоволтаична асоциация ДНСК е спряла процедурите за 100 мегавата соларни мощности. Заради забавянето тези инвеститори изпускат високата преференциална цена за изкупуване на тока, която бе валидна до 30 юни - средно 485 лв. на мегаватчас, и ще получат двойно по-ниската цена от 1 юли - около 236 лв. за мегаватчас, която пак е висока на фона на 42 лв. за тока от АЕЦ „Козлодуй".

"Токовият трус ще ни удари и с вторични шокове", заявява пред „24 часа" Лъчезар Богданов, експерт в областта на фискалната и данъчна политика, европейската интеграция, пазара на недвижими имоти и приватизацията. „Тежки времена идват за икономиката ни с поскъпналата енергия, докато на глобалния пазар тя поевтинява. Промените в цената на тока почти изцяло се понасят от потребителя, вероятният ефект ще бъде около 1% по-висока средна инфлация. Бизнесът ще пострада най-много", убеден е експертът.

"Общността ни в Истанбул иска българско училище", отразява желанията на диаспората ни там "Дума". Ако в него не се учи и английски, децата ще са много малко. Идеята е в училището да се учи и български, и турски език.

Според Васил Лиязе, председател на управителния съвет на фондацията на Православната църква на Българската екзархия в Истанбул, в българското школо може да се преподава и английски език.

Представителите на Екзархията са разговаряли с външния министър Николай Младенов за начина, по който да се възстанови работата на българското училище. Обсъдени са и възможностите за стипендии на децата и обучението им в България. Според министъра, в Истанбул има имоти на българската държава, които могат да се използват за училище.

Около 2 млн. лева ще струват ремонтите за реставрирането на българската "желязна" църква "Свети Стефан" в Истанбул.

"Ако децата не говорят български език, родителите ще ходят на забавачка", предупреждава "Труд". Става дума основно за ромски и турски семейства. Идеята е на образователното ведомство, което дава за целта около 200 000 лв. по програмата "С грижа за всеки ученик" за новата учебна година.

Малчуганите, за които предучилищните групи преди първи клас са задължителни, ще имат занимания извън редовните. В 10% от часовете (минимум са 70) те ще идват в час с мама или татко. А целта е родителите да научат, че училището е важно за децата им, а не да ги спират, за да ги пращат по полето да работят.

В кампанията по всеобщото учене на книжовната реч ще участват само училищата, които спечелят проект. За усилията си учителите ще получават по 700 лева над заплатата си. В тези часове ще се включват хлапета в риск и такива, които живеят в многодетни семейства.
Коментари 48
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

48 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 33 минути

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 38 минути

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 1 час

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 1 час

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 1 час

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Любопитно Преди 1 час

Как да се справим със стреса четете в следващите редове

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 8 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 9 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 10 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 10 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 11 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 11 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 12 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 12 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 12 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.