"Труд": Нов път за парите на болниците
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0

Нов път за парите на болниците, обявява от страниците на "Труд" д-р Пламен Цеков, директор на Националната здравноосигурителна каса.

Парите от клиничните пътеки ще тръгнат след пациента и ще влязат в касите на болниците само ако те наистина са го приели. Така в края на месеца ще се формира бюджетът на лечебните заведения. А не както досега - в началото на годината да им се спускат прогнозни бюджети, независимо дали ще приемат повече, или по-малко болни.

Промяната в "пътя на парите" ще се заложи в нова методика на финансиране на болниците, която ще е готова до края на месеца.

Съдиите скочиха срещу новия си закон, информира "Сега". Новият Закон за съдебната власт няма да доведе до желаната реформа, заяви вчера председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.

По думите й с новите текстове по никакъв начин не се гарантира промяна в управлението на съда и прокуратурата. Тодорова не се съгласи с твърдението на управляващите, че няма достатъчно време да се организира прекият избор на членове на новия Висш съдебен съвет.

Това бе едно от предложенията за реформа на съдийския съюз. Идеята бе подкрепена от ЕК и неправителствените организации от сектора. Вместо това обаче правителството, което вкара закона в парламента, увеличи броя на делегатите, които ще номинират кандидати, с идеята, че така съдийското съсловие ще има по-широка представителност.

България е природен резерват на Европа, казва в интервю за "Новинар" Евдокия Манева, заместник-министър на околната среда и водите. Тя припомня, че миналата сряда отбелязахме двайсетгодишнината от директивата за местообитанията и началото на организирането на мрежата от защитените територии "Натура 2000".

Тя е система от защитени зони, които опазват местообитанията на определени животни и растения и мерки за управлението на тези защитени видове и устойчивото им ползване. Те трябва да бъдат съхранени за идните поколения.

България е на второ място в Европа по големина на мрежата. Обхватът на мрежата "Натура 2000" у нас е 34,34%, а преди нас по този показател се нарежда само Словения.

Имаме 118 защитени зони за птиците и 231 природни местообитания, в които се опазват различни растения и животни. В мрежата не е включено цялото биологично разнообразие на България, което наистина е впечатляващо, посочва Манева.

БСП вече няма никакво време да се занимава със себе си. Това декларира в събота лидерът на партията Сергей Станишев при избора на новото Изпълнително бюро на социалистите, акцентира "Дума".

Оттук нататък ние трябва да правим политика и се надявам всеки един от нас да съзнава тази отговорност, обобщи той. Станишев постави като основна задача спечелването на парламентарните избори. Ние сме единствената партия, която има силата, достатъчното влияние и авторитет да се противопостави на ГЕРБ, категоричен бе той.

Защо ставате заместник-председател на БСП, пита "24 часа" Георги Пирински. "По мнение на Сергей Станишев това е кандидатура, която може да изпълни първата задача на БСП - по програмните ни позиции да се разработят конкретни практически решения. Това е продължение на работата ми през последните 2 г. по т. нар. управленски проекти на БСП.

Сега трябва да излезем с много ясни постановки, които да прозвучат като предизборни предложения по основните важни за хората въпроси", обяснява Пирински.

А за старите лица в ръководството на партията той отговаря: "Да стари лица сме. Ще печелим с аргументи, не с физиономии."

Който бие, той поръчва музиката, коментира в "Стандарт" Васил Тончев, социолог, Сова Харис. Според него съвсем естествено е Сергей Станишев да си нареди сам Изпълнителното бюро, след като бе избран за председател на БСП.

Това щеше да направи и самият Георги Първанов, ако бе станал председател. Станишев има мандат и доверието на организацията. И му трябват хора, с които да може да работи. БСП в момента е голямата алтернатива на ГЕРБ и скоро няма да има промяна в политическата структура на страната. Тоест двете големи партии са ГЕРБ и БСП. И те ще си противостоят основно в национален план. Естествено ще има три-четири по-малки партии, които имат претенции и възможност да влязат в парламента. Въпреки че са малки, те ще станат много важни.

Червените томахавки са заровени, смята Юрий Асланов, социолог, агенция "Афис". Пред "Стандарт" той посочва, че новото изпълнително бюро на БСП в никакъв случай не е наказателна акция на лидера Сергей Станишев срещу Георги Първанов.

И самият президент, когато бе лидер на БСП, защитаваше екипния принцип. И всеки председател има право да си избере екип, с който да работи. Мнението на Асланов е, че с две-три изключения новото бюро ще бъде много по-работещо от предишното.

БСП - основен вълнолом срещу лявата вълна, коментира в "Труд" социологът Живко Георгиев. Според него основателна е опасността соцпартията да не може да изконсумира онези процеси в европространството, които са шанс за левицата.

С този стил на поведение и с този набор от послания БСП рискува да се превърне в основен вълнолом срещу каквато и да било лява вълна. В Европа и ляво цунами да има, с тези си качества БСП ще го спре.

Факт е, че БСП не е достатъчно атрактивна. Дори и всичкото, което говори, да е сто процента истина, то няма чуваемост. Тъжно е, когато провеждаш конгрес и го натоварваш с очаквания, а той ни на йота не променя бъдещето. БСП е абсолютно същата, каквато беше и преди него.

Рекордни постъпления от дивиденти на фирми с държавно участие отчете финансовото министерство, пише на първа страница "Сега". Към 31 май - срока за привеждане на отчисленията от печалбата за повечето дружества, в бюджета са постъпили 276 млн. лв. - близо 60% над приходите за 2011 г.

Част от ръста идва от извънредното решение на кабинета да изиска всички неразпределени печалби от предходни години. Това кърпи временно бюджета, но обезкръвява компаниите и прави невъзможно изпълнението на по-сериозна инвестиционна програма.

Вериги изнудват с такса "рожден ден", казва в интервю за "Стандарт" Георги Табаков, председател на Български икономически форум. По думите му в България липсват вложения в реални производства и това е проблемът. Голяма част от инвестициите пък са в търговски вериги, които също не са продуктивни. В момента те дори са спирачка за българските производители.

Търговските вериги сега имат т. нар. прекомерна сила на пазара, налагат изключително заробващи условия за българските производители. Те прехвърлят абсолютно всички свои разходи върху българските производители.

Никой не знае какви са условията, при които влизат чуждите стоки в техните магазини. Едва ли са същите както на българските. Има случаи, при които като се отчислят всички такси и комисионни, едва ли не производителите трябва да им плащат, за да продават стоките си.

Изпомпването на ресурс от българското производство означава, че предприемачите остават без пари за инвестиции. Като не се инвестира, то не се обновява и е по-малко конкурентоспособно.

Борисов рита с Германия срещу Англия и Франция, е озаглавен коментарът в "Сега". Европейското първенство за справяне с кризата навлезе в решителна фаза с ясно оформени групи. Мачовете са словесни и протичат на неофициални вечери и официални срещи.

България по традиция се записа в групата на малцинството, оглавявано от Германия, като без колебание заряза Великобритания, която я броеше за свой съюзник, и измени на уж традиционната си дружба с Франция. Включването на България в една или друга европейска група засега по никакъв начин не допринася за нейното икономическо съживяване.

Солидарността с Германия е по-скоро благодарност на премиера Бойко Борисов към канцлера Ангела Меркел, че му стана политически гарант в ЕС, където иначе го гледат като екзотично явление.

Само че интересите на аутсайдерката България невинаги съвпадат с интересите на лидерката Германия. В обсъждането на следващия седемгодишен бюджет на ЕС за 2014-2020 г. седем държави начело с Германия обявиха, че ще настояват за неговото замразяване. Целта е богатите да не увеличават парите за стимулиране на изостаналите, каквато е България.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 7 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 7 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 10 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 11 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 12 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 12 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 13 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 13 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 13 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 13 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 13 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 13 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 14 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 14 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 14 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 15 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen