"Труд": Не е вот, а лот на доверие
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0

Под това заглавие "Труд" коментира предстоящия вот на доверие на кабинета "Борисов".

"С дълга реч пред министрите си, която възхвалява успехите на ГЕРБ ("спортната зала каква красавица става") и разгромява политическите противници ("шайка разбойници"), премиерът Бойко Борисов представи предложението си за вот на доверие към кабинета.

Той изтече и мотивите, които бяха изпратени в парламента. В текст от 317 думи Министерският съвет иска вот за цялостната си политика във всички ресори и заявява, че атаката към него идва от "неясни политически субекти" и от "медии с неясни собственици".

Премиерът Бойко Борисов възложи на министрите си за една вечер да приготвят кратки отчети какво са свършили досега, които да представят по време на дебатите днес в парламента.

Пред "24 часа" Желю Желев дава оценка за вота на доверие, който поискаха Министерския съвет и премиерът Бойко Борисов:

"Ако трябва да давам морална оценка, ходът му е достоен. Когато нещата започват да стават много неясни и объркани, както е сега покрай всички тези подслушвания и тайни записи, позицията на управляващите трябва да е ясна. Правителството да знае, че има доверие.

Това според българската конституция означава, че след като са ти гласували доверие, шест месеца никаква опозиция и никакви други групи не могат да искат оставка или вот на недоверие. И ръцете на правителството са развързани да следва своята политика, да не го торпилират от различни посоки. Разбира се, в самото искане на вот на доверие има известен риск".

Вотът на доверие е стандарт на западната демокрация, разяснява пред "24 часа" Филип Димитров, премиер на България през 1992 г. В отговор на въпроса по какво си приличат вотът, който той направи през 1992 г. и този на Борисов, Димитров казва:

"Използва се същият инструмент за парламентарна борба. Когато се прави опит да се разклати едно правителство, това е способ да се даде сражение на избрано от премиера поле.

Така правят сериозните политици. Разликата е, че неговият - надявам се - успява да изпревари процеси на разпад и затова има и по-добри шансове за успех".

Пред "Монитор" депутатът от ГЕРБ Валентин Николов дава положителна оценка за вота на доверие. Според него вотът е добър вариант, защото по този начин ГЕРБ ще се пребори с "тъмните сили" в обществото, и второ - може да наблегне на реформите.

Николов допълва още, че опитите за борба с "днешните проекции на Държавна сигурност продължават. Аз съм сигурен, че част от контрабандните канали, които едно време са били под знака на ДС, продължават да действат", убеден е Николов.

Няма да чакаме провалени политици да ни притискат, няма да позволим кукловодите на Държавна сигурност да ни искат вот на недоверие, заявява в интервю за "Телеграф" Искра Фидосова, съпредседател на ПГ на ГЕРБ.

Искането за таен вот трябва да внуши съмнението, че в групата на ГЕРБ има хора, които няма да подкрепят правителството.

ГЕРБ е в такова състояние, че може и при таен вот да разчита на всички свои депутати, анализира пред "Труд" Румяна Бъчварова, шеф на политическия кабинет на премиера.

Държавата е пробита, тече отвсякъде. Така социологът Живко Георгиев анализира политическата обстановка в страната за "Новинар". Георгиев твърди още:

"Този вот е естествена хватка да се търси вземането на инициатива. Не виждам какво рационално ще постигне. Парламентарният вот ще бъде потвърден и след по-ужасяващи скандали от сегашните при този състав на НС - ГЕРБ има смазващо мнозинство с безрезервната подкрепа на "Атака". Единствената полезност на това гласуване сега е да се види каква ще бъде позицията на Синята коалиция".

Тезата на Георгиев потвърждава и друг социолог  - пред "Класа" Антоний Гълъбов смята, че правителството не е застрашено, но въпросът е в това дали то ще остане да разчита само на подкрепата на депутатите от ГЕРБ и "Атака", или ще получи подкрепата и на Синята коалиция.

"Бойко е на война, да спасява хляба", е заглавието над интервю в "Стандарт" с лидера на ДСБ Иван Костов по темата.

"Вотът на доверие - гарантиран от "Атака". Националистите няма да допуснат служебен кабинет на Гоце и реванш на БСП и ДПС", е водещото заглавие за "Атака", а според челото на "Дневник" "Борисов ще получи вот на доверие в опит да приключи "Тановгейт".

Да се спре използването на специални разузнавателни средства, докато не се намери формула, гарантираща, че се прилагат само за документиране на престъпления.

Такова предложение направи премиера Бойко Борисов пред министрите си, пише на челна страница "24 часа".

На вътрешна страница темата на "24 часа" допълва, че огласяването на подслушаните разговори коства на премиера Бойко Борисов оттеглянето на 14% от симпатизантите му. Според експресното телефонно проучване на ББСС "Галъп" днес твърдо подкрепят премиера 42%, а 23% - не.

Според челото на "Сега" българските съдилища ще могат да налагат дори и 100 години затвор. Досега за различни престъпления се изтърпяваше само най-тежкото наказание.

При рецидив наложените наказания се изтърпяват отделно, гласи текст от изцяло нов Наказателен кодекс, огласен от Министерството на правосъдието.

Така например, ако някой има пет присъди по 20 години, той ще лежи общо 100 години в затвора. Мотиви към проекта не бяха публикувани.

Но и министерството пусна единствено общата част на НК, където са уредени принципните въпроси. Особената - където са разписани конкретните престъпления и наказанията им, още не е готова.

Върховният касационен съд потвърди доживотната присъда за убийството на студентката от Варна Радостина Евтимова и Георги Цветанов влиза в затвора, съобщава "Сега".

Окончателната присъда идва две години след зверското убийство на студентката. Според обвинението Цветанов е извършил убийството, за да прикрие изнасилване. Смъртта й предизвика масови студентски вълнения във Варна.

В интервю за "24 часа" кметът на София Йорданка Фандъкова казва, че се предвижда проект за сондажа при Централна минерална баня.

Част от водата там ще се използва за бъдещия СПА център, който ще се помещава в част от сградата. Друга част от водата ще се отопляват сградите на Министерския съвет, Министерството на социалната политика и на Общинската дирекция по архитектура и градоустройство.

Швейцарски експерти вече консултират екипа на главния архитект на София Петър Диков, който работи по проекта, допълва Фандъкова. 

"Труд" отбелязва, че председателят на парламента Цецка Цачева разполагала с видеоматериал, който доказва, че подписката на РЗС за искане на референдум за разпускане на парламента и свикване на Велико народно събрание е фалшива.

Вместо обичайния отчет за поредната година от мандата си президентът ще представи новата си книга "Първият мандат на Георги Първанов", коментира "24 часа".

Това ще стане в неделя, ден след като навлезе в десетата, последна година от президентстването си. Досега Първанов или се отчиташе пред Народното събрание, или даваше обилна пресконференция, пише изданието.

"Телеграф" стряска със заглавие "Грипът полази половин България". След София-област, покосена първа от епидемията, вчера в още пет общини бе обявена такава.

11 области са в предепидемична обстановка. Петте нови общини са Благоевград, Петрич, Дупница, Рила и Кочериново. Там броят на заболелите е надхвърлил критичните 300 на 10 000 души население, уточнява изданието.

"Стандарт" подчертава, че след като учениците не получиха дълга ваканция за Нова година, сега ще си стоят вкъщи заради грипа.

Школата затварят за седмица, до 26 януари. 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 40 минути

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 2 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 4 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 4 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 4 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 5 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 5 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 5 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 5 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 5 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 6 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 6 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 6 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 6 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 7 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 7 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти