"Труд": Милионери никнат като гъби
Източник: Георги Димитров-Бруно
8

Президентските избори - нежелано изпитание за всички, коментира "Труд". ГЕРБ не желае вота заради падащото доверие към управлението и високия залог. Ако ГЕРБ загуби, това ще бъде слаб две за пребиваването й във властта. Ще лиши партията и нейния лидер от чара им на несразими. За БСП изборите са нежелани, защото загубата на ГЕРБ наесен не е сигурна. Социалистите пренавиха пружината и надеждите на електората си, че дните на сегашната власт са преброени.

И "Синята коалиция" има причина да не желае предстоящото гласуване. Не само заради грозящата я загуба, а защото вместо коалицията да се затвърди, съюзът между СДС и ДСБ се пропука. За ДПС вотът ще извади наяве броя на избирателите на Ахмед Доган след раздялата с Касим Дал. Изпитание ще бъде и решението кого да подкрепят на балотажа. Ако зависеше само от тях, и ГЕРБ, и БСП, и десницата биха отложили гласуването. За щастие, не зависи

"В парламента видяха нова коалиция - ГАД", пише "Труд". Каква е цената на новата коалиция ГЕРБ - "Атака" - ДПС и това ли ще е мнозинството, което ще назначи президент, попита Синята коалиция в декларация в парламента. Поводът е изборът на кандидатката на ДПС Сабрие Сапунджиева за член на новата комисия за конфликт на интереси. "ГЕРБ, вместо да се бори с корупцията във върхушката на ДПС, се договори с тях взаимно да си прикриват далаверите", смятат сините. Коалиция ГЕРБ - "Атака" - ДПС е абсолютен абсурд и не заслужава коментар, реагира Искра Фидосова от ГЕРБ.

Българската външна политика е в състояние на ликвидация, дезориентация и непредсказуемост, заяви вчера лидерът на БСП Сергей Станишев при представянето на управленския проект на партията "Национална сигурност, външна политика и отбрана", отбелязва "Дума". Това е пряко следствие и на импровизациите, които се реализират, и на политизацията на работата на МВнР, и на лустрационните действия и подготвяните промени в закона за дипломатическата служба, подчерта Станишев. "Ние можем да бъдем активен фактор, да излизаме със собствени инициативи и да отстояваме национални интереси във взаимодействие с другите партньори или да бъдем само консуматори на сигурност, което всъщност е доста рисково", заяви Станишев.

Евродепутатът от "Атака" Слави Бинев сложи край на бонтона с коалиционния партньор ГЕРБ - остро нападна премиера Бойко Борисов и обяви, че кредитът на доверие от страна на "Атака" е отпуснат несправедливо, отбелязва в. "Сега". Според Бинев Борисов няма никакъв шанс срещу лидера на националистите Волен Сидеров в президентската надпревара. "Човекът, когото избираме за президент, има представителни функции, трябва да представлява държавата навън и да отговаря за сигурността. За сигурността нас ни атакуват. Видя се докладът на Европол, говори се за организирана престъпност. Организираната престъпност е другото име на престъпността, върху която има чадър от управлението", заяви Бинев.

Българската икономика излиза по-бавно от кризата от другите страни от ЕС, посочва "Сега". През първите три месеца на годината нейният ръст е едва 0,4%, докато средният за съюза е 0,8%. Това сочат данните на Националния статистически институт и Евростат. Икономистите смятат, че това е сигнал, че не може да се разчита единствено на износа за възстановяването на родното стопанство. "Не е добре това, че България изостава. По принцип страната би трябвало да расте с изпреварващи темпове, но очевидно проблемът със свитото вътрешно търсене продължава да е тежък", коментира икономистът от Агенцията за икономически анализи и прогнози Стефан Цветков.

"Очевидно другите държави вървят по-напред, а България продължава по бавно да излиза от кризата заради редица задържащи фактори, като например паричния съвет, което не отменя положителните му страни", обясни шефът на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски.

Покачване на цените на повечето лекарства очаква всички държави членки на ЕС, информира "Новинар". Това ще случи, след като беше приета директивата за фалшифицираните лекарства. С нея ще се въведе изискването голяма част от легално произведените медикаменти да имат на опаковките си защитен стикер, който ще доказва, че лекарството не е фалшиво. Лепенката ще бъде двуизмерна, като в нея ще се съдържа произволно даден сериен номер, номер от единния регистър на лекарствата на всяка страна членка, както и срокът на годност на лекарството. Въпросният случаен номер ще се съхранява в бази данни на европейско и на национално ниво.

За създаването на базите данни ще има нужда от инвестиции от страна на търговците на едро. Поставянето на стикера също ще струва пари. Поради това ще има оскъпяване на лекарствата, заяви изпълнителният директор на Европейската асоциация на фармацевтичните търговци на едро Моника Дерекю-Поа.

Слънчеви батерии на покривите ще изместят парното и другите традиционни начини за отопление на българите. По тази идея екоминистерството ще работи още от догодина, е пояснила пред  "Монитор" министър Нона Караджова. Колекторите ще осигурят независимост на хората в блоковете, като в същото време ще намалят разходите им за отопление с 30-40%, пресметнали експертите в МОСВ.

"Милионери никнат като гъби", пише на първа страница "Труд". Милионерите в България продължават да се множат - само от януари до март частни лица са открили 25 банкови влога, всеки от които къта над 1 млн. лева. Така личните депозити с по седем нули вече са 479, става ясно от данните на БНБ. Общата сума на влоговете е 1,213 млрд. лева. Това е 40 милиона ръст в сравнение с края на миналата година.

Представители на Европейската комисия за демокрация чрез право, известна като Венецианската комисия, препоръчаха вчера промени в българската конституция, които засягат изборния процес, съобщава "Сега". Евроекспертите бяха у нас по повод новия Изборен кодекс и имаха срещи с парламентарните партии и различни институции. "Има разпоредби в конституцията, които си заслужава да бъдат преразгледани", заяви изпълнителният секретар на комисията Томас Маркерт. Сред тях той посочи пълната забрана да гласуват хора, които изтърпяват присъда.

Забраната за хора с двойно гражданство да бъдат избирани за депутати е втората критика на експертите. Според Маркерт това, че партиите не могат да се обръщат директно към Конституционния съд за обжалване на резултатите от парламентарен вот, подлежи също на преосмисляне. "Приветстваме факта, че България прие Изборен кодекс, и то на достатъчно ранен етап преди предстоящите избори", заяви още Маркерт.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мъж се опита да нахлуе в президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в президентството (СНИМКИ)

България Преди 3 минути

Днес държавният глава връчи третия мандат за съставяне на правителство

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 16 минути

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 36 минути

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 1 час

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 1 час

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 1 час

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 1 час

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 1 час

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 1 час

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 1 час

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 1 час

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 1 час

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

България Преди 2 часа

Държавният глава може да избира от ограничен списък, възможностите са девет

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 2 часа

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 2 часа

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 2 часа

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ