"Труд": Ловим евробандити със сирене
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
4

"Труд" информира, че след влизането на България в Шенген ще можем да "ловим евробандитите със СИРЕНЕ". Бюро СИРЕНЕ е оперативно звено в дирекция МОПС (Международно оперативно полицейско сътрудничество), уточнява изданието.

Само две секунди след като страната ни обяви едно лице за издирване, за него вече ще знаят всичките 25 (засега) държави от Шенген, продължава по темата "Труд".

Това означава, че автоматично и те започват да го търсят. Всичко това ще стане реалност след 5 ноември тази година, когато България ще получи достъп до централния сървър на Шенгенската информационна система (ШИС).

Така нашите служби ще имат денонощно информация за 33 милиона записа за издирвани лица, автомобили, документи, незаконни оръжия и пр., които се съдържат в общия сървър на зоната.

Според челото на "Стандарт" 1000 евро бакшиш изкарва за ден шеф на смяна в митниците. Парите за началниците са с пъти повече. Срещу рушвета камиони минават без проверка или пък документите се оформят "по желание на клиента".

Скандалната тарифа, която дори кризата не е успяла да подбие, бе разкрита пред "Стандарт" от хора в системата на митниците.

В интервю за "24 часа" Реджеп Тайип Ердоган, министър-председател на Турция, коментира двустранните българо-турски отношения.

По време на визитата си у нас Ердоган ще обсъжда както въпроси от политически, търговски и икономически характер, така и тези, свързани с енергетиката, транспорта, туризма и културата.

Ние сме съюзнически страни и несъмнено нашето многостранно сътрудничество е принос към регионалната стабилност на Балканите, заявява министър-председателят.

В отговор на въпроса как ще коментира трайните обвинения за финансовата и логистична подкрепа, която Турция оказва на ДПС, особено по време на избори в България, Ердоган подчертава: "Още веднъж бих искал да заявя пред българската общественост, че няма такава политическа партия или формация, която Турция да приема като посредник в двустранните отношения."

Решението на просветното министерство да увеличи приоритетно субсидията за инженерните специалности в кризисната 2011 г. ще доведе до драстични намаления в бюджета на голяма част от университетите, информира на челна страница "Сега".

15 висши училища ще загубят допълнително средства извън общото намаление на субсидията за висшето образование с 20 на сто, което бе въведено през юли и остава в сила и догодина.

Мярката ще принуди университетите да въвеждат драстични ограничения, от което страда качеството на обучение. Това става ясно от приложенията към проектобюджета за 2011 г. със субсидиите на университетите, разпратено от синдикатите по университети, уточнява изданието. От КНСБ обявиха, че не са съгласни с предложенията.

"Искаме законопроектът (за промените в Кодекса за социално осигуряване), който е в такъв недоносен вид "благодарение" на финансовия министър Симеон Дянков, да бъде изтеглен, защото не решава нищо, а трупа негативи.

Да започнем преговори с работодатели и представители на правителството отново и да говорим за истинската пенсионна реформа, която трябва да се случи", призовава в интервю за "Труд" Пламен Димитров, вицепрезидент на КНСБ.

По думите поправките в Кодекса за социалното осигуряване са някакви "маскирани кърпежи". Според Димитров положението ще стане най-тежко след 2020 г.

"Отсега трябва да се направи всичко за увеличаване на заетостта, включително и за връщане на българи, работещи и живеещи навън, за да подобрим съотношението работещ - пенсионер. И едва тогава да теглим чертата и да видим необходимо ли е да се вдига възрастта. Защото не увеличението на стажа или възрастта, а на заетостта гарантира стабилността на пенсионната система", категоричен е той.

Смаяни жители на град Омуртаг научили при разпит в полицията, че... са били "оперирани" и са "лежали" в местната болница, съобщава под глава "Труд" като обобщава в заглавието: "Хирург оперирал призраци".

Хирургическа помощ "по документи" е сред многобройните нарушения, разследвани от прокуратурата и от финансови ревизори. Над 400 пациенти са сред свидетелите.

Проверяващите допускат, че към половин милион лева са източени от здравната каса, докато шеф на болницата е бил хирургът д-р Мехмед Ахмедов, уточнява изданието.

Самият той категорично отхвърля обвиненията: "Това, което тиражират за източване на касата, не е възможно. Как ще съм отчитал операции, които не са правени. Всяка от тях е документирана - има протокол и екип. През целия период съм проверяван от касата и не е имало сериозни нарушения."

"Стандарт" констатира, че здравното ведомство е сменило най-много началници за 10 години. Изданието припомня, че няма правителство от 1989 г. насам, което да е изкарало мандата само с един човек на поста.

"24 часа" прави опит за прогноза каква ще е 2011 г., ако съдим по бюджета. Авторът Милен Велчев, финансов министър в кабинета "Сакскобургготски" (2001-2005 г.) отбелязва: "Самите управляващи от ГЕРБ разбират сигурно, че бюджет 2011 не може да бъде особен повод за гордост, и поради това не бързат да изтъкват неговите достойнства...тезата ми е, че имаме право да очакваме много повече от него".

След подробен анализ на критиките и плюсовете на бюджет 2011 г. Велчев съветва: неувеличаване на данъците, а осигуровките да бъдат намалени още; стимулиране чуждестранните инвестиции чрез амбициозна програма за приватизация и концесиониране; недопускане на бюджетен дефицит и ръст на публичния дълг; намаляване на излишните публични разходи; стартиране на пенсионната реформа с фокус върху увеличаване на спестяванията в личните пенсионни сметки; стартиране на здравната реформа през демонополизация на НЗОК и създаване на втори стълб в здравното осигуряване.

В интервю за "Дневник" Пламен Орешарски, бивш финансов министър, коментира бюджет 2011 г. Той отбелязва, че разходите са планирани на нивото от тази година, сходна е и структурата им, а приходите са увеличени с толкова, с колкото е необходимо, за да се намали бюджетният дефицит до 2,5 на сто.

Впрочем да не се пипа нищо не е толкова зле, ако пипането ще влоши ситуацията, констатира Орешарски.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков крие какво се случва в една от най-апетитните застрахователни компании на нашия пазар - "Енергия", съобщава "Телеграф" на първа страница, а "Монитор" цитира изданието на по-задна.

Според "Телеграф" в застрахователната компания 50 на сто от акциите държат най-големите държавни енергийни фирми, а другата половина се контролира от Димитър Желев. Трайков упорито отказва да обясни има ли държавата стратегия какво да прави със своя дял в "Енергия", пише изданието.

На тези въпроси "Телеграф" е получил половинчати отговори или отказ по Закона за достъп до обществена информация, уточнява изданието.

Обсъждаме туристическата такса да стане данък, казва в интервю за "Класа" Иво Маринов, заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Със средствата от туристическата такса евентуално ще бъдат финансирани районите и националната туристическа организация. До месец ще имаме готовност да внесем Закона за туризма, отбелязва Маринов.

"Идеята на сдружението на общините е данъкът да се плаща от хотелиерите. Те от своя страна ще си го калкулират в цената на нощувката."

Едва 5 са случаите на обвинени за незаконна сеч, по които работи Комисията за установяване на имуществото, придобито от престъпна дейност, известна като "Кушлев".

Това отговориха от комисията на въпрос на "Сега". В същото време от началото на 2009 г. до края на юни т.г. прокуратурата е пратила на съд за това престъпление 1312 души, сочат данните от държавното обвинение, допълва изданието.

Приходите от пазара на антики надминават печалбите от наркотрафика, твърди в интервю за "Монитор" Николай Соларов, прокурор от Върховната касационна прокуратура.

"По същество тази престъпна дейност е високо организирана, осъществява се от много интелигентни хора. Успоредно върви трафикът от Изток на Запад по стария път на коприната и наркотиците.

Големите трафиканти, за които говорим, са с много сериозни международни контакти. Има данни, които се изнасят на специализираните срещи с колеги от чужбина, за използване на трафика на антики и за финансиране на терористични организации.

Най-много информация в тази посока изнасят израелските колеги", отбелязва Соларов. 

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 1 минута

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 1 час

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 1 час

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 1 час

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 1 час

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 2 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 2 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 2 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 2 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 2 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 3 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 3 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 3 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова