"Труд": Криза в доходите - още година
Източник: netinfo
31
"Кризата в доходите ще продължи поне още година", прогнозира в коментар за "Труд" Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие.

След почти нулевия растеж през 2010 г. и противоречивото начало на 2011 г. от второто тримесечие на тази година всички сектори на икономиката вероятно ще минат на положителна територия и ще регистрират растеж.

За да се достигнат предкризисните нива, са необходими инвестиции. Затова първите свободни средства във фирмите ще се насочат към ново производствено оборудване, засилен маркетинг и преквалификация.

Всяка изкуствена непазарна намеса в трудовите отношения, базирана на политически мотиви или синдикален натиск, е дълбоко вредна. Тя ще забави процеса на оздравяване и ще нанесе сериозни вреди, предупреждава Прохаски.

В интервю за "Стандарт"  финансовият министър Симеон Дянков коментира реформата в държавната администрация. На централно ниво тя е намалена с 12%. В общините съкращението е с около 2%. 25 агенции и подагенции в централната администрация вече не съществуват.

"В Министерството на финансите и в Министерски съвет обмисляме законова промяна, според която, ако някой предлага увеличение на бройки в някои ведомства, това може да стане само ако нетно ефектът е неутрален. Т.е. в същото време трябва да се каже и къде ще се съкратят бройки.

Ако е по-малко населението, би трябвало и администрацията да е по-малка", отбелязва Дянков.

"Не ни трябва президент талибан", казва в интервю за  "24 часа" бившият депутат от НДСВ Борислав Цеков, сега - председател на Института за модерна политика.

Според него днес има нужда от президент, който не е партиен функционер и не носи партийна емблема на челото си. Президент, който може да общува равнопоставено с всички партии. Президент талибан е този, който ще насажда повече конфронтация и ще продължава да дели нацията. За България е вредно да се създаде монопол на една партия върху цялата власт.

И ако цялата власт - от Столична община, през парламентарното мнозинство, правителството, та чак до президента се концентрира в една партия, в случая ГЕРБ, това ще задълбочи разделението в обществото.

Печелим президентския вот с 60:40, заявява в "Монитор" вицепремиерът и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. Кандидатът на ГЕРБ ще обере и симпатизанти на други партии, твърди той.

Смятам, че СДС и ДСБ по неправилен начин издигнаха своите кандидати за президентския пост, е позицията на Методи Андреев, член на НС на СДС, изразена пред "Новинар".

Изглежда забравиха факта, че от която и да е политическа сила претендентът за този пост трябва да е силен мажоритарен кандидат. Затова би трябвало партиите да организират силен демократичен избор вътре в самата структура. А то какво стана? Събраха се от НИС на СДС и излязоха с препоръка към НС кой да бъде избран.

В ДСБ пък лидерът им посочи за кого да гласуват. Оттук нататък тези двама претенденти ще бъдат поставени в една много неравностойна позиция. Такива предварителни, отворени избори, в които могат да участват всички български граждани, се правят от политически сили, които се радват на сериозна подкрепа от гласоподавателите. Подкрепата, която дават българските граждани на „Синята коалиция", е между 3% и 5%. Ясно е, че при такъв малък електорален потенциал всеки страничен предварително подготвен масов вот ще изопачи замислената картина.

Издигането на Бойко Борисов за президент ще е знак, че кабинетът е в безизходица, заявява в интервю за "Сега" шефът на социологическа агенция "Скала" Цветозар Томов.

Според него ще се реализира един от следните два варианта. Първи вариант: силова политическа игра на Борисов и ГЕРБ, победа на Борисов на първи тур независимо от цената, избор на Цветан Цветанов за премиер и смазване на евентуалните публични протести, отново независимо от цената, бързо подчиняване на съдебната система на изпълнителната власт и - най-после - съдебна разправа с част от сенчестия икономически елит и политическите противници, която ще се хареса на хората. Без фалшифициране на изборните резултати обаче този вариант няма да може да бъде реализиран в неговата пълнота.

Втори вариант: задкулисен политически сговор за избирането на Борисов, относително нормална, без груби фалшификации победа на Борисов, избор на умерен и относително компетентен премиер на негово място, постепенно дистанциране на Борисов от кабинета и ГЕРБ, ако социалното недоволство продължи да нараства, и евентуални предсрочни парламентарни избори, ако този кабинет видимо се провали.

"Уседналостта няма да е над шест месеца", посочва в интервю за "Труд" Цецка Цачева, председател на Народното събрание.

Както е известно, Конституционният съд (КС) отхвърли 12-те месеца уседналост в Изборния кодекс, което Цачева коментира така: "За мен няма съмнение, че би било неразумно да разписваме в закона повече от шест месеца при тези мотиви на КС. Които казват, че прекомерно дълъг срок за живеене се превръща в ценз, т.е. преграда за упражняване на избирателно право.

Като институция, която зачита решенията на КС, скоро ще предложим съответните текстове, така че да няма различно тълкуване, което да поставя гражданите в неяснота дали ще могат да упражнят избирателното си право".

Според Цачева в българската практика е коректно да има срок за уседналост. Защото той доказва връзката на даден избирател с конкретното населено място и с органите на местната власт.

В интервю за "Монитор" кметът на София Йорданка Фандъкова заявява: "Гарантирам, че проверявам всеки конкретен сигнал и при констатирани нарушения се предприемат сериозни мерки. От началото на годината са извършени шест рутинни проверки, в момента се правят още четири. Подчертавам, че целта на проверките е да се дисциплинират дружествата.

Резултатите от тази последователност са налице. В момента се отчита финансовото състояние на общинските търговски дружества за 2010 г. и се вижда увеличение на положителния финансов резултат с 6 млн. лв. спрямо 2009 г.

Транспортните дружества, които бяха на сериозна загуба през 2008 г., вече имат положителен финансов резултат. Столичният автотранспорт, който е имал 11 млн. лв. загуба, сега има 10 000 лв. положителен финансов резултат.

Столичният електротранспорт пък излиза на печалба от 1,2 млн. лв.", посочва Фандъкова.

Авионачалници си летят на частно, алармира "Труд". Инспектори от „Гражданска въздухоплавателна администрация", които издават лицензите на авиокомпаниите и следят за безопасността на полетите, летят като пилоти в същите тези компании.

Това е едно от многото нарушения в авиационния регулатор, установени от Инспектората на министерството на транспорта. Прокуратурата започна разследване за конфликт на интереси.

"За мен конфликт на интереси няма", заявява пред вестника Тилко Петров, главен директор на ГВА. И обяснява, че пилотите изпълняват тези полети, поддържайки обучението и нивото си на специализация.

Мутрите ще се завърнат, ако не се улесни законното събиране на дългове, коментира "Сега". 300 000 висящи изпълнителни дела за признати над 2 млрд. лв. дългове буквално задушават икономиката. Голяма част от фирмите и хората са едновременно кредитори и длъжници и са попаднали в един омагьосан кръг, от който не се вижда изход.

Компаниите не могат да си съберат вземанията от свои партньори и съответно не могат да си покриват кредитите. Хората пък не са получавали месеци наред заплати и затова имат неприятности с банки или комунални дружества.

Държавата вместо да помага за справяне на проблема и по-бързото събиране на дългове, прави точно обратното - затлачва още повече нещата. Въпреки всички експертни съвети срещу въвеждането на такси за справки за имущественото, данъчното, финансовото положение на длъжници управляващото мнозинство направи промяна точно в тази посока в Гражданския процесуален кодекс.

БТА държи монопол върху точността, безпристрастността и обективността на информацията позиция, която екипът на агенцията отстоява всяка минута и която не смята да отстъпва, заявява в интервю за "Класа" Максим Минчев, генерален директор на националната информационна агенция.

Днес нараства отговорността на авторитетните и сериозните медии, към които категорично се числи и БТА. Те подават меродавна, проверена и точна информация, защото в тях работят професионалисти, а освен това - черпят от световните информационни лидери.

Избор на колегията е какво да предпочете безразборното ровене из интернет и позоваването на рискови източници или безспорните новини. Всъщност този избор определя и облика на медията. Но компас в спускащата се информационна мъгла остават институции като БТА, казва Минчев.
Коментари 31
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

31 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 6 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 7 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 8 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 9 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 10 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности