"Труд": ЕС в рецесия, бизнесът ни отчаян
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
3

Кризата в еврозоната е на път да потопи развитите икономики в пропастта на рецесията и дори да се стигне до депресия, алармират под глава "Класa" и "Труд".

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие еврозоната вече е в състояние на лека рецесия и една погрешна стъпка може да потопи САЩ, Япония и други развити икономики.

Така резултатите от "евентуално твърде негативно събитие в еврозоната" биха могли да бъдат "силно опустошителни", сочат разчетите, пише "Класа".

Защо е постна пицата, пита Емил Хърсев в своя коментар за "24 часа". Отговорът: "Не че малко разпределяме - малко произвеждаме".

Докато обясняват как ускоряват пенсионната реформа, за да осигурят по-адекватни пари за възрастните хора, управляващите всъщност подготвят поредния удар върху пенсионерите, коментира на първа страница "Сега".

С новите им идеи сегашните ниски пенсии ще замръзнат, а осъвременяването на всички пари за старост ще става много по-бавно. Заедно с увеличението на пенсионната възраст ГЕРБ внася още две предложения за промяна в Кодекса за социално осигуряване, които до този момент не са обявявани публично, пише ежедневникът.

Единият текст на практика замразява пенсиите на нивото, на което ги остави тройната коалиция. Той предвижда осъвременяването в бъдеще да не се прави по швейцарското правило - с 50% ръст на инфлацията за предходната година и 50% ръст на осигурителния доход, а само според инфлацията.

При това първата актуализация е оставена чак за 2013 г. - година на парламентарни избори.

Така на практика ГЕРБ прави това, от което премиерът Борисов се оплаква най-често - че Станишев е вдигнал пенсиите непосредствено преди изборите през 2009 г. и ги е завещал да ги плаща новият кабинет, твърди "Сега".

В две страници "Труд" проследява подробно ситуацията. Всички предложения за стабилизиране на осигурителната система да се сложат на масата на преговорите в петък. За тези, по които се постигне консенсус, да се направи график за поетапното им влизане в сила.

Тази оферта отправи вчера правителството към синдикатите и работодателите, като ги покани на заседание на съвета за тристранно сътрудничество в петък.

Кабинетът обаче няма да се откаже от вдигането на пенсионната възраст с 1 година от 2012-а за всички работещи и от увеличението на стажа за полицаи и военни от 25 на 27 години.

БДЖ заведе иск в съда срещу 10 железничари от "Товарни превози", които според ръководството са започнали стачката, пише "Сега". От компанията настояват, че стачката на работниците е незаконна.

През първите четири дни на стачката в холдинга загубите са над 440 хил. лева, допълва по темата "Класа". Нереализираните приходи на"БДЖ- Пътнически превози" са 375 хил. лева.

Стачна готовност за още 10 дни имат производителите на зърно, отбелязва "Новинар". "Монитор" цитира по темата министърът на земеделието Мирослав Найденов, който призовава шефовете на асоциацията на зърнопроизводителите да публикуват данъчните си декларации, за да видят всички българи какви са доходите им.

Той припомни, че само един от агромилионерите, прибрал през миналата година над 30 млн. лв., на практика получава повече от всички животновъди в България.

Съкратихме 30 структури и създадохме 10 в държавната администрация, казва за "Класа" Лилия Улева, секретар на Съвета но административна реформа.

По думите й държавният сектор е близо 60 хиляди души според устройствените правилници. "А наследихме 75 хиляди души, тоест 15 хиляди души са съкратени. Трябва да се има предвид обаче, че не всички са били реално заети.

Това съкращение е следствие от преструктурирането и оптимизацията на държавната администрация, което е и първата крачка от реформите. Целта не е да закриваме по принцип, а да закриваме само тези, които се дублират като функции, тези, които са повече, отколкото са необходими", уточнява Улева.

Според "24 часа" реформите са разделили Георги Първанов и Росен Плевнелиев. След близо едночасова среща двамата президенти - настоящият Първанов и новоизбраният Плевнелиев, се разминаха в разбиранията си за пенсионната реформа.

Първанов обяви, че не е отстъпил от намерението си да наложи вето на вдигането на пенсионната възраст. Реформите нямат алтернатива, бе категоричен пък Плевнелиев.

Дори авторитетът на премиера няма да убеди хората за по-късна пенсия, категоричен е президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Пред "24 часа" призовава диалогът да не се провежда само чрез медиите, а там където се вземат решенията в България - кабинетът на министър-председателя.

"Целта ни не е да сваляме някого от власт, а най-малкото пък Бойко Борисов. Хората обаче искат от нас решения, те искат мерки за спасяване от кризата, които обаче могат да понесат. Искаме дози, които да излекуват болния, а не да го убият", аргументира се Димитров.

В момента опозицията не печели дивиденти от протестната вълна, е озаглавил своя коментар за "Класа" социологът Васил Тончев. Според него тежката икономическа ситуация в Европейския съюз се отразява и в България, а реформите са наложителни.

Проблемът е, че правителството предизвика социално напрежение с резкия си подход към тях. Социологът подчертава, че всичко това може да стане по друг начин - с преход, по-гладко, с много по-внимателен ход, с търсене на луфтовете, които могат да оберат в голяма степен социалното напрежение и чрез съответните корекции да доведат до по-добър баланс.

Пред "Стандарт" Богомил Манчев, председател на Българския атомен форум, коментира енергийния сектор в страната. В отговор на въпрос, свързан с ниската цена на електроенергията от АЕЦ "Козлодуй", експертът заявява:

"Излиза, че АЕЦ е виновна, че произвежда чиста енергия? И трябва да я глобят, за да се изравни цената й с тази на ТЕЦ, който плаща въглеродни емисии, тъй като произвежда мръсна енергия? Такава глупост само в главата на някой кюмюрджия може да се роди!

На електроенергийния пазар у нас се създават някои други проблеми, като изкуственото задържане на цената заради различни политически събития - избори и пр. Така се натрупва едно закъснение и изведнъж държавният регулатор, ще не ще, трябва да каже - много се извиняваме, ама вече няма как, трябва да увеличим цената с 10 лева.

Освен това цената изостава и поради факта, че трябва да се изкупуват много въглеродни емисии, като в същото време се строят много нови ВЕИ, а някой трябва да компенсира техните високи цени.

Така в момента пред ДКЕВР стои една много сложна задача как да обясни на хората, че през 2012 г. се налага да увеличим цената с около 20 лв. на мегаватчас."

Е-правителството ще влее 3 млрд. лв. в бюджета, съобщава "Сега", позовавайки се на Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

По думите му въвеждането тази практиката е един от най-ефективните инструменти за свиване на сивата икономика.

Темата на "Труд" информира: Предложенията за екскурзии и почивки в коледните и новогодишната нощ започват от 10 лв. за нощувка в родна планинска хижа и стигат до скъпата - 4195 лв. на човек, но приказна разходка из Лапландия от 29 декември до 5 януари, която включва среща с Дядо Коледа, джуджетата и разбира се - елена Рудолф.

За детето, което ще спи на допълнително легло в двойна лапландска стая, трябва да приготвите още 2879 лв.

"Капитал Daily" се включва по темата с прогноза: Сухото време и ниските температури в края на есента и началото на зимата в цяла Европа и в България може да донесат загуби на два сектора - туризъм и земеделие.

Нужен е консенсус и дебати преди появата на нов медиен закон, смята Даниела Петрова, председател на Комисията по култура, гражданско общество и медии.

В интервю за "Класа" тя посочва, че е важно е да се чуят позициите и на самите медии. Законът за БТА се очаква да бъде гласуван от парламента в сряда.

Необходимостта от него се породи във връзка с изтичането на сроковете по отношение на работата на агенцията, уточнява Петрова. До настоящия момент БТА е функционирала по утвърден и създаден статут през 1994 година, който дава организационната структура и 17-а година агенцията работи по този начин.

"Текстовете трябва да уредят както начина на създаване, целите, принципите, така и функционирането и регламентирането на всички дейности, които ще се извършват... Ние предвиждаме в новия закон мандатът на генералния директор да е 5-годишен, като съответно той може да заема тази длъжност след избор от НС в два последователни мандата, без да конкретизираме дали те са последователни", подчертава Петрова.

Предвижда се още финансовата субсидия за БТА да се запази на същото ниво от 4,185 млн. лв.

Продават фалшиви дипломи в интернет, е водещото заглавие за "Телеграф". В един от най-известните сайтове за обяви наред с офертите за покупко-продажби и търсене и предлагане на работа стои и обява със следния текст: "Продавам дипломи за средно и висше образование. Качество и коректност."

Най-скъпи били дипломите от СУ, УНСС и Стопанската академия в Свищов.

"Новинар" цитира на първа страница статистика, според която българките са по-образовани, но по-нископлатени от мъжете. Данните сочат, че висшистките в страната са 61,4 %, а висшистите едва 38,7%.

Първанов иска пак да е президент, е заглавието над интервю в "Труд" с проф. Искра Баева.

"Не мисля, че Първанов цели да стане лидер на БСП. Това би било връщане назад в неговата политическа кариера. Предполагам, че ще иска да играе ролята на мъдрец в партията - да дава оценки и да контролира развитието й", смята Баева.

3500 читалища в България трябва да се регистрират в ДАНС и да приемат вътрешни мерки и правила срещу прането на мръсни пари и приемането на дарения от терористични и мафиотски организации, извежда под глава "24 часа".

Законът за мерките срещу изпирането на пари ги задължава да изготвят специален план как да разкриват всяка книга, дадена от фундаменталисти или пък от физически и юридически лица, попаднали в списъка с необслужвани кредити. Този план трябва да бъде утвърден от председателя на ДАНС.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Окончателно: &bdquo;Мама Айше&quot; остава в ареста</p>

Окончателно: Майката, обвинена в побой над 2-годишното си дете, остава в ареста

България Преди 1 час

За това престъпление се предвижда наказание "лишаване от свобода" в размер от 3 до 15 години

Американски спецчасти ликвидираха високопоставен член на ИДИЛ в Сирия

Американски спецчасти ликвидираха високопоставен член на ИДИЛ в Сирия

Свят Преди 1 час

Акцията е била извършена в контролирано от правителството селище в провинция Хасака

Дрогираният шофьор, причинил тежката катастрофа в Русенско, остава в ареста

Дрогираният шофьор, причинил тежката катастрофа в Русенско, остава в ареста

България Преди 2 часа

При инцидента тежко пострада водачът на автомобила, като на път за разградската болница почина

Командироваха експерти за подпомагане на разследването в „Арсенал“

Командироваха експерти за подпомагане на разследването в „Арсенал“

България Преди 2 часа

При инцидента загинаха трима работници, а една жена е ранена

Ани Ерно

Ани Ерно спечели Нобелова награда за литература

Свят Преди 3 часа

Ани Ерно улавя духа на времето

<p>Зеленски обвини Русия в &quot;ядрен шантаж&quot;</p>

Зеленски обвини Русия в "ядрен шантаж" заради АЕЦ "Запорожие"

Свят Преди 3 часа

Ако светът даде слаб отговор, Москва ще пристъпи към нова ескалация, предупреди той

Казахстан извика за "сериозен разговор" посланикът на Русия

Казахстан извика за "сериозен разговор" посланикът на Русия

Свят Преди 3 часа

Това се случва след като Москва поиска от Астана да експулсира посланика на Украйна в страната

<p>Какво показват първите&nbsp;обследвания на &bdquo;Северен поток&rdquo;</p>

Първи обследвания на „Северен поток”: Откриха детонации близо до газопроводите

Свят Преди 3 часа

Шведската разузнавателна служба беше натоварена да ръководи разследването

Пожар гори до голям магазин в Пловдив

Пожар гори до голям магазин в Пловдив

България Преди 3 часа

Няма данни за пострадали хора

<p>Руски удари по Запорожие, има жертва и ранени</p>

Руски удари по Запорожие, има жертва, сред ранените е 3-годишно дете

Свят Преди 4 часа

Въоръжените сили на Русия са нанесели седем удара по високи жилищни блокове, каза областният управител Олександър Старух

Ще успее ли Лиз Тръс да стопли отношенията между Великобритания и ЕС

Ще успее ли Лиз Тръс да стопли отношенията между Великобритания и ЕС

Свят Преди 4 часа

Новата премиерка влезе в пререкания с финансовите пазари на Острова, опозицията и част от собствената си Консервативна партия

Обявиха колко е събрала дарителската кампания за пострадалите от наводнението в Карловско

Обявиха колко е събрала дарителската кампания за пострадалите от наводнението в Карловско

България Преди 4 часа

Междувременно продължава разполагането на фургони за хората, изгубили домовете си

Гълъб Донев очаква по-ниската цена на газа и горивата да се отразят на инфлацията

Гълъб Донев очаква по-ниската цена на газа и горивата да се отразят на инфлацията

България Преди 4 часа

Служебното правителство продължава да работи за сигурността в доставките на енергия на достъпни цени за бизнеса и гражданите, увери той

<p>Столичен общински съветник от &bdquo;Атака&rdquo; поиска да се присъедини към &bdquo;Възраждане&rdquo;</p>

Столичният общински съветник от „Атака” Борислав Иванов поиска да се присъедини към „Възраждане”

България Преди 5 часа

Идеологията, ценностите и позициите на партията напълно се припокриват с моите, заяви той

<p>Захарова към Запада: Очевидно има какво да криете</p>

Захарова: Западът умишлено възпрепятства разследването на течовете от „Северен поток“

Свят Преди 5 часа

Говорителката на външното министерство каза, че е "немислимо" то да продължи без участието на Русия