"Труд": ЕС в рецесия, бизнесът ни отчаян
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
3

Кризата в еврозоната е на път да потопи развитите икономики в пропастта на рецесията и дори да се стигне до депресия, алармират под глава "Класa" и "Труд".

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие еврозоната вече е в състояние на лека рецесия и една погрешна стъпка може да потопи САЩ, Япония и други развити икономики.

Така резултатите от "евентуално твърде негативно събитие в еврозоната" биха могли да бъдат "силно опустошителни", сочат разчетите, пише "Класа".

Защо е постна пицата, пита Емил Хърсев в своя коментар за "24 часа". Отговорът: "Не че малко разпределяме - малко произвеждаме".

Докато обясняват как ускоряват пенсионната реформа, за да осигурят по-адекватни пари за възрастните хора, управляващите всъщност подготвят поредния удар върху пенсионерите, коментира на първа страница "Сега".

С новите им идеи сегашните ниски пенсии ще замръзнат, а осъвременяването на всички пари за старост ще става много по-бавно. Заедно с увеличението на пенсионната възраст ГЕРБ внася още две предложения за промяна в Кодекса за социално осигуряване, които до този момент не са обявявани публично, пише ежедневникът.

Единият текст на практика замразява пенсиите на нивото, на което ги остави тройната коалиция. Той предвижда осъвременяването в бъдеще да не се прави по швейцарското правило - с 50% ръст на инфлацията за предходната година и 50% ръст на осигурителния доход, а само според инфлацията.

При това първата актуализация е оставена чак за 2013 г. - година на парламентарни избори.

Така на практика ГЕРБ прави това, от което премиерът Борисов се оплаква най-често - че Станишев е вдигнал пенсиите непосредствено преди изборите през 2009 г. и ги е завещал да ги плаща новият кабинет, твърди "Сега".

В две страници "Труд" проследява подробно ситуацията. Всички предложения за стабилизиране на осигурителната система да се сложат на масата на преговорите в петък. За тези, по които се постигне консенсус, да се направи график за поетапното им влизане в сила.

Тази оферта отправи вчера правителството към синдикатите и работодателите, като ги покани на заседание на съвета за тристранно сътрудничество в петък.

Кабинетът обаче няма да се откаже от вдигането на пенсионната възраст с 1 година от 2012-а за всички работещи и от увеличението на стажа за полицаи и военни от 25 на 27 години.

БДЖ заведе иск в съда срещу 10 железничари от "Товарни превози", които според ръководството са започнали стачката, пише "Сега". От компанията настояват, че стачката на работниците е незаконна.

През първите четири дни на стачката в холдинга загубите са над 440 хил. лева, допълва по темата "Класа". Нереализираните приходи на"БДЖ- Пътнически превози" са 375 хил. лева.

Стачна готовност за още 10 дни имат производителите на зърно, отбелязва "Новинар". "Монитор" цитира по темата министърът на земеделието Мирослав Найденов, който призовава шефовете на асоциацията на зърнопроизводителите да публикуват данъчните си декларации, за да видят всички българи какви са доходите им.

Той припомни, че само един от агромилионерите, прибрал през миналата година над 30 млн. лв., на практика получава повече от всички животновъди в България.

Съкратихме 30 структури и създадохме 10 в държавната администрация, казва за "Класа" Лилия Улева, секретар на Съвета но административна реформа.

По думите й държавният сектор е близо 60 хиляди души според устройствените правилници. "А наследихме 75 хиляди души, тоест 15 хиляди души са съкратени. Трябва да се има предвид обаче, че не всички са били реално заети.

Това съкращение е следствие от преструктурирането и оптимизацията на държавната администрация, което е и първата крачка от реформите. Целта не е да закриваме по принцип, а да закриваме само тези, които се дублират като функции, тези, които са повече, отколкото са необходими", уточнява Улева.

Според "24 часа" реформите са разделили Георги Първанов и Росен Плевнелиев. След близо едночасова среща двамата президенти - настоящият Първанов и новоизбраният Плевнелиев, се разминаха в разбиранията си за пенсионната реформа.

Първанов обяви, че не е отстъпил от намерението си да наложи вето на вдигането на пенсионната възраст. Реформите нямат алтернатива, бе категоричен пък Плевнелиев.

Дори авторитетът на премиера няма да убеди хората за по-късна пенсия, категоричен е президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Пред "24 часа" призовава диалогът да не се провежда само чрез медиите, а там където се вземат решенията в България - кабинетът на министър-председателя.

"Целта ни не е да сваляме някого от власт, а най-малкото пък Бойко Борисов. Хората обаче искат от нас решения, те искат мерки за спасяване от кризата, които обаче могат да понесат. Искаме дози, които да излекуват болния, а не да го убият", аргументира се Димитров.

В момента опозицията не печели дивиденти от протестната вълна, е озаглавил своя коментар за "Класа" социологът Васил Тончев. Според него тежката икономическа ситуация в Европейския съюз се отразява и в България, а реформите са наложителни.

Проблемът е, че правителството предизвика социално напрежение с резкия си подход към тях. Социологът подчертава, че всичко това може да стане по друг начин - с преход, по-гладко, с много по-внимателен ход, с търсене на луфтовете, които могат да оберат в голяма степен социалното напрежение и чрез съответните корекции да доведат до по-добър баланс.

Пред "Стандарт" Богомил Манчев, председател на Българския атомен форум, коментира енергийния сектор в страната. В отговор на въпрос, свързан с ниската цена на електроенергията от АЕЦ "Козлодуй", експертът заявява:

"Излиза, че АЕЦ е виновна, че произвежда чиста енергия? И трябва да я глобят, за да се изравни цената й с тази на ТЕЦ, който плаща въглеродни емисии, тъй като произвежда мръсна енергия? Такава глупост само в главата на някой кюмюрджия може да се роди!

На електроенергийния пазар у нас се създават някои други проблеми, като изкуственото задържане на цената заради различни политически събития - избори и пр. Така се натрупва едно закъснение и изведнъж държавният регулатор, ще не ще, трябва да каже - много се извиняваме, ама вече няма как, трябва да увеличим цената с 10 лева.

Освен това цената изостава и поради факта, че трябва да се изкупуват много въглеродни емисии, като в същото време се строят много нови ВЕИ, а някой трябва да компенсира техните високи цени.

Така в момента пред ДКЕВР стои една много сложна задача как да обясни на хората, че през 2012 г. се налага да увеличим цената с около 20 лв. на мегаватчас."

Е-правителството ще влее 3 млрд. лв. в бюджета, съобщава "Сега", позовавайки се на Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

По думите му въвеждането тази практиката е един от най-ефективните инструменти за свиване на сивата икономика.

Темата на "Труд" информира: Предложенията за екскурзии и почивки в коледните и новогодишната нощ започват от 10 лв. за нощувка в родна планинска хижа и стигат до скъпата - 4195 лв. на човек, но приказна разходка из Лапландия от 29 декември до 5 януари, която включва среща с Дядо Коледа, джуджетата и разбира се - елена Рудолф.

За детето, което ще спи на допълнително легло в двойна лапландска стая, трябва да приготвите още 2879 лв.

"Капитал Daily" се включва по темата с прогноза: Сухото време и ниските температури в края на есента и началото на зимата в цяла Европа и в България може да донесат загуби на два сектора - туризъм и земеделие.

Нужен е консенсус и дебати преди появата на нов медиен закон, смята Даниела Петрова, председател на Комисията по култура, гражданско общество и медии.

В интервю за "Класа" тя посочва, че е важно е да се чуят позициите и на самите медии. Законът за БТА се очаква да бъде гласуван от парламента в сряда.

Необходимостта от него се породи във връзка с изтичането на сроковете по отношение на работата на агенцията, уточнява Петрова. До настоящия момент БТА е функционирала по утвърден и създаден статут през 1994 година, който дава организационната структура и 17-а година агенцията работи по този начин.

"Текстовете трябва да уредят както начина на създаване, целите, принципите, така и функционирането и регламентирането на всички дейности, които ще се извършват... Ние предвиждаме в новия закон мандатът на генералния директор да е 5-годишен, като съответно той може да заема тази длъжност след избор от НС в два последователни мандата, без да конкретизираме дали те са последователни", подчертава Петрова.

Предвижда се още финансовата субсидия за БТА да се запази на същото ниво от 4,185 млн. лв.

Продават фалшиви дипломи в интернет, е водещото заглавие за "Телеграф". В един от най-известните сайтове за обяви наред с офертите за покупко-продажби и търсене и предлагане на работа стои и обява със следния текст: "Продавам дипломи за средно и висше образование. Качество и коректност."

Най-скъпи били дипломите от СУ, УНСС и Стопанската академия в Свищов.

"Новинар" цитира на първа страница статистика, според която българките са по-образовани, но по-нископлатени от мъжете. Данните сочат, че висшистките в страната са 61,4 %, а висшистите едва 38,7%.

Първанов иска пак да е президент, е заглавието над интервю в "Труд" с проф. Искра Баева.

"Не мисля, че Първанов цели да стане лидер на БСП. Това би било връщане назад в неговата политическа кариера. Предполагам, че ще иска да играе ролята на мъдрец в партията - да дава оценки и да контролира развитието й", смята Баева.

3500 читалища в България трябва да се регистрират в ДАНС и да приемат вътрешни мерки и правила срещу прането на мръсни пари и приемането на дарения от терористични и мафиотски организации, извежда под глава "24 часа".

Законът за мерките срещу изпирането на пари ги задължава да изготвят специален план как да разкриват всяка книга, дадена от фундаменталисти или пък от физически и юридически лица, попаднали в списъка с необслужвани кредити. Този план трябва да бъде утвърден от председателя на ДАНС.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Жeнa и мъж се връщат от покупки в магазина. Жената: - Стойчо, ти вземи бебето, а аз ще донеса вазата, щото като те знам как…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>ЕК даде &quot;зелена светлина&quot; за Плана&nbsp;на Малта&nbsp;</p>

ЕК даде "зелена светлина" за Плана за възстановяване на Малта

Свят Преди 7 часа

Това е важна стъпка за отпускането на 316.4 млн. евро

Гол мъж се разходи по центъра на Шумен

Гол мъж се разходи по центъра на Шумен

Любопитно Преди 8 часа

Не е ясно с какви мотиви мъжът е решил да демонстрира голотата си

Властелинът на пръстените

Италианец живее като хобит, актьори от "Властелина на пръстените" го подкрепиха

Любопитно Преди 10 часа

Никола Джентиле изгражда свое собствено "графство" – копие на измислената Средна земя на Толкин

<p>Откриха вкаменелости на гигантски пингвини&nbsp;</p>

Откриха вкаменелости на гигантски пингвини в Нова Зеландия

Любопитно Преди 11 часа

Вкаменелостите са били открити от ученици по време на обиколка по крайбрежие

Снимката е илюстративна

Запознайте се с Оливие - най-високият тийнейджър в света

Любопитно Преди 11 часа

Най-високият тийнейджър в света е с ръст от 226,9 сантиметра

Ангела Меркел

"Мадам Тюсо" облече Ангела Меркел в планинарски дрехи

Любопитно Преди 11 часа

"Времето на Ангела Меркел като канцлер" в музея приключва", заявиха представители на музея

Снимката е илюстративна

Няма научни доказателства, че носенето на маски вреди на здравето на децата

Теми в развитие Преди 11 часа

"Не знаем със сигурност, че маските не влияят на развитието, но знаем, че има неблагоприятни последици, ако не се опитваме да спрем разпространението на вируса", каза д-р Емили Леви

<p>Нови правила за децата, неприети в детска градина&nbsp;&nbsp;</p>

Нови правила за децата, неприети в детска градина

България Преди 11 часа

С приетите промени повече деца без места в държавните и общински детски градини ще получат компенсации

.

ЕК създава нов орган за реагиране при извънредни здравни ситуации

Теми в развитие Преди 11 часа

За първите шест години от дейността му са предвидени 6 милиарда евро

Пожар избухна в Пирин планина

Пожар избухна в Пирин планина

България Преди 11 часа

Гори местността Църнако и Бетоловото над комплекса "Пирин голф"

Епидемичен взрив от COVID-19 в кабелен завод в Бургас

Епидемичен взрив от COVID-19 в кабелен завод в Бургас

Теми в развитие Преди 12 часа

Установени са шест души. Поставени са за лечение в домашни условия

<p>Безплатни лекарства за пациенти, преминали през COVID зоните&nbsp;&nbsp;</p>

Дават безплатни лекарства на пациенти, преминали през COVID зоните

Теми в развитие Преди 12 часа

Това ще се случва от петък, съобщиха от МЗ

COVID-19: България купува и френска ваксина

COVID-19: България купува и френска ваксина

Теми в развитие Преди 12 часа

Заявени са 10 000 дози от ваксината на Санофи/ГлаксоСмитКлайн

Аварирал трамвай в София спря движението за кратко

Аварирал трамвай в София спря движението за кратко

България Преди 12 часа

Образува се задръстване от трамваи в посока към Съдебната палата

Кристиан Николов

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков излиза под домашен арест

България Преди 13 часа

Кристиян Николов ще бъде под домашен арест