"Труд": ДАНС не е многоръкият Шива
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
8
Н НС не е многоръкият шива", коментира "Труд".

На управляващите е по-удобно ДАНС да се използва популистки. Да се каже на хората, че ще реши всичко, което любимите министри на Бойко Борисов не искат да решат. Като например палежите на коли. Агентите бяха впрегнати и в безумната акция да проверяват подписите под искането на РЗС за промяна на конституцията. Междувременно покрай всички задачи да дебнат за терористи, перачи на мръсни пари, трафиканти на оръжие, съмнителни и дори опасни чужди инвеститори, злоупотреби с европари, афери в здравеопазването и при обществени поръчки агентите трябва да търсят спекуланти, заради които поскъпват храните и се клати националната сигурност.

ДАНС можеше да стане част от една обща разузнавателна и контраразузнавателна агенция. Но до момента никой не се е осмелил да потърси този ефект. Затова и все няма координация между различните служби и не се знае кой какво знае, какво прави и защо. До първия атентат. Който би трябвало да е знак в каква посока да се развива ДАНС и да му се спестят безмислените занимания, пише вестникът.

"БСП да плати за референдума", предлага в интервю за "Труд" Димитър Главчев, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ. Той уверява, че никой в ГЕРБ не е срещу референдума за АЕЦ "Белене", стига да е свикан по всички правила. От ГЕРБ обаче продължават да твърдят, че до тази фаза подписката представлява безплатно социологическо проучване. Събраните подписи са приблизително толкова, колкото са гласовете за БСП на последните парламентарни избори - 18%. Ако се провежда референдум, трябва да се платят 30-40 млн. лв.

"Дано не прекалим с мерките за сигурност", казва в интервю за "Преса" Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма.  Той посочва, че предприетите мерки, за да се гарантира спокойствието на чуждестранните туристи у нас, са по летищата, автобусите, хотелите. Засилена охрана, проверки на всеки един автобус, особено тези, натоварени с израелци. В някои случаи, когато пристигат големи групи, има офицер по сигурността, който ги придружава.

Трябва да се намери балансът, така че да се гарантира сигурността, но да не се нарушава спокойствието на туристите. Според Добрев е пресилена идеята на всеки 50 м в курортите да има полицаи. След инцидента в Бургас самите собственици на хотели също са увеличили охраната.

"Има масовизация на ГЕРБ", отбелязва в интервю за "Дума" социологът Цветозар Томов. Според него политиката на ГЕРБ в момента навлиза в решаващ стадий в борбата за връщане на тоталитарното управление в българското общество. ГЕРБ е най-популярната партия в България с високи шансове за голяма фонова популярност, на базата на която с натиск, репресии и фалшификации да спечели идните избори. Този тип политика се харесва на много хора. Този тип политика въвлича много хора в ситуации, в които за тях става изгодно ГЕРБ да е на власт. Имаме масовизация на тази партия, много наподобяваща масовизацията на комунистическата партия в края на 40-те години. През ГЕРБ отново всичко се громи и много хора получиха исторически биографичен шанс за себе си да се доберат до власт чрез тази партия. Тези хора и техните семейства образуват една маса, която би гласувала за ГЕРБ при всички обстоятелства, казва Томов.

"Влизам в парламента, защото искам правила", е озаглавено интервюто в "Стандартс фармацевтичния бос Веселин Марешки. Той е лидер на партия "Либерален алианс", с която участва на последните местни избори. "Моят приоритет е лекарственото снабдяване да става по-достъпно, на по-добри цени за всички българи, заявява Марешки. - Втората ми цел е свързана с първата и за да има достатъчно добри правила, трябва да вляза в парламента и да участвам в създаването на законите. Сигурен съм, че ще бъдем хитът на следващите парламентарни избори и проектът на Меглена Кунева ще претърпи голям провал", прогнозира Марешки.

100 работещи вече изхранват над 81 пенсионери, след като т.нар. коефициент на зависимост стигна 81.35% според данните за първото тримесечие на годината, които са последните обработени. През 2011 г. коефициентът на зависимост беше 79.53%, отбелязва "Сега".

Това се дължи на затягането на условията за пенсиониране. Експерти предупредиха, че това води до бум на нови пенсионери, които намират всякакви вратички в системата, най-често през инвалидните пенсии. Сериозно са се увеличили и разходите за пенсии спрямо брутния вътрешен продукт. През първите три месеца на годината са платени 11.5% за пенсии от БВП и това е най-високият разход от 2000 г. насам. През последните 11 г. харчовете за пенсии спрямо изработените от икономиката ни пари не са минавали 10%, показва статистиката. В бюджета за 2012 г. пък е заложено те да са около 8.9% при 9.4% през 2011 г.

Неразбираемите учебници са обявени за дискриминация, пише "Сега". Учебниците създават дискриминация, тъй като са трудни и неразбираемо написани, а задачите не отговарят на възрастовото и интелектуалното развитие на децата. Абстрактността и неприложимостта на изучавания материал също са форма на дискриминация. Силно дискриминираща е и училищната среда - не се зачита равното право и достъп до образование.

Освен това училището не е безопасно място и много от българските училища не отговарят на нормите за безопасност и на хигиена. Това са основните изводи от изследване на Комисията за защита от дискриминация. 87.3% от педагозите смятат, че учебният материал, учебниците и помагалата са "сложни и неразбираеми за децата".

Занижаваме критериите на входа на висшето образование, за да си осигурим финансиране, признава в интервю за "Новинар" доц. Пламен Митев, председател е на изпитната комисия за прием в СУ "Св. Климент Охридски". Безумната система на финансиране на висшето образование у нас (не според качеството, което предлагат университетите, а според броя на студентите) принуждава академичните ръководства да се надпреварват във въвеждането на все по-олекотени варианти за прием. Със занижаването на критериите на входа на висшето образование се "легитимират" недостатъците в средното образование. Процентът на неграмотните зрелостници става все по-висок и резултатите от матурите илюстрират тази отчайваща констатация най-добре.

"АЕЦ "Белене" ще означава необратим руски монопол и високи цени на тока", предупреждава в интервю за "24 часа" политологът Огнян Минчев.

"Усвоили сме 82% от европарите, договорихме 12 млрд. лв.", отчита в интервю за "Монитор" Томислав Дончев, министър по управление на еврофондовете. "При нас ситуацията се променя с дни и с часове. Но това е напълно нормално, защото следващата година ще е ударна и предизвикателна за всички служители. Първо, защото трябва да бъдат обслужени все по-големи плащания, и второ - паралелно с това да бъде приключено договарянето за следващия програмен период", отбелязва Дончев. Ако гледаме абсолютните стойности за финансовото изпълнение на различните програми, безспорен лидер е "Транспорт".
Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Любопитно Преди 17 минути

Напоследък все повече хора практикуват тичане назад, но правилно ли е, четете в следващите редове

Йеменските хути са атакували американски и израелски кораби в Индийския океан

Йеменските хути са атакували американски и израелски кораби в Индийския океан

Свят Преди 21 минути

Това съобщи военният говорител на групировката

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

България Преди 54 минути

На подсъдимата скамейка ще застане Петър Тодоров

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 1 час

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

Всеки нов спомен уврежда мозъка

Всеки нов спомен уврежда мозъка

Любопитно Преди 1 час

"Формирането на паметта не е по-различно от приготвянето на омлет чрез счупване на няколко яйца"

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Свят Преди 7 часа

Избирателната активност в РС Македония е била около 48%

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 8 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 9 часа

Оръжията са пристигнали този месец

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Свят Преди 10 часа

Все още не е ясно как украинската армия възнамерява да спре настъплението на руснаците

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 11 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 11 часа

Той определи среща като безпрецедентна

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

България Преди 11 часа

Радев: Договорът с „Боташ” може да бъде много изгоден

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 11 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 12 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 12 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро