"Труд": Бием Албания по най-ниски заплати
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0

Прогнозата на МВФ за 3,5 на сто спад на българската икономика през тази година и още процент догодина е поместена във всички издания.

МВФ ни отрезви, коментира под глава "Пари" по повод предупреждението, че ако правителството не ограничи рязко разходите, има риск в края на годината бюджетът да излезе на червено с дефицит 1 на сто.

"МВФ: Рецесия и в България" е заглавието от първата страница на "Дневник". Вестникът публикува интервю с ръководителя на мисията на фонда у нас Бас Бакер.

В бюджета са събрани 1.9 млрд. лв. по-малко от планираните приходи за 2009 г., съобщи шефът на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов пред бюджетната комисия, пише "24 часа".

Стефанов посочва, че за компенсация, като резултат от извънредни мерки за повишаване събираемостта срещу сивата икономика агенцията ще се опита да събере 400 млн. лева допълнително до края на годината.

Над половината българи вече усещат осезаемо негативните ефекти на кризата, показва проучване на "Отворено общество", цитирано в "24 часа" и в "Земя".

Българите залагат на лева в кризата, е озаглавил материал по изследването в. "Стандарт". Според него 40 на сто искат експертно правителство и нямат вяра на коалиции.

По показателя най-ниска заплата на Балканите пред България е само Албания, посочва "Труд", позовавайки се на Виенския институт за международни икономически изследвания. Средното възнаграждение за 2008 г. в Албания миналата година е било 206 евро, а у нас 262 евро.

Богатият взема над 5 пъти повече от бедния у нас, пише "24 часа", цитирайки анализ на КНСБ. Безпаричието спря санирането, констатира статия в "Монитор".

"Няма да има продажба на Русия на тръбите от сегашната ни мрежа. А отношенията между Руската федерация и Украйна ни интересуват само дотолкова, доколкото не бива да възникват проблеми за газоснабдяването на нашата страна".

Това казва президентът Георги Първанов в интервюто си в "24 часа". Той посочва, че европейският формат не е място за решаване на двустранни проблеми, а за важна принципна дискусия по общата ни политика за енергийната сигурност на Европа.

Пропуснахме много време и в предишните седмици и сега ще е трудно за премиера Станишев в рамките на кратката визита в Москва да стигне с домакините му до взаимно приемливо решение, казва държавният ни глава.

"Южен поток" тръгва през 2015 г." е заглавието над интервю с руския енергиен министър Сергей Шматко за "Труд". Текстът на споразумението е почти изцяло уточнен от всички страни, намира се на заключителен етап на съгласуване, се посочва там.

За съжаление възникнаха някои малки пречки пред парафирането на документа в София, но очакваме да бъде подписан от Станишев и Путин в Москва, посочва той.

Според информация на вестника неразбирателство по газовия проект "Южен поток" е спънало участието на руския премиер Владимир Путин в газовия форум у нас на 24 и 25 април.

"Газоотвод. Или как Путин ни развали големия шлем" е озаглавен анализ в "Труд".

Повечето издания акцентират върху повишените мерки за сигурност по време на форума.

Всички издания публикуват материали за отхвърленото от парламента президентско вето, след което изборният праг за коалиции остана 8 процента.

Това не е добро за България и за бъдещото управление, защото има опасност от създаване на ново двуполюсно противопоставяне, казва президентът Георги Първанов в интервюто в "24 часа" под заглавие "Имам по-големи амбиции от това да посоча 10-12 мажоритарни депутати".

БСП и ДПС затвърдиха фронта срещу президента, пише "Сега".

"Президентска пиеса с предизвестен край" е коментар в "Монитор"."Не използвайте властта срещу противника си" е призивът на лидера на ДСБ Иван Костов, която "Труд" помества на първа страница в рубрика "Позиция от трибуната".

Логично е да търсим явяване на изборите с регистрация на една от партиите в коалиция "Напред", казва пред "Труд" лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. От нея вчера се отдели партия ЛИДЕР.

От БСП са поканили олимпийската шампионка по шорттрек Евгения Раданова за кандидатдепутатските си листи, пише "Труд".

Изданието информира още, че заместник-председателят на СДС Пламен Радонов е предложил вчера на заседание на ръководството на партията СДС да започне да събира паралелно нужните 15 000 подписа за регистрация на партията в ЦИК за избори. Зад идеята застанал и Пламен Юруков, но останалите от НИС отхвърлили идеята.

Европейският парламент ще гласува днес по обед резолюция и доклад към нея, с които ще призове Европейската комисия да въведе тримесечен контрол над България и Румъния за изразходването на европейските фондове, пише "Сега".

Сдружението на Българите в Македония "Радко" има намерение до началото на юли да се трансформира в политическа партия, информират "Стандарт" и "Сега".

Според "Новинар" Красимир Каракачанов и партията ВМРО ще помагат на сдружението.

Бясна скорост от 150 км в час прати в ръцете на полицаите банда за откупи, пише "Стандарт" под глава. Аудито, спряно край Ихтиман, било с петима души в него, а в багажника имало маски.

Задържането е при спецакция на автомагистрала "Тракия" до Ихтиман, като се предполага, че задържаните са от бандата, похитила бизнесмена Киро Киров, пишат "Телеграф" и "Експрес".

След като МВР не може да се справи с отвличанията, докато не е станало твърде късно да наеме хора отвън, които знаят как се действа. Това призовава журналистът Емил Спахийски в анализ в "Сега", озаглавен "Мутрите се завръщат. Епизод 2".

За първи път жена става зам.-главен прокурор, пише "Дневник".

Румен Петков бе оправдан от бъдещия заместник главен прокурор, посочва "Сега" във връзка с избора на заместник-председателя на Софийския апелативен съд Галина Тонева за заместник на главния прокурор и шеф на Върховната касационна прокуратура.

Министерството на финансите се провали в искането си да бъде конституирано като частен обвинител и граждански ищец по делото за далаверите във Фонд "Пътна инфраструктура", пише "Атака" на първа страница.

Юристът на министерството Десислава Димитрова не е уточнила конкретната сума за щетата, защото прокуратурата също не била посочила такава, от което следва, че при осъдителна присъда държавата няма да получи обезщетение за нанесените щети, посочват изданията. МФ сгреши в полза на Батко, коментира "Дневник".

Във всяка данъчна декларация да има ред, в който се записва с какво е купена всяка скъпа кола или къща. Това е предложил главният прокурор Борис Велчев на извънредното заседание на бюджетната комисия в парламента, пише "24 часа".

Нотариалните такси поскъпват двойно след решение, което правителството ще вземе днес, информира "Труд".

На две страници "Труд" разсъждава по темата "Има ли чадър над ВИП синчетата". Споменати са случаи с деца на бивши министри и бивши и настоящи депутати и др., в които наследниците са нарушили закона. Две синчета на партийни ръководители убиха свои връстници преди броени дни в два различни инцидента и сега и двамата татковци търсят помощ от кардиолог, посочва изданието.

"24 часа" помества репортаж за амнистирането на 196-те затворници, за което преди време реши парламентът.

Убитият в дома си в центъра на София Джулио Суге е член на президентското семейство на Кения, пише "Телеграф", позовавайки се на криминалисти.

Само за няколко дни, точно преди да влезе в сила мораториумът върху заменките, Държавната агенция по горите с бясна скорост е раздавала горски масиви на смешни цени, пише "Сега" под глава. За 7 дни са разписани 47 заменки за 3542 декара, посочва изданието.

НЗОК е в рискова ситуация, е озаглавено интервюто с директора й Румяна Тодорова в "Сега".

Либия компенсира жертви на мъчения - значи трябва да компенсира и нас, заявява в интервю пред "24 часа" д-р Ашраф ал Хаджудж, който лежа в либийския затвор заедно с българските медицински сестри.

Завеждаме иск в международния съд в Хага, посочва той.

"От панислямизъм към панидиотизъм" е озаглавен анализът в "Труд" на главния секретар на Главното мюфтийство в България Хюсеин Хафъзов в отговор на по-рано публикувания анализ на проф. Николай Василев "Измерения на панислямизма".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 2 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 6 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 6 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 6 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 7 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 7 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 7 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 8 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 8 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 8 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 8 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 9 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 9 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 9 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове