"Телеграф": Служители на телекоми крадат ЕГН
"Телеграф": Служители на телекоми крадат ЕГН   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
9
Зп по-малко от година 519 лекари и 704 сестри са напуснали България, за да работят в Европа, казва пред "Дума" началникът на ВМА ген.-майор проф. Стоян Тонев. За година само академията е загубила 19 лекари и 34 сестри.

Пред "Класа" Тонев обобщава: "Има неща, които, независимо че годината е изборна, трябва да се случат. Първо - по-малката зависимост на здравната каса от Министерството на финансите. На всички стана ясно, че здравеопазването не се подчинява само на строги икономически закони, но и на социални. Много е важно да се активират доброволните здравноосигурителни фондове".

"Труд" цитира тревожно статистика, според която близо 80 българи годишно или 8,5% от болните, които чакат за животоспасяваща трансплантация, умират защото у нас няма достатъчно донори.

В интервю за всекидневника здравният министър Стефан Константинов коментира скандалите в болница "Св. Иван Рилски": "С раздухването на историята за камерите в болницата се направи опит да се подмени основният тамошен проблем - на кого, за какво и защо са принудени пациентите да плащат. Здравното министерство няма да толерира подобни нерегламентирани дейности, както и използването на темата за правата на пациентите с цел всъщност тяхното брутално нарушаване".

"Монитор" публикува изследване на Световната здравна организация, според което  българите са нацията, която страда най-много от заболявания, свързани с неправилното хранене.

Здравословната храна за децата е по-скъпа с левче, съобщава в заглавие "Сега".  50-процентното поскъпване на детското меню се налага, за да се изпълнят изискванията на двете нови наредби - на здравното министерство и на земеделското, които влязоха в сила от средата на септември.

Ако някое дете изчезне или се предполага, че е станало жертва на престъпление, от ноември ще може да се обадите за помощ на европейския спешен телефон 116 000, анонсира под глава "24 часа".  Телефонът ще заработи у нас по искане на ЕС. В бъдеще по улиците, в метрото, големите магазини и офиси ще бъдат сложени екрани и билбордове със снимки на изчезнали деца. 63 българчета в момента са в неизвестност и МВР ги търси у нас и в чужбина. Общо 30 хил. души се издирват годишно, новите от началото на 2011 г. са 10 099.

Просветното министерство ще направи опит да създаде единна система за оценка на науката във вузовете и БАН, като идеята е това да става по единни правила от независими експерти, пише "Сега". За целта подчинените на Сергей Игнатов са подготвили проект на правилник за оценка на научноизследователската дейност във висшите училища и научните организации.

Пред "Класа" председателят на БАН Никола Съботинов казва: "Вероятно ще ни бъде предложен същият бюджет като този, който имахме тази година - 59 млн. лева. Той стига само за изплащането на 70% от фонд "Работна заплата". Това значи, че ще се наложи голяма част от учените да бъдат пуснати в неплатени отпуски или да бъдат освободени за известно време. Ако се приеме този бюджет, системата ще спре да функционира", констатира Съботинов. В интервю за "Всеки ден" той уточнява, че за средната заплата в академията е 540 лв.

Според  "Труд" просветното министерство ще въведе задължителен час в училище - свободно сърфиране в интернет. Идеята е всички да имат достъп до световната мрежа - и деца, чиито родители нямат пари да им купят компютри. Свободният час за интернет ще бъде различен от задължителното обучение по информатика.

"Хората си искат закона за конфискацията", е заглавието над интервю в "Труд" с министъра на правосъдието и кандидат за вицепрезидент от ГЕРБ Маргарита Попова. "Искам и за пореден път да кажа: новият закон не отнема имущество без съд, напротив - съд на три инстанции!", казва тя.

Прокуратурата ще изпрати за начало 80 значими дела, който ще се разглеждат в Специализирания наказателен съд (СНС), съобщава пред "Труд" новият председател на съда Георги Ушев. По думите му СНС трябва да заработи от 1 януари 2012 г., като в началото 10 съдии ще правораздават.

Преди дни отново бе лансирана старата идея за правенето на списъци на лицата с повече от едно досъдебно производство. В интервю за "Сега" председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев коментира: "Списъкът или регистърът, или както и да се нарича, може да е полезна и необходима, но във всички случаи недостатъчна мярка. Най-обезпокоителното, което тези събития показват, е, че ние винаги вървим след събитията".

В петък медии съобщиха, че ЕК е стартирала наказателно дело срещу България във връзка със заменките на гори, извършени по време на мандата на предишното правителство, припомня "Пари". Новината дойде от стенограма от последното заседание на Министерски съвет. Наказателно дело срещу България няма, има само официално разследване по този казус, уточнява изданието.

Гурбетчии теглят евтини кредити за роднините си у нас, подчертава "Стандарт". В Европа и САЩ лихвите са значително по-изгодни, отколкото в България. В Гърция например средното оскъпяване по ипотечен заем е около 4%, докато у нас е 7,92%, сочи статистиката на БНБ. Разликата е още по-голяма при потребителските кредити. В Европа тяхната лихва е 5,7%, докато у нас е 12,96%.

Според водещата новина на "Сега" законността на десетки държавни такси за извършване на стопанска дейност ще се окаже под въпрос от 1 януари 2012 г. От тази дата всички такси, събирани от бизнеса за лицензи, разрешения, извършване на дейност, трябва да се определят по нова методика, която да гарантира, че сумите не надвишават разходите по предоставяне на услугата. Държавните институции обаче няма да успеят да приложат методиката навреме. Няма да е факт и обещаната забрана приходите от такси да не се харчат за бонуси на чиновниците.

Български компании започват да инвестират повече в машини и оборудване, което изисква по-малко служители, показва допитване на "Дневник". Това означава, че съкратените в началото на кризата едва ли ще бъдат върнати на старите позиции и безработицата ще трябва да се намалява най-вече със създаване на нови фирми, производства и инвестиции на зелено.

С проектобюджета 2012 г. правителството се зарича да постигне дефицит под 1,5%, а недостигащите средства да бъдат набавени чрез издаване на държавни ценни книжа. Това разкриха депутати от опозицията, които многократно питаха какви бюджетни параметри залагат управляващите за догодина, пише "Сега".

Служители на телекоми сключват договори за GSM-и на името на нищо неподозиращи хора, като крадат ЕГН-та и номера на лични карти, алармира "Телеграф". Така на гърба на жертвите започват да се натрупват сметки, а самите служители отчитат по-голям брой сключени договори и взимат повече бонуси.

"Атака" пише на първа страница: "ГЕРБ се провали и трябва да си ходи. "Атака" иска оставката на кабинета и предсрочни избори". Според изданието близо 3 млн. евро е спечелил кандидат-президентът на ГЕРБ Росен Плевнелиев на гърба на столичани след далавера с общински имоти. Още докато е бил крупен бизнесмен, Плевнелиев получил 20 дка общински терени на стойност 72 евро за кв.м, за да строи бизнеспарк в столичния кв. "Младост-4". Земите му са дадени след заменки, но месеци по-късно той ги продал на друга фирма четири пъти по-скъпо - за 238 евро/кв.м. Разликата в цената надхвърля 3 млн. евро, подчертава всекидневникът.

"Свидетели сме на почти напълно компрометирана кампания, чрез която за пореден път българските политици демонстрираха дълбокото си пренебрежение към избирателите и нарастваща готовност за цинично използване на несигурността и техните страхове", заявява пред "Новинар" Антоний Гълъбов от асоциация "Прозрачност без граници".

"След разпадането на ЕС, което не е далече, Русия вероятно ще посегне на старите си колонии в Европа - Румъния и България", прогнозира в интервю за "24 часа" културологът Никола Георгиев. По думите му Русия върви по старите си политически образци - господство на една партия, разрешени, но слаби опозиционни партии, ликвидиране на по-смелите автори на протестни писания и разделяне на властта между Путин и Медведев. "Анатемата срещу книгите на Маркес и Набоков показва, че днес политическата и религиозната власт в Русия вървят ръка за ръка. Което не прави чест нито на едната, нито на другата", констатира  Георгиев.
Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 9 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 10 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 10 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 10 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 10 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 12 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 12 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 12 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 12 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 13 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 13 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 13 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности