Тихомир Безлов: Искат да намалят активността на избирателите
Източник: netinfo
101
Ом мнадесет дни преди предсрочните парламентарни избори кампанията на водещата по обществено одобрение партия ГЕРБ е на път да изпадне в криза, пише днес в. "Капитал дейли" в статия, озаглавена "Подслушано от ГЕРБ".

Някои коментатори, необвързани с партийни кампании, обаче подчертават, че закъснелите откровения на бившия министър Мирослав Найденов идват в труден за него момент – от март той е обвиняем за корупция и поради тази причина се оттегли (или беше оттеглен) от предизборните листи на ГЕРБ. Остава въпросът защо Найденов е решил да действа по този драстичен начин. Дали го прави на принципа "нямам какво да губя", или пък яростната му атака е логично продължение на хипотетична "атака" срещу Цветан Цветанов, водена със санкцията на самия Бойко Борисов, както разчетоха събитието някои политически наблюдатели.

Вестниците не пропускат да отбележат, че цялата опозиция, без РЗС и СДС, призовава към незабавно оттегляне на Цветанов от политиката.

Според други наблюдатели реакциите на някои кандидат-депутати от ГЕРБ, бивши министри и зам.- министри, били толкова еднотипни, че явно става дума за командно говорене.

"Найденов е притиснат, да си каже от кого.Хората не ме питат за СРС-та, а за доходи и работа", казва в интервю за "Стандарт" Ивайло Московски.

И иронизира кампанията на опозицията: "От време на време жена ми вкъщи, като говоря по телефона, ме  издебва в гръб. И евентуално тя, ако ме подслушва...".

На въпроса дали вярва на Цветан Цветанов бившият транспортен министър отговаря: "Нямам притеснения и мисля, че това са поредните глупости,  които няма да доведат до нищо, освен до размиване на темите в предизборната  кампания, защото виждате вече, че никой не говори за политики и стратегии. Темата в обществото в момента е единствено имало ли е СРС-та, подслушвали ли са  някого. В крайна сметка има си проверки, каквото констатират, ако има виновни за  незаконни действия, да си ги понесат. Аз никога не съм се чувствал притеснен от  такива неща. Всеки ден съм в различни срещи с учители, лекари,  бизнесмени. Нито един не ме е питал за подслушването."

В анкета на "24 часа" с експерти Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията  казва: "На хората ужасно им писна. Вече четвърта седмица ни заливат с темата "подслушване" и "досиета", а за да хванат седмицата преди Великден, се престараха. Мисля, че по-безумна предизборна кампания не е имало от 1990 г. В публичното пространство не се дебатира нито една смислена икономическа или социална тема, макар че държавата е в достатъчно рискова ситуация. Единственото, което слушаме от сутрин до вечер, е по темата за подслушването. Очевидно има идея този скандал да повлияе на резултата от изборите.

Многократно обаче съм казвал, че такива скандали обикновено не влияят на хората, които са решили за кого ще гласуват. Тях по никакъв начин не можеш да убедиш да си сменят предпочитанията.По-скоро влиянието на скандала ще усетим върху избирателната активност. Той може да я свали, но може и точно обратното да се случи.

Със сигурност обаче това е планирана кампания. Едната хипотеза е, че ще отврати достатъчно хората, че да не стигнат до урните. Другата е, че може да постигне ефект, подобен на прословутата реплика на Доган отпреди изборите през 2009 г., която повиши избирателната активност..."

А в "Труд" журналистът Веселин Стойнев коментира: "Българският Уотъргейт може както да е планирана и съгласувана операция, така и да е резултат от полуорганизация на средата, в която действат все повече и повече некоординирани помежду си сили. И мнозина са убедени, че разковничето какво точно се случва - сценарий или некоординиран отпор, е в поведението на Борисов. Дали той ще остане плътно до Цветанов и след изборите? И какъв ще е залогът постепенно да се отърве от него?

Борисов няма как сега да извади Цветанов от играта - не само защото, ако бившият вътрешен министър се разприказва, разкритията на Мирослав Найденов ще звучат като приспивна песен за деца. А и защото от него зависи организационно ядро и твърдият електорат на ГЕРБ.

Които може да донесат далеч повече електорални щети за партията на 12 май, отколкото само имиджовата все още загуба от скандала с подслушването."

Според коментатора големият въпрос в българския Уотъргейт обаче не е дали той е част от политически сценарий, или е резултат от некоординиран отпор отвън и отвътре, а дали ще се превърне в основна гражданска и институционална дилема.

"С наближаването на датата 12 май става все по-ясно, че съществен фактор за крайните изборни резултати ще бъдат... изненадите", пише в статия в "Монитор" авторитетният експерт проф. Михаил Константинов.

Той уточнява, че най-грубо казано, изненадите могат да се разделят на два основни типа: изненади с компромати и изненади от организационно-технически характер.Важно е да се знае, че някои изненади могат да доведат до промяна на изборния резултат, а някои ще останат без последствия. Възможно е също някои от компроматите да се обърнат срещу хората, които са ги замисляли и осъществили.

"Капитал дейли", който в няколко поредни броя представи подробно сравнение между платформите на шестте политически сили с най-големи шансове да влязат в следващия парламент, днес анализира плановете за образователната политика на партиите за следващия управленски мандат.

"Монитор" информира, че войната с предизборните афиши е родила нова шашма - партии крадат гласове с преправени плакати. Хора на архонта евродепутат Слави Бинев лепят върху чужди постери своя номер в бюлетината.

В. "Преса" публикува резултатите от експресно телефонно проучване на социологическата агенция "Сова Харис" сред 800 души в периода 22-23 април 2013 г. То е представително за пълнолетното население на големите градове на България, а според Васил Тончев, шеф на агенцията, резултатите са красноречиви: 73% от хората са убедени, че службите от МВР са извършвали нерегламентирано подслушване.

Този път гражданите били уверени, че прокуратурата си е свършила добре работата. Едва за 6% от анкетираните версията на бившия вътрешен министър изглежда убедителна. Мнението на мнозинството показва, че Цветан Цветанов практически е изпаднал в изолация.

"Мисля, че този скандал ще остане в центъра на общественото внимание до края на предизборната кампания. Нещо повече -  много е вероятно този скандал да постави главния акцент, който ще окаже влияние върху нагласите на хората при самото гласуване", казва Васил Тончев.

"Сега" напомня: Всяко чудо за три дни, понякога за 800! Обществото като че ли започва да проумява, че новите лица в политиката не са гаранция за решаване на проблемите, пише авторът Любен Обретенов. И добавя, че за първи път от много време насам на предстоящите избори няма ново чудо. Няма нова партия, която със сигурност ще влезе в парламента, да не говорим пък да спечели вота. Такава е единствено Движение "България на гражданите" с лидер Меглена Кунева. Тя обаче трудно може да мине за "ново чудо", тъй като голяма част от водещите лица в нея са политици с опит, включително в управлението.

Столичната "Топлофикация" предлага парното в София да бъде с две цени, съобщава "Монитор". Така по време на отоплителния сезон цената на топлоенергията до 250 квтч ще има отстъпка от 20%. Предвижда се евтините киловати да важат за всички абонати и да се начисляват във всички сметки, разяснила идеята кметът Йорданка Фандъкова. Според нея  намалението ще се усети най-силно от хората, които ограничават ползването на парно, т.е. от бедните.

Освен това „Топлофикация” планира да спира делата на длъжниците си, ако платят накуп 30% от натрупаната сума. След това борчлията трябва всеки месец да плаща по 10 на сто. За да се стимулират лоялните клиенти, дружеството предвижда веднъж в годината да се опрощава половин сметка за парно. Това ще важи за абонатите, които са избрали да плащат на равни вноски.

"Капитал дейли" съобщава, че пътностроителното дружество "ПСТ холдинг", което строи отсечки от магистралите "Тракия" и "Марица", вече има нов собственик. Това е обявено в отворено писмо от името на Васил Божков, част от чиято група бе компанията доскоро.

Според източници на вестника "ПСТ холдинг" е придобита преди няколко седмици от дружество, свързано с основния кредитор – Първа инвестиционна банка.

От "Нове холдинг" не посочват име на купувач и уточнява, че няма да се коментират евентуални въпроси за собствеността както на "ПСТ холдинг", така и на другите големи компании от пътностроителния бизнес на Васил Божков – обявената в несъстоятелност "Мостстрой" и "Холдинг Пътища".

Според източници от строителния бранш придобиването е станало по схемата дълг срещу собственост, като консултанти говорят, че има и частично кешово плащане към продавача. В сделката е отчетен и договореният кредит от 40 млн. лв. от ПИБ за завършването на последната отсечка от "Тракия" между Зимница и Карнобат, който е бил обезпечен с акции от "ПСТ холдинг".

"Стандарт" информира, че шестима търговци от София и едно финансово дружество имат печалба над 10 млн. лв. за 2012 г. и са платили данъци в размер над 1 млн. лв. Най-големият платец на корпоративен данък в София е дружество за финансови услуги, което внесло в хазната 2,2 млн. лв. данък печалба. Това означава, че печалбата му е 22 млн. лв. На второ и трето място са две дружества, занимаващи се с търговия. Всяко от тях е платило над 1,5 млн. лв. корпоративен данък. Класираният на второ място по платени данъци се занимава с търговия със строителни и дървени материали и със санитарен фаянс. А класираният на трето място е дистрибутор на вестници.
Коментари 101
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

101 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Заразени с COVID-19 и в Център за деца с увреждания в Добрич

Заразени с COVID-19 и в Център за деца с увреждания в Добрич

Теми в развитие Преди 5 часа

Разпоредено е да бъдат предприети всички противоепидемични мерки

Парламентът на Великобритания почете паметта на принц Филип

Парламентът на Великобритания почете паметта на принц Филип

Свят Преди 5 часа

Депутатите запазиха минута мълчание в памет на съпруга на британската кралица, а после говориха за заслугите му

САЩ пращат два военни кораба в Черно море

САЩ пращат два военни кораба в Черно море

Свят Преди 7 часа

Ескадрените миноносци "Рузвелт" и "Доналд Кук" ще влязат във водите на 14 и 15 април

17-годишно българче изчезна в Англия, издирват го с хеликоптер

17-годишно българче изчезна в Англия, издирват го с хеликоптер

Свят Преди 8 часа

Полицията е претърсила стаята му, но не е открила нищо подозрително, нито пък той да е взел със себе си някакви вещи

Пожар в Санкт Петербург, има жертва, двама са тежко ранени

Пожар в Санкт Петербург, има жертва, двама са тежко ранени

Свят Преди 9 часа

Над 300 пожарникари, 70 коли и хеликоптер са на мястото, като се изпомпва и вода директно от река Нева

Заплашват да хранят насила провеждащия гладна стачка Навални

Заплашват да хранят насила провеждащия гладна стачка Навални

Свят Преди 10 часа

В официалната му страница в Twitter се посочва, че той все още няма достъп до лекар

Атанас Добрев, Главен изпълнителен директор на Vivacom

Това е нова ера за телевизията и интернет в България

България Преди 10 часа

Атанас Добрев: Предлагаме до 200 пъти по-висока скорост

д

В името на щастливото детство

Любопитно Преди 11 часа

Да подпомогнем каузата за превенция на изоставяне на бебета и малки деца

Стрелба пред парижка болница, има загинал

Стрелба пред парижка болница, има загинал

Свят Преди 11 часа

Нападателят е избягал с мотоциклет

Прокуратурата и АИКБ подписаха меморандум за сътрудничество

Прокуратурата и АИКБ подписаха меморандум за сътрудничество

България Преди 11 часа

Миналата година прокуратурата сключи меморандум за сътрудничество и разбирателство с КНСБ, КТ "Подкрепа" и КРИБ

УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов"

Безплатни прегледи в Пирогов: Излез от изолацията

Теми в развитие Преди 12 часа

Системната среща със специалист е задължителна за пациентите с онкологични заболявания

Скандал в САЩ, полицаи атакуваха чернокож военен

Скандал в САЩ, полицаи атакуваха чернокож военен

Свят Преди 12 часа

Лейтенант Карон Назарио е облечен в униформата си по време на инцидента

Коктейл от антитела намалява риска от COVDID-19

Коктейл от антитела намалява риска от COVDID-19

Теми в развитие Преди 12 часа

В САЩ той вече има разрешение за употреба

Тексас

Там предвкусват нов свят - нито вирус, нито рестрикции

Теми в развитие Преди 13 часа

Защо хора от Тексас, САЩ, казват "не ни пука за ковид"

COVID паспортите: Кои държави от ЕС се споразумяха за тях

COVID паспортите: Кои държави от ЕС се споразумяха за тях

Теми в развитие Преди 13 часа

Планът е сертификатите за ваксинация да бъдат приложени до юни 2021 г.

3 бързи идеи за питателен обяд

3 бързи идеи за питателен обяд

Любопитно Преди 14 часа

За да си спомним онова време, а и защото наистина много ни липсва мамината супа топчета