"Стандарт": Младите искат при Дянков или в затвора
Източник: netinfo
10
„Да развиваме ли ядрена енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?" Въпросът, с който ще се произведе допитването до народа за изграждане на ядрена централа у нас, е водещата новина в днешния печат.

"Референдум за АЕЦ ще има, но без във въпроса да фигурира „Белене", изтъква на първа страница "Дума".

С преформулирането на въпроса ГЕРБ обрече на провал първия национален референдум, коментира "Сега". Според редакторка от вестника "този акт на управляващите убива в зародиш пряката демокрация".

"Референдумът не е нищо друго освен пошъл предизборен театър на БСП, в който ние няма да участваме", заявява в интервю за "Монитор"  Борис Марков, председател на предизборния щаб на СДС. "Ясно е защо се прави - от една страна, социалистите искат централата, но някой друг да носи отговорността, а от друга - да си преброят електората. Ние сме категорично за референдумите, но не за този въпрос, не по този начин", обявява Марков.

Според "Стандарт" "младите искат при Дянков или в затвора". Всеки трети ученик у нас напира да стане юрист, полицай или надзирател. За тези три позиции в държавната администрация са кандидатствали най-много безработни младежи.

Всички имат висше или средно образование и търсят реализация в държавната администрация. Освен тях обаче за свободните места напират и стотици българи с опит. Според експертите в последните 6 месеца има истински бум в търсенето на държавна работа. Причините са две - сигурен доход, макар и по-нисък в сравнение с частния сектор и редовно плащане на осигуровки върху реалната заплата.

В "проектобюджет 2013" липсва икономическа стратегия, твърди в интервю за "Капитал Daily" Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите в правителството на Сакскобургготски.

"Правителството няма идея какво прави. А икономиката и чуждестранните инвестиции изискват увереност за няколко години напред, докато управлението тук е ден за ден. Премиерът не е силен стратег, а е добър играч, който решава днешните проблеми, но не знае какво го очаква утре", твърди Дацов.

Събирането на данък върху лихвите по депозити, сключени преди 1 януари 2013 г., за целия срок на влога ще представлява облагане със задна дата, противоречи на законите и създава неравнопоставено третиране, отбелязва в друга публикация "Капитал Daily".

"Фирми се изнудват с жалби за търгове", е заглавието над интервю в "Труд" с Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството. "В последните години обществените поръчки бяха голямо предизвикателство пред бенефициентите. Всяко едно дискриминационно условие води до финансови корекции на проектите. Санкциите имаха дисциплиниращ ефект и правилата се нарушават все по-рядко. Проблем остават обжалванията - няма търг без жалби. Понякога това е форма на взаимно изнудване между фирмите".

Така министър Павлова коментира оплакванията на бранша, свързани с изкривяването на обществените поръчки. Въпреки това 2013 г. ще бъде силна за строителите, защото държавата ще налее над 2 млрд. в бранша, допълва министърът.

Бум на разпродажби на тухлени къщи отчитат брокери, пише "Новинар". Цените на крайградските постройки паднаха наполовина. Причината за срива в стойностите е слабият интерес към селските имоти.

"Построяването на нови детски ясли и градини не може да стане от днес за утре, нито в рамките на един бюджет. Така не се прави политика: виждаме зор и пляскаме някаква идея, без да я обмислим. Така се прави хаос", констатира в интервю за "Стандарт" Иван Нейков, бивш министър на труда и социалната политика в правителството на Иван Костов.

Експертът вярва, че могат да се намерят необходимите 20-30 млн. лева за увеличаване на майчинските добавки. Според него в момента вкарваме майката в капан - караме я да избира между дълъг отпуск, през който да получава малко пари, или да се върне бързо на работа, за да получава по-голяма заплата.

"Правилно беше заедно с дългото майчинство да се изгради национална система за квалификация и за поддържане на квалификацията на майките, при това лесно и достъпно", съветва още бившият министър.

"Сега" цитира статистика, според която всеки десети българин в чужбина е мениджър. До 16 на сто е нараснал броят на образованите нашенци в чужбина от 1990 г. насам, сочат данните. Според проучването страната ни изнася към други страни все повече квалифицирани кадри, като 40% от тях работят в областта на управлението, финансите и консултантските услуги. Голям брой от сънародниците ни зад граница са програмисти, инженери и банкери.

Едва 11 на сто от българите не искат да работят в чужбина. Това показва друго изследване, цитирано в "Дума".

Според "Монитор" нови бавноотварящи се трезори за пари ще спират въоръжените обири. След като бандити, маскирани като мотористи, направиха четири удара през последните месеци, част от клоновете са почнали да въвеждат строги мерки за сигурност.

Франция не прави никаква връзка между влизането на България в шенгенското пространство и ромите, идващи във Франция. Тази позиция изразява пред "24 часа" френският министър по европейските въпроси Бернар Казньов. "Убеждението ни е, че интеграцията на ромите е залог, който трябва да разглежда на европейско равнище между страните, от които идва това население и които първи носят отговорност, приемните страни и европейските институции", уточнява Казньов.

Ако сте болен от тежки заболявания - паркинсон, епилепсия, множествена склероза или СПИН, работодателят вече няма да може да ви уволни. Това предвиждат промени в Наредба номер 5 на Министерството на здравеопазването, информира "Труд". Наредбата не е променяна, откакто е написана по времето на Тодор Живков през 1987 г. Причината - всеки опит е срещал сериозен отпор от работодателите.

Ако не сте ваксиниран, шансът да се разболеете от хепатит А е огромен, заявява пред "Новинар" Атанас Мангъров, началник на детската клиника в Инфекциозна болница. „Трябва да сме наясно, че само около 20-30% максимум от случаите протичат с жълтеница, пожълтяване. Всички останали са безсимптомни форми, които всъщност не са жълти, но имат всички останали симптоми на хепатита. И са не по-малко заразни от онези, които са жълти", уточнява Мангъров.
Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 4 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 8 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 8 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 8 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 9 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 9 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 9 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 10 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 10 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 10 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 10 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 11 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 11 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 11 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 11 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове