"Стандарт": Ваната става лукс
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
22

На първа страница "Стандарт" коментира: Ваната става лукс, а парното ще ни тежи като воденичен камък.

По-висока цена на водата ще плаща всеки, който прахосва над лимита, ако бъдат въведени две различни такси за ползване на водата.

Лимит от 3,5 куб. м вода на месец ще има всеки българин от догодина, съобщава под глава "24 часа".

При потребление до това количество водата ще се плаща по ниска цена, уточнява в интервю за изданието министърът на околната среда и водите Нона Караджова. В момента българите ползват между 1 и 5 кубика вода на месец.

Оскъпяването ще идва от таксата за водоползване. В момента тя е 2 ст. на куб. м, но с промените ще бъде два вида - за спестовни и за прахосници.

Двойната тарифа трябва да влезе в сила от 2013 г., ако бъдат приети навреме водната стратегия и законовите промени.

В отговор на въпрос Караджова коментира и метода на изчисляване на такса смет. По думите и в момента общините имат право да въвеждат заплащане на база количество.

"И сега в София всички фирми могат да плащат на база количество. Така направихме и ние в министерството от 2009 г. и сметката ни падна значително.

За плащането на таксата на база количество от населението моята препоръка е, където сградите са основно къщи, спокойно да въведат системата пилотно. Много по-трудно ще е за големите жилищни блокове", съветва Караджова.

Всеки, който даде колата си на пиян, дрогиран или неправоспособен шофьор, ще носи същата отговорност като него за причинена катастрофа с щети и жертви, извежда под глава "Труд".

Нещо повече - дори ще отговаря пред закона, все едно че сам е карал под въздействие на алкохол, опиати или без книжка. Това предвижда проектът на правосъдното министерство за изцяло нов Наказателен кодекс (НК), който да замени действащия от 1968 г.

От бъдещия НК отпада текстът за безделничество, по което бяха обвинявани проститутките. Същевременно за престъпление се обявява невнасянето на осигуровки от работодателя.

По-ниски наказания за отвличане предвижда изцяло новият НК, написан от Министерството на правосъдието, допълва на вътрешна страница изданието.

Само две години след като санкциите бяха завишени драстично, екип от водещи специалисти по наказателно право ги намалява чувствително.

"24 часа" допълва, че ако парламентът приеме новия проект за НК, професионалните крадци на кокошки вече няма да лежат в затвора.

За сметка на това зад решетките може да отидат висши държавни чиновници, обогатили се от злоупотреби.

Конфискация на имуществото и живот зад решетките заплашват всеки работодател, който не плаща в срок вноски за пенсии и здраве, алармира на първа страница "Преса", позовавайки се на проекта за НК.

Държавата се кани да преструктурира почти цялата мрежа от училища в изборната 2013 г., пише "Сега".

Десетки учебни заведения ще трябва да намерят още учители и ученици, за да не бъдат закрити, защото държавата забранява съществуването им в настоящия вид.

Ще бъдат преобразувани всички 1360 основни училища. Стотици техникуми ще трябва да добавят една допълнителна година към обучението си, като междувременно ще трябва да свикват с нов собственик, защото ще бъдат прехвърлени на общините.

Според челото на "Телеграф" бизнес партньори на олимпийския шампион Гълъбин Боевски се опитват да сложат ръка върху бизнеса му.

Щангистът беше задържан в края на октомври м.г. с 9 кг кокаин на летище Сао Пауло.

Според полицейски източници преди да бъде арестуван, Боевски поел много финансови ангажименти към свои познати. Трите фирми, които се водят на името му, са натрупали задължения в размер на половин милион лева.

Законът срещу пушенето ще създаде огромна корупция, заявява пред "Новинар" Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

"Новият закон ще създаде проблеми и с приходите в бюджета. България е в рискова ситуация, защото около десетина процента от приходите в хазната зависят от акциза на цигарите и ДДС-то.

Така е у нас за разлика от ситуацията в други държави в ЕС, където този процент е само 1-2 на сто. Т.е. там те могат да си позволят да загубят целия си такъв акцизен приход и това няма да разклати икономиките им.

Докато при нас всяка загуба от това ще се отрази катастрофално на общите ни пари. Даже и наполовина да се намали този 10-процентов приход, то това са 1 милиард лева", аргументира се Безлов.

Друг проблем е, че новият ще създаде огромна корупция.

"Защото България не е сред скандинавските държави, където пушат едва 15 на сто от хората. Тук пушат над 40 на сто от гражданите и те са сред активната част от населението", отбелязва експертът.

"Смятам, че каквито и забрани да се въвеждат, това население ще продължи да си пуши. А занапред ще плаща и подкупи, за да може да го прави", категоричен е той.

Темата на "Преса" алармира, че търговците по пазарите поддържат с лимонтузу свежия вид на зелените салати, марули и репички. "Стандарт" допълва, че търговците ни "цакат с малки яйца". Плащаме за по-голям размер, а получаваме по-малки и "горим" средно с по 2-3 лева за една кора.

От две места очаква България по-сериозен добив на природен газ, твърди "24 часа". Първото място е находището при Девенци, което се проучва от американската фирма "Дейрек петролиум". Вторият предполагаем източник на природен газ е от блок "Хан Аспарух", който започва на 15-20 км от границата с Румъния в дълбоко море и продължава към Бургас.

"След "Белене" остават консултантите" е заглавието над интервю в "Труд" с политолога Иван Кръстев. По думите му драмата е, че "Белене" е класически "политически проект, при който цената се мери не в левове или евро, не в произведен ток и конкурентност, а в рейтинги, политическа подкрепа и предизборни фойерверки".

Според политолога България намалява енергийната си зависимост от Русия.

"Но прекратяването на проекта "Белене" не означава автоматично намаляване на зависимостта от лобито на посредниците и консултантите, които контролираха българската енергетика през последните 20 години и които "помогнаха" да се загубят над милиард лева публични средства.

Дано греша, но усещането ми е, че фирмите, които десет години консултираха проекта "Белене", в следващите 10 години ще работят и по "Козлодуй".

В този смисъл президентът е прав да настоява, че не един или друг енергиен проект, а енергийната ефективност трябва да бъде в центъра на нашата стратегия, защото спестената енергия наистина е най-евтината енергия", смята Кръстев.

Пред "Стандарт" Калин Драганов, член на Управителния съвет на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти в България, прогнозира, че цените по морето тази година няма да се вдигат.

"Зимният сезон беше много успешен, защото имаше много сняг. И според грубите данни, с които разполагаме, има ръст поне от 20 процента на зимните туристи", допълва Драганов.

В интервю за "Монитор" министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев посочва, че най-често се търси финансиране за т.нар. атрактивни проекти.

"Те са свързани най-често с ремонт на пътища, саниране на детски градини и училища, реконструиране на паркове и градинки, видеонаблюдение на обществени места, изграждане на подпорни стени, възстановяване на културни паметници. Конкуренцията по тези проекти е жестока, но пък резултатите са впечатляващи", казва Дончев.

По думите му местната власт вече управлява 4 млрд. лева от договорените средства. "С други думи, те управляват една трета от целия финансов ресурс. И това е очаквано", уточнява министърът.

За първи път в този парламент "Синята коалиция" ще подкрепи правителството при гласуване на вот на недоверие, подчертава "Сега". Лидерът на СДС Мартин Димитров заяви, че сините депутати ще гласуват срещу вота на недоверие, поискан от БСП и "Атака" заради спирането на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене".

Досега в подобни случаи сините гласуваха "въздържал се" или не участваха във вота.

Точно 1 800 180 лв. е раздал като бонуси президентът Георги Първанов на администрацията си за двата мандата. Парите са от бюджета на ведомството и през годините са различна сума.

Най-висока е през 2007 г., когато сумата за допълнителни възнаграждения и награди на служителите достига 311 091 лв. Това сочи справката, цитирана на страниците на "24 часа". 

Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

В мистериозния "град на инките": Стотици черни "паяци" са забелязани на Марс

Любопитно Преди 7 минути

Повече за живота на Червената планета четете в следващите редове

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 29 минути

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 1 час

Те ще играят нестандартна игра на покер

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 1 час

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 1 час

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 2 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 2 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 2 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 2 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 2 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 3 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 3 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 3 часа

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 3 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 4 часа

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра