"Стандарт": Тотю на дузпата
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
10

Водещият акцент в днешния печат е решението на синдикатите да вдигат стачка срещу вдигането на пенсионната възраст още от 2012 г.

Националният протест, организиран от КНСБ и "Подкрепа" е предвиден за 30 ноември, съобщава на първа страница "Труд".

На 24 ноември синдикатите в БДЖ започват да спират влакове, за да изразят несъгласието си с плана за реформи и съкращения на 2000 работници. Въпреки натиска премиерът Бойко Борисов е твърдо решен за пенсионната реформа. В интервю за Би Ти Ви той добави, че не е доволен от социалния министър Тотю Младенов.

"Тотю на дузпата", коментира по темата "Стандарт". "Не е моя работа да обяснявам пенсионната реформа... Младенов не е синдикален лидер, а министър. Ако ми се наложи още веднъж да върша неговата работа, той може да се прости с поста си", са думите на Борисов, цитирани от вестника.

Чиновниците вече няма да бъдат стимулирани допълнително с постъпленията от такси, глоби и други санкции. Това предвиждат преходните и заключителни разпоредби на одобрения от правителството проект за изменения в закона за държавния служител, отразени от "Сега" на първа страница.

С това управляващите смятат, че се слага край на порочната практика контролната дейност на чиновниците да се изражда в рекет над гражданите, а таксите да растат само заради бонусите.

Не е ясно обаче дали промяната няма да доведе до реално намаление на заплатите и деморализация сред чиновниците.

На първа страница "Класа" цитира министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, според когото през България ще преминават годишно по 10 млрд. куб. метра природен газ за Европа, след като бъдат изградени газовите връзки с Турция и Гърция.

Синьото гориво ще идва от Азербайджан и това ще даде началото на алтернативните доставки по Южния газов коридор.

Три основни показателя в бюджет 2012 г. ще бъдат променени между двете четения, отбелязва "24 часа". От това ще последват и други промени както в приходната, така и в разходната част.

Първата сигурна промяна ще е в заложения икономически ръст за догодина в посока надолу, прогнозира всекидневникът, позовавайки се на източници от финансовото министерство.

Вторият показател, който също е много вероятно да претърпи промени, е дефицитът, или разликата между приходи и разходи. Експерти сочат като най-реалистичен сценария с дефицит като тазгодишния - малко под 2 млрд. лева, или около 2%. Третият показател, който може да бъде преразгледан, е инфлацията.

"Фалит на Гърция ще удари икономиката ни", съобщава в заглавие "Сега", позовавайки се на консултантската компания "Индъстри уоч".

Противоположна теза за икономическото състояние на държавите изказва подуправителят на БНБ Калин Христов: "Българската банкова система е независима от случващото се с гръцките банки, а в нашите банки няма никакви активи от токсичните гръцки държавни ценни книжа. Няма причина да повтаряме това постоянно, защото тогава човек започва да се съмнява дали е така", коментира Христов.

По думите му БНБ очаква нов ръст на депозитите през 2012 г., близък до сегашните темпове. За т.г. се очаква нарастване на спестяванията в банките с около 10 процента, а за 2012 г. - към 8 на сто, пише всекидневникът.

Според статия в "Класа" кризата в Европа има три сценария. Георги Стоев, управляващ съдружник в "Индъстри уоч" прогнозира сценарий, при който Европа ще продължи със спасяването на Гърция и стабилизирането на банковата система.

"Всички правителства да предприемат мерки за намаляване на своя бюджетен дефицит, т.е. не просто изливане на пари от пусто в празно, а вкарване на фиска в ред и баланс", посочва икономистът и допълва, че ефектите за България ще са средносрочна рецесия, отново свиване на външното търсене и съответно на родния износ.

Според втория сценарий на "Индъстри уоч" Европейската централна банка (ЕЦБ) спасява всички накуп без значение какви реформи предприемат.

"Казано по друг начин - стагфлация - комбинация от замръзнал растеж и инфлация", уточнява Стоев.

Третият сценарии е т.нар. "шоков" - Гърция да обяви мораториум върху плащанията си по дълга. "Вероятно е излизането й от ЕС и от еврозоната и по тази пътека, която ще бъде вече утъпкана, да тръгнат и други страни. При този развой на събитията финансовата система на Европа заради политическа нестабилност и висок риск буквално ще замръзне от гледна точка на привличане на капитал отвън", категоричен е Стоев.

Според темата на "Труд" "и в криза кадри няма". В България липсват както кадри с висока квалификация като мениджъри и инженери, но и стругари, заварчици и шлосери.

Така изглежда пазарът на труда у нас през очите на чуждестранни инвеститори и български работодатели.

През последните години изследване след изследване показваха липсата на служители с подходящи знания, умения и професионален опит, въпреки че българите, завършили висше образование, постоянно се увеличават, а безработицата расте.

Причините за това са тривиални. Например част от младежите са получили дипломи за специалности, които не се търсят от бизнеса или квалификацията им е прекалено висока за работните места, които се предлагат.

Друг проблем е, че кандидатите за работа нямат елементарни трудови навици и искат да правят нещо, каквото и да е то, само и само да получават заплата, допълват описанието на проблема мениджъри по човешки ресурси.

За преодоляването на проблема инвеститорите предлагат в България да се въведе германската система за професионално образование.

Тя предвижда учениците от горните класове в техникумите, които не желаят да продължат да учат в университет, да сключват трудови договори с предприятия, където да се обучават по дадена професия и да получават практически знания и умения.

Туризмът спаси икономиката от спад, пише "Капитал Daily". Повече нощувки и повече приходи за сектора през лятото отчете националната статистика. Ако представянето на бранша на беше толкова силно, ръстът на икономиката през третото спрямо второто тримесечие нямаше да е нулев, а отрицателен.

"Класа" цитира статистика, според която 65 процента от българските граждани очакват след по-малко от 40 години да управляват по-екологични автомобили.

Данните са от проучването "Евробарометър", което се провежда в 27-те страни - членки на Европейския съюз, по поръчка на Европейската комисия.

Днешният брой на едноименния вестник е посветен изцяло на вътрешнопартийните скандали в "Атака". На първа страница националистите изказват своята позиция и застават зад лидера си. На по-задна всекидневникът помества и интервю със Сидеров.

В отговор на въпрос възможно ли е да сключена сделка между Димитър Стоянов и Бойко Борисов, националистът заявява: "Аз го казах директно, че не само подозирам, а виждам пряка връзка, виждам сговор между Борисов, който познава лично и майката на Димитър Стоянов и сега се използва лична семейна история, за да се постигнат политически резултати и да се направят политически удари срещу Атака. Както казах - старата мечта "Атака", но без Волен."

Според Сидеров личната изгода на Стоянов е "надеждата, че може, осъществявайки преврат, той да поеме нещата и да обсеби партията". След като вече не е член на "Атака" Стоянов вече не я представлява и в Европарламента.

"Ако е коректен и добродетелен, както се представя, той трябва да напусне ЕП. Би трябвало, тъй като е там, защото е избран с бюлетината на "Атака" и защото аз го сложих водач на листата, не е депутат заради дядо си, нито заради баба си. Но това е свързано със стандарт на живот и с някои неща, с които очевидно е свикнал, така че няма да го направи", категоричен е Сидеров.

Тръгва модернизация на Тотото за 15 млн. лв., казва пред "Труд" Свилен Нейков, министър на физическото възпитание и спорта. "Надяваме се всичко да започне още през януари и до края на годината тотото да произведе 140-150 милиона лв. За 2012 г. планът е 125 млн. лева, от които 17% са за спорта, а от всичко над 125 млн. - по 8,5% за спорта и още 8,5% взема държавата. Ще има 12 специални тиража, парите от които ще отидат за реновиране и изграждане на спортни съоръжения към училищата", посочва Нейков.

"Плевнелиев на спестявания, губи 5 месеца стаж за пенсия", е водещото заглавие за "24 часа". В трите месеца от изборите до встъпването в длъжност на 22 януари държавата дава на бъдещия президент офис в сградата на парламента и гардове от НСО.

Официално обаче няма заплата и осигуровки.

"Монитор" се включва по темата с информацията, че Плевнелиев няма да има нова бронирана лимузина, след като встъпи в длъжност.

Новоизбраният президент ще наследи мерцедеса S-класа, в който се вози досега Георги Първанов.

Просветното министерство ще направи опит да увеличи парите за университетите, които предлагат по-качествено образование, пише "Сега". За следващата година за т.нар. диференцирано финансиране са предвидени около 15 млн. лв., докато през т.г. средствата бяха 6,8 млн. лв.

Догодина добрите вузове могат да получават до 25% върху субсидията за съответното професионално направление.

Целта на диференцираното финансиране е "лошите" университети да отпаднат от системата по естествен път, а не чрез административно закриване.

"149 българи, измамили Евросъюза - на съд!", е заглавието над интервю в "Труд" с прокурор Ангелина Митова, шеф на отдел за съвместна работа с Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

По думите й има и дела срещу длъжностни лица. "Но доста от деянията има от 2001 до 2010 г. са погасени по давност или не могат да се докажат", уточнява Митова и допълва: "Но въпреки всичко имаме 84 влезли в сила присъди за деяния в предишни години. Те са предимно по чл. 78 от НК, т. е. глоба, но забележете - когато са възстановени присвоените средства. Имаме и лишаване от свобода, условно."

В края на седмицата Софийския градски съд (СГС) отмени решението си за невписване на промените в управлението на Общинска банка. Това означава, че Общината може пак да управлява банката.

В интервю за "Телеграф" кметът на София Йорданка Фандъкова коментира: "Направихме всичко възможно, което законът позволява, за да защитим интереса на София и да прекратим една практика, наложена вече от 12 години. Това стана благодарение на воля и последователна работа... Това, което предстои, е да се направи одит на банката".

Дружество фантом, за което не е ясно кога е създадено, е купило една от основните фирми акционери в Общинска банка, допълва по темата на първа страница "Монитор". Това показва разследване на предаването "Неуловимите" по TV7.

"Труд" твърди, че Диана Ковачева, изпълнителна директорка на асоциация "Прозрачност без граници", филиал на международната организация Transparency International, вероятно ще е новият министър на правосъдието.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Свлачище затвори пътя между Югово и Лъки

Свлачище затвори пътя между Югово и Лъки

България Преди 10 минути

Затворени за движение са и двете пътни платна

Почина Клара Маринова

Почина Клара Маринова

България Преди 48 минути

Тя бе едно от популярните лица от телевизионния екран

Мария Бакалова с поздрав за националния празник

Мария Бакалова с поздрав за националния празник

Любопитно Преди 3 часа

Актрисата е публикувала своя снимка, на която е облечена в носия

Зоран Заев

Парламентът на Северна Македония гласува доверие на правителството на Зоран Заев

Свят Преди 4 часа

Депутатите от опозицията не присъстваха в залата

Искат още информация за 7 от нашите кандидати за европейски делегирани прокурори

Искат още информация за 7 от нашите кандидати за европейски делегирани прокурори

България Преди 4 часа

Те бяха избрани на 13 февруари от прокурорската колегия на ВСС

Китайската ваксина с 85,5% ефективност

Китайската ваксина с 85,5% ефективност

Теми в развитие Преди 5 часа

Това сочи изследване, проведено в Турция

Патриарх Неофит: Светла радост, заслужена гордост

Патриарх Неофит: Светла радост, заслужена гордост

България Преди 6 часа

Патриархът с приветствие за Деня на Освобождението на България

Иван Гешев

Гешев: 3 март е ден на саможертвата и героизма на българския народ

България Преди 6 часа

Главният прокурор с поздрав по повод националния празник

Виктор Орбан

ФИДЕС се оттегля от ЕНП, последваха приветствия

Свят Преди 6 часа

Конфликтът между ЕНП и ФИДЕС се засили през последните години

Корнелия Нинова

Нинова: Нека да бъдем горд и свободен народ

България Преди 7 часа

Лидерите на ДПС и ВОЛЯ също поздравиха българите по случай празника

<p>Задържаха българи в ЮАР за наркотрафик</p>

Задържаха българи в ЮАР за наркотрафик

България Преди 9 часа

Заловен е кокаин на стойност почти 4 млн. долара

Президентът Румен Радев

Радев: Властта се опита да постави под карантина националната памет

България Преди 10 часа

Президентът отдаде почит пред паметта на героите, загинали за свободата на България на връх Шипка

Цвета Караянчева

Караянчева: Трябва да бъдем силни, в името на България

Теми в развитие Преди 13 часа

Председателят на Народното събрание се качи на паметника на връх Шипка, за да отдаде почит на героите