"Стандарт": Стенограмата като бумеранг
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
46

Скандалът между президента и управляващите е във фокуса на вниманието на централните всекидневници.

Под заглавие "Стенограмата като бумеранг" "Стандарт" събира мненията на четирима социолози.

Според Юлий Павлов вместо Дянков да ходи на "Дондуков" 2 да се обяснява, достатъчно беше да изложи фактите в декларация пред обществото.

Що се отнася до публикуваната стенограма, тя представя Първанов като дребнав и заядлив човек.

Васил Тончев прогнозира, че сблъсъците между президента и правителството тепърва ще стават все по-чести с оглед на предстоящите догодина президентски и общински избори.

Мирослава Радева коментира скандала като възможност Първанов да използва президентската институция, за да се изяви още веднъж като коректив на управлението и да трупа дивиденти за политическото си бъдеще.

Живко Георгиев е категоричен, че в цялата разправия само се хаби обществена енергия.

Печелившият ход на управляващите е да се освободят от Симеон Дянков. Трябва да разберат, че финансовият министър работи в полза на опозицията.

Безумие е да се прави драма от едно шоу, е мнението на проф. Драгомир Драганов. В интервю за "Труд" той казва, че Първанов е реагирал неадекватно.

"Или много се е ядосал, ама не на Дянков, а на правителството и е търсил начин да каже за какво го е яд. Или се е отчаял, че не го чуват.

Защото е непочтено частният бизнес да чака 2 млрд. лв. от държавата, а Дянков да прокарва номерата на Световната банка. Вероятно това е предизвикало президента", смята Драганов.

Сега ли е време за война между институциите, коментира "Пари". Отбелязва се, че стенограмата запали фитила на Бойко Борисов, който отново заговори за предсрочни избори.

Ако има нов вот обаче кой ще спечели? С 13,3% е намаляла обществената подкрепа за ГЕРБ, откакто генералската партия е на власт.

Ако вярваме на тези данни и на тяхна база се реди парламентът, то ГЕРБ ще има по-малко от сегашния си брой депутати.

Битката с Първанов може да се окаже опасна за премиера и правителството и да измести вниманието на кабинета от най-важната им цел - запазване на финансовата стабилност в държавата.

А министър Дянков, освен че не трябва да се изказва неподготвен, трябва да научи още нещо - в политиката шега не бива.

"Първанов е млад, но не е милиардер", е озаглавено интервюто в "Стандарт" с премиера Бойко Борисов. Според него практиката е, ако някой се чувства засегнат от изказването на друг, го дава на съд. Не да атакува политиката на правителството.

Пускането на стенограмата и това, че президентът извадил една папка и е прочел обвинителния акт на Дянков, показва, че те са се подготвили да провокират този скандал.

"Когато направихме правителство на малцинството, разчитах на държавническото отношение на лидерите на партии, включително и на президента. Защото поех целия риск - за партията и за обществото, да изведем държавата от кризата. Сега излиза, че аз трябва да понеса всичките пасиви от тройната коалиция, чийто стратег беше той", допълва премиерът.

"Борисов бил готов да подаде оставка, ако и Първанов го направи?", е публикация в "24 часа".

Бойко Борисов бил готов да подаде оставка като премиер, ако и Георги Първанов с аналогичен жест се откаже от президентския пост.

Подобен сценарий е бил обсъждан в съвсем тесен кръг в първите часове след скандала в петък със стенограмата от срещата между държавния глава и финансовия министър Симеон Дянков.

Според осведомени премиерът дори призовал за "подобна честна игра", която да завърши с предсрочни избори, в телефонен разговор с държавния глава.

След обсъждане вчера от ГЕРБ обаче преценили, че на дневен ред в момента не трябва да стои предизвикването на предсрочни парламентарни избори.

"Съдии: Махнат ли Първанов, президент ще е Ангел Марин", пише "Труд".

Ако Конституционният съд (КС) прекрати мандата на президента Георги Първанов, няма да има избори за нов държавен глава. Оставащите две години от президентския мандат ще поеме сегашният вицепрезидент Ангел Марин. Това са заявили пред вестника Пенчо Пенев и Димитър Гочев, и двамата бивши конституционни съдии.

Те коментират хипотетично възникналия казус с разпространената стенограма от разговора между президента Първанов и финансовия министър Симеон Дянков.

Ако КС бъде сезиран за отговорността на президента, съдът трябва да изясни какъв е характерът на проведения разговор и дали с него могат да се свържат юридически или морални изисквания за спазване на конфиденциалност.

Също и ако има нарушение дали то е съществено спрямо функциите на президента.

За "24 часа" казуса коментира Георги Марков, бивш конституционен съдия. Според него опитът за отстраняване на държавния глава няма да успее по две причини.

Първо, не е реалистично да се очаква, че при сегашния състав на КС ще се намерят 7 съдии, които да отстранят Първанов. Четирима магистрати са назначени лично от него, а председателят на съда му бе личен съветник.

Съотношението на силите в тази най-висша институция е 9:3 в полза на левицата. И второ, много е спорно дали има нарушение на конституцията от Първанов.

"Труд" помества коментари на политици по повод скандала между Първанов и Дянков.

РЗС е декодерът за импийчмънт, без нас не може да има и промяна в конституцията. Това заяви вчера лидерът на партията Яне Янев. За да се иска отстраняване на държавния глава са необходими две трети от гласовете в парламента, или най-малко 161 вота.

ГЕРБ, "Атака" и "Синята коалиция" не събират толкова.

"Реакцията на Георги Първанов е превантивна контраатака срещу опасността да излязат връзки на бизнесмени от ъндърграунда с него. Винаги сме твърдели, че той не е достоен за поста, който заема, а с поведението си вече става опасен за стабилността на държавата", коментира лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

По думите му президентът правел опит да дискредитира правителството и реформите, които то провеждало.

"Симеон Дянков няма защо да играе ролята на Иванушка Глупака, който не схваща, че когато от определението "млад милиардер" отречеш половината, означава, че си съгласен с другата половина", заяви евродепутатът от левицата Ивайло Калфин.

Социалистката Татяна Дончева отбеляза, че Симеон Дянков е направил гаф, който после се опитал да замете в разговора си с президента, но много нескопосано.

Лидерът на БСП Сергей Станишев пък каза, че когато един финансов министър отива при президента на официална среща, трябва да знае, че разговорът е публичен.

Кабинетът - от гъвкавост към стратегия, коментира "Труд". Според социолога доц. Антоний Гълъбов приключва първата фаза от установяването на правителствената стратегия за управление.

Тактиката на "разузнаване с бой", към която се ориентира ГЕРБ през първите месеци от мандата си, вече дава резултати. Днес кабинетът има много по-ясна представа за потенциала на съпротива срещу реформите.

В същото време неговите опоненти и привърженици все още не могат да определят кои са стратегическите приоритети на кабинета и докъде достига волята му да ги превърне в реалност.

Време е за по-цялостна стратегия.

Кабинетът готви тайно план за бързо излизане от кризата, акцентира "Сега". Мерките се разработват от един месец от експерти и икономисти и ще бъдат приети със специален "закон за възстановяване на българската икономика", за да не се правят поправки в множество нормативни актове, съобщи заместник-министърът на финансите Владислав Горанов.

Пакетът от мерки включва ускорено изчистване на държавните дългове към бизнеса, намаляване на осигурителната тежест, създаване на холдинг с миноритарните участия на държавата в предприятия и др.

Планът залага на приватизацията като бърз източник за попълване на хазната в условия на изтощена икономика. Окончателният проект ще бъде готов до две-три седмици.

Губим 133 млн. от падналия с 15 на сто внос, съобщава "24 часа". С 15% се е свил вносът през първите два месеца на годината в сравнение със същия период на 2009 г., показват данните на агенция "Митници".

Това била и причината за свиването на приходи от мита, ДДС и акцизи. През първите два месеца на годината митниците събрали 913,8 млн. лв. Спрямо година назад сумата е с 12,7% по-малка, което прави 133,5 млн.

Събраните акцизи са 575,4 млн., което прави спад от 13,8 на сто. При ДДС от внос сумата е намаляла със 7,4%, а наполовина са се свили приходите от мита.

Пазарът на имоти се срина, отчита "Труд". Най-големият срив след демократичните промени у нас преживя имотният пазар през м.г.

Статистиката е плачевна - сключени са близо 200 000 сделки, което е с над 1/3 по-малко спрямо 2008 г. Между 2006 и 2008 г. сделките не падаха под 300 000 на година.

Но балонът се спука - търсенето изтъня и цените паднаха.

Кризата обаче не попречи на хората да препълнят нов търговски център в София. Над 102 000 посетители в събота предизвикаха огромни задръствания.

52 000 безработни ще получат нова квалификация и работа, посочва в интервю за "Сега" Росица Стелиянова, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта.

По думите й на пазара на труда нищо неочаквано не се е случило.

"Дори очаквахме безработицата през януари да бъде малко по-висока, но тя остана под 10%. През първите три месеца очакваме тя да мине 10-те процента.

Но това, което за нас е важно, е какви заявки за сезонна заетост ще бъдат дадени в началото на април. За момента сме с абсолютната увереност, че ще успеем да изпълним заложения план за заетостта от средногодишна безработица от 11,4%", уверява Стелиянова.

Фармацевтите искат такса "рецепта", научаваме от "Труд".

Българинът да плаща невиждана досега такса "рецепта", предлагат родните фармацевти.

Според тях пациентите дължат на аптекарите потребителска такса за това, че обслужват рецептите им. Мотивът им е, че така било в целия Европейски съюз, а във Великобритания тази такса е 3 лири.

Зад декларацията с искането застанаха на третия си конгрес 480 фармацевти. 

Коментари 46
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

46 коментара
 
- Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя. - Ееее, Данче, защо все най-лошото си…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Задържаха шофьор след гонка в София

Задържаха шофьор след гонка в София

България Преди 1 час

Той е предизвикал катастрофа

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

България Преди 2 часа

С друга заповед на премиера Димитър Главчев за председател на Патентното ведомство е назначена Оля Димитрова

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Любопитно Преди 3 часа

Дворецът се състоял от двадесет стаи и една зала, подът и стените били направени от кал

Нов закон за мобилизация в Украйна

Нов закон за мобилизация в Украйна

Свят Преди 3 часа

Целта на закона е мобилизиране на повече войници в отговор на настъплението на Русия

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

България Преди 3 часа

От 2007 година насам няма толкова много хванати неистински банкноти от 100 лева

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

Свят Преди 3 часа

Нарастващите военни разходи помагат на Москва да се предпази от рецесия

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 3 часа

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 3 часа

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Свят Преди 3 часа

Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Свят Преди 3 часа

Тази вечер е планирана протестна акция

Георги Тахов

Кой е Георги Тахов, предложен за министър на земеделието

България Преди 4 часа

Той е предложен да замени на поста Кирил Вътев

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

България Преди 4 часа

Вътев беше един от четиримата министри, останали от редовното правителство

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Свят Преди 4 часа

Руските власти се подготвят да преместят части от Африканския корпус в Белгородския регион

<p>Еврокомисарят по вътрешните работи с коментар за приемането на България&nbsp;в Шенген</p>

Илва Йохансон: Приемането на България в Шенген е важна стъпка

Свят Преди 5 часа

Според комисията проверките по външните граници следва да бъдат по-качествени

<p>Годината, която светът преживя без лято</p>

През 1816 г.: Годината, която светът преживя без лято

Любопитно Преди 5 часа

Какво е довело до климатичните промени четете в следващите редове