"Стандарт": Стенограмата като бумеранг
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
46

Скандалът между президента и управляващите е във фокуса на вниманието на централните всекидневници.

Под заглавие "Стенограмата като бумеранг" "Стандарт" събира мненията на четирима социолози.

Според Юлий Павлов вместо Дянков да ходи на "Дондуков" 2 да се обяснява, достатъчно беше да изложи фактите в декларация пред обществото.

Що се отнася до публикуваната стенограма, тя представя Първанов като дребнав и заядлив човек.

Васил Тончев прогнозира, че сблъсъците между президента и правителството тепърва ще стават все по-чести с оглед на предстоящите догодина президентски и общински избори.

Мирослава Радева коментира скандала като възможност Първанов да използва президентската институция, за да се изяви още веднъж като коректив на управлението и да трупа дивиденти за политическото си бъдеще.

Живко Георгиев е категоричен, че в цялата разправия само се хаби обществена енергия.

Печелившият ход на управляващите е да се освободят от Симеон Дянков. Трябва да разберат, че финансовият министър работи в полза на опозицията.

Безумие е да се прави драма от едно шоу, е мнението на проф. Драгомир Драганов. В интервю за "Труд" той казва, че Първанов е реагирал неадекватно.

"Или много се е ядосал, ама не на Дянков, а на правителството и е търсил начин да каже за какво го е яд. Или се е отчаял, че не го чуват.

Защото е непочтено частният бизнес да чака 2 млрд. лв. от държавата, а Дянков да прокарва номерата на Световната банка. Вероятно това е предизвикало президента", смята Драганов.

Сега ли е време за война между институциите, коментира "Пари". Отбелязва се, че стенограмата запали фитила на Бойко Борисов, който отново заговори за предсрочни избори.

Ако има нов вот обаче кой ще спечели? С 13,3% е намаляла обществената подкрепа за ГЕРБ, откакто генералската партия е на власт.

Ако вярваме на тези данни и на тяхна база се реди парламентът, то ГЕРБ ще има по-малко от сегашния си брой депутати.

Битката с Първанов може да се окаже опасна за премиера и правителството и да измести вниманието на кабинета от най-важната им цел - запазване на финансовата стабилност в държавата.

А министър Дянков, освен че не трябва да се изказва неподготвен, трябва да научи още нещо - в политиката шега не бива.

"Първанов е млад, но не е милиардер", е озаглавено интервюто в "Стандарт" с премиера Бойко Борисов. Според него практиката е, ако някой се чувства засегнат от изказването на друг, го дава на съд. Не да атакува политиката на правителството.

Пускането на стенограмата и това, че президентът извадил една папка и е прочел обвинителния акт на Дянков, показва, че те са се подготвили да провокират този скандал.

"Когато направихме правителство на малцинството, разчитах на държавническото отношение на лидерите на партии, включително и на президента. Защото поех целия риск - за партията и за обществото, да изведем държавата от кризата. Сега излиза, че аз трябва да понеса всичките пасиви от тройната коалиция, чийто стратег беше той", допълва премиерът.

"Борисов бил готов да подаде оставка, ако и Първанов го направи?", е публикация в "24 часа".

Бойко Борисов бил готов да подаде оставка като премиер, ако и Георги Първанов с аналогичен жест се откаже от президентския пост.

Подобен сценарий е бил обсъждан в съвсем тесен кръг в първите часове след скандала в петък със стенограмата от срещата между държавния глава и финансовия министър Симеон Дянков.

Според осведомени премиерът дори призовал за "подобна честна игра", която да завърши с предсрочни избори, в телефонен разговор с държавния глава.

След обсъждане вчера от ГЕРБ обаче преценили, че на дневен ред в момента не трябва да стои предизвикването на предсрочни парламентарни избори.

"Съдии: Махнат ли Първанов, президент ще е Ангел Марин", пише "Труд".

Ако Конституционният съд (КС) прекрати мандата на президента Георги Първанов, няма да има избори за нов държавен глава. Оставащите две години от президентския мандат ще поеме сегашният вицепрезидент Ангел Марин. Това са заявили пред вестника Пенчо Пенев и Димитър Гочев, и двамата бивши конституционни съдии.

Те коментират хипотетично възникналия казус с разпространената стенограма от разговора между президента Първанов и финансовия министър Симеон Дянков.

Ако КС бъде сезиран за отговорността на президента, съдът трябва да изясни какъв е характерът на проведения разговор и дали с него могат да се свържат юридически или морални изисквания за спазване на конфиденциалност.

Също и ако има нарушение дали то е съществено спрямо функциите на президента.

За "24 часа" казуса коментира Георги Марков, бивш конституционен съдия. Според него опитът за отстраняване на държавния глава няма да успее по две причини.

Първо, не е реалистично да се очаква, че при сегашния състав на КС ще се намерят 7 съдии, които да отстранят Първанов. Четирима магистрати са назначени лично от него, а председателят на съда му бе личен съветник.

Съотношението на силите в тази най-висша институция е 9:3 в полза на левицата. И второ, много е спорно дали има нарушение на конституцията от Първанов.

"Труд" помества коментари на политици по повод скандала между Първанов и Дянков.

РЗС е декодерът за импийчмънт, без нас не може да има и промяна в конституцията. Това заяви вчера лидерът на партията Яне Янев. За да се иска отстраняване на държавния глава са необходими две трети от гласовете в парламента, или най-малко 161 вота.

ГЕРБ, "Атака" и "Синята коалиция" не събират толкова.

"Реакцията на Георги Първанов е превантивна контраатака срещу опасността да излязат връзки на бизнесмени от ъндърграунда с него. Винаги сме твърдели, че той не е достоен за поста, който заема, а с поведението си вече става опасен за стабилността на държавата", коментира лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

По думите му президентът правел опит да дискредитира правителството и реформите, които то провеждало.

"Симеон Дянков няма защо да играе ролята на Иванушка Глупака, който не схваща, че когато от определението "млад милиардер" отречеш половината, означава, че си съгласен с другата половина", заяви евродепутатът от левицата Ивайло Калфин.

Социалистката Татяна Дончева отбеляза, че Симеон Дянков е направил гаф, който после се опитал да замете в разговора си с президента, но много нескопосано.

Лидерът на БСП Сергей Станишев пък каза, че когато един финансов министър отива при президента на официална среща, трябва да знае, че разговорът е публичен.

Кабинетът - от гъвкавост към стратегия, коментира "Труд". Според социолога доц. Антоний Гълъбов приключва първата фаза от установяването на правителствената стратегия за управление.

Тактиката на "разузнаване с бой", към която се ориентира ГЕРБ през първите месеци от мандата си, вече дава резултати. Днес кабинетът има много по-ясна представа за потенциала на съпротива срещу реформите.

В същото време неговите опоненти и привърженици все още не могат да определят кои са стратегическите приоритети на кабинета и докъде достига волята му да ги превърне в реалност.

Време е за по-цялостна стратегия.

Кабинетът готви тайно план за бързо излизане от кризата, акцентира "Сега". Мерките се разработват от един месец от експерти и икономисти и ще бъдат приети със специален "закон за възстановяване на българската икономика", за да не се правят поправки в множество нормативни актове, съобщи заместник-министърът на финансите Владислав Горанов.

Пакетът от мерки включва ускорено изчистване на държавните дългове към бизнеса, намаляване на осигурителната тежест, създаване на холдинг с миноритарните участия на държавата в предприятия и др.

Планът залага на приватизацията като бърз източник за попълване на хазната в условия на изтощена икономика. Окончателният проект ще бъде готов до две-три седмици.

Губим 133 млн. от падналия с 15 на сто внос, съобщава "24 часа". С 15% се е свил вносът през първите два месеца на годината в сравнение със същия период на 2009 г., показват данните на агенция "Митници".

Това била и причината за свиването на приходи от мита, ДДС и акцизи. През първите два месеца на годината митниците събрали 913,8 млн. лв. Спрямо година назад сумата е с 12,7% по-малка, което прави 133,5 млн.

Събраните акцизи са 575,4 млн., което прави спад от 13,8 на сто. При ДДС от внос сумата е намаляла със 7,4%, а наполовина са се свили приходите от мита.

Пазарът на имоти се срина, отчита "Труд". Най-големият срив след демократичните промени у нас преживя имотният пазар през м.г.

Статистиката е плачевна - сключени са близо 200 000 сделки, което е с над 1/3 по-малко спрямо 2008 г. Между 2006 и 2008 г. сделките не падаха под 300 000 на година.

Но балонът се спука - търсенето изтъня и цените паднаха.

Кризата обаче не попречи на хората да препълнят нов търговски център в София. Над 102 000 посетители в събота предизвикаха огромни задръствания.

52 000 безработни ще получат нова квалификация и работа, посочва в интервю за "Сега" Росица Стелиянова, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта.

По думите й на пазара на труда нищо неочаквано не се е случило.

"Дори очаквахме безработицата през януари да бъде малко по-висока, но тя остана под 10%. През първите три месеца очакваме тя да мине 10-те процента.

Но това, което за нас е важно, е какви заявки за сезонна заетост ще бъдат дадени в началото на април. За момента сме с абсолютната увереност, че ще успеем да изпълним заложения план за заетостта от средногодишна безработица от 11,4%", уверява Стелиянова.

Фармацевтите искат такса "рецепта", научаваме от "Труд".

Българинът да плаща невиждана досега такса "рецепта", предлагат родните фармацевти.

Според тях пациентите дължат на аптекарите потребителска такса за това, че обслужват рецептите им. Мотивът им е, че така било в целия Европейски съюз, а във Великобритания тази такса е 3 лири.

Зад декларацията с искането застанаха на третия си конгрес 480 фармацевти. 

Коментари 46
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

46 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Над 3 милиона жертви на COVID-19 в света</p>

Над 3 милиона жертви на COVID-19 в света

Теми в развитие Преди 57 минути

От началото на пандемията случаите на COVID-19 в света вече надхвърлят 139 милиона

Най-полезните мазнини за готвене

Най-полезните мазнини за готвене

Любопитно Преди 2 часа

За да бъде изборът здравословен, е важно какво се случва с мазнината след термична обработка

<p>Спортист осъди РЗИ-Пазарджик заради неправомерна карантина</p>

Спортист осъди РЗИ-Пазарджик заради неправомерна карантина

Теми в развитие Преди 3 часа

Какво разказва джудистът Борислав Владов

<p>Д-р Темелков: Всяко заболяване има край</p>

Д-р Темелков: Всяко заболяване има край

Теми в развитие Преди 4 часа

Вижте какво още каза началникът на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в Александровска болница

Дяволското гърло

Сериал на NOVA със световна премиера на три континента

България Преди 5 часа

„Дяволското гърло” е първата българска кинопродукия, която ще се разпространява едновременно в целия англоезичен свят

Apple Mac Pro и мониторът Pro Display XDR

Как да открием скритите файлове в macOS

Технологии Преди 6 часа

Това може да е полезно при решаването на проблеми с платформата

<p>Поройни дъждове: има ли опасност за язовирите</p>

Поройни дъждове: има ли опасност за язовирите

България Преди 6 часа

При половината язовири се налага контролирано изпускане

<p>Дъждовен уикенд, кога ще спре да вали</p>

Дъждовен уикенд, кога ще спре да вали

България Преди 7 часа

Вижте прогнозата за времето за следващите дни

Брад Пит

Кой е бил секссимволът в годината ви на раждане

Любопитно Преди 7 часа

Вижте отговора в галерията ни

Volkswagen Golf GTI I

Мечтата на половин Перник: осем поколения Golf GTI

Технологии Преди 7 часа

Всичко започва през 1974 г., когато неколцина служители на Volkswagen поставят началото на таен проект за разработка на спортна версия на Golf.

<p>Ивермектинът блокира нахлуването на COVID в клетката</p>

Ивермектинът блокира нахлуването на COVID в клетката

Теми в развитие Преди 7 часа

Най-голям ефект има, когато се прилага в първите дни от появата на симптомите. Две страни от ЕС – Чехия и Словакия, вече въведоха препарата за лечение на коронавирус

Хелън Макрори

Почина британската актриса Хелън Макрори

Свят Преди 17 часа

Последно я гледахме в хитовия сериал "Остри козирки" ("Peaky Blinders")

Нов вариант на COVID-19 във Великобритания

Нов вариант на COVID-19 във Великобритания

Теми в развитие Преди 18 часа

Новата разновидност е била идентифицирана първо в Индия

70-годишната жена остана без дом, нуждае се от помощ

70-годишната жена остана без дом, нуждае се от помощ

България Преди 18 часа

Пожар унищожи апартамента й