"Стандарт": Синята зона става златна
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
15

"Синята зона" ще бъде разделена на три, като за час престой в идеалния център ще се плаща три лева, а в най-отдалечените - два и един. В по-отдалечените зони тарифите ще бъдат съответно 2 лв. и 1 лв., пише "Стандарт".

Драстичният скок е предложен на столичния парламент от шефа на паркингите Марчело Доковски.

Цената на услугата ще се повиши, заяви и кметът на София Йорданка Фандъкова, но не се ангажира с конкретни цифри. Утехата за столичани е, че идеята да се плаща такса за паркиране пред дома твърдо отпада.

Това може да стане, когато в кварталите се построят паркинги с охрана, коментира Доковски.

Около 10 000 са паркоместата в синята зона, като скоро ще се разширят с още 2000. Според замисъла в идеалния център ще влязат жълтите павета с прилежащите улици.

Със заглавие под глава "Погват Яне за корупцията" "Монитор" цитира новия шеф на парламентарната комисия за борба с корупцията Димо Гяуров, че ще провери какво е получил като наследство от бившия председател Яне Янев.

Веднага след поемането на поста Гяуров отменил заседанието на комисията.

По думите на Янев на него трябвало да се разгледа конфликт на интереси на 14 министри.

"Земя" цитира Янев под глава, че ГЕРБ е "милиционерско-фелдфебелска партия".

"Професия "люспа" е статия за в "Стандарт" за Марио Тагарински, който за пореден път напусна парламентарна група.

Този път тази на РЗС, с което я разформирова. Тагарински смени 4 групи преди да чукне 52 години, изчислява авторът на коментара.

Според първата страница на "Атака" пък: "Иде разцепление в червените редици".

Близо десетина депутати се готвели да напуснат ПГ на КБ и да сформират нова група, научили от вестника.

Според тях БСП се самоизолира и губи електорат с отказа си от участие в ръководството на парламентарните комисии.

"Монитор" помества интервю с председателя на парламента Цецка Цачева под заглавие "Край на сафаритата за депутати".

По думите й бюджетът на НС е намален с около 10 млн. лв., институцията трябва да е представяна на международни форуми, но главно в рамките на ЕС и в страни от изключително значение.

Министърът на външните работи Румяна Желева бе избрана за заместник-председател на ЕНП, съобщават "Класа" и "Монитор".

Желева получила подкрепата на 218 делегати на конгреса на партията. Тя е сред десетте заместник-председатели, избрани от 16 кандидати.

С водещо заглавие "Политизират армията пак" "Дума" информира, че с промени в закона за отбраната управляващото мнозинство създава дисбаланс между политическото ръководство и командния състав на Българската армия.

За това алармирала вчера Коалиция за България при първото четене в парламента.

Според Ангел Найденов може да се стигне до обезличаване на професионалния състав за сметка на политически назначени фигури. Повод е въвеждането на нова длъжност - постоянен секретар: цивилно лице, равно по ранг на Началника на армията.

Това според КБ засилва правомощията на министъра.

Контролът върху бюджетите на военните висши училища се прехвърля към министерствата на отбраната и образованието, а правилниците им се одобряват от МС по предложение на военния министър.

"Големите виновници - Петър Димитров, Сергей Станишев, Росен Карадимов, които съсипаха "Кремиковци" и целяха да ударят комбината и футболния клуб, за да ги превземат, не са тук. Основен автор на схемата за удара по "Кремиковци" е Росен Карадимов."

Това заявил вчера пред журналисти бившият шеф на ЦСКА Александър Томов, цитиран от всички издания. Той обяснил, че е доволен от хода на делото срещу него.

Държавата полудя - Левски и ЦСКА се обединяват, извежда "Новинар" под глава и добавя в подзаглавие: "Дивите прасета емигрират в Румъния".

ЦСКА и "Левски" да станат един отбор заради ниските им резултати, предложил шокиращо вчера треньорът на века у нас Димитър Пенев в съдебната зала, съобщава под глава "24 часа".

Пенев се яви вчера в съда като свидетел по делото срещу бившия шеф на ЦСКА Александър Томов, който е обвинен с още двама за присвояването на повече от 36 милиона лева от клуба и "Кремиковци".

Според него ако до края на първенството не вървят добре, двата отбора трябва да се обединят, за да се вдигне нивото на футбола.

"Обединение? Това са стихове от народни подбудители. Това е все едно да се обединят "Манчестър Юнайтед" и "Челси", за да няма кой да ги бие в цял свят", коментира легендата на "Левски" Божидар Искренов, който ръководи школата на "сините".

Бившият просветен министър и настоящ кмет на столицата Йорданка Фандъкова е политикът с най-голям прогрес според изследване на "Медиана" - одобрението към нея е скочило от 28 на 38 на сто от октомври до декември.

Това към Бойко Борисов е намаляло от 73 на 66 на сто, към следващия го Първанов се е увеличило от 53 на 54 на сто. След тях е Меглена Кунева, одобрението към която пада от 54 на 47 на сто.

Страсбург ще върне отнетите без съд имоти, казва в интервю за "Новинар" председателят на Българския Хелзински комитет Красимир Кънев.

Българските мъже заедно със словенците и словаците най-късно напускат домовете на родителите си, рядко ходят на кино и концерти и почти не посещават културни мероприятия.

Това сочи публикуваният вчера доклад на Европейската статистическа служба (Евростат) за младежите в ЕС, цитирани в "Дневник".

Според данните българските мъже напускат дома на родителите си на "преклонната" възраст от 31 години и половина.

Жените у нас, както и в целия ЕС се оказват доста по-самостоятелни и се отделят малко след 27 години.

Кризата извади на светло сивата икономика, пише "Пари" под глава.

Според "Сега" има рязък скок на сивата търговия с цигари, горива и алкохол, а 92 на сто от личните лекари и зъболекарите крият доходи и осигуровки.

Пазарът на цигари у нас е за около 2,3 млрд. лв., а бюджетът губи над 700 млн. лева годишно от несъбрани акцизи и ДДС, казва Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията на форум за сивата икономика.

Комисията за финансов надзор задължи Съвета на директорите на БФБ-София, до три дни да приеме изменения в правилника си, с които да отпадне делистването на 229 публични дружества.

Това съобщава "Класа" под глава, позовавайки се на решение на зам.-председателя на комисията Ралица Агайн.

Според правилника на БФБ обаче въпросните компании не отговаряли на въведените изисквания за средномесечен оборот от 4 хил. лв. и минимум 5 сделки на месец и следователно нямат място на борсата.

От КФН обяснили, че евентуалното делистване на дружествата ще застраши интереса на 912 342 физически и юридически лица. Бистра Илкова, изпълнителен директор на БФБ - София, коментира пред "Класа", че в момента текат административни процедури, които трябва да се спазят и обяснява, че все още е твърде рано за конкретно становище от страна на борсата.

Илкова е категорична, че ръководството на БФБ поддържа официалната си позиция по повод делистването.

България е сред държавите, в които са спаднали най-много цените на жилищата през третото тримесечие на годината.

Това показва цитиран в "Дневник" доклад на консултантската компания Knight Frank, изследваща имотния пазар в 42 държави.

Спадът за периода е 28 на сто спрямо същия период на 2008 г. По-голямо намаление е отбелязано само в Латвия и Естония, където спадът е над 34 на сто, както и в Дубай, където е отчетено намаление от 47 на сто.

Близо 13 000 000 лева е готов да плати купувач за картината "Разходка в имението", за която се твърди че е дело на френския импресионист Клод Моне, съобщава "Монитор".

Платното бе пуснато за публична продан, след като собственикът му Чуде Георгиев не погасил заем от близо 700 000 лева. Първоначално обявената стойност на картината бе 3975 лева.

Причина за ниската цена е експертиза на оценител, който твърди, че платното е фалшификат. Според Чуде Георгиев то е автентично и струва 24 млн. евро.

По думите му картината е изследвана от западни експерти, които потвърдили, че това е Моне.

"Георги Първанов е необходим на лявото движение, най-вече на БСП и след мандата си много добре трябва да помисли дали да не стане лидер на БСП. Защото вече 8 г. тя има председател, но не и лидер."

Това казва Бригадир Аспарухов от БСП в интервю за "24 часа". Той приканва Първанов да спре така категорично да отхвърля подобна възможност.

Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов е пуснал за обсъждане наредба за новите заплати в системата, според което учител средно на месец след 1 януари 2010 г. може да получава 700 - 730 лева, съобщава "Труд".

В момента трудовото възнаграждение е 670 лева средно за педагозите. Според документа основната заплата на директорите на училищата и детските градини става от 500 на 590 лв.

За педагозите, които ще получат званието "старши учител", основните заплатите се повишават с 50 лева. А за главните учители те ще са 516 лева, или с 66 лева повече.

В момента тези пари се дават като допълнителни, но от 1 януари влизат към основното възнаграждение. За длъжността "учител" повишение на основното възнаграждение - 450 лв - няма.

В навечерието на Коледа ще бъде обявена формата за изпита след 7-и клас: 65 на сто от точките ще идват от националното външно оценяване, а 35 на сто ще са за кандидатстване.

Това казва Сергей Игнатов пред "24 часа". По думите му в средното образование важното е да се премине от академично към по-практическо обучение.

В 7-и клас да се говори за дискурс според мен не е нормално, коментира министърът.

Според него образованието по история и литература трябва да върви в синхрон; учебниците да ги пишат действащи учители, а рецензентът да е университетски преподавател.

Със Закона за развитие на академичния състав трябва да се бърза бавно, препоръчва в статия в "24 часа" ректорът на УНСС проф. Борислав Борисов.

Според него до края на май следващата година трябва да има нова законодателна уредба, по която да започне и следващата учебна година от есента.

Проектът на закона като рамков закон трябва да бъде доработен и приет от НС до края на януари догодина, а е необходим и проект на нов закон за висшето образование с раздел, уреждащ кариерното израстване на академичния състав, отбелязва Борисов.

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 12 минути

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 31 минути

Чрез него приложението ще дава повече информация

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 8 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 9 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 9 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 10 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 10 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 11 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 12 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Свят Преди 12 часа

Според експерти Путин може да готви нова мобилизация в Русия

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 12 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 13 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Свят Преди 13 часа

Колосалната змия се появи от дълбините на тропическите гори на Амазонка

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 13 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Хванаха дипломатическа кола с нелегални мигранти на "Капитан Андреево"

Хванаха дипломатическа кола с нелегални мигранти на "Капитан Андреево"

България Преди 13 часа

Зад волана е бил виетнамски гражданин с имунитет

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 13 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора