"Стандарт": Български професор иска да издържа бежанци
Източник: Vesti.bg
6

Ч есто се говори, че българите са въвлечени единствено в ежедневните си битовизми и не ги интересува какво се случва извън границата на страната. Това обаче не е точно така. Минаха вече 2,5 години от избухването на протестите в Сирия. И все повече българи се интересуват от това, което се случва в тази страна. Особено когато става въпрос за хуманитарния аспект на кризата там, пише днес в "Стандарт" Нидал Клайф.

Авторът напомня, че Сирия не е чужда на българите. Хиляди българи са работили или живели там, хиляди сирийци са завършили образованието си тук. Част от тях са се върнали в страната си, докато други останаха тук и създадоха семейства.

"Много хора ми се обаждат, питат ме за ситуацията в Сирия, за бежанците тук, от какво имат нужда, с какво могат да помогнат. Голяма част от тях даряват дрехи, колички, адаптирани млека, храни. Професор от Стара Загора ми се обади и заяви, че е готов да издържа 5-членно бежанско семейство, като им дава месечна издръжка. Друга госпожа от София се обади и предложи безвъзмездно тристаен апартамент за ползване...", разказва авторът на статията в "Стандарт". И подчертава, че бежанците не са ангели и не трябва да се очаква да се държат катo такива. В същото време те не трябва да бъдат демонизирани.

„Дума" пък тревожно съобщава, че "утре свършват местата за бежанци". На различни места у нас има 4798 бежанци, така остават 202 места до запълване на абсолютния максимум. Според темпото, с което навлизат в България, това може да стане за 2 дни. Това показват изчисленията на БЧК. Няма храна за сирийските бежанци в Елхово. Положението там е критично.

Вестникът цитира председателя на БЧК Христо Григоров, който заяви, че трябва да бъдат заделени общински жилища, в които настанените бежанци да могат да живеят срещу по-нисък наем. В понеделник националните консултанти по епидемиология и по инфекции ще обсъждат дали да се прави извънредна имунизация сред бежанците, тъй като станало ясно, че в бежанските лагери в Турция има малък епидемичен взрив на морбили.

"Сега" информира, че чиновниците, полицаите, съдиите и работещите в инспекцията по труда във Велико Търново, Кюстендил и Перник са най-корумпираните в страната. На другия полюс са колегите им от Смолян, Монтана и Търговище. Сред най-подкупните бизнесът оценява и чиновниците в столицата.

Това показват разпространени данни от второто проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ) "Регионални профили: показатели за развитие", проведено през май тази година. В него анкетираните 1680 фирми от цялата страна дават оценката си за работа на местната администрация и възприятията им за корупция. Пълните резултати ще бъдат представени през ноември. За втора поредна година Кюстендил и Перник се нареждат сред трите града с най-високи възприятия за корупция.

Под заглавие "Разрушен. По документи" седмичникът "Капитал" информира, че дружество на Ирена Кръстева, майката на Делян Пеевски,  декларира, че е съборило голяма част от грозната сграда на ИПК "Родина" на бул. "Царигардско шосе", за да спести неустойки към държавата.

Повече от година след като контролираното от Ирена Кръстева дружество "Издателско-полиграфически комплекс Родина" купи незавършения редакционен корпус, са изпълнени малко от поетите по приватизационния договор ангажименти. Те бяха да събори изоставените сгради и да разчисти терена под тях или да завърши строителството. Високият бетонов скелет още стърчи на бул. "Цариградско шосе", а собственикът му вече дължи неустойка на държавата. В пълния си размер тя е равна на 20 млн. лв. и е обезпечена с гаранция на същата стойност от Корпоративна търговска банка.

За здраво затягане на режима за достъп на офшорни компании до публичен ресурс, каквото обмисля властта с нов закон, пише “Труд”. Нормативният акт се подготвя от работна група с експерти от Министерството на финансите, разказаха запознати, но конкретните текстове още не са видели бял свят. Тепърва ще текат и съгласувателни процедури.

Също "Труд" информира, че комуникациите на 1300 държавни ведомства - министерства, общини, агенции и други, вече минават през собствена информационна мрежа - оптичната инфраструктура. Проектът, известен като БТК-2, интегрира военните комуникации (секретният комуникационен проект “Стара планина”) и бившата НАМДА - мрежата на държавната администрация. След свързването на двете инфраструктури ИА ЕСМИС притежава оптични магистрали с обща дължина 5 378 км. От тях 4 695 км осигуряват междуградска свързаност, а 682 км оптичен кабел са метромрежи за свързаност в населените места. Инфраструктурата обхваща всичките 28 областни центрове и още 38 местни общински центрове. В мрежата се разпространяват глас, данни и интернет с изключително високо ниво на сигурност на информацията. Тя представлява и основната инфраструктура за въвеждането на електронното правителство.

Планът за интеграцията на информационните мрежи на военните и държавната администрация бе приет от правителството на ГЕРБ през февруари 2011 г. За реализацията му бяха заделени 6,5 млн. лева от държавния бюджет.

"24 часа" съобщава, че лек автомобил с радиоактивен товар е бил задържан на граничния пункт Лесово. Шофьорът е арестуван за 72 часа и му е повдигнато обвинение. Автомобилът е идвал от Турция, но бил засечен от скенера за ядрени товари още преди да стигне до българските митнически власти. Шофьорът е молдовец с румънско гражданство. Екипи на Гражданска защита - Ямбол са установили, че има радиоактивен фон над допустимите норми.

Също "24 часа" в редакционен коментар отбелязва: "Случаят "Ситнилски" ще влезе в историята на българското правораздаване със сигурност. Веднъж - защото бяха извадени данни за скрито лобиране магистратът да заеме висш пост.
Второ - защото Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу Камен Ситнилски с аргумента, че присъствието му на заседанията на съвета е вредно за имиджа на институцията. Има и трето, свързано с второто - Ситнилски е първият магистрат, срещу когото имаше улични протести. Така, след като чуха и гласа на протестиращите граждани, магистратите се загрижиха за своя имидж. Както се казва, това най-после е една добра новина за съдебната ни система."

"Стандарт" под заглавие "Лавина от блъфове" пише: "Нетът свали първо Пламен Орешарски, после Бойко Борисов. Протестиращи срещу кабинета спретнаха "новината", че на министър-председателя му е писнало и той е хвърлил оставка. Кьорфишекът охотно бе завъртян от куп сайтове. В ранния следобед цялата държава съвсем сериозно се питаше има ли правителство или не. Дори кметовете във Враца, които чакаха Орешарски за планирана среща, звъняха трескаво по телефоните има ли смисъл да чакат. Слухът бе втора атака срещу премиера в рамките на 24 часа. Ден по-рано във "Фейсбук" плъзна мълвата, че той имал здравословни проблеми. Оказа се, че мнимата оставка е акция на Протестна мрежа. Отмъщението на контрапротестиращите не закъсня. Привечер пак във Фейсбук изскочи "вестта", че Борисов хвърля кърпата като лидер на ГЕРБ".

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 23 минути

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 50 минути

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 1 час

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 1 час

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 1 час

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 1 час

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 2 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 2 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 2 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 2 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 2 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 3 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии