"Стандарт": Чака ни мексиканска вълна от отвличания
"Стандарт": Чака ни мексиканска вълна от отвличания   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
1

Мексиканска вълна от отвличания ще удари България в близките месеци, пише "Стандарт". Страховитата прогноза е на експерти от Центъра за изследване на демокрацията и МВР, цитирани от изданието.

Основната причина за очаквания бум е икономическата криза. С откупи вече ще се препитават не само добре организирани банди, но и дребни престъпници.

Жертвите им пък няма да са крупни бизнесмени, а обикновени търговци и мениджъри. Всеки, който получава над 3 хил. заплата, може да бъде потенциална мишена, твърдят криминалисти.

Ще зачестят случаите, когато бандитите ще отмъкват хората направо от улицата и ще ги натъпкват в багажника на колата, заяви шефът на ЦИД Тихомир Безлов. Този вид отвличания в момента е масова практика в Мексико.

Съдии, прокурори, членове на Висшия съдебен съвет напускат управленски постове във футбола, баскетбола и др. спортни и неспортни организации, които имат и стопанска дейност, пише "Труд" под глава.

Вчера ВСС им препоръча да прекратят участието си в подобни сдружения, ако искат да останат на правосъдна служба. Оставки от управата на Българската федерация по баскетбол са подали членът на ВСС Петър Стоянов и върховният съдия Панайот Генков, а че напуска, е декларирал и заместник-главният прокурор Камен Ситнилски, съобщава изданието.

Надига се вълна на присъди срещу България от Европейския съд за правата на човека в Страсбург по реституционни дела, съобщава "24 часа" под глава.

За разглеждане са допуснати над 2000 дела, което значи изплащане на около 80 млн. лв. заради немарлива реституция от 90-те години, посочва изданието.

Максимум 5000 лв. плаща правосъдното министерство на адвокати, които наема да защитават държавата пред в съда Страсбург. Тази година се очаква и бум на осъдителните решения по дела с имуществен интерес, за които съдът там присъжда най-високите обезщетения, добавя изданието.

Парите за МВР и Темида да се обвържат с резултатите, призовава Георги Ангелов от Отворено общество в анализ "Полицаите и прокурорите много, бандитите - също?!" в "24 часа".

Италиански магистрати ще помагат на българските си колеги в борбата срещу търговията с антики, казва пред "Новинар" Франческо Чарди от министерството на правосъдието в Рим. 

Синята коалиция започва две подписки за регистрация за изборите за Народно събрание - без и със СДС, съобщава "Труд".

Синята циркова трупа се готви за второ действие, коментира "Сега" - според автора административните спънки, създадени на СДС, нямат аналог в последните 20 години.

Трябва да покажем, че в СДС няма само смешници, пък твърди в интервю в "Монитор" Пламен Юруков.

За намерение на ГЕРБ да издигне за депутат футболиста Христо Стоичков съобщава "Труд".

На този етап дълбоко се съмнявам, че ГЕРБ ще бъде първа политическа сила, казва в интервю в "Труд" лидерът на ДПС Ахмед Доган. Не виждам необходимия ресурс, за да се управлява страната от партия като ГЕРБ, посочва той.

Националистите могат да вземат 4, а защо не и 5 места в Европарламента, казва в интервю във в. "Атака" евродепутатът от партия "Атака" Димитър Стоянов.

"Охладняване" към управляващите регистрира агенция "Медиана" за май, пише "Труд". Почти всички политици, които имат досег с властта, са загубили одобрение.

От правителствените членове ръст на доверие има само при вицепремиера Меглена Плугчиева и военния министър Николай Цонев.

Лидерът на БСП Сергей Станишев има 340 фенове във Фейсбук, а 621 не го харесват, пише "Новинар".

Под заглавие "За какво е битката" "24 часа" обсъжда предложенията за ръководства на комисиите по финансов надзор, за регулиране на съобщенията, за защита на конкуренцията, както и на НОИ, Сметната палата, Агенцията за приватизация.

"Дневник" също публикува обширен материал по темата със заглавие "Лоялността се поставя над компетентността". "Класа" пише, че Ралица Агайн ще поеме инвестиционния надзор в КФН, като неин заместник-председател.

"От сивия бизнес към партиите още тече" е заглавието над интервю в "24 часа" с бизнесмена и член на Националния съвет на БСП Георги Гергов. Помията, която се избива върху бизнеса, върши работа на големите играчи в политиката - отклонява прожектора от тях, твърди той.

Държавата ще започне да пести чак след изборите, пише "Сега" под глава. Въпреки очертаващата се дупка в бюджета финансовият министър Пламен Орешарски обяви, че за по-драстично съкращаване на разходи ще се говори през август-септември, посочва изданието.

НЗОК няма пари за нови 700 лекарства в позитивния списък, извежда "Класа" под глава. Според директора на касата Румяна Тодорова от 1 юли целият бюджет на касата може да бъде изчерпан за 1 месец. Темата е водеща и за "Земя".

Приходите на общините падат драстично, пише "Дневник" под глава. В сравнение с миналата година на хартия бюджетите на общините вече са с 30 на сто по-малки заради планирания спад на собствените приходи с 20 на сто и намалените с 10 на сто субсидии от държавата, посочва изданието.

Властта трябва да ограничи апетитите си към еврофондовете, извежда "Сега" над интервю с българския представител в Европейската сметна палата Надежда Сандолова. Според нея управлението на оперативните програми се нуждае от централизация и от опростена система.

Правителството купува компютри за 10 000 деца, пишат "Дума" и "Монитор" под глава. Държавата ще поеме 40% от цената на лаптопи за ученици от по-бедни семейства, посочват изданията по повод пилотен проект за ученици от девети до 12-ти клас.

Българската фондова борса вижда потенциал за листване в 340 български непублични компании, много от които са ООД и дори еднолични търговци, пише "Пари" на първа страница.

Президентът Георги Първанов ще занесе икона от Бачковския манастир при аудиенцията си при папа Бенедикт Шестнадесети в петък, съобщава "24 часа". Иконата е изработена специално за папата и е копие в сребърен обков на чудотворната "Богородица Троеручица".

Българката Антония Господинова е кандидат за евродепутат от италианската "Автономия", съобщава "Стандарт". Тя е първият източноевропеец в страната, предложен за ЕП, уточнява изданието. То публикува интервю с нея под заглавие "Не съм фаворитка на Берлускони".

"Монитор" помества анализ "Българо-руските отношения между конюнктурата и прагматизма". Правителството успя да постави страната ни на достатъчно устойчиво място в динамично променящия се енергиен пъзел, твърди авторът.

Парите за реклама в медиите през тази година ще се свият наполовина, пише "Стандарт". Прогнозата е на шефа на Дарик радио Радосвет Радев пред организираната от БТА Пета световна среща на българските медии във Варна.

Представители на българските медии, излизащи в чужбина, поискаха помощ от държавата, за да се справят с кризата, съобщава варненският "24 часа" по повод срещата.

Местният "Труд" цитира председателя на външната парламентарна комисия Соломон Паси, който също участва във форума, че светът има нужда от интеграцията и тя е най-доброто средство за борба с финансовата криза.

Рекламният пазар в България няма да издържи 8 цифрови национални телевизии, да не говорим за 48, колкото са предвидени да се качат на шестте национални мултиплекса, заявил на форума Мартин Захариев, цитиран от "Класа".

Като се позовава на Димитър Цонев, зам.-програмен директор на БНТ, изданието посочва, че телевизията обмисля създаването на няколко специализирани канала, които да разпространява чрез обществения мултиплекс, като най-вероятно те ще бъдат за спорт, кино и образование.

Българският филм "Източни пиеси" е на крачка от награда на фестивала в Кан, пише Камен Воденичаров в кореспонденция от там за "24 часа".

Малкия принц от едноименния роман на Екзюпери е любим литературен герой на българите, съобщава "24 часа", позовавайки се на анкета, организирана от Обединена българска банка. Втора в класацията е Пипи Дългото чорапче, следвана от Еркюл Поаро и Винету.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 7 минути

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 12 минути

Според полицията това е рутинен случай

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 1 час

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Любопитно Преди 1 час

Alexchetoo е инфлуенсър,Youtube-ър,сценарист, продуцент на онлайн сериалa “Драма“ и освен всичко това тя има собствен бранд за козметика

<p>Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе</p>

След репортаж на NOVA: Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе

България Преди 1 час

Софийска районна прокуратура образува преписка по случая и възложи проверка на Седмо РУ-СДВР

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

България Преди 1 час

Нейните изследователски интереси я нареждат в състава на научноизследователската експедиция на БАН

HMD представи първите си собствени смартфони

HMD представи първите си собствени смартфони

Технологии Преди 1 час

Трите модела идват в България през май

<p>&quot;Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни&quot;&nbsp;</p>

Мария Захарова: Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни

Свят Преди 1 час

Това заяви говорителката на руското Министерство на външните работи

Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган проведе първа среща с лидера на опозицията

Свят Преди 1 час

Срещата се състоя на 23 април, след приема по повод Деня на независимостта и празника на детето

<p>Нови разкрития за атаката в Сидни, при която беше нападнат&nbsp;епископ&nbsp;</p>

Арестуваха 7 тийнейджъри, свързани с намушкването на епископ в църква в Сидни

Свят Преди 1 час

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 2 часа

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 2 часа

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Свят Преди 2 часа

Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата, подчерта Фон дер Лайен

<p>Блинкен пристигна в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Блинкен пристигна в Китай

Свят Преди 2 часа

В Шанхай Блинкен ще се срещне с бизнес лидери и младежки организации

<p>Онлайн система&nbsp;с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите</p>

Калин Стоянов: Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

България Преди 2 часа

Той присъства на тържествената клетва на стажанти от Центъра за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Не е ясно колко точно са били бегълците, всички са хванати и няма повече на свобода