"Стандарт": Японски заплати в Сливен и Ямбол
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
34
"Японски заплати в Сливен и Ямбол", съобщава "Стандарт". В Ямбол японският концерн "Язаки" има свой завод, в които работят 2000 работници, а когато поръчките са повече, наетите достигат до 2500. Предстои откриване на завод на "Язаки" и в Сливен с 500 работни места.

Тотю Младенов обеща да няма повече пенсионни реформи до 2020 г.", отразява позицията на социалния министър "Сега". Европа няма основание да иска от България форсиране на пенсионните промени и още тежки мерки за стабилизиране на публичните финанси, убеден е министър Младенов.

"Мисля, че това, което сме набелязали до 2020 г., трябва да се изпълнява, и то ще донесе необходимата устойчивост на системата", обясни той.

През уикенда президентът на ЕС Херман ван Ромпой обяви в интервю за немски вестник, че предвид тежката демографска ситуация в Европа, на държавите членки трябва не само да се правят препоръки за пенсионни реформи, но и да им се налагат задължителни мерки. А България не е изпълнила и двете основни препоръки на ЕК - пенсионната възраст да се обвърже с очакваната продължителност на живот и да се изравнят годините за мъжете и жените.

Според Младенов изравняването на възрастта на жените с тази на мъжете трябва да става след 2020 г. Точно тогава обаче дамите трябва да изпълнят условието за 63 г. пенсионна възраст и веднага да понесат ново увеличение.

В един и същи ден президентът Росен Плевнелиев обяви, че е против трупането на огромен дълг, който ще се плаща от идните поколения, а влиятелната организация "БизнесЮръп" огласи план с пет групи препоръки в този посока, адресиран до Европейския съвет на 28 и 29 юни, съобщава на икономическите си страници "Сега".

Организацията посочва, че не политиците, а фирмите създават растеж, затова политиците просто трябва да осигурят по-добри условия за бизнеса - по-малко лицензи и разрешителни, премахване на мита и др. бариери. Държавният глава обясни, че мечтае България да има повече иновативни фирми, които успешно да продават в чужбина своите стоки и услуги.

"Абсолютна илюзия е, че богатите хора създават много работни места, това го каза наскоро и президентът Обама. У нас 2/3 от работните места се създават в малките и средните предприятия", каза още Плевнелиев.

"Бюджетът с излишък за първи път от три години", пише "Преса". В края на май приходите са повече от разходите с 67,4 млн. лв. Според експерти още е рано да се радваме на положителните данни, защото причините за излишъка може да са чисто технически.

София остава без топла вода", предупреждава "Дума". "Булгаргаз" готви студен душ за софиянци в летните жеги. Дружеството се закани да спре подаването на газ към "Топлофикация София" от 2 юли заради натрупани борчове към държавния доставчик.

"Капитал Daily" анализира: "Кредитното изкушение за 200 млн. лв." Банката за развитие (ББР) се опитва да събуди интереса на бизнеса към заеми. Само около една трета от 100-те млн. лв. кредитна линия, които ББР отпусна през март на шест банки, са стигнали до крайни клиенти. Корпоративното кредитиране в България почти изчезна - това важи с двойна и тройна сила за малките и средни предприятия.

Причините са комплексни - несигурната, която среда убива желанието на бизнеса да инвестира, свитата икономическа активност и доходи, които пък водят до затегнати кредитни стандарти и предпазливост от страна на банките, залагащи на по-високи рискови премии. Резултатът - пари има, проекти - не. Така, въпреки преференциалните условия, при които се отпускат заемите по тази кредитна линия, оползотворяването й е бавно и слабо.

С до 28% падат тарифите за роуминг от неделя, когато влиза в сила новият регламент, гласуван от ЕС, съобщава "24 часа". Най-голямото намаление е за входящите повиквания, а изходящите падат със 17%. В момента цените са съответно 11 и 35 евроцента на минута.

Въвежда се и регулация за мобилен интернет в роуминг - 70 евроцента на мегабайт. От GLOBUL и М-Тел вече обявиха и конкретните си цени в роуминг. Изходящо обаждане ще се таксува по 68 ст. на минута, а входящото по 18,7 ст. Изпращанвето на SMS ще е 21,1 ст. Цената на мегабайт е 1,642 лева. От средата на юли М-Тел щял да предложи и нов тарифен план с безплатни минути в роуминг без месечна такса.

Елитните гимназии - пълни от раз, коментира "Монитор" резултатите от първото класиране за средните училища. Немската пак е номер едно с минимален бал от 34.072, на второ място е СМГ, Първа английска отпада от челната тройка. В контекста на гимназистката кампания, вестникът обръща внимание на тревожния факт, че българските ученици са първи по употреба на амфетамини в Европа, като разпространението на наркотичните вещества у нас е достигнало вече размерите на епидемия.

Образователната тематика изданието продължава с  новината, че Софийският университет „Св. Климент Охридски" вече има студенти от 94 държави, сред тях и доста млади хора от Африка.

"Любомир Павлов ще заведе дело срещу телевизия Тв7 и "Преса" заради клеветническата кампания, която води медийният кръг на депутата от ДПС Делян Пеевски и на собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, информира "Труд".

Ежедневникът съобщава също, че от шест месеца разпространителският кръг на Делян Пеевски упражнява безпрецедентен натиск върху агенция "Стрела" и други независими разпространители, като цели да стопира възможностите за равноправен бизнес и да спре гарантирания от Конституцията достъп до информация на българските граждани.

Проф. Евгений Дайнов в анализ за "24 часа" изразява тезата си, че Делян Пеевски се е превърнал в новия символ на ДПС: "Той е лицето на нечестива схема, в която власт, медии, политика и икономика са смесени по един невъзможен за Европа начин".

Пред "Телеграф" Ася Пенчева, осъдената журналистка от „Утро", обобщава: "Темида удари плесница на българската журналистика. Диктофонът е нашето оръжие, то е доказателство и съдът трябва да го приема".

"Пистите не пречат на планината", е позицията на архитект  Дамян Стоянов, заявена пред "Труд". Архитектът е участвал в подготвката на Витоша за зимни олимпиади."На Витоша не може да се строят хотели или огромни ресторанти. Витоша може да издържи само писти и малки съоръжения, които да са направени така, че да са част от планината и да носят приходи", убеден е арх. Стоянов.

В интервю за "24 часа" социологът Андрей Райчев заявява, че: "Борисов умее да държи властта, но не смее да управлява. 50 на 50 са шансовете след изборите ГЕРБ или БСП със съюзници да вземат връх".
Коментари 34
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

34 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 1 час

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 1 час

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 2 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 8 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 9 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 10 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 11 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 11 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 11 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 12 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 13 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Свят Преди 13 часа

Според експерти Путин може да готви нова мобилизация в Русия

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 14 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 14 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Свят Преди 14 часа

Колосалната змия се появи от дълбините на тропическите гори на Амазонка