"Стандарт": Докторите на тест за високи заплати
"Стандарт": Докторите на тест за високи заплати   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0
Докторите на тест за високи заплати, отбелязва "Стандарт". Докторите ще бъдат изпитвани дали са в крак с най-новите научни постижения в тяхната област. Журито ще бъде съставено от университетски преподаватели и експерти от Българския лекарски съюз.

Това обяснява в интервю за вестника новият шеф на БЛС д-р Божидар Нанев.

През годината ще бъдат провеждани няколко изпита. Лекарите, които издържат всички проверки, ще разчитат на 10% увеличение на заплатите. Целта е да накараме колегите да си повишават квалификацията, като посещават повече сериозни симпозиуми, казва д-р Нанев.

Яне Янев: Нямам нищо общо с ДАНС, отбелязва "Труд". Почти единодушно Третият конгрес на партия "Ред, законност и справедливост" преизбра вчера лидера си Яне Янев.

Над 3500 делегати от РЗС и около 1500 от организации, подкрепящи проекта на партията "България на гражданите и регионите", сред които ССД на Стефан Софиянски и Демократичният институт на Димитър Абаджиев, се събраха в НДК.

Гарантирам, че нямам връзки нито с Държавна сигурност, нито с ДАНС и никой не може да ни дърпа конците, декларира Янев в началото на форума. И призова, ако някой има уличаващи го документи, да ги извади още сега.

Проектът "Яне" е предпазна клауза за десницата, коментира "Сега". С почти сглобена нова парламентарна група - странен карашик между хора на Софиянски, ренегатстващи костовисти и изпъдени от "Атака" ченгета, Янев е на път да осъществи замисъла за "алтернативна дирижирана десница".

Съобразно с нуждите новата формация ще може да накланя везните в една или друга посока при сформиране на новия кабинет. Но дори и да не сполучи, ще подрони сериозно основите на крехкото дясно обединение.

На практика проектът "Яне" е своеобразна предпазна клауза за десницата, чрез която ще й бъде наложен постоянен мониторинг до изборите. При това положение опасността ГЕРБ да се озове без съюзници в следващия парламент е съвсем реална.

Жена ми ще издържи, дано пощадят дъщеря ми, е озаглавено интервюто в "24 часа" с председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той допуска, че оттук нататък в политическата битка е възможно всичко да се каже, да се измислят всякакви лъжи.

Да се надявам, че опонентите ни няма да продължат толкова далече, толкова ниско, за да разчитат на ползи от дискредитирането на опонента, допълва Цветанов.

Той маркира новата политика, която ГЕРБ ще следва. За гласуване с чужда карта те ще искат отзоваване на народните представители. А всички, които отсъстват необосновано повече от 3 последователни заседания на българския парламент, да си подават оставката.

БСП включи на заден до вота, коментира "Стандарт", като се позовава на социологически изследвания на няколко агенции. Факт е, че безспирните битки вдясно не наливат вода в мелницата на "Позитано" 20.

Очакванията, че на принципа на скачените съдове червените ще спечелят от проблемите на сините, засега не се оправдават. Не е изключено да се сбъдне и друга, неприятна прогноза за социалистите - икономическата криза да достигне своя пик точно преди вота за национален парламент през юли.

Негативите от това естествено ще са за управляващите - и предимно за БСП, а бюлетините за столетницата може да се окажат по-малко дори от сегашните прогнози.

"Президентът и късогледите" е озаглавен коментарът на в. "Труд". Президентът тези дни предупреди, че ще предложи референдум за промени в политическата система, ако те не бъдат направени от парламента. С това той още по-плътно показа своята институция като даваща възможности за поглед по-далеч в политиката - срещу късогледството на оперативните политици, партии и депутати, чийто хоризонт са предстоящите избори.

Някои наблюдатели са склонни да подценяват политическия му стил и специфичната роля, която успя да намери на президентската институция. И са забравили думите му, че ще подчини политическото си поведение на стабилността в страната и на по-дългосрочни цели, от които трудно се прави рейтинг.

Възможно е коалиция от ГЕРБ-СДС-ДСБ и "Напред" да спечели вота, смята Васил Тончев, директор на социологическа агенция "Сова Харис".

В интервю за "Новинар" той очертава две възможни коалиции, които да управляват държавата.

Едната е десноцентристко правителство, ако партиите там успеят да променят поведението си. След коалирането между СДС и ДСБ започнаха доста нелицеприятни брожения, които в някаква степен могат да торпилират десния обединителен процес.

Другият вариант е да се търси широка коалиция, в която ще влязат и социалистите. ГЕРБ засега не успява да убеди обществото, че може самостоятелно да поеме отговорностите за управлението на държавата.

Иван Костов иска да управлява на всяка цена, казва в интервю за "Монитор" Александър Праматарски, председател на Демократическата партия и депутат. По думите му нещата не вървят в посока на създаването на широка дясна коалиция.

Тезата на Костов е, че десните партии няма да могат сами да се оправят в състояние на криза и трябва широка коалиция в следващия парламент. Това на практика означава, че Костов иска да управлява на всяка цена.

Но с този национален консенсус, който Костов иска, се прави опит да се избяга от отговорност за управлението на страната. Нещо, което според Праматарски по никакъв начин не бива да се допуска. Докато тези разминавания не се изяснят Демократическата партия не може да помага на никакви корпоративни, партийни или лични интереси, заявява депутатът.

Младите на море за вота, съобщава "Стандарт". Младите ще бойкотират изборите и ще изберат морето пред урната. Това прогнозира социологът Юрий Асланов пред младежкото БСП вчера.

Според проучване 64% от българите между 18 и 35 г. няма да пуснат бюлетина за национален парламент, а около 67 на сто няма да гласуват и за евродепутати.

"Това ясно показва липсата на обвързаност с партии и идеологии. Повечето млади смятат, че политиката е скучна и няма да им даде нужния просперитет", коментира Асланов.

ДПС иска повече малцинства в спецслужбите и войската, съобщава "Труд". Това обяви ДПС вчера с аргумента, че сегашното съотношение не отговаряло на демографската карта. По неофициални данни хората от малцинствата във войската били под 1%, каза пред журналисти евродепутатът Метин Казак.

Той изрично уточни, че не става дума за квоти за малцинствата. Идеята била да се приемат някакви насърчителни мерки, които да поощряват както хората от малцинствата да кандидатстват в тези структури, така и самите структури да са по-отворени за тях.

Станишев и Браун - гласът на ЕС в Прага, пише "Труд". Гласът на България беше чут, заяви премиерът Сергей Станишев вчера след срещата в Прага на 27-те национални лидери на ЕС с американския президент Барак Обама.

Станишев и британският премиер Гордън Браун бяха говорителите на ЕС по световната икономическа и финансова криза. В разговорите на работния обяд Европа и Америка демонстрираха общи възгледи за борбата с кризата, глобалното затопляне и за гарантиране на мира и сигурността. Това бяха и основните теми на срещата.

Обама пожела успех на всички българи, акцентира "Труд". Искрено желая успех на целия български народ. Това казал вчера американският президент Барак Обама на българския премиер Сергей Станишев.

Двамата разговаряли в неформална обстановка преди началото на срещата на върха ЕС-САЩ в Прага. Станишев от своя страна му пожелал успехи в реализацията на мащабната програма за реформи в САЩ, целящи преодоляване на световната криза.

Взехме сребро от световно по политика, е оценката на Соломон Паси, който беше кандидат за генерален секретар на НАТО. В интервю за "Труд" той подчертава:

"Аз съм изключително удовлетворен от това, че и България, и аз лично имахме възможност да участваме в това световно първенство по международна политика. България показа, че е истински добър играч на международния терен. Това, че този път взехме сребърния медал, не бива по никакъв начин да намалява самочувствието ни. Напротив - имаме повод за допълнителна мотивация, за да вземем златния медал при следващия подобен случай."

Иван Искров: Няма какво да ни притеснява, отбелязва "Дневник".

Финансовата система в България, както и балансът на централната банка са в изключително добро състояние. Няма какво да ни притеснява. Това заяви управителят на БНБ Иван Искров при представянето на инициативите, организирани от централната банка за отбелязване на 130-годишнината й.

Много държави могат само да мечтаят за такова състояние на финансовите си системи, допълни той. Няма причина за предприемане на някакви нови мерки в банковия сектор у нас на този етап.

"7 млрд. евро са заложник на Закона за конфликт на интереси", е водещо заглавие в "Сега". Брюксел засега няма да размрази блокираните 143 млн. евро по програма ИСПА. Това става ясно от становище на Европейската комисия, която предупреждава, че може да се забавят и плащанията по европейските фондове за периода 2007-2013 г.

Става дума за 7 млрд. евро, които са критично важни за страната ни в условията на кризата. Причините са, че България е забавила искани от Брюксел сведения и е закъсняла с ремонта на Закона за конфликт на интереси.

България загуби ценно време, а промените са незначителни, отчете вчера министърът по европейските въпроси Гергана Паси. Вицепремиерът Меглена Плугчиева пък е заявила пред вестника, че това е становище от Генерална дирекция "Регионално развитие" и то няма характер на официално решение на ЕК.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 16 минути

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 1 час

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 4 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 5 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 5 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 5 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 6 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 6 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 6 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 7 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 7 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 7 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 7 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 8 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 8 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия