"Стандарт": Богатите пълнят хазната
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
10

Водещата новина за днешния печат са антикризисните мерки на правителството, синдикати и бизнес, част от които бяха оповестени след оперативно заседание на Министерския съвет от премиера Бойко Борисов.

"24 часа" нарича пакета от мерки "план антидупка в бюджета" и посочва, че на правителственото заседание са приети 47-48 мерки, но Борисов е обявил само тези, които се приемат безспорно от профсъюзите и работодателските организации.

"Богатите пълнят хазната" обобщава в заглавие на първата си страница "Стандарт".

В чело "24 часа" извежда "Планът антидупка в бюджета: Слагат данък лукс". Изданието обяснява, че налогът ще засегне собствениците на яхти, коли над 150 к.с., жилища над 250 кв. м, без да се броят терасите, и влогове над 100 000 лв.

Данъкът "лукс" още не е ясно дефиниран как ще се налага, но вероятно ще е върху вещта. Част от експертите препоръчвали 20 на сто, но решение още няма, нито е одобрен механизъм, уточнява "24 часа".

Въпреки многобройните спекулации осигуровките няма да се увеличават, няма да се премахва и плоският данък.

Друга антикризисна мярка ще е емитирането на облигационен заем. Правителството въвежда таван на заплатите на всички държавни служители - в момента имало хора на държавна ясла с по 72 хиляди лева месечна заплата, е казал Бойко Борисов.

Мярка срещу богатите ще е и въвеждането на данък върху банковата лихва от депозити, на тези, които имат влог повече от 100 хил. лева. Мерките срещу богатите ще са временни до 2012 г., е обявил още Борисов, цитиран в "24 часа".

"Сега" акцентира на друга антикризисна мярка - "Кабинетът ще бори кризата с амнистия за укрити доходи", извежда под глава изданието. Идеята е имущество, купено с недекларирани доходи през последните 20 години, да се обложи еднократно с 10 процента данък.

Това няма да важи за доходи, придобити от престъпна дейност, но не става ясно как и кой ще установява "чистотата" им, посочва "Сега".

Според Божидар Данев - председател на Българската стопанска камара, която е предложила антикризисната мярка, тя щяла да засегне 1 млн. българи и да донесе 5 млрд. лева в бюджета.

Източници на "Сега" са разказали, че идеята, подкрепена от синдикати и работодатели, е предизвикала разногласия в кабинета - вътрешният министър Цветан Цветанов категорично се противопоставил, защото това би реабилитирало съдебно и голяма част от криминалния контингент.

"Амнистията" на скритите доходи обаче била подкрепена от финансовия министър Симеон Дянков и от министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

По скандалната тема, че лидерът на ДПС е взел 1,5 млн. лева като консултант, "24 часа" цитира градския прокурор на София Николай Кокинов, който отрича да има сигнал срещу Доган.

В прокуратурата обаче имало проверки, разпоредени въз основа на одит на Сметната палата, за каскадата "Горна Арда", "Цанков камък" и "Доспат".

В момента страните в Персийския залив имат свободен ресурс и интерес към България като вход към ЕС. Затова и с министър-председателя преценихме, че първото негово посещение в арабските страни трябва да бъде в Кувейт и Катар, заявява министърът на външните работи Николай Младенов в интервю за "24 часа".

Младенов, заедно с икономическия и енергиен министър Трайчо Трайков и транспортния - Александър Цветков, е част от делегацията на премиера.

С Катар ще подпишем споразумение за избягване на двойното данъчно облагане, а с Кувейт - споразумение за сътрудничество в икономическата област, казва министърът.

"Трябва по-внимателно да осмислим къде е нужно да поддържаме посолства. Отделно трябва пълен преглед на имотите зад граница", казва още Младенов.

Според челото на "Класа", ако бъдат приети антикризисните мерки, в хазната ще влязат между 5 и 8 млрд. лева. Фискалният резерв в края на февруари е 6,5 млрд. лева, посочва изданието.

"Дневник" поместват свои интервюта с новоназначения министър по еврофондовте Томислав Дончев.

"Ще управлявам парите от Европа по габровски" е озаглавен разговорът с министъра в "Труд". На въпрос дали той е "новата Меглена Плугчиева" Дончев отговаря, че вече има диалог с ЕК и на техническо, и на политическо ниво и неговата работа няма да бъде да е "лице за контакти с ЕК" и да стои основно в Брюксел.

Задачите ми са свързани с подобряването на процесите тук в много посоки, заявява Дончев.

За "Дневник" той заявява, че успех за България ще е да усвоим 75 на сто от еврофондовете.

"Отбраната посреща 6 май със съкращения" - под това заглавие "Новинар" съобщава за преструктуриране на Министерството на отбраната, заявено от военния министър Аню Ангелов. Според него висшите командни звена са безкрайно раздути и съответстват на 120-хилядна, а не на 32-хилядна армия.

"Монитор" помества интервю с министъра, озаглавено "Модернизацията на армията остава за по-добри времена".

Ангелов посочва, че съкращенията в отбраната ще са до 30 на сто от висшето командване.

Държавата плаща двойно за кардиологичните и гастроентерологичните клинични пътеки, сочат данни на НЗОК за разходите в здравеопазването, пише "Стандарт".

При педиатричните пътеки болниците буквално "спонсорирали" лечението на децата, четем във всекидневника.

Донорите - най-вече на бъбреци, занапред ще имат право на безплатни прегледи при лекар и изследвания в продължение на пет години, пише "Монитор".

От изпълнителната агенция по трансплантациите са съобщили още, че държавата ще поема разходите за погребението на дарители на органи в размер на 2000 лева.

"София сред най-скъпите градове по наеми на индустриални площи. Повечето бивши соцстолици са далече след нея" пише "Монитор".

С 61,11 евро годишни разходи за наем на квадратен метър индустриална площ в София България се нарежда на 31-во място в тазгодишната класация на консултантската компания "Cushman and Wakefield" на най-скъпите локации в света.

Друг акцент във вестниците е намерението на премиера Борисов да даде на прокурор договори за над 2 млрд. лева, подписани от предишното правителство.

"Труд" извежда в заглавие "Дават кабинета "Станишев" на прокурор заради бюджет 2009" и посочва, че Бойко Борисов се е заканил да даде предишното правителство на прокурор заради нарушения при изпълнението на Закона за държавния бюджет.

Тройната коалиция е сключила финансово необезпечени договори на обща стойност 2 158 455 815 лева, е посочил Борисов.

Има 150 договора и анекси към тях, които формират скрития дефицит, е допълнил премиерът. Такива контракти имало в строителното министерство - 302,9 млн. лв., пътната агенция - 421,2 млн. лв., в Министерството на отбраната - 644,9 млн. лв., пише още "Труд".

"Не само съм съгласен с министър Цветан Цветанов, но аз съм от тези, които предложиха заплатите ни да се намалят, за да има средства за редовите полицаи."

Това е казал главният секретар на МВР Калин Георгиев, цитиран в "Труд". Коментарът е по повод идеята да се намалят с 10 на сто заплатите на министрите и на ръководния състав от вътрешното министерство, за да не се пипат възнагражденията на служителите на реда.

"Парното поскъпва с 11 на сто, газът - с 15 на сто, от април" , четем в "Труд". Цената на природния газ ще се повиши от април с близо 15 на сто вместо с поисканите от "Булгаргаз" 26,42 на сто, стана ясно от експертен доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Газът ще поскъпне с 61,90 лв. до 475,14 лева за хиляда куб. м без ДДС. Поскъпването ще се обсъжда утре, уточняват от "Труд".

Проект за реконструкция в центъра на София, представен от кмета на града Йорданка Фандъкова и зам.-министъра на културата Тодор Чобанов, е друга тема от днешния печат. "Труд" извежда в заглавие "София с мерак да е като Рим и Атина".

Проектът предвижда останките от антична Сердика да бъдат оформени като подземен град с улици и квартали и най-сетне да могат да се видят от столичани и гости на града до година-две.

Ще бъдат разкрити 16,5 дка археология, е обяснила Фандъкова. На главния римски път "Виа Принципалис" (бил е централен още при траките преди 3000 г.) ще има кафенета, магазини, бутици, ресторанти.

Европейската комисия критикува България за борбата с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност. Това ставало ясно от очаквания доклад на комисията, с копие от който разполагал вестник "Сега".

Сериозно място в документа било отделено на членовете на ВСС и лобисткия скандал с Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния.

Случаите на насилие, по които работи агенцията за закрила на детето през 2008 година, са били около 1660. Само за първото полугодие на 2009 г. те са 1060 и 80 на сто от тях са случи на домашно насилие, отчита в интервю за "Сега" Надя Шабани - председател на Държавната агенция за закрила на детето.

"Бизнесът с дупките" е водещото заглавие от първа страница на "Пари". Изданието информира, че разбитите улици увеличават разходите на фирмите в София с десетки милиони левове годишно. В същото време дупките стимулират цяла индустрия - автосервизи, търговци на части, производители, посочва "Пари".

Можем да чакаме и 20 години за еврозоната, пише на първа страница "Дума", като цитира директора на Центъра за изследване на европейската политика в Брюксел Даниел Грос.

Според него България трябва да изпълнява не само основните макроикономически критерии, а заплатите да се изравнят с германските, например, пише вестникът.

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 5 минути

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 9 минути

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 1 час

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 1 час

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 2 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 2 часа

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 2 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 8 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 10 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 10 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 11 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 12 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 12 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 13 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 14 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети