"Стандарт": Бартер за вота
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
1

Европейската десница отбеляза съкрушителен успех, съобщава "Сега". Европейската десница тържествуваше след изборите за евродепутати, докато левицата регистрира историческа загуба.

Най-голямата група в ЕП запази доминиращото си положение с 267 места, но няма да има абсолютно мнозинство в 736-местния парламент и ще трябва да търси съюзници.

За ЕНП това могат да бъдат либералите, но и те няма да са достатъчни със своите 81 мандата, защото новият състав на ЕП се оказа по-пъстър от предишния.

Различни малки партии взеха 90 места. Сред тях се открояват крайнодесните формации, които засилиха присъствието си. В левия сектор Партията на европейските социалисти слезе на 159 места, след като в предишния парламент имаше 216.

Десните в ЕП предложиха широка коалиция със социалисти и либерали, допълва информацията "Класа". Въпреки убедителната победа на ЕНП, лидерът им Вилфрид Мартенс призова политическите групи, които изграждат Европа, да работят заедно.

Предвид възхода на популистите и евроскептиците подобно сътрудничество е нужно повече от всякога, смята той.

"Бартер за вота", разкрива на първа страница "Стандарт". Размяна на гласове за парламентарните избори - това е последната уговорка между БСП и ДПС.

Движението няма да издига силни мажоритарни кандидати в Хасково, Перник, Плевен и Монтана, където ще прелее влияние към социалистите.

В четирите града червените имат от 1 до 6 % разлика с ГЕРБ и така ще класират мажоритарен кандидат. БСП пък е обещала помощ на Доган, като отнеме гласове от ГЕРБ и "Атака" в смесените райони. ГЕРБ и Синята коалиция също договарят общи мажоритарни кандидати.

Вотът вещае кабинет от пет партии, пресмята "Труд". Ако приемем, че вотът на 7 юни беше нещо като национарлно представително социологическо проучване, то ако изборите бяха в неделя, в парламента щяхме да пратим осем партии.

Съобразно с процентите, които партиите получиха на вота в неделя, националният парламент би изглеждал така: ГЕРБ - 61 депутати, БСП - 47, ДПС - 36, "Атака" - 30, НДСВ - 20, Синята коалиция - 20, ЛИДЕР - 14 и РЗС - 12.

При това положение единственият възможен троен кабинет би бил между ГЕРБ, БСП и ДПС с мнозинство от 144 депутати. Но ако се вярва на клетвите на столичния кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, той никога не би управлявал с БСП, а още по-малко с ДПС.

Това означава, че има още два възможни варианта. "Десен" - гласуваш за Бойко, получаваш Костов, Яне и царя, или: ГЕРБ, Синята коалиция, НДСВ, ЛИДЕР,"Новото време" и РЗС, които могат да съберат 127 народни представители.

"Левият" вариант е - гласуваш за Сергей, получаваш тройна коалиция плюс Яне и Кошлуков, или: БСП, НДСВ, ДПС, ЛИДЕР,"Новото време" и РЗС.

Изданието отделя място за част от изявленията на лидерите на първите три класирали се партии на евровота.

Няма да се съюзявам с Волен, заяви в изборната нощ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. И обяснява: "С много от своите действия "Атака" направи неприемливо участието си в една обща коалиция с нас." В неделя лидерът на ГЕРБ за пореден път каза, че БСП и ДПС също са неприемливи за коалиции.

От своя страна Сергей Станишев, председател на БСП и премиер предупреди, че служебно правителство е сериозен риск, страната не може да се тресе от политиканстване и истерия в условията на финансова криза.

"БСП и аз лично не бихме участвали в коалиция, която смятам, че е вредна за страната", заяви соцлидерът на пресконференцията в НДК.

"Мачовци! Кого си победил, бе", цитира вестникът думи на лидера на ДПС Ахмед Доган. Според него най-страшното е мутризацията в политиката.

На този етап вотът следващото правителство трябва да има ясна политическа парадигма. И то в рамките на националния интерес, стабилността на държавата и преодоляването на кризата. Ако това е така, ние с удоволствие бихме съдействали това да стане, допълва Доган.

Почва ръчно броене, обявява от първа страница "24 часа". Повторно преброяване на бюлетините от евровота поискаха от Синята коалиция вчера.

Те се разминаха с втори човек в Европарламента, заради инфарктна разлика с НДСВ - 361 гласа според предадените в ЦИК протоколи. ЦИК ще се произнесе дали ще има ръчно преброяване, щом този въпрос бъде поставен.

Междувременно от комисията съобщиха резултатите при 100% обработени протоколи. ГЕРБ получават 24,48%, БСП - 18,59%, ДПС - 14,21%, "Атака" - 12,01%, НДСВ - 8%, Синята коалиция - 7,99%, ЛИДЕР - 5,73%, РЗС - 4,69%.

ДПС се сдоби и с обръч от партии, акцентира "Сега". Анализът на резултатите от изборите показва, че на евровота партията на Ахмед Доган е приложила нова схема за манипулиране на вота - преливане на гласове към други партии.

Това са НДСВ и ЛИДЕР на бизнесмена Христо Ковачки. И двете показаха неочаквано добър резултат, а в нощта на изборите Доган косвено призна: "Винаги помагаме и сме доволни от това, конкретни отговори не се дават. Това е нашата съдба."

Лидерът на ДСБ Иван Костов пък констатира, че навсякъде, където ДПС е намалило своите гласове, тези за НДСВ и за ЛИДЕР са се покачили и даде конкретни примери. Според социолога Антоний Гълъбов в нощта на изборите Доган се е отчел за изпълнението на проекта за създаване на нова десница, близка до БСП и движението.

Ходът на Доган с ЛИДЕР е логичен, смята политологът Иван Кръстев. Заради анти-ДПС настроенията в обществото той не изключва възможността ДПС на тези избори да е прехвърлило гласове към други политически партии.

Това не е нелогично, нито е незаконно. А така се засилва очакването, че някои от тях ще се окажат в следващия парламент - става дума за ЛИДЕР. Също така ДПС се опитва да не позволи консолидиране на опозиционния вот около ГЕРБ и Синята коалиция.

Доган от известно време се опитва да създаде контролиран от ДПС политически субект в дясното пространство. Това е причината да опита да не се регистрира СДС. Но този опит се провали и ЛИДЕР е резервният ход, обяснява Иван Кръстев в интервю за "Труд".

Ковачки не натискал, а молел работниците си за подкрепа, отбелязва "Труд". Смятаните за сензация с резултата си на евровота ЛИДЕР и "Новото време" обмисляли дали да поискат ново преброяване на бюлетините, след като в крайна сметка се оказа, че "на косъм" не вкарват евродепутат.

Подозренията на политици и наблюдатели бяха, че ЛИДЕР са се възползвали масово от нов вид манипулация на вота - организирано гласуване на работници в предприятия, близки до енергийния бос Христо Ковачки.

Сергей Станишев призовава държавната администрация и гражданите да го подкрепят, столичният кмет призова своите, аз помолих работниците си за подкрепа, описа ситуацията идеологът на ЛИДЕР Ковачки.

Лидерът на РЗС Яне Янев пък обяви вчера, че купеният вот е над 40% и също поиска ново броене.

Нашият естествен партньор е ГЕРБ, около това мнение се обединяват Емил Кошлуков, водач на "Новото време" и Христо Ковачки, създател на партия ЛИДЕР.

В интервю за "24 часа" Ковачки заявява: "Аз лично смятам, че най-трудно ще ни бъде да се разберем с управляващата коалиция. Във всички случаи ще търсим варианти за съвместни действия извън нея. Все пак ние сме десноцентристка коалиция. Мисля, че ГЕРБ е естествения ни партньор."

Кошлуков допълва: "Ако съберете гласовете на десните сили след този вот, ще видите, че правят повече от БСП. Разбира се, че ще подадем ръка на всеки от тях, глупаво е да се пилее доверие. ЛИДЕР вече проведе разговори с ВМРО, земеделците, "Гергьовден". Ние сме преговаряли със СДС и ДСБ."

НДСВ и ЛИДЕР бяха изненадата на вота, посочва Васил Тончев, директор на агенция "Сова Харис". В интервю за "Новинар" той казва, че причина за доброто представяне на двете формации са много фактори, но най-значим сред тях е мажоритарният елемент.

Личностите, които водеха листите на тези две партии - Меглена Кунева и Емил Кошлуков, успяха силно да наклонят везните в своя полза.

Като цяло резултатите от евровота показват една добра ориентация и най-вече илюстрират какво е съотношението на политическите сили и нагласи в България.

Близките по идеология опозиционни партии трябва да си подадат ръце, за да може страната да има дясно управление, смята социологът.

Цветанов да ни се извини, не сме купували гласове, настоява от страниците на "Монитор" Димитър Абаджиев, водач на евролистата на РЗС. Той е убеден, че мандатът на партията е бил откраднат от машината за купуване на гласове от ЛИДЕР и НДСВ.

Също им е попречил и корпоративния вот от работници и служители, които са били много добре организирани от тези две партии.

"Ние получихме малко над 120 хил. гласа, каквито бяха и нашите предварителни очаквания, продължава Абаджиев. - Получихме доверието на над 4% от избирателите, които са достатъчни за влизането в националния парламент. Това е първи знак, че РЗС е вече сериозен фактор в българския политически парламент."

НДСВ се зарече да повтори успеха, пише "Телеграф".

НДСВ ще се стреми да повтори успеха си от евроизборите на вота за Народно събрание. Това заяви вчера лидерът на партията Симеон Сакскобургготски. В същото време той подчерта, че трябва да бъдем реалисти, а не да работим пожелателно или поръчково.

Днес пращаме пореден рапорт за САПАРД на Еврокомисията, съобщава "Труд". От критичните доклади на ЕК са направени изводи и поуки - всички вече сме наясно, че средства от ЕС може да се получат само ако се спазват реда и законите.

Това заяви вчера вицепремиерът Меглена Плугчиева на кръгла маса "Изпълнение на проекти, финансирани от ЕС - престиж или необходимост".

Днес трябва да бъде изпратен окончателният доклад по САПАРД в Брюксел и остава да чакаме възстановяване на замразените средства.

По ИСПА има забавяне, а в края на 2010 г. всички проекти по тази програма трябва да бъдат завършени. В противен случай парите ще бъдат върнати в Брюксел, напомни Плугчиева.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

Свят Преди 15 минути

Какво разкри Мерил Стрийп за Никол Кидман четете в следващите редове

Зеленски: Мирната конференция ще се състои и трябва да бъде успешна

Зеленски: Мирната конференция ще се състои и трябва да бъде успешна

Свят Преди 53 минути

Форумът, на който домакин ще бъде Швейцария, е планиран за 15 и 16 юни

ВАЗ-2102

Когато комбито ВАЗ-2102 ускоряваше до 100 за 25 секунди

Технологии Преди 1 час

Използваме скорошния рождения ден на модела, за да се върнем назад към носталгичните времена за мнозина в нашата страна

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Любопитно Преди 1 час

Пет предложения за физически активности, с които ще изразходите 350 калории или парче козунак

Boom Supersonic XB-1

Наследникът на "Конкорд" е готов да атакува Mach 1

Технологии Преди 1 час

Тестовите полети за преминаване на звуковата бариера са тази година

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Свят Преди 1 час

Демонстрантите издигнаха плакати с надпис "Преговаряйте сега, тръгнете си после"

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 9 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

<p>Загубите на Русия в Украйна растат главоломно</p>

Лондон: Русия губи близо 900 души на ден в Украйна

Свят Преди 11 часа

Изглежда, въпреки огромните загуби, Русия напълно е адаптирала своята армия

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Свят Преди 11 часа

На делото жертвата заяви, че тя и децата ѝ все още живеят в състояние на постоянен страх

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 12 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 13 часа

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

Свят Преди 13 часа

Директорът на Централното разузнавателно управление е в Кайро

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 14 часа

ГСДП е партията на канцлера

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

България Преди 15 часа

Изтеглените от продажба козунаци са насочени за унищожаване

Родилка и бебе починаха в Самоков

Родилка и бебе починаха в Самоков

България Преди 16 часа

Разпоредена е проверка

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 16 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР