"Стандарт": "Армани" за 28 ст.
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
4

"Стоки поскъпват 1000 пъти от митниците до магазина", извежда в заглавие "Сега".

Благодарение на свързването на информационните системи на НАП и митниците данъчните вече засичат "впечатляващи" разминавания в цените на вноса.

"Внасят маркови дрехи за 28 ст., продават ги за 300", алармира и "Монитор".

Големите разминавания са водещата новина за "Стандарт", който пише под глава: "Армани" за 28 стотинки. Удрят бутици и молове за укрити данъци".

Вестниците поместват на първите си страници снимки от посрещането на летището в София на Данка Панчова, която беше отвлечена за 9 месеца от сомалийските бунтовници.

Тя не е споделила нищо за времето в плен, нито за операцията по освобождаването, завършила успешно на 11 август т. г, пише "Труд". Министърът на външните работи Румяна Желева, която посрещна на летището Панчова, не коментира въпроса дали е платен откуп за българката, която работи за хуманитарната организация "Действие срещу глада".

Желева потвърди обаче, че много български институции са участвали в координацията на преговорите за Данка, пише "Труд".

"24 часа" посочва, че Желева е благодарила на всички европейски институции, на правителствата в Париж и Белгия, на българските дипломати и предишното ръководство на МВнР, помогнали за освобождаването на заложниците.

Вестникът съобщава още, че в най-скоро време към Министерството на външните работи в София ще заработи център за управление на кризите.

Централно място в днешния печат заема отговорът на премиера Бойко Борисов към критиките, които му отправи бившият министър-председател Сергей Станишев.

"Труд" извежда в заглавие на първа страница: "Държавен шеф с 13 000 лв. заплата. Премиерът Бойко Борисов: Ще ловя вещици и ще ги давам на правосъдието".

Борисов е обявил, че 13 хил. лв. е заплатата, която е вземал бившият изпълнителен директор на държавната фирма "Информационно обслужване" Иво Николов.

"Това е заплатата на вещиците в кабинета "Станишев". Той (Сергей Станишев - бел. ред.) казал, че ставал лов на вещици. Сам си даде определение на хората. Вещиците във вътрешното министерство, в заменките, купувалите златни принтери, ще бъдат давани на прокуратурата", е заявил Борисов, цитиран от "Труд".

Вестникът посочва, че тази заплата е повече от месечното възнаграждение на президент, премиер и председател на Народното събрание, взети заедно.

Според проверка на "Труд" в "Информационно обслужване" (фирмата, която обработва изборните резултати) на "ясла" в компанията били доста партийни функционери на БСП.

"Дневник" посочва, че на 28 август ще има общо събрание на "Информационно обслужване" и на него от борда на компанията ще бъде извадено пресаташето на ГЕРБ Севделина Арнаудова и на нейно място ще влезе бившият депутат от НДСВ Светослав Спасов.

Основната новина за "Монитор" е "1000 души с шанс за живот. Кабинетът гласува 5 млн. лв. за фонд за трансплантации".

Темата на "Труд" също е посветена на създадения вчера от правителството фонд за трансплантации и проблемите около присаждането на органи.

Новата структура ще подпомогне присажданията в страната и ще осигурява извършване на животоспасяващите операции на болни българи в чужбина, ако няма възможност те да се направят у нас.

Здравният министър Божидар Нанев е предложил парите за трансплатнтация да бъдат увеличени, като за присаждане на бъбрек да се осигуряват вместо 15 хил. лв., както е досега, поне 30 хил. лв.

Вестникът пише още, че от 2004 г. досега у нас са направени само 142 присаждания на бъбрек, 43 - на черен дроб и едва 13 - на сърце.

"Труд" отбелязва, че 962-ма болни българи спешно се нуждаят от присаждане на нов орган.

Друг акцент по темата извежда "Дневник" - "България ще предложи регионален фонд за обмяна на органи".

Идеята на министър Нанев била България да стане инициатор за създаването на регионален трансплантационен център, който да подпомага обмяната на органи от трупни донори на Балканите.

Първо във фонда се предвижда да се включат Гърция и Румъния, тъй като също са членки на ЕС, а постепенно чрез двустранни споразумения да се присъединят и останалите страни в региона.

"24 часа" пише, че в специални картончета, които ще бъдат нотариално заверени, всеки министър ще декларира съгласие органите му да бъдат използвани за донорство.

"Търсим има ли кражби от лекарствата за онкоболни" е озаглавено интервю с главния прокурор Борис Велчев пред "24 часа".

Само преди дни заместник главният прокурор Бойко Найденов е поискал от Министерството на здравеопазването информация за установените от тях незаконни практики за отпускането на лекарства, включително и за онкоболните, казва Велчев.

На въпрос за исканите проверки от настоящите министри за наследството им от предишния кабинет, главният прокурор заявява, че не вижда нищо укоримо в това министри, които са констатирали нередности, да ги изпратят в прокуратурата за проверка, за да са сигурни дали е имало или не незаконни практики.

Общините, които не работят за решаване на проблема с изграждането на депа за отпадъци, ще бъдат санкционирани с орязване на субсидиите от държавния бюджет, пише "Дневник", като цитира министъра на околната среда Нона Караджова.

По екотематиката "Труд" пише, че е правителството е заделило 1 млрд. лева за решаване на проблема с боклуците из цялата страна. Във внушителната сума влизат 600 млн. лв. от Оперативна програма "Околна среда" и 400 млн. лв. от националния бюджет.

Кабинетът планира да замрази пенсиите и социалните плащания, обявява под глава "Сега". Това било записано в проекторамка за бюджета до 2013 г. на правителството. В проекта, с който вестникът разполага, се предвижда да няма промени в данъчните ставки.

Вестниците продължават темата за закъснението при изплащането на помощите за бедни, парите на инвалидите и детските. По закон те се изплащат от 15-и до 30-и, няма нищо извънредно, е казал Ивайло Иванов, зам.-шеф на Агенцията по социално подпомагане, цитиран от "24 часа".

За да тръгнат парите, агенцията трябва да получи разписан лимит от социалното министерство, а то пък - от финансовото. Във вторник е било парафирано за 15 млн. лв., а вчера - за останалите 30 млн. лв., е уточнил Иванов.

Вестниците днес информират и за назначенията на последните 10 областни управители.

Още десет нови областни управители назначи правителството, с което ГЕРБ вече подмени всички 28 губернатори, пише "Труд", "Дневник" обобщава, че сред новите попълнения преобладават общинари и неуспели кандидат-депутати на ГЕРБ.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че ще разпореди незабавна проверка на големите търговци на горива - "Шел", ОМВ, "Еко" и "Лукойл", пише "Дневник".

Военните се хранели на "златни" маси, пише "Експрес".

Вестниците цитират изявлението на министъра на отбраната Николай Младенов, според който 3 млн. лева са били похарчени за ремонт на столовата на военното министерство, като само една маса струвала 1400 лева.

Министърът е уверил, че казармата няма да се "връща", пише още "Експрес".

"24 часа" помества интервю с Георги Пирински - член на Изпълнителното бюро на БСП. В него той казва, че на всички равнища в партията върви процес на осмисляне на загубата от изборите. Трябва да е ясно - БСП не се намира в разпад или криза, още по-малко в нокаут, каквито оценки чета, заявява Пирински.

"Загина българският Индиана Джоунс", четем на първа страница на "Телеграф".

Изданието информира за смъртта на 30-годишния българин Анислав Върбанов, който загина, докато изпълнявал каскада за шоуто "Индиана Джоунс" в увеселителния парк "Дисни уърлд" в Орландо, Флорида.

Дипломатическите назначения, направени от кабинета "Станишев" малко преди да изтече мандатът му, се оказаха двойно повече, пише на първа страница "Дневник".

Сега става ясно, че на 30 юни и 10 юли са определени 9 посланици и 8 консули, а не както беше известно до скоро, че са направени 7-8 назначения.

Заявления за гласуване зад граница, в които са използвани чужди лични данни, са установени при проверка на МВнР на вота в чужбина, е научил "Труд".

Край на плащането в брой за имотни сделки, пише на първа страница "Дневник". Уникална публична институция ще управлява и контролира сумите от всички продажби на недвижими имоти, за да излязат напълно на светло тези сделки и да се спре прането на пари в сектора, посочва вестникът.

За създаването на звеното са се договорили Министерството на правосъдието и Нотариалната камара.

"Стандарт" помества и интервю с изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов. В него той казва, че за да си върши ведомството работата добре, са необходими и законодателни промени и той вече е представил доклад с предложения за тях.

Според Стефанов в далаверите в горивата са истинските щети за държавата.

Повече от 1 млрд. лева трябва да влязат в държавната хазна за продадено имущество от Агенцията за приватизацията и министерствата, пише "Монитор". Според вестника част от фирмите купувачи се оказали напълно кухи, а 167 млн. лева са без шанс да бъдат събрани от държавата.

Страната ни е отказала 20 млн. евро от предишния собственик на БТК "Адвент" като компенсация за препродажбата на телекома, пише "24 часа".

Това е казал по време на икономическата комисия зам.-финансовият министър Владислав Горанов. Срокът за завеждане на дело за 80 млн. евро в арбитражния съд в Париж не е изтекъл и вече се предприемат действия, е казал още Горанов.

Старият Несебър е неповторимо културно и природно наследство на човечеството и няма да бъде отписван от световната съкровищница, заявила след специалното си посещение в древния град Тадамичи Ямамото - постоянен представител на Япония в ЮНЕСКО, цитирана от "Монитор".

"24 часа" помества данни от проучване на Центъра за изследване на населението към БАН за нагласите на българина към брака.

"Един от четирима се жени за цял живот. Бракът в криза - всеки втори "сингъл", половината се развеждат", обобщава вестникът.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 25 минути

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 7 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 11 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 11 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 12 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 12 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 13 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 13 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 13 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 14 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 14 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 14 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 14 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 14 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 15 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 15 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини