"Стандарт": 5,50 стига за министър, за келнер - не
"Стандарт": 5,50 стига за министър, за келнер - не   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
3

4000 души в бюрото за студентски труд в столицата се борят за обявените едва 6 работни места, информира "Стандарт" в публикация на първата си страница.

В нея се цитира и изказването на премиера Бойко Борисов, че студентската диплома от 5,50 стига за министър, но не и за келнер.

Това е положението у нас в разгара на кризата, е обобщил пред студенти от УНСС министър-председателят.

Почти всеки втори кандидат за магистратура у нас избира икономическа насоченост, смятат от академичните среди. "24 часа" пише още, че каквато и да е придобитата бакалавърска специалност, предпочитаната магистърска е ориентирана към мениджмънта.

Челните заглавия на днешните "24 часа" и "Труд" са свързани с финансово-икономически теми - "Първа птичка! Лизингът поевтинява, следват лихвите", извежда "24 часа", "Лихвите по влоговете у нас - най-добри в Европа" - "Труд".

Българските банки са най-изгодното място в Европа, където да вложите парите си, сочи сравнение на оскъпяването по влоговете между нашите и европейските трезори.

В момента нашите банки предлагат между 6,50 и 9,75 на сто доход за 3-месечен депозит, отчита "Труд". Изданието посочва, че в Европейския съюз приходът от такива пари в банка варира от 0,96 на сто в Белгия до 4,06 на сто в Кипър, сочат данни на Европейската централна банка за юли 2009 г. Статистиката сочи, че нашенецът държи в банка средно около 5000 лв.

Отзвук от протеста на служителите на МВР в неделя е водещата новина за "Сега". Магистратите се ядосаха, че униформените се опитват да влияят върху присъдите, пише вестникът.

Става въпрос за декларация на Съюза на съдиите в България, в която се посочва, че от магистратите "не може да се очаква да нарушават служебните си задължения, за да се харесат на определени кръгове от обществото или изпълнителната власт".

Съдиите отговориха на полицейския протест, пише и "Дневник".

Мълчаливият протест и подписката "Невинен до доказване на противното", организирани от полицейския синдикат в защита на подсъдими служители на МВР, не трябва да се превръщат във фактор за решенията на съда по тези дела. Това са заявили още съдиите в своята позиция.

Над 35 000 средно на година са подадените заявления (устни и писмени) за достъп до обществена информация в България. Това е отчела фондация "Програма достъп до информация", съобщава "Дневник".

По брой заявления на 10 000 граждани България се нарежда на второ място след САЩ, е заявила Гергана Жулева, изпълнителен директор на организацията.

Не се готви покачване на акциза върху горивата и алкохола, пише "Сега".

Изданието посочва, че бюджет 2010, в който са заложени тези параметри, още не е готов, въпреки че финансовият министър Симеон Дянков обеща да го вкара до дни в парламента.

От "Сега" са научили, че червеният депутат Стефан Данаилов е предложил по време на семинара на левицата в курорта "Боровец" партията да направи решителна стъпка за връщане на доверието, като всички бивши министри напуснат партията.

Предложението е било отхвърлено, е потвърдил за "Сега" бившият министър на културата.

До края на годината неизпълнението на приетите общински бюджети ще надхвърли 400-450 млн. лева, пише "Класа". За това са предупредили от Националното сдружение на общините в Република България.

Според сдружението собствените приходи на над 130 общини намаляват съществено, като в 50 от тях - с над 20%.

Изданието цитира и финансовия министър Симеон Дянков, според когото до края на годината няма да има пари за повечето от проектите на общините.

По темата "Монитор" извежда друг акцент от изявлението на министъра - заявеното от него намерение държавата да прехвърли имоти на общините, за да подпомогне местната администрация във финансирането на регионите.

Бизнесът е против вдигането на лихвата за просрочени данъци, пише по темата "Класа" под глава. Според изданието "държава и общини дължат над половин милиард лева на българските фирми".

Значително ще се вдигне наказателната лихва за забавени данъци, отбелязва "Стандарт", като се позовава на източници от Министерския съвет.

Годишната лихва за забавено плащане на данък ще бъде 21,57 на сто, а за всеки ден пресрочване санкцията ще бъде 1/360 от 21,57 процента.

"Панаирът остава в Пловдив" е друго заглавие от първата страница на "Труд". При откриването на изложението министър-председателят Бойко Борисов категорично е заявил, че панаирът ще продължи да се организира в Пловдив, тъй като той е "марка на града".

Премиерът визираше търканията между държавата и частните й партньори в изложението, допълва "Труд". Тази година в панаира участват 1985 компании от България и 43 държави. 

"В условията на криза провеждаме панаир, участват 2000 фирми, от които 1100 чужди. Това е добър знак, че сме в права посока", е казал Бойко Борисов.

Лизингът за автомобили започна да поевтинява, условията стават по-облекчени, а някои фирми искат само лична карта от клиентите, пише "24 часа".

В момента оскъпяването се движи между 5,25 и 8,46 на сто. Допреди месец лихвата е била с близо 10 процентни пункта по-висока.

Лихвите падат и колите ще поевтинеят още, са заявили големи вносители, които участват в "Автомобилен салон" на Есенния панаир в Пловдив, цитирани в "24 часа".

Службите да се заемат със създадената преди два дни партия, нареди вчера премиерът Бойко Борисов, цитиран от "24 часа".

Той е определил формацията като противоконституционна. "В България няма условия за радикализиране на ситуацията по етнически и религиозен признак, няма и почва за партии на етническа и религиозна основа", е коментирал зам.-председателят на ДПС Лютви Местан в Стара Загора.

От ВМРО са заплашили да разрушат паметника на незнайния турски воин, издигнат от братята Юзеирови в село Славяново. До 2 октомври обаче е срокът, в който те трябва да решат дали да не го съборят доброволно.

RWE няма да прекрати участието си в проекта за АЕЦ "Белене", пише "24 часа", като цитира изказване на премиера Бойко Борисов след среща с ръководството на германската компания.

В интервю за "24 часа" депутатът от БСП Михаил Миков заявява, че на БСП й трябва промяна - в начина на работа, и в обществената комуникация, и в динамиката на решенията и тяхното изпълнение.

Не мога да разбера защо само от опозицията се интересувате, защо не се интересувате от вътрешнопартийните проблеми на управляващите, казва Миков.

По думите му, в управляващия проект ГЕРБ има една "плетеница", която рано или късно ще попадне на вниманието на хората. Въпросът е кога медиите ще тръгнат да я разплитат, казва още Михаил Миков.

Според социолога Живко Георгиев най-полезното, което БСП може да направи  в отговор на критиките срещу партията, е да изложи своята истина ясно, кратко, убедително.

Не да мълчат или с общи заклинания да отхвърлят като политическа атака, тенденциозна и прочее, упреците от страна на управляващите, казва в интервю за "24 часа" експертът, който участва на семинара на БСП в курорта "Боровец", за да представи обществените нагласи пред членовете на партията.

Триумвират може да застане начело на НДСВ, пише "24 часа". Това е един от обсъжданите в жълтата партия варианти, след като лидерът Симеон Сакскобургготски подаде оставка.

Тя ще бъде гласувана на конгреса в края на ноември, посочва вестникът.

Бившият зам.-министър на отбраната Пламен Радонов и ген. Орлин Иванов, бивш шеф на ВКР, ще бъдат разпитани като свидетели по възобновено дело срещу Николай Цонев, военен министър от кабинета "Станишев", пише "24 часа".

Разследването се води от Софийската военно-окръжна прокуратура, но се наблюдава от два отдела на Върховната касационна прокуратура. Делото е образувано през 2002 г. заради неизгодна сделка за доставка на имущество за Военновъздушните сили - резервни части, гуми и други.

"Новинар" пише на първа страница, че 14 компании за едра строителна техника са бойкотирали международния панаир с мотива, че не е професионално да се смесват различни типове стоки на едно изложение.

В повечето страни панаирите са специализирани, са завили в писмо до медиите фирмите.

"Пенсионната възраст без промяна заради кризата" е челното заглавие за "Земя". Изданието цитира заместник социалния министър Христина Митрева.

По темата предстои дискусия, но на този етап вдигането на годините за пенсия се отлага, е уточнила тя.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 37 минути

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 1 час

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 1 час

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 1 час

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 1 час

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 2 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 2 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 2 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 2 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 2 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 3 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 3 часа

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 3 часа

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове