"Стандарт": 20 години срамота
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
4

20 години срамота, коментира "Стандарт". Според автора трябва да ни е срам за това, че преди 20 г. бяхме единствената страна, която започна промяната без гражданско участие.

Това е изначалният грях на промяната и за това не са виновни стратезите на прехода. Ние просто бяхме страхливи. Срам трябва да ни е за това, че от наивност и безволие бяхме вкарани в самото начало във фалшивия избор между социализъм и антисоциализъм, който почти бе дефиниран като фашизъм.

Не вербализирахме бъдещето и свободата веднага. Това беше нашият капан за наивници.

Всекидневниците отбелязват датата 10 ноември 1989 г. - революцията, която събори комунистическото правителство в България.

"Сега" коментира: "20 години след 1989 г. зарзаватчиите искат реванш".

Според политолога Иван Кръстев днес зарзаватчията може и да печели повече, отколкото при комунизма, но е изгубил приятелите си с добри връзки.

Преди 20 години дори членовете на елита трябваше да се сприятеляват със зарзаватчията, ако искаха свежи плодове. В замяна трябваше да му ходатайстват при нужда.

Той бе безвластен и овластен едновременно. Той "владееше" магазина без рисковете на същинското управление на собственост.

Корупцията ерозираше и поддържаше комунизма чрез преразпределение не само на стоки, но и на власт. Размяната на услуги неволно овластяваше слабия.

След революцията той спечели свободата да говори, да пътува, да консумира. Но загуби ограничените си лостове за влияние върху елита.

20 години буксувахме, ГЕРБ има воля за промяна, казва в интервю за "Монитор" журналистът Петко Бочаров.

Той предлага да забравим датата 10.11.1989 г., като мечтана дата за европейското ни битие. Изманипулираха промяната под носа ни. Тя направи комунистическите функционери богати, но осъди БСП.

Провалът на Станишев и тройната коалиция е нещо много по-лошо от недоверие в БСП. Той е доказателство, че общественото мнение заличава БСП.

На ГЕРБ се пада ролята да върне България там, откъдето преди 20 години я отклониха.

Не бива да се отдаваме на празна носталгия, съветва заместник-председателят на Народното събрание Георги Пирински.

На въпрос на "Дума": кога умряха идеалите от 1989 г., той отговаря: "Във всеки момент на резки промени има еуфория. Ежедневието е безмилостно и приземява много бързо.

Сериозен фактор за изчезването на идеалите беше неспособността и на новите демократични сили да покажат на практика, че това, което те заявяват, че едно ново общество ще бъде по-справедливо и че демократичността ще даде ново качество на живот."

Бойко не ме разочарова, казва за "Стандарт" лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Той осигурява най-безпрекословната подкрепа на управляващите сред всички десни партии. Сидеров настоява и за общи листи с ГЕРБ и останалите партии от дясното политическо пространство за следващите парламентарни избори.

Отстъпки трябва да се направят от всички, защото те са за доброто на страната, категоричен е лидерът на "Атака".

Той посочва, че новият кабинет европеизира България. Също така някой за първи път търси сметка за греховете на предишната власт.

Костов и Сидеров ще свалят президента, съобщава "Труд". Две парламентарни партии - ДСБ и "Атака", независимо една от друга, с различни мотиви, поискаха вчера да бъде отстранен президентът Георги Първанов.

Лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов обяви, че ще настояват за импийчмънт на Първанов, ако се докаже, че като председател на БСП е искал помощ от иракския диктатор Саддам Хюсеин.

От "Атака" пък заявиха, че държат на отстраняването на държавния глава, защото не спазил задълженията си по конституция и бил пречка за европеизирането на България.

Това е кампания за ланския сняг, реагираха от президентската институция.

Станишев защити Първанов, пише "24 часа". След критиките на Георги Първанов към правителството групите за бързо политическо реагиране на ГЕРБ - ДСБ и "Атака", се активизираха.

Това е оценката на бившия премиер за искането на двете партии да свалят държавния глава. Според Сергей Станишев така ДСБ и "Атака" се включили услужливо в наказателна акция срещу Първанов.

Към нея веднага се присъединил и финансовият министър Симеон Дянков, като предложил бюджетът на президентската институция да се ореже с 1 млн. лева. "Авторитарният характер на режима на Борисов все повече се проявява", допълни Станишев.

Битката президент - премиер: втори рунд, коментира "Труд".

Посочва се, че в случая с посланиците ни в САЩ и Турция, които кабинетът наказа за нарушения в изборния процес, положението става драматично.

Защото, ако президентът Георги Първанов откаже да издаде укази за тяхното отзоваване, както обяви, а пък премиерът Бойко Борисов не оттегли решението си, както също обяви, България ще изпадне в конфузна ситуация пред една велика държава.

По силата на закона титулярът посланик ще бъде върнат в София. В това време правителството ще назначи негов заместник, за когото обаче президентът няма да е издал указ.

Това означава сваляне в ранг на нашето представителство в една от великите сили.

Това президент и премиер за нищо на света не могат да си го позволят. И единственият им път е да се разберат.

Първанов и Борисов всъщност взаимно са си полезни, е анализът в "24 часа". Отбелязва се, че и Бойко Борисов, и Георги Първанов са демократи.

Като такъв премиерът Борисов не може без опозиция. Нещо повече, в негов интерес е да има опозиция. А сред партиите на политическата сцена в момента такава няма.

От своя страна президентът Първанов знае, че власт без опозиция не може. И влиза в ролята на коректив. Може да си го позволи, защото това е вторият му мандат, няма пред себе си нови президентски избори.

Добре е обаче искрите между двете най-стабилни институции да завършват с гросмайсторско реми, а не като ожесточен мач.

Проверяват висши чиновници за злоупотреби с европари, пише "Труд".

"Текат проверки за конфликт на интереси при усвояване на европейски пари по програмата за укрепване на административния капацитет. Те засягат не бивши министри, а чиновници от висши нива в администрацията."

Това съобщи вчера вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. Той представи за публично обсъждане проект за "Интегрирана стратегия за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност".

Целта на документа, който до 15 ноември трябва да бъде внесен в Министерския съвет, е "да върне доверието на българските граждани в държавните институции".

Намалението на помощите няма да е фатално за фермерите, смята Десислава Танева, председател на парламентарната земеделска комисия.

"Дневник" припомня, че в края на миналата седмица комисията прие на първо четене проектозакона за бюджета, разкритикуван от производителите заради силното намаление на националните доплащания и държавните помощи в сектора.

През тази година за сектора бяха отпуснати 211 млн. лева, а за следващата са заложени 150 млн. плюс обещание, че при преизпълнение на приходите фермерите ще получат още толкова.

"Не можем да не се съобразяваме с реалността за състоянието на бюджета в условията на криза, затова и подходихме много внимателно при залагането на субсидиите в сектора", уверява Танева.

Бившият шеф на БДЖ обвинен за 9 990 000 евро, отбелязва "Труд".

Бившият шеф на БДЖ Христо Монов от вчера официално е "клиент" на Софийската градска прокуратура.

Доскорошният началник на държавната железница е обвинен, за това че на 19 ноември м.г. е положил подписа си под неизгоден договор между БДЖ и швейцарската фирма "АРВЕКС" за закупуването на 30 рециклирани спални вагона.

Според магистратите вредата от скандалната сделка е 9 990 000 евро.

Колосалната сума представлява разликата между продажната цена на един спален вагон - 550 000 евро, и общата им реална стойност - 217 000 евро.

ГЕРБ е партия без памет, е озаглавено интервюто в "Труд" със Сергей Станишев.

По думите му: "През последните 4 месеца ГЕРБ се опитва да превърне страната в ченгеджийница и разиграва политически фарс. Управляват с компромати и активни мероприятия.

Управляващите се занимават само с "ревизия", която, вече на всички е ясно, е политически мотивирана. Нито Борисов, нито огромна част от хората в ГЕРБ разбират какво означава демокрация.

Те не са били в процесите на създаване на демокрация в България, за разлика от левицата или десницата. Те са партия без памет."

Лихвите ще падат, но с 2 на сто до 2012 г., пише "Труд". Това сочи анализ на банка "Уникредит". Според изчисленията на групата за периода януари-септември 2009 г. цената на кредита за домакинства в България е средно 11,67%, докато през 2012 г. се очаква средната лихва да е 9,80%, съобщи главният икономист на "Уникредит Булбанк" Кристофор Павлов.

Съответно лихвите по депозитите ще паднат от сегашните 5,22 на 3,94%.

Бюджет 2010 г. се опира на най-лошия сценарий, е заглавие от "Пари". Парамтрите, които са заложени в бюджета за следващата година, са според най-песимистичния вариант за развитието на икономиката, каза бившият премиер Сергей Станишев.

Финансовото ведомство залага 2% спад на БВП догодина, докато БНБ очаква икономиката ни да реализира 0,5% ръст. По думите му това било нещо като буфер, за да може в средата на следващата година правителството да се похвали, че е събрало повече приходи.

Режат помощите за близнаци наполовина, съобщава "Труд".

Помощите за близнаци ще бъдат намалени през 2010 г. наполовина - от 1200 на 600 лева за година. А парите, които сега се полагат на майките студентки - 2880 лева до навършване на годинка на детето, ще отпаднат изобщо.

Това следва от проектозакона за държавния бюджет, алармираха от сдружение "Настоящи и бъдещи майки". Очаква се икономията да надхвърли 1,5 млн. лева.

От страниците на "24 часа" четирима социолози обявяват, че 300 000-400 000 ще гласуват за кмет на София.

Според Мирослава Радева, МБМД, това, че няма кампания, е отговор на липсата на интерес у хората и умората, която се е натрупала.

Васил Тончев, "Сова Харис" казва, че вотът изглежда предопределен. Въпросът е дали Йорданка Фандъкова ще спечели с разлика 4:1 или 5:1.

Юлий Павлов, Център за анализи и маркетинг, прогнозира, че Фандъкова ще получи 200 000 гласа, а Георги Кадиев (БСП) - 60 000.

Според Цветозар Томов, агенция "Скала", изненада ще бъде, ако в София в неделя гласуват повече от 400 хил. души. 

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 3 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 7 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 8 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 8 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 8 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 9 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 9 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 9 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 9 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 10 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 10 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 10 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 11 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 11 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 11 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер