"Сега": Сидеров си отива, избирателите остават
"Сега": Сидеров си отива, избирателите остават   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
15

Сидеров си отива, но избирателите му остават, коментира "Сега". Партия "Атака" си отива. Доказват го резултатите от последните избори и последвалите ги вътрешнопартийни раздори от семеен характер.

Явлението "Атака" обаче продължава да съществува. За такава формация просто има ниша в българското общество, голяма част от което се маргинализира. И всеки, който има достатъчно ресурс - финансов, обществен и т.н., има сериозно поле за изява в тази плоскост. Тя за съжаление става все по-широка с всеки изминал ден.

И вероятността за рестартиране на "Атака", макар и под друго име, никак не е малка. Въпрос на време е и намирането на подходящ лидер. Партиите с претенции за нормалност така и не успяха да оценят явлението "Атака" и не направиха нищо, за да му противодействат.

В миналия мандат това явление вкара своя партия в парламента, но останалите се правеха, че тя не съществува. В този националистическата формация се самоуби, след като лидерът й от фюрер се превърна в пудел на Бойко Борисов.

Сидеров се оказа един голям лъжец, твърди Камен Петков, депутат от партия "Атака", която напусна след скандали със записи на заповеди за стотици хиляди лева, които лидерът Волен Сидеров е принуждавал депутатите да подписват за лоялност.

В интервю за "Новинар" той разкрива: "В прокуратурата сме дали да се провери по какъв начин се харчи субсидията, искаме също и проверка на ремонтите на офисите, за които се твърди, че са много скъпи.

Трябва да разберем дали наистина са на реалната цена. Също така трябва да се провери дали всичките рекламни материали, които са се правили, дали са били надувани цените им. Изобщо искаме да разберем точно как са похарчени парите на партията и кой е виновен за това. Ще търсим сметка за всяка стотинка къде е отивала."

Петков допълва, че Волен Сидеров никога не е имал големи финансови възможности. В един момент те се появяват отнякъде. Сидеров има пари и показа на всички това. Просто  живее като невидял.

"Часовникът в ДСБ изглежда спрял. Но времето не е тяхно", коментира "Труд". От поредната отчетно-изборна конференция на тъмносинята партия новини няма.

На повърхността няма и намек за брожения, типични за останалите парламентарни партии след загубен национален вот. В ДСБ на висшия форум усещането беше друго и беше натрапчиво - че формацията е застинала във времето.

Лидерът на партията Иван Костов трябваше да отчете защо ДСБ и десницата загубиха София. И на кметския вот преди месец, и на парламентарния преди 2 години. По-лошо, страшно е не толкова, че ДСБ и "Синята коалиция" загубиха два пъти в София от ГЕРБ.

А че два пъти БСП ги би убедително - нещо немислимо до съвсем скоро. А за това едва ли са виновни ГЕРБ, непоследователните партньорства в синия сектор или каквото и да било друго извън вътрешни лични грешки.

Няма да зарежа БСП заради Брюксел, обещава лидерът на партията Сергей Станишев. Той оглави Партията на европейските социалисти в края на миналата седмица.

В интервю за "Стандарт" Станишев посочва: "Приех предложението не за да си намеря топло и уютно място в Брюксел. Съгласих се, защото това е уникален шанс за БСП.

Преди всичко за мен е важно БСП да спечели доверието на много повече хора в България и като партия да разширим влиянието си. Европа даде ясен знак, че уважава и вярва на българската левица.

Ако трябва да направя анализ в по-дълбок политически смисъл, то избирането ми за лидер на ПЕС дава и много ясна оценка за това, че от европейска гледна точка мандатът на коалиционното правителство, на което бях премиер, съвсем не е нито провален, нито неуспешен за България, както се внушава вече две години на хората.

Приемам този пост не само като висока лична оценка за мен и моята работа, но и като обществена реабилитация за моята партия."

"Детски банди бият! Трябва спешно нов закон", е анализът на "24 часа". В България вече има ново явление - ученическите банди. Става дума за много сложен проблем, защото децата не се раждат побойници, нещо се е случило с тях, за да преминат те границата и да посегнат на други деца.

И за да се върнат към нормата, се изисква много дълга, мъчителна понякога работа. Авторът предлага в новия Закон за детето да се предвиди акцент за агресията в училището, за насилието на деца върху деца.

Лансира се идеята да се направи институт за детето. Той ще обобщава каква е картината всяка година по отношение на личностното развитие на децата, на тенденциите на ценностните им ориентации, на негативни явления като детските банди.

За грешките не са виновни лекарите, а системата, е позицията на ген. Стоян Тонев, началник на ВМА. В интервю за "24 часа" той казва, че напрежението между лекари и пациенти се дължи както на системата с клиничните пътеки, така и на недофинансирането им.

Хората очакват нещата да стават по-добре. За това се изисква политическа смелост - при всяка промяна има и негативи. Те трябва да бъдат приети първо от обществото, а след това от лекарите и политиците.

Статистически погледнато, процентът на лекарските грешки не се увеличава, но се увеличава чувствителността на обществото към тях. Това не е лошо, но абсолютизирането на вината може да доведе до страх у лекарите да действат в полза на пациента, предупреждава Тонев.

Пак няма кой да каже на ромите, че сънуването свърши, коментира "Сега". По данни на Световната банка заради липсата на образование и квалификация и в резултат ниската икономическа продуктивност средностатистическият ром в България "губи" годишно по около 5000 лв. приход.

А всеки лев, инвестиран в образованието на ромите, носи 7 лв. приход в държавата. Докато не погледнем на ромите по този начин - като на увеличаваща се (без)работна ръка, няма да заложим на истински вместо на имитиращи решения.

Строителството на къщи за ромите е имитация. Ако жилищният проблем на ромите е най-големият, защо българската държава не съчетава решението му с друг голям проблем - във всяко село и малък град стотици български къщи стоят отдавна празни, вече рушащи се, ограбвани редовно точно от роми?

Какъв е проблемът да бъдат купени от държавата и предоставяни на роми срещу строго следени договори - децата да ходят на училище, а помощите да бъдат прекратени, защото тези къщи имат достатъчно големи дворове за прехрана на семейство?

Защо не се търси работещата за България формула? Ами защото обикновено се търси друг тип формула - тази, която ще донесе за усвояване едни чужди пари и едновременно ще запази гетата такива, каквито са сега, удобни за манипулиране по време на избори.

В интервю за "Монитор" Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента, коментира ще бъдат ли направени корекции в заложените макроикономически показатели в бюджета за догодина.

Тя е категорична, че няма да бъдат преразглеждани макроикономическите показатели. Няма причина те да бъдат коригирани. Прогнозата за растежа през 2012 г. в доклада към Закона за държавния бюджет е правена през август и септември. Там се предвижда ръст на икономиката от 2,9%.

Новата прогноза при отчитане на измененията, които са се случили, предвижда ръст от 2,3%. Такава е прогнозата и на Европейската комисия. Приходите в Закона за държавния бюджет са смятани при доста по-нисък ръст и затова няма нужда да се търси корекция в тях, а оттам и на заложените макроикономически показатели.

Другият важен показател в бюджета е дефицитът. ГЕРБ твърдо ще отстоява намаляването му и стабилната фискална позиция на България. Предложения за увеличаване на дефицита, за които беше анонсирано, че ще бъдат внесени между първо и второ четене, няма да приемем. Не се предвижда промяна на заложения показател за дефицита.

Тристранният съвет не е опонент, но отговорността е на изпълнителите, е озаглавено интервюто в "Класа" с Димитър Главчев, заместник-председател на комисията по бюджет и финанси в НС.

По думите му промените, касаещи пенсионната система, са наложителни. Целта не е директно да се спестяват пари от пенсии, а да се намали дефицитът в бюджета на ДОО, което е задача с дългосрочен перспектива.

Това ще освободи бюджетни средства за провеждане на други политики в социалния сектор. Главчев посочва още, че Тристранният съвет не е опонент на бюджета - дейността му е организирана така, че всяка една от страните, всеки един от участниците да предложи повече и по-добри решения, а всяко едно от аргументираните и подкрепени предложения да бъде изслушано и разгледано.

Решенията, особено тези, които засягат огромен брой хора, трябва да се взимат на базата на диалог и широки дискусии.

По-строг режим за пенсия в МВР и МО, предлага лидерът на КНСБ Пламен Димитров. В интервю за "Труд" той посочва, че ще предложат в писмен вид своите виждания как може да бъде допълнен сегашният пенсионен модел.

Предложенията им са ориентирани към повече приходи и оптимизация на някои разходи.

"Целта ни през следващите дни е да покажем на премиера, министъра на труда, настоящия и бъдещия президент, както и на парламентарните групи, че има алтернатива. Вече предложихме пакет от мерки за борба със сивата заетост и за повече приходи.

Това е алтернативата за нас. Дебатът трябва да се центрира към увеличаването на броя на хората, които плащат, и това да става върху реалните доходи", е позицията на Димитров.

2012 г. - българската икономика оцелява само след пълна промяна, пише "Труд". Най-кошмарният, но и не съвсем вероятен сценарий за догодина е разпадане на еврозоната.

Тогава няма да има тревога, а паника, която няма да може да бъде удържана. Това обяви програмният директор на Центъра за либерални стратегии Георги Ганев по време на дискусията "Европейската криза и мястото на България".

Не само българската, никоя банкова система няма да може да удържи, ако започнат да се теглят парите от трезорите, категоричен е макроикономистът. Това на практика ще върне България във времето на Виденовата зима през 1996-1997 г.

Ще последват срив на износа, фалити и висока безработица, смята Ганев. Затова според него в бюджета за 2012 г. трябвало да се заложат повече буфери.

Забавените структурни реформи трябва да бъдат рестартирани и извършени в кратки срокове. Те трябва да се насочат към целия публичен сектор. Това е единственият начин за растеж на инвестициите и работните места, смятат икономистите.

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 1 час

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 1 час

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 4 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 5 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 5 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 6 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 6 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 7 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 7 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 7 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 7 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 7 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 8 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 8 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 8 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 9 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen