"Сега": Сидеров си отива, избирателите остават
"Сега": Сидеров си отива, избирателите остават   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
15

Сидеров си отива, но избирателите му остават, коментира "Сега". Партия "Атака" си отива. Доказват го резултатите от последните избори и последвалите ги вътрешнопартийни раздори от семеен характер.

Явлението "Атака" обаче продължава да съществува. За такава формация просто има ниша в българското общество, голяма част от което се маргинализира. И всеки, който има достатъчно ресурс - финансов, обществен и т.н., има сериозно поле за изява в тази плоскост. Тя за съжаление става все по-широка с всеки изминал ден.

И вероятността за рестартиране на "Атака", макар и под друго име, никак не е малка. Въпрос на време е и намирането на подходящ лидер. Партиите с претенции за нормалност така и не успяха да оценят явлението "Атака" и не направиха нищо, за да му противодействат.

В миналия мандат това явление вкара своя партия в парламента, но останалите се правеха, че тя не съществува. В този националистическата формация се самоуби, след като лидерът й от фюрер се превърна в пудел на Бойко Борисов.

Сидеров се оказа един голям лъжец, твърди Камен Петков, депутат от партия "Атака", която напусна след скандали със записи на заповеди за стотици хиляди лева, които лидерът Волен Сидеров е принуждавал депутатите да подписват за лоялност.

В интервю за "Новинар" той разкрива: "В прокуратурата сме дали да се провери по какъв начин се харчи субсидията, искаме също и проверка на ремонтите на офисите, за които се твърди, че са много скъпи.

Трябва да разберем дали наистина са на реалната цена. Също така трябва да се провери дали всичките рекламни материали, които са се правили, дали са били надувани цените им. Изобщо искаме да разберем точно как са похарчени парите на партията и кой е виновен за това. Ще търсим сметка за всяка стотинка къде е отивала."

Петков допълва, че Волен Сидеров никога не е имал големи финансови възможности. В един момент те се появяват отнякъде. Сидеров има пари и показа на всички това. Просто  живее като невидял.

"Часовникът в ДСБ изглежда спрял. Но времето не е тяхно", коментира "Труд". От поредната отчетно-изборна конференция на тъмносинята партия новини няма.

На повърхността няма и намек за брожения, типични за останалите парламентарни партии след загубен национален вот. В ДСБ на висшия форум усещането беше друго и беше натрапчиво - че формацията е застинала във времето.

Лидерът на партията Иван Костов трябваше да отчете защо ДСБ и десницата загубиха София. И на кметския вот преди месец, и на парламентарния преди 2 години. По-лошо, страшно е не толкова, че ДСБ и "Синята коалиция" загубиха два пъти в София от ГЕРБ.

А че два пъти БСП ги би убедително - нещо немислимо до съвсем скоро. А за това едва ли са виновни ГЕРБ, непоследователните партньорства в синия сектор или каквото и да било друго извън вътрешни лични грешки.

Няма да зарежа БСП заради Брюксел, обещава лидерът на партията Сергей Станишев. Той оглави Партията на европейските социалисти в края на миналата седмица.

В интервю за "Стандарт" Станишев посочва: "Приех предложението не за да си намеря топло и уютно място в Брюксел. Съгласих се, защото това е уникален шанс за БСП.

Преди всичко за мен е важно БСП да спечели доверието на много повече хора в България и като партия да разширим влиянието си. Европа даде ясен знак, че уважава и вярва на българската левица.

Ако трябва да направя анализ в по-дълбок политически смисъл, то избирането ми за лидер на ПЕС дава и много ясна оценка за това, че от европейска гледна точка мандатът на коалиционното правителство, на което бях премиер, съвсем не е нито провален, нито неуспешен за България, както се внушава вече две години на хората.

Приемам този пост не само като висока лична оценка за мен и моята работа, но и като обществена реабилитация за моята партия."

"Детски банди бият! Трябва спешно нов закон", е анализът на "24 часа". В България вече има ново явление - ученическите банди. Става дума за много сложен проблем, защото децата не се раждат побойници, нещо се е случило с тях, за да преминат те границата и да посегнат на други деца.

И за да се върнат към нормата, се изисква много дълга, мъчителна понякога работа. Авторът предлага в новия Закон за детето да се предвиди акцент за агресията в училището, за насилието на деца върху деца.

Лансира се идеята да се направи институт за детето. Той ще обобщава каква е картината всяка година по отношение на личностното развитие на децата, на тенденциите на ценностните им ориентации, на негативни явления като детските банди.

За грешките не са виновни лекарите, а системата, е позицията на ген. Стоян Тонев, началник на ВМА. В интервю за "24 часа" той казва, че напрежението между лекари и пациенти се дължи както на системата с клиничните пътеки, така и на недофинансирането им.

Хората очакват нещата да стават по-добре. За това се изисква политическа смелост - при всяка промяна има и негативи. Те трябва да бъдат приети първо от обществото, а след това от лекарите и политиците.

Статистически погледнато, процентът на лекарските грешки не се увеличава, но се увеличава чувствителността на обществото към тях. Това не е лошо, но абсолютизирането на вината може да доведе до страх у лекарите да действат в полза на пациента, предупреждава Тонев.

Пак няма кой да каже на ромите, че сънуването свърши, коментира "Сега". По данни на Световната банка заради липсата на образование и квалификация и в резултат ниската икономическа продуктивност средностатистическият ром в България "губи" годишно по около 5000 лв. приход.

А всеки лев, инвестиран в образованието на ромите, носи 7 лв. приход в държавата. Докато не погледнем на ромите по този начин - като на увеличаваща се (без)работна ръка, няма да заложим на истински вместо на имитиращи решения.

Строителството на къщи за ромите е имитация. Ако жилищният проблем на ромите е най-големият, защо българската държава не съчетава решението му с друг голям проблем - във всяко село и малък град стотици български къщи стоят отдавна празни, вече рушащи се, ограбвани редовно точно от роми?

Какъв е проблемът да бъдат купени от държавата и предоставяни на роми срещу строго следени договори - децата да ходят на училище, а помощите да бъдат прекратени, защото тези къщи имат достатъчно големи дворове за прехрана на семейство?

Защо не се търси работещата за България формула? Ами защото обикновено се търси друг тип формула - тази, която ще донесе за усвояване едни чужди пари и едновременно ще запази гетата такива, каквито са сега, удобни за манипулиране по време на избори.

В интервю за "Монитор" Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента, коментира ще бъдат ли направени корекции в заложените макроикономически показатели в бюджета за догодина.

Тя е категорична, че няма да бъдат преразглеждани макроикономическите показатели. Няма причина те да бъдат коригирани. Прогнозата за растежа през 2012 г. в доклада към Закона за държавния бюджет е правена през август и септември. Там се предвижда ръст на икономиката от 2,9%.

Новата прогноза при отчитане на измененията, които са се случили, предвижда ръст от 2,3%. Такава е прогнозата и на Европейската комисия. Приходите в Закона за държавния бюджет са смятани при доста по-нисък ръст и затова няма нужда да се търси корекция в тях, а оттам и на заложените макроикономически показатели.

Другият важен показател в бюджета е дефицитът. ГЕРБ твърдо ще отстоява намаляването му и стабилната фискална позиция на България. Предложения за увеличаване на дефицита, за които беше анонсирано, че ще бъдат внесени между първо и второ четене, няма да приемем. Не се предвижда промяна на заложения показател за дефицита.

Тристранният съвет не е опонент, но отговорността е на изпълнителите, е озаглавено интервюто в "Класа" с Димитър Главчев, заместник-председател на комисията по бюджет и финанси в НС.

По думите му промените, касаещи пенсионната система, са наложителни. Целта не е директно да се спестяват пари от пенсии, а да се намали дефицитът в бюджета на ДОО, което е задача с дългосрочен перспектива.

Това ще освободи бюджетни средства за провеждане на други политики в социалния сектор. Главчев посочва още, че Тристранният съвет не е опонент на бюджета - дейността му е организирана така, че всяка една от страните, всеки един от участниците да предложи повече и по-добри решения, а всяко едно от аргументираните и подкрепени предложения да бъде изслушано и разгледано.

Решенията, особено тези, които засягат огромен брой хора, трябва да се взимат на базата на диалог и широки дискусии.

По-строг режим за пенсия в МВР и МО, предлага лидерът на КНСБ Пламен Димитров. В интервю за "Труд" той посочва, че ще предложат в писмен вид своите виждания как може да бъде допълнен сегашният пенсионен модел.

Предложенията им са ориентирани към повече приходи и оптимизация на някои разходи.

"Целта ни през следващите дни е да покажем на премиера, министъра на труда, настоящия и бъдещия президент, както и на парламентарните групи, че има алтернатива. Вече предложихме пакет от мерки за борба със сивата заетост и за повече приходи.

Това е алтернативата за нас. Дебатът трябва да се центрира към увеличаването на броя на хората, които плащат, и това да става върху реалните доходи", е позицията на Димитров.

2012 г. - българската икономика оцелява само след пълна промяна, пише "Труд". Най-кошмарният, но и не съвсем вероятен сценарий за догодина е разпадане на еврозоната.

Тогава няма да има тревога, а паника, която няма да може да бъде удържана. Това обяви програмният директор на Центъра за либерални стратегии Георги Ганев по време на дискусията "Европейската криза и мястото на България".

Не само българската, никоя банкова система няма да може да удържи, ако започнат да се теглят парите от трезорите, категоричен е макроикономистът. Това на практика ще върне България във времето на Виденовата зима през 1996-1997 г.

Ще последват срив на износа, фалити и висока безработица, смята Ганев. Затова според него в бюджета за 2012 г. трябвало да се заложат повече буфери.

Забавените структурни реформи трябва да бъдат рестартирани и извършени в кратки срокове. Те трябва да се насочат към целия публичен сектор. Това е единственият начин за растеж на инвестициите и работните места, смятат икономистите.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

В Русия: Тестови системи за определяне мутациите на вируса

В Русия: Тестови системи за определяне мутациите на вируса

Теми в развитие Преди 44 минути

"Производството им ще отнеме 2-3 седмици", съобщи ръководителката на руския регулатор "Роспотребнадзор"

Русия сменя посланика си в България

Русия сменя посланика си в България

Свят Преди 2 часа

Елеонора Митрофанова е била назначена от Владимир Путин

Катастрофа затвори пътя Пазарджик – Велинград

Катастрофа затвори пътя Пазарджик – Велинград

България Преди 3 часа

Инцидентът е станала след разклона за Дорково

Новите флагмани на Samsung oт серията S вече могат да бъдат поръчани

Новите флагмани на Samsung oт серията S вече могат да бъдат поръчани

Технологии Преди 3 часа

Samsung Galaxy S21 Ultra, S21+ и S21 идват с подаръци

Euronews: Западните Балкани са обидени на Брюксел за ситуацията с COVID ваксините

Euronews: Западните Балкани са обидени на Брюксел за ситуацията с COVID ваксините

Теми в развитие Преди 3 часа

По време на пандемията ЕС предостави на шест държави от региона безплатно медицинско оборудване и финансова помощ. И все пак те се чувстват оставени да се оправят сами във войната срещу COVID-19

Берлускони беше изписан от болницата, какво е състоянието му

Берлускони беше изписан от болницата, какво е състоянието му

Свят Преди 3 часа

Бившият италиански премиер бе приет в лечебно заведение заради кардиологични проблеми

<p>Англия и Шотландия искат отрицателен тест за COVID-19</p>

Англия и Шотландия искат отрицателен тест за COVID-19

България Преди 4 часа

Заповедта влиза в сила на 18 януари

Марк Рюте

Нидерландското правителство подаде оставка

Свят Преди 5 часа

Причината е скандал с детски надбавки

Майката, обвинена в убийството на децата си в Сандански, осъди бащата

Майката, обвинена в убийството на децата си в Сандански, осъди бащата

Преди 5 часа

Какво реши съдът по делото за домашно насилие

Тунджа преля в Турция, червен код за опасност

Тунджа преля в Турция, червен код за опасност

Свят Преди 5 часа

В Истанбул снощи заваля първият за сезона сняг

Русия излиза от Договора за открито небе

Русия излиза от Договора за открито небе

Свят Преди 5 часа

Каква е причината

<p>Това е най-лошият музей на восъчни фигури в света</p>

Това е най-лошият музей на восъчни фигури в света, знаменитостите са неразпознаваеми

Любопитно Преди 5 часа

"Боже, тези фигури наистина на нищо не приличат", коментират посетителите

Николова: Ваксините са надеждата за съживяване на туризма

Николова: Ваксините са надеждата за съживяване на туризма

Теми в развитие Преди 6 часа

Двете ни морски летища са вратата към българския туризъм, посочи министърът на туризма

Ан Хатауей

Тази актриса разкри любопитна подробност за името си

Любопитно Преди 7 часа

Ан Хатауей иска да я наричат с по-различно име

Димитър Манолов

Димитър Манолов е новият председател на Надзорния съвет на НОИ

България Преди 7 часа

На свое заседание Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) избра ново ръководство

<p>Как ще гласуваме в условия на пандемия</p>

ГЕРБ и Патриотите внесоха промени в Закона за извънредното положение

България Преди 7 часа

Измененията засягат гласуването на карантинираните и българите в чужбина