"Сега": Възрастта за пенсия се вдига с година
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
47

Възрастта за пенсия се вдига с 1 година от 2012 г., оповестява "Сега".

"Възрастта за пенсиониране ще се вдигне с 1 година от 2012 г.", каза зам.финансовият министър Владислав Горанов.

Финансовият министър Дянков уточни: "Вече съм казал моите идеи. Законите за 2012 г. са в парламента. Така че очаквам от парламента да реши дали сега е добрият момент. За мен точно сега е моментът". За по-скорошно увеличение на възрастта за пенсиониране вече заговори и премиерът Бойко Борисов.

Случайно или не, той "видя" огромния дефицит в НОИ едва сега, макар че при управлението на ГЕРБ имаше една година дебати каква да бъде пенсионната реформа, като се правеха всякакви разчети и сметки.

От догодина се предвижда стажът за пенсия да расте с по 4 месеца на година и за мъжете от 37 г. да стигне 40 г., а за жените от 34 г. до 37 г., а от 2021 г. да расте и възрастта.

Цветанов затваря РПУ-та, ако съкратят още бюджета на МВР, съобщава "Новинар".

Повод за недоволството на Цветанов е срещата между финансовия министър Симеон Дянков и лидера на РЗС Яне Янев, който предложи парите за МВР в Бюджет 2012 да се намалят с 100 млн. лева.

"В момента имаме около 1 млрд. лева бюджет. Ако ни вземат още 100 млн. лева, РПУ-та ще затворят окончателно", подчерта Цветанов. Той даде да се разбере, че средствата за МВР тази година са най-ниски спрямо 4-5 години назад.

При прехвърлянето на министерството на извънредните ситуации към МВР бюджетът на ведомството е бил 1,3 млрд. лева. В момента е 1 млрд. лева, а МВР вече работи на дефицит от 300 млн. лева, аргументира се Цветанов. По думите му, ако парите се свият с още 100 милиона лева, това означава, че МВР няма да може да прави каквито и да било разходи.

"Телеграф" информира за премахването на клас "прослужено време", новина обявена от министър Дянков вчера. Чиновниците остават без този бонус за стаж през 2012 г.

Според финансовия министър "възнаграждението трябва да зависи от това как работиш, а не от колко време". Прослуженото време ще се калкулира в заплатите от следващата година и те ще замръзнат на сегашното ниво. Синдикатите са против тази промяна и настояват системата да се тества първо пилотно в няколко министерства, преди да влезе в сила.

Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните, споделя за "Монитор":

"Европа ще ни залее с мляко, ако не оправим фермите си. Сигурността на бюджета е по-важна от свитите печалби в един отрасъл. Има пари за производители, които бяха загърбени от държавата. Мисля, че дори може да има корекции на бюджет 2012 г. със знак минус, заради положението в Европа и всички други проблеми.

Ситуацията, която се променя с всеки изминал ден, не ме прави оптимист. Разбира се, в това отношение най-тежко е на премиера Борисов. С него обсъдихме проблема няколко пъти, той разбира много добре колко е тежко на зърнопроизводителите.

Не му е леко да вземе решение, но сигурността на бюджета е по-важна, от това, което трябва да бъде дадено само на един сектор. Преди седмица в Брюксел нещата стояха по един начин и Оли Рен нямаше намерение да прави изказвания, че се задава още по-голяма вълна на рецесия в Европа.

Ние не може да не се съобразяваме с това, което се случва в Италия и Гърция. Премиерът не случайно каза ясно - "Ако допуснем неизпълним бюджет ще докараме България до положението на Гърция. Тогава няма да са недоволни само зърнопроизводителите, а всички българи ще протестират!", казва Найденов.

КЗК да не допуска монополи и картели, пише "Новинар", извеждайки в заглавие този акцент от изказването на премиера на конференцията: "Тенденции и предизвикателства в политиката по конкуренция", свикана по случай 20-та годишнина на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Според Борисов малкият пазар позволява създаването на картели между големите вериги магазини. Той допусна тази възможност и в търговията с горива и медийния пазар. По думите му КЗК трябва да предпази не само българските потребители, но и производителите.

Това, което много ми се иска да се случва в България е да им силна Комисия за защита на конкуренцията, заяви Борисов.

Темата на "Атака" обявява: Държавата заряза спешната помощ.

От години реформа в спешната помощ няма, също както няма в доболничната и в болничната. За спешна помощ в бюджет 2012 са осигурени 87,4 млн. лв., които трябва да стигнат за линейки и медици, за лечение и престой в интензивните отделения.

По изчисления на здравното министерство, направени за спешна медицинска помощ, годишно са необходими минимум 150 млн. лв. Това е със 75 млн. лева повече, отколкото се дават в момента.

Тези пари няма да стигнат за видимо повишаване на заплатите на спешните доктори, какво остава за двойно, което уж била целта на промяната. Реално реформи няма, има задълбочаване на кризата.

"Дума" категорично заявява: Бюджет 2012 отнема социални права.

БСП няма да подкрепи бюджет 2012, нито бюджетите на НОИ и НЗОК. Това заяви вчера в Народното събрание депутатът от "Коалиция за България" Драгомир Стойнев. Според левицата за първи път се отнемат социални права от всички групи - хора с увреждания, безработни, пенсионери, майки с деца.

Пенсионерите ще бъдат най-ощетени, защото покупателната им способност ще намалее още повече. Стойнев подчерта, че за три години тя се е свила с 27%.

"Развенчава се митът за т.нар. добра пенсионна реформа, нещо повече - тя не само че е провалена, но няма да доведе до увеличаване на пенсиите и до намаляване на зависимостта на системата от бюджета", допълни той.

По думите му няма да има увеличаване и индексация на пенсиите, запазва се дори минималното им ниво от 136.08 лв. Стойнев предложи министър-председателят да поживее един месец с пенсионер, за да разбере как той успява да се справи с тези средства. Освен това намаляват приходите от осигуровки, а социалният министър говори как безработицата от 9.4% ще стане 9%.

Драгомир Стойнев попита дали в тези 9% влизат планираните за съкращение 2000 души от БДЖ и 15% служители от общинската администрация.

БСП, ДПС и "Атака" внасят искане за отмяна на президентския вот, пише "Сега". Трите партии атакуват в Конституционния съд избора на Росен Плевнелиев, заради грубо потъпкване на конституцията.

71 депутати са се подписали под искането. Конституционните съдии пък трябва да се произнесат до 16 ноември - най-късно месец след решението на ЦИК. Депутатите са описали мотивите си на 18 страници. Сред посочените груби нарушения на основния закон са забранителните списъци, наличието на прозрачни бюлетини, с което според тях е накърнена тайната на вота, както и фактът, че въпреки законовото ограничение в една секция да гласуват до 1000 души, има случаи с по 1200 упражнили правото си на глас.

Посочват се и масовите откази в списъците да бъдат дописвани гласоподаватели заради некомпетентност на изборната администрация, като с това им е попречено да упражнят конституционно си право на вот.

Недопустимо е и вътрешният министър да е шеф на предизборния щаб на управляващата партия, която е и организатор на изборите. Прозрачните бюлетини ни само нарушават тайната на вота, но са помогнали за контролиран вот, смятат юристите в БСП.

На първа страница "24 часа" цитира думите на обвинена за убийство адвокатка: "Заплашиха ме с мъчения, за да не говоря против Филчев". В подзаглавието се посочва името на служителката на Темида - Димитринка Калайджиева, която след 11 години изгнание споделя от Лондон само за изданието, това което е преживяла.

"Виждала съм касетите с магистрати на убитата Надя Георгиева, но те не са у мен. Преди да напусна България Филчев потърси среща с мен. Той не заплашва директно, говори много тихо, преди да изкрещи два пъти. И е най-опасен, когато говори с този сух и равен тон.

Когато ти казва: "Аз добронамерено те съветвам да внимаваш какво правиш, все пак детенце имаш." Усещаш как кръвта ти се смразява. Нямате представа какво представлява Филчев ", споделя г-жа Калайджиева.

Вестниците "Труд" и "24 часа" са купени с крадени пари, източени от Общинска банка, пише "Монитор", цитирайки общинския съветник от ДСБ Атанас Атанасов.

Коментарът му е по повод разследване, което показва схемата, по която сегашните собственици на медийната групировка Любомир Павлов и Огнян Донев са източили Общинска банка през далечната 2000 г. По думите на Атанасов това е най- голямата кражба, извършена в Столична община от промените насам.

Именно с парите, които Донев и Павлов са прилапали от крупната далавера, преди месеци успяха да сложат ръка и върху бившите ВАЦ-ови издания.

Изданието цитира вътрешния министър Цветан Цветанов, който заявява:

"Пенгезов шеф на САС е парадокс. Аверът на Октопода бил близък на фармацефтичния бос. За мен този човек няма как да бъде на този пост и да има отношение към решения, свързани с държавата. Възниква абсолютен парадокс, който показва, че в съдебната власт липсват справедливи решения".

В интервю за "Телеграф" министър Сергей Игнатов заяви, че таксите за висше образование засега няма да се увеличават.

"Аз съм реалист и това е оптималният бюджет. В частта за образование има увеличение - получихме 171,2 млн. лв. повече. Реформата в БАН зацикли и няма да им дадем повече пари", обобщи проф. Игнатов.

"24 часа" доразгръща проблема, цитирайки новия президент: "Поех ангажимент да разговарям с министър-председателя и с министъра на финансите, имам подкрепата и на министъра на образованието, да търсим най-успешно необходимите 5 млн. лв. за БАН.

Още 9-10 млн. ще бъдат отпуснати до края на следващата година на академията."

Коментари 47
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

47 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Държавата ще връща парите на шофьорите с повече от три глоби за винетки

Държавата ще връща парите на шофьорите с повече от три глоби за винетки

България Преди 4 часа

Средствата ще дойдат от бюджета на Агенция пътна инфраструктура

Украйна подписа с ЕС споразумение за "Единен пазар"

Украйна подписа с ЕС споразумение за "Единен пазар"

Свят Преди 5 часа

Беше подписан и меморандум за стратегическо партньорство между страните в областта на възобновяемите газове

Обвинения и арести за корупция в Украйна

Обвинения и арести за корупция в Украйна

Свят Преди 8 часа

Съдът е наложил на Шаповалов мярка за неотклонение "задържане под стража"

Шестокласници обсъждат продажба на наркотици

Шестокласници обсъждат продажба на наркотици

България Преди 8 часа

Децата посягат първо към марихуаната, а след това и към синтетичните наркотици

Медведев

Медведев: Москва ще произвежда значително повече оръжия през 2023 г.

Свят Преди 8 часа

Той каза, че руските оръжейни производители значително ще увеличат доставките си през 2023 г., за да помогнат на силите на Русия да нанесат "съкрушително поражение" на Украйна

Деца откриха отровени животни край Павел баня

Деца откриха отровени животни край Павел баня

България Преди 9 часа

Образувано е досъдебно производство

Джафар Панахи

Иран: Известен филмов режисьор започна гладна стачка в затвора

Свят Преди 9 часа

Иранският филмов режисьор Джафар Панахи започна гладна стачка в затвора

<p>Турция към западни държави: Психологическа война</p>

Турция критикува западни държави заради предупреждения за сигурност, които "вредят" на туризма

Свят Преди 9 часа

Германия, Нидерландия и Великобритания са сред страните, които тази седмица затвориха консулствата си в Истанбул

Работодатели сезират ЕК за минималната заплата

Работодатели сезират ЕК за минималната заплата

България Преди 9 часа

Решението МРЗ да е 50 на сто от средната за страната е грешка, смята АИКБ

Доналд Дък в свръхлимитирана колекция на „Карл Лагерфелд“

Доналд Дък в свръхлимитирана колекция на „Карл Лагерфелд“

Любопитно Преди 9 часа

Колекцията, използваща образа на анимационния герой Доналд Дък, ще бъде налична само на сайта Karl.com, както и разпространена чрез избрани търговци

Радев и Новак обсъдиха войната в Украйна

Радев и Новак обсъдиха войната в Украйна

България Преди 9 часа

Унгария и България следят с тревога инвазията

Вучич

Вучич: Целта на Косово е да предизвика военен сблъсък

Свят Преди 9 часа

"Режимът в Прищина започна да малтретира сърбите в Косово с единствената цел да ги унизи и да предизвика конфликт", каза Вучич

ЕЦБ вдигна лихвите, какви ще са последствията

ЕЦБ вдигна лихвите, какви ще са последствията

Свят Преди 10 часа

Повишаването на лихвените проценти на ЕЦБ неминуемо ще доведе до вдигане на лихвите по кредитите и депозитите в България

<p>Джил Байдън ще има водеща роля на наградите &quot;Грами&quot;</p>

Първата дама на САЩ Джил Байдън ще връчва награди "Грами"

Любопитно Преди 10 часа

"Грамофончета" на победителите ще връчват звезди като Карди Би, Оливия Родриго, Дуейн Джонсън, Вайола Дейвис, Били Кристъл, Джеймс Кордън, Шаная Туейн

Нейтън Лий Преследващия кон

Нейтън Преследващия кон с обвинения в сексуално насилие и трафик на хора

Свят Преди 10 часа

Преследващия кон е лидер на религиозна секта, известна като „Кръгът“ („The Circle“)