"Сега": Съдът съвсем се оплете
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0

Съдът съвсем се оплете покрай арестантите кандидат-депутати, пише на първа страница "Сега".

Парадоксите около арестантите, кандидатстващи за депутати, продължават. Вчера съдиите в Кюстендил и Варна се произнесоха по коренно различен начин по идентични казуси.

Лично шефът на Кюстендилския окръжен съд Красимир Бамбов нареди скандалните дупнишки бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов да бъдат незабавно пуснати от ареста срещу гаранция от по 50 000 лева.

Варненският окръжен съд пък отказа да освободи варненския общинар Иван Славков (ДПС) с мотива, че произнасянето по казуса е от компетенцията на прокуратурата, която не изказа становище, докато се гледаше мярката.

"Галеви - депутати? Да рестартираме държавата!", е озаглавен анализът в "24 часа". Посочва се, че след като на базата на един и същ законов текст един съд може да реши едно, а друг - друго, значи правото се е отказало да налага логиката и се е превърнало в наръчник за оправдаване на хаоса.

Това значи, че правораздавателната система се е обезсмислила. Ако Галев и Христов станат депутати ще стане окончателно ясно, че полицията, следствието, прокуратурата и съдът са изпразнени от съдържание.

Миглена Тачева се отчете с 20 важни закона и строежи, съобщава "Труд". Двайсет важни законопроекта, адресирани към бизнеса, защитата на гражданските права и на децата, нарастване в пъти на броя на международните осиновявания, нови съдебни сгради, създаване на Търговски и Имотен регистър отчете вчера правосъдният министър Миглена Тачева.

Пред журналисти тя направи равносметка за двете си години на поста - от 18 юли 2007 г. Специален акцент в отчете бе поставен на изработените от министерството, внесени и гласувани в парламента законопроекти.

Сред тях безспорно се откроява дълго чаканият нов Семеен кодекс, който въвежда брачните договори и облекчава тромавите процедури по осиновяванията.

33-ма уволнени от МВР за корупция, отбелязва "Труд". Трийсет и трима служители на МВР са били уволнени дисциплинарно през миналата година заради корупция.

Това съобщи вчера Стефан Куцаров от инспектората на вътрешното министерство по време на кръгла маса. На прокуратурата са били предадени 24 души, а на 17 са били наложени други дисциплинарни наказания.

От началото на тази година уволнените са вече 29.

МВР няма да толерира по никакъв начин корупцията - от най-дребните й прояви до високите етажи, закани се министър Михаил Миков.

Бившият главсек на МВР Илиев не искал имунитет, съобщава "24 часа".

"Не искам никакъв имунитет. Ако бъда избран за депутат, ще се откажа доброволно от него. Това декларира бившият главен секретар на МВР Илия Илиев", който е кандидат за депутат от РЗС в Плевен.

Той бе разследван за престъпление по служба по повод изтекли в медиите подслушани от спецслужбите разговори. Преди ден столичната военна прокуратура прекрати делото срещу него.

Ще разследваме този кабинет за контрабанда, заявява в интервю за "24 часа" председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той афишира готовност след изборите, ако ГЕРБ спечели, партията да направи всичко възможно, за да върне доверието на хората в справедливостта.

"Ще започнем с правителството и ако се докажат нарушения, то ще понесе отговорност. Имаме съмнения за злоупотреби при финансирането от държавния бюджет на проекти, за които бяха спрени евросредства.

Имаме достатъчно факти. Първо, заменките на гори. Те са в ущърб на природата и на всички граждани. Второ - контрабандата, която очевидно се толерира от премиера", посочва Цветанов.

"Обещаните от БСП 950 лева са нумерология", сравнението е на Владислав Горанов, финансов експерт в ГЕРБ. Пред "Труд" той коментира обещаната от БСП средна заплата от 950 лева, ако партията получи нов мандат за управление.

"ГЕРБ може да предложи и 1000 лева. Тази игра с числата е непочтена и категорична спекулация. Това е нумерология. Средната заплата в момента е 550 лв.

При управлението на БСП имаше много "добри" инфлационни процеси, особено през 2008 г. Разбира се, ако се разчита на висока инфлация, за да докарат такива заплати, сигурно ще им се получи.

Но това означава да забравим за европейския валутен механизъм и за въвеждане на еврото", предупреждава Горанов.

Матура след всеки клас - идеята представя пред "Стандарт" Йорданка Фандъкова - заместник-кмет на столицата и специалист на ГЕРБ по образователните теми.

Според нея образователната система у нас страда от хаотични и необвързани едно с друго реформаторски действия. ГЕРБ не иска да продължава тази линия, затова ще вземе със сигурност онова, което е добро и работещо в сега започналите промени.

Със сигурност ще бъде запазено финансирането на училищата чрез делегирани бюджети и системата за външно оценяване. ГЕРБ ще се стреми обаче тя да стане по-всеобхватна и децата да държат така наречените популярно "матури", тоест да получават външна оценка, на всеки етап от образованието си, след всеки клас.

СДС и ДСБ можело да се претопят в нова партия, научаваме от "Труд". СДС може да изчезне от политическата сцена и заедно с ДСБ да се претопи в нова партия на основата на Синята коалиция.

Такъв сценарий обмисляли двамата лидери Мартин Димитров и Иван Костов, подозират седесарите в София.

Започва битка за СДС, партията има опасност да изчезне, алармира шефът на столичния актив Борислав Бориславов. Той призова лидерите Димитров и Костов да си признаят, ако имат идеи за нов общ десен проект.

"Чичко Паричко не е само политик. Той вече е и избирател", коментира "Сега". Според автора евровотът показа, че се е родил нов обществен договор, който може да се формулира кратко и ясно: далавери и скандал.

Тъй като преди две години местни феодали напазаруваха политическо представителство, днес схемата проработи и на национално ниво. И не чрез една, а чрез няколко партии, които спечелиха не 4, а 5,6 и повече процента.

Всичко това стана възможно не благодарение на дисциплинирания малцинствен електорат, а заради многото българи, които с охота продадоха гласа си.

Специфичното е, че за разлика от други години електоратът не бе излъган, а продаде или подари гласа си с пълното съзнание, че го лъжат.

Новият кабинет няма да живее дълго, предрича в интервю за "Телеграф" мажоритарният кандидат на ДПС в Бургас Йордан Цонев. По думите му основното занимание на някои политици е да изяждат съгласието.

Затова Цонев не е голям оптимист по отношение на възможността партиите да си сътрудничат трайно в интерес на народа. А кабинетът, който ще се състави след изборите няма да има дълъг живот.

"Ако продължаваме така да разделяме нацията, се задава сериозна политическа нестабилност в България, която винаги е лоша, но в условията на криза е катастрофална", допълва Цонев.

"Избирателят на ГЕРБ: проблематична разнородност" - с тази статия "Дневник" и социологическата агенция "Алфа рисърч" започват поредица от публикации, посветени на избирателите на основните конкуренти в парламентарния вот и на голямата група на негласуващите.

Според изследвания твърдите привърженици на ГЕРБ принадлежат към социалните слоеве, които могат да бъдат определени като средна класа.

Те са представители предимно на поколението между 40 и 50 години, живеят в София и по-големите градски центрове, притежават средно или по-високо образование, работят, но заемат предимно изпълнителски позиции и имат средни доходи.

Привържениците на ГЕРБ се открояват не само с разнороден социален профил, но и със значителна политическа хетерогенност. През последните две година партията привлича дясноцентристки избиратели, но в немалка степен и ляв вот.

Синдикати и ловджии блокираха центъра на София, информира "Монитор". 120 000 българи са останали без работа от началото на икономическата криза у нас през миналата есен. Това стана ясно от декларацията на участниците в протеста за защита на работните места и доходите им, организиран вчера в София от КНСБ.

Около 12 000 души са участвали в протеста, обявиха организаторите. Те бяха подкрепени от 34 граждански формации - на майките с деца с увреждания, движението на младите учени, млекопроизводители, ловно-рибарския съюз и др.

"Протестите, които се провеждат, са част от общоевропейска синдикална инициатива. Ние се стремим да защитим отделния български гражданин, защото в условията на криза най-важното са хората", заяви при посещението си в ТЕЦ "Варна" министър-председателят Сергей Станишев.

Държавата отказа да си търси 629 млн. лева дългове, разкрива "Сега". Държавата отписа поредната солидна сума от длъжници, която не може да събере.

"През миналата година Агенцията за държавни вземания прекрати поради несъбираемост дела на обща стойност 629 млн. лева", е съобщила пред вестника изпълнителният директор на ведомството Венцислава Петкова. Основната част от сумата е натрупана заради измами с ДДС.

Тръгна електронен регистър на публичните продажби, пише "Труд". Единен електронен регистър на публичните продажби, извършвани от частните съдебни изпълнители в България, представи на пресконференция председателят на Съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев.

"Причините за създаването на регистъра са две - първо, искаме да има прозрачност при търговете и сделките, извършвани от частни съдебни изпълнители. Втората причина за създаването на регистъра е желанието ни да разгласяваме търговете и да привличаме повече евентуални купувачи", обясни Дичев.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 30 минути

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Любопитно Преди 46 минути

Каква е тайната за свежестта на лимоните четете в следващите редове

Lincoln Continental

Когато в емблематична американска лимузина са вграждат двигатели от BMW… дизелови

Технологии Преди 2 часа

Коя ли умна синя якичка измисля този гениален ход?

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

България Преди 2 часа

За скандалния случай разказа журналистът на NOVA Мариета Николаева в „(Не)Порочно зачатие”

35 невероятни факта за Древна Гърция

35 невероятни факта за Древна Гърция

Свят Преди 3 часа

Макар и недостатъчни, но много интересни

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Свят Преди 3 часа

Комикът се подигра с нюйоркския съдебен процес срещу бившия президент за "мълчаливи пари"

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Свят Преди 3 часа

Крилати ракети тип "Аркуб" за първи път са били насочени срещу израелския град

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Технологии Преди 3 часа

Изграждането ѝ може да започне още тази година

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

България Преди 3 часа

Тази година българската делегация не пътува до Йерусалим заради напрежението в Израел

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Свят Преди 11 часа

Регионалното правителство обяви бедствено положение, за да се справи със ситуацията

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 12 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Свят Преди 12 часа

Демонстранти блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града

Пентагонът: САЩ са убили по погрешка цивилен в Сирия

Пентагонът: САЩ са убили по погрешка цивилен в Сирия

Свят Преди 13 часа

При въздушния удар е бил убит 56-годишен овчар, който е бил объркан с лидер на терористите

Седем деца са ранени при руски удар в Харков

Седем деца са ранени при руски удар в Харков

Свят Преди 13 часа

76-годишен мъж също е бил ранен